Bagaimana untuk mempertahankan penentang dan doxing dalam talian

Panduan ini akan membantu orang meluahkan pandangan mereka dengan selamat dalam talian, tanpa rasa takut.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai tinggal tanpa nama dalam talian, sila lihat: Bagaimana untuk memastikan beberapa identiti berasingan dan bagaimana mereka mungkin terdedah

Lindungi identiti anda dari stalker dalam talian

Tiada siapa yang tahu apa yang membawa kepada gangguan dalam talian dan tiada siapa yang tahu bagaimana untuk menghentikannya. Walau bagaimanapun, kami tahu bahawa pengetas dan penjenayah dalam talian bersedia pergi jauh untuk mendedahkan mangsa mereka-suatu tindakan yang dikenali sebagai doxing, atau doxxing. Mengintai sering menjadi ancaman fizikal kepada pengguna internet, di luar bahaya psikologi dan perasaan tidak berdaya.

Tetapi ada cara untuk melindungi daripada gangguan dalam talian, dan memastikan bahawa doxing atau mengejar tidak menjadi ancaman fizikal kepada anda atau keluarga anda.

Panduan ini berfungsi sebagai bantuan bagi mereka yang ingin melindungi diri mereka menggunakan cara teknologi. Anda mungkin takut atau mengalami gangguan dalam talian kerana siapa anda atau apa yang anda tulis tentang. Mungkin anda telah menjadi mangsa keganasan di masa lalu atau terus-menerus mengalami ancaman terhadap kehidupan dan keselamatan anda. Jika ya, direktori ini boleh membantu anda.

Di luar teknologi, terdapat banyak pilihan lain untuk melawan gangguan, seperti bantuan psikologi dan tindakan undang-undang. Apa yang penting ialah anda mencari dan menerima bantuan secara selamat.

Pencegahan undang-undang telah terbukti tidak mencukupi untuk mencegah gangguan dalam talian. Malangnya, ini bermakna kita perlu mengambil tindakan untuk melindungi diri kita dan mereka yang rapat dengan kita. Masih ada harapan, meskipun, tindakan pencegahan terhadap gangguan dalam talian tidak memerlukan pengetahuan teknologi maju. Penyelesaian adalah murah dan mudah dipelajari.

Pseudonymity

Perlindungan terbaik anda terhadap gangguan dan penceroboh dalam talian adalah untuk memisahkan identiti undang-undang anda dari pengendalian internet anda.

Sekiranya nama samaran anda tidak dihubungkan dengan identiti undang-undang anda, sumber yang lebih sedikit diperlukan untuk mempertahankan ruang fizikal anda dan melindungi orang-orang di sekeliling anda.

Walau bagaimanapun, nama samaran tidak selalu menjadi pilihan. Anda mungkin, atas alasan ideologi atau utama, memilih untuk tidak “bersembunyi” di sebalik nama samaran. Mungkin anda telah membina jenama di sekitar nama undang-undang anda, atau mewakili institusi yang memerlukan penggunaan identiti sebenar anda.

Menggunakan nama samaran jarang kelihatan seperti penyelesaian adil. Mengapa kita perlu bersembunyi di sebalik nama-nama palsu sedangkan pelaku pelecehan bebas, dan tanpa kesan, menggunakan nama kelahiran mereka?

Sebilangan besar panduan ini memperkatakan cara untuk menubuhkan dan mengekalkan nama samaran anda. Maklumat ini bergantung kepada cara untuk menyimpan data peribadi dan lokasi fizikal anda yang sensitif, yang sangat penting jika anda menggunakan identiti undang-undang anda dalam talian.

Identiti undang-undang

Melalui rekod awam, ia sering mengejutkan mudah untuk belajar banyak tentang seseorang dengan hanya nama undang-undang mereka. Rekod pengundian awam di beberapa tempat di seluruh dunia, dan maklumat pemilikan kenderaan boleh didapati melalui syarikat insurans atau jabatan kerajaan.

Begitu juga, lesen profesional dan rekod mahkamah sering mudah dicari dan mungkin mendedahkan maklumat peribadi.

Mengelakkan pengesanan

Mengetahui mana maklumat anda tersedia secara terbuka boleh membantu menjangka dan mencegah serangan menyerang pengatur dalam talian. Cari secara rawak nama anda sendiri secara dalam talian, atau menyewa penyiasat persendirian untuk menyusun maklumat yang mereka dapati tentang anda.

Anda boleh menyembunyikan rekod peribadi dengan peguam dan syarikat shell. Begitu juga, pendaftaran kenderaan atau pemilikan rumah boleh didaftarkan kepada syarikat dalam bidang privasi yang mesra privasi.

Tinggal tanpa nama di internet apabila anda boleh dan berhati-hati dengan kaedah de-anonimasi. Mengungkapkan nama sah anda harus bertindak sedar dan bukan sesuatu yang dikendalikan orang lain. Memisahkan aktiviti dalam talian anda antara melayari tanpa nama, nama samaran, dan nama undang-undang adalah amalan yang baik untuk mengelakkan bahaya dan kekecewaan.