Hoe een internet shutdown te overleven

Schuifknop omgeschakeld naar

Internetvrijheden nemen af.

Voor het achtste opeenvolgende jaar registreerde Freedom House een wereldwijde afname van internetvrijheden in 2023, wat de daling toeschreef aan regeringen die vastbesloten waren om online dissidentie te onderdrukken.

Eén strategie in het bijzonder – internetafsluitingen – is met groot effect gebruikt. Tijdens de verkiezingen hebben verschillende landen in Afrika en Azië geprobeerd online spraak stil te leggen, vooral op sociale media.

Nu hardhandige overheden zich meer op hun gemak voelen met deze tactieken, zoeken gebruikers naar manieren om censuur te voorkomen en toegang tot een gratis en open internet te garanderen.

Wat is een internetstop??

Volgens AccessNow:

“Een internetstop vindt plaats wanneer iemand – meestal een overheid – opzettelijk het internet of mobiele apps verstoort om te bepalen wat mensen zeggen of doen.”

Afsluitingen via internet kunnen totaal zijn, waarbij alle toegang is geblokkeerd, of gedeeltelijk, waarbij alleen bepaalde websites of apps (zoals Twitter, Google en Facebook) ontoegankelijk zijn.

Totale stilstanden zijn zeldzamer omdat de economische kosten om mensen ervan te weerhouden zaken te doen op internet snel honderden miljoenen dollars kunnen oplopen.

Waar gebeuren deze shutdowns en waarom?

Gedeeltelijke stilleggingen vinden steeds vaker plaats in Azië, evenals in Oost- en Centraal-Afrika.

Reeds in 2023 zijn afsluitingen gemeld in Sudan, de Democratische Republiek Congo, Bangladesh en Gabon als reactie op politieke onrust, verkiezingen en poging tot staatsgrepen.

De officiële redenering achter deze shutdowns was om de nationale veiligheid te handhaven, de openbare veiligheid te waarborgen en te voorkomen dat “nepnieuws” zich verspreidde. Hoewel ze de autoriteiten ook handig de middelen hebben gegeven om protesten te stoppen en verkiezingen te controleren en de informatie om hen heen.

Met meer verkiezingen dit jaar, van Nigeria tot India, zijn er hoogstwaarschijnlijk meer afsluitingen op internet onderweg.

Wat zijn de gevolgen van internetafsluitingen?

Door de vrijheden van internetgebruikers te verminderen, belemmeren overheden de groei van hun land.

Volgens de Brookings Institution kostten shutdowns in een periode van 12 maanden van 2015 en 2016 economieën $ 2,4 miljard, met India dat $ 968 miljoen van dat totaal ophaalde. (Het probleem is zo wijdverbreid in India, er is nu een website gewijd aan het bijhouden van shutdowns.)

Deze lockdowns maken ook inbreuk op het fundamentele recht op internettoegang, dat de VN-Mensenrechtenraad in 2016 bij resolutie heeft aangenomen. Door het web te sluiten, riskeren landen een grote wrok jegens hun regeringen op te wekken, wat op zijn beurt die regeringen zou kunnen aanmoedigen om aan te halen hun greep op internettoegang, waardoor landen in een digitaal autoritair bewind terechtkomen. Sommige landen zijn er al.

Wat kunt u doen om een ​​internetverbinding te overleven??

Met de toenemende frequentie van internet blackouts over de hele wereld, worden gebruikers gedwongen manieren te vinden om ze te omzeilen. Hoewel je niet veel kunt doen als het internet volledig is afgesloten, zijn er een paar manieren om online te blijven als je verstrikt raakt in een gedeeltelijke internetverbinding.

1. Gebruik omzeiltools zoals Tor

Tor is een gratis en open-source software die u zal beschermen tegen mensen die uw surfgedrag misschien willen bespioneren. Als het gaat om het bereiken van anonimiteit op internet, is het vrijwel onverslaanbaar.

2. Krijg een goede VPN die u tegen detectie zal beschermen

Met een VPN kunt u uw toegang tot internet beveiligen in de meest vrije en meest open vorm.

Het gebruik van Tor via VPN zal uw privacy verder vergroten. Maak eenvoudig verbinding met uw VPN en open vervolgens de Tor Browser.

3. Verzamel tools en apps die uw privacy en veiligheid beschermen

Begin met het gebruik van HTTPS Everywhere (die ExpressVPN in onze Chrome-extensie heeft geïntegreerd) om uw browsen op een bepaalde site te beveiligen. Zorg ervoor dat u een browser gebruikt die uw privacy voorop stelt – Tor is onze favoriet.

Je wilt ook meer beveiligde communicatie gaan gebruiken als je dat nog niet hebt gedaan, zoals Signal.

Na deze drie stappen te hebben gevolgd, kun je in elk land overleven met een gedeeltelijke internetuitschakeling. Wees voorzichtig wanneer u deze hulpmiddelen gebruikt, omdat u misschien in een land woont waar dergelijk gebruik kan worden bestraft.