Facebook versus ad blockers: wie er ook wint, je verliest

Een afbeelding van Facebook die advertentieblokkeerders neerhaalt

In het laatste hoofdstuk van de oorlog van Facebook tegen advertentieblokkers hebben ontwikkelaars gemeld dat de koning van de sociale media actief extra regels code heeft geïnjecteerd om de pogingen van advertentieblokkers om gesponsorde berichten te verbergen te dwarsbomen..

Dit spel van kat en muis (waarbij Facebook de code bijwerkt en ontwikkelaars zich haasten om de nieuwe veranderingen te detecteren) is al jaren aan de gang, maar de recente manoeuvres van FB hebben veel advertentieblokkers achtergelaten, nou ja, geblokkeerd.

Volgens de huidige FTC-regels is Facebook (evenals elk ander platform voor sociale media) gedwongen elke gesponsorde post te labelen. Helaas werkt Facebook overuren om de adblockers te blokkeren, en dus door de code te wijzigen, kan de sociale media-gigant om het even welke detectiesoftware omzeilen en gebruikersadvertenties weergeven – ongeacht of ze ze willen zien of niet.

Het uiteenlopende dilemma

Volgens de BBC heeft Facebook de ontwikkelaars van advertentieblokkering kunnen weggooien door extra letters in hun code in te voegen, extra woorden aan berichten toe te voegen en zelfs reguliere en gesponsorde berichten te mixen door de lijnen tussen beide te vervagen.

Het probleem is niet noodzakelijkerwijs deze veranderingen te herkennen; het houdt hen bij. Omdat Facebook zo’n enorm platform is, kan het zijn code om de paar dagen wijzigen, waardoor adblockers een groot nadeel hebben. Tegen de tijd dat ze de nieuwste advertenties kunnen inhalen en blokkeren, gebruikt Facebook al een andere code.

Aan de andere kant biedt Facebook een zekere mate van maatwerk als het gaat om gepersonaliseerde advertenties. Zoals in het Helpcentrum staat: “U kunt niet ervoor kiezen om advertenties niet volledig te zien, maar u kunt de soorten advertenties die u ziet beïnvloeden door ons feedback te geven of advertenties en adverteerders te verbergen die u niet wilt zien.”

Met andere woorden, advertenties zijn een vereiste als het gaat om Facebook, maar u kunt zelf bepalen welke soorten advertenties u te zien krijgt.

Hoe gesponsorde berichten doorgaans werken

Het lijdt geen twijfel hoe belangrijk advertenties zijn voor het bedrijfsmodel van Facebook. “Advertenties maken deel uit van de Facebook-ervaring; ze zijn geen probleem, ”zei Andrew Bosworth, vice-president van Facebook, ooit.

Maar dat betekent niet dat gebruikers niet de optie moeten hebben om ze uit te schakelen. Het zijn geen geheime adblockers gemeengoed geworden. Miljoenen mensen gebruiken tegenwoordig een vorm van advertentieblokkering, maar meer dan 90% zegt dat ze niet elke advertentie blokkeren.

Veelgebruikte advertentieblokkers zoals uBlock Origin en Adblock Plus (waarover we beide eerder hebben geschreven) bieden gebruikers de optie om te kiezen welke advertenties ze willen blokkeren en welke toe te staan. Dit geeft gebruikers meer kracht om hun browsers aan te passen en laat de adverteerders inkomsten verdienen zonder toevlucht te hoeven nemen tot pop-ups van vensters en geautomatiseerde advertenties.

Waarom u een adblocker zou moeten gebruiken

Ja, bedrijven verdienen geld met advertenties, maar sommige advertenties bevatten trackers, malware en andere schadelijke add-ons die de laadsnelheid van uw browser kunnen verminderen en inbreuk maken op uw privacy. Bovendien kunnen hackers spyware in advertenties injecteren die uw gegevens kunnen stelen zonder dat u het ooit weet.

Grote bedrijven zoals Yahoo en YouTube zijn in het verleden allebei het slachtoffer geworden van malvertising. Veel webbrowsers zijn standaard begonnen met het implementeren van hun eigen software voor het blokkeren van advertenties. De nieuwste blocker van Google voor Chrome, die automatisch advertenties filtert en blokkeert die hij als ‘vervelend’ beschouwt, heeft in één hand de manier veranderd waarop bedrijven online advertenties bekijken.

Het gebruik van een ad blocker helpt niet alleen uw apparaat te beschermen, maar het kan ook de paginasnelheid verbeteren, omdat uw browser zich geen zorgen meer hoeft te maken over het laden van al die extra gegevens.

Kortom, adblockers zijn niet alleen goede beveiligingshulpmiddelen, ze kunnen helpen alle pluis op de sites die u bezoekt uit te filteren. Als je een adblocker met Facebook gebruikt, wil je misschien op die gesponsorde berichten letten.