Apakah teknologi paling berbahaya dalam tempoh pengawasan?

Tanda amaran dengan tengkorak dan tulang silang dan perkataan

Teknologi seperti penyulitan, VPN dan Tor boleh membantu kami mengekalkan dan mempertahankan privasi kami secara dalam talian.

Tetapi teknologi juga boleh berfungsi dalam arah yang bertentangan, membantu para ahli sihir belajar tentang kehidupan dan tingkah laku peribadi kita, yang menjadikan sukar bagi individu untuk mengembangkan personaliti bebas dari ketakutan dan kawalan.

Tetapi teknologi mana yang harus kita ketahui paling banyak, dan kenapa? Dan apa yang dapat membantu kita melindungi diri kita daripada trend ini?

1. Sistem pengiktirafan muka

Terdapat kamera di mana-mana, dan walaupun ia tidak dapat dinafikan menghiburkan untuk menonton pembonceng dari kehidupan seharian di youtube, ia menyeramkan untuk mengetahui segala yang kita lakukan dalam kehidupan awam berpotensi disediakan untuk dunia untuk mengambil.

Dengan teknologi canggih, tidak lama lagi, kita tidak boleh merakam semua kehidupan awam tetapi juga menganalisisnya dalam hampir masa sebenar. Walaupun pengiktirafan muka jauh dari sempurna, ia telah membolehkan komputer untuk memadankan seseorang walaupun cermin mata atau topi mengaburkan bahagian muka mereka.

Perisian pengiktirafan muka akan menjadi lebih tepat berbanding dengan manusia-terutamanya apabila diperingkatkan kepada pangkalan data saiz pendaftaran pengundi di bandar, pasport kebangsaan, atau bahkan Facebook.

Dengan perisian pengenalan wajah lanjutan, keadaan mungkin dapat mengetahui dengan ketepatan yang tinggi di mana seseorang berada pada setiap masa, siapa mereka bersama, dan apa yang sedang mereka buat sekarang.

Ia cukup sukar untuk dilindungi daripada pengiktirafan muka. Alat yang paling berkesan menonjol jauh ke mata manusia, dan mereka hanya berfungsi jika sebilangan besar orang menggunakannya. Jika hanya segelintir orang menggunakan helah untuk menipu kamera, ia akan menjadi mudah untuk mengetahui siapa mereka.

Buat masa ini, perkara yang membodohkan kamera adalah tanda utama (bantahan yang perlu) protes dan bantahan kepada automatisasi negara polis.

2. Ride-sharing apps

Kereta anda adalah milik anda, dan terdapat batas kepada apa yang kerajaan boleh lakukan dengannya. Mereka tidak boleh menafikan anda mengaksesnya, merampasnya, atau mencari tanpa alasan yang baik.

Di dalam kereta anda, anda juga menentukan di mana hendak pergi, dan perkakasan dan perisian apa yang hendak dipasang.

Walau bagaimanapun, apabila anda menyewa sebuah kereta atau melompat ke dalam rideshare seseorang, anda tidak dilindungi oleh peruntukan yang sama. Di samping itu, aplikasi yang anda gunakan untuk memuji perjalanan mengetahui di mana anda berada di sepanjang masa dan akan merakam data ini.

Aplikasi ini juga tahu di mana anda pergi sebelum anda sampai di sana dan, dalam beberapa kes, bahkan dapat meramalkan tingkah laku perjalanan anda (risiko ini juga endemik kepada sistem navigasi). Semua data ini tersedia untuk pengiklan dan kerajaan.

Pada masa ini, ia masih agak mudah untuk mengelakkan perjalanan perkongsian jika kampung halaman anda mempunyai pengangkutan awam yang baik atau anda mampu membeli sebuah kereta.

3. wang elektronik

Membawa perubahan dalam poket kita adalah menyusahkan. Mencari ATM berdekatan boleh menjana wang dan mengambil masa. Kebanyakan kita mempunyai akses kepada kaedah pembayaran elektronik seperti kad kredit, Google Pay, Wechat Pay atau Venmo.

Tetapi bergantung kepada sistem ini boleh berbahaya. Bukan sahaja semua urus niaga anda dianalisis dan dijual kepada pengiklan, tetapi ia juga tersedia untuk kerajaan anda. Pelancong yang menyeberangi sempadan A.S. dari utara boleh ditolak kemasukan, dan mungkin menghadapi masa penjara, kerana mereka membeli ganja secara sah di Kanada.

Wang elektronik bukan sahaja boleh digunakan untuk mengesan dan mendakwa anda, tetapi juga untuk menafikan anda akses kepada perkhidmatan yang hanya tersedia dengan kad kredit, seperti pembelian dalam talian atau kedai kad-hanya.

Sekiranya kita akhirnya membasmi wang tunai, kerana kita sudah mempunyai barangan mahal, kita memudahkan untuk meminggirkan orang tanpa akses lagi.

Untuk mengelakkan pengintipan kerajaan, gunakan wang tunai sebanyak yang anda boleh, dan Bitcoin setiap kali anda membeli-belah dalam talian.

4. Polis ramalan

Polis ramalan telah memberi inspirasi kepada banyak cerita fiksyen sains, yang paling terkenal dengan Laporan Minoriti Philip K Dick.

Tidak seperti dalam Laporan Minoriti, kita tidak boleh bergantung kepada mutan psikik untuk melihat jenayah masa depan, tetapi kita harus bergantung pada pangkalan data jenayah sedia ada, yang kebanyakannya membawa prasangka dan berat sebelah yang adil.

Polis ramalan menguatkan berat sebelah ini, yang bermaksud bahawa beberapa jenayah kurang dihukum, sementara warga di kawasan jenayah yang kritikal tidak menyusahkan melalui tindakan penguatkuasaan undang-undang yang terkonsentrasi, mirip dengan profil perkauman di lapangan terbang.

Ia mungkin kelihatan jauh, tetapi kepelbagaian pergerakan sudah di peringkat percubaan di beberapa lokasi di seluruh dunia-terutamanya melalui kontraktor tentera A.S. Palantir di New Orleans.

Semua perkara di atas adalah mengapa kita semua harus menuntut teknologi etika

Ia adalah tanggungjawab kita semua untuk menggunakan dan teknologi etika lebih lanjut sambil menolak teknologi yang boleh digunakan terhadap kita.

Pakai penutup muka di mana anda boleh, walaupun ia hanya sebagai protes. Menggunakan kereta anda sendiri atau lebih baik, pengangkutan awam, dan bayar dengan wang tunai dan Bitcoin di mana mungkin.

Berhati-hati terhadap percubaan dalam komuniti anda terhadap sebarang dasar yang membahayakan kesamaan semua dan hak hak anda.