Evoluția criptării: cum se schimbă și de ce guvernul îl urăște

evoluția criptării

Cu mult înainte ca guvernele să înceapă să lupte pentru a scoate în afara legii criptarea, politicienii din întreaga lume apelau la coduri secrete pentru a comunica între ei. De la cifra lui Julius Caesar până la cifrarea roții a lui Thomas Jefferson, criptarea a făcut parte integrantă din istoria umană.

Deși metodele moderne de criptare au fost disponibile doar în ultimii 10-20 de ani, s-ar putea argumenta că criptografia a modelat lumea modernă.

Ce este criptarea?

Într-un sens de bază, criptarea este actul de a asigura o informație într-un mod care ar putea fi citit doar de emițător și receptor. Ai avut vreodată un prieten căruia îi vei trimite mesaje codate? Poate că veți schimba prima literă a fiecărui cuvânt într-o „Z”, sau pur și simplu încercați complet literele. Dacă ați făcut acest lucru, sunteți deja familiarizați cu conceptul de bază de criptare.

Deși este adesea denumit criptografie, cei doi termeni nu sunt aceiași. Criptografia este actul de a ascunde o comunicare, în timp ce criptarea se referă la mijloace.

Istoria expansivă a criptării

Chiar dacă acum criptarea poate fi o parte din viața noastră de zi cu zi, începuturile ei urmăresc până la nașterea civilizației moderne. Termenul de criptare provine din cuvântul grecesc kryptos, care înseamnă secret. De fapt, prima utilizare documentată a criptografiei scrise datează din 1900 î.Hr., când istoricii au găsit dovezi ale unui scrib egiptean care a scris mesaje ascunse printre inscripții hieroglife.

Înaintați repede câteva sute de ani, iar scriitorii ebraici au început să folosească cu ușurință o formă de criptografie care a înlocuit ultima literă a alfabetului cu prima. Cunoscut drept sistemul Atbash, se spune că acest tip de criptare este folosit în Biblie. Chiar și Kama Sutra (scrisă în jurul secolului al VII-lea în India) menționează utilizarea criptografiei și modul în care a fost o practică importantă.

Și, desigur, există Enigma, care este probabil cea mai cunoscută formă de criptare pre-internet. Creat de inginerul german Arthur Scherbius în 1918, acest dispozitiv criptografic revoluționar a fost în cele din urmă ridicat de armata germană. A fost nevoie de britanici până în 1941 pentru a sparge complet Enigma, eveniment despre care istoricii spun că a marcat momentul de transformare în cel de-al Doilea Război Mondial.

Cum folosim astăzi criptarea

În timp ce metodele de criptografie cu pixuri și hârtie au existat de mii de ani, criptarea modernă poate fi urmărită direct la sfârșitul anilor 70 și apariția DES sau Standard Encryption Standard. Dezvoltată de IBM, aceasta a fost forma de facto de criptare până în 1997.

Odată cu apariția internetului, criptografia a devenit rapid digitală, iar protocoalele de criptare, care au fost considerate o dată nefuncționabile, s-au dovedit a fi fragile conform standardelor de astăzi. După ce DES a fost fisurat, AES sau Advanced Encryption Standard au devenit curând norma.

Spre deosebire de formele anterioare de criptare, AES folosește chei de biți pentru a scapa pachetele de date. (Pssst: ExpressVPN folosește criptarea de 256 biți pentru a vă asigura informațiile.) Este cea mai înaltă formă de criptare disponibilă în prezent și este în prezent metoda aleasă pentru armata americană. Sub AES pe 256 biți, decodarea a miliarde de ani chiar și cei mai avansați supercomputere să decodeze.

De ce guvernul încalcă criptarea

De la filosoful John Locke la autorul Edgar Allen Poe, practica de criptare a mesajelor a fost folosită pe scară largă. Și deși este practic imposibil de identificat o perioadă precisă din istoria umană, unde ideea de criptare s-a transformat în a fi considerată ceva util pentru ceva dăunător, guvernele de astăzi încearcă să stabilească un precedent în ipoteza că informațiile dvs. ar trebui să fie ușor disponibile în orice moment..

Din fericire, Apple, Google și alte companii tehnologice văd valoarea în confidențialitatea utilizatorilor și acum criptează în mod implicit majoritatea dispozitivelor. Desigur, legea nu este prea fericită în acest sens.

Criptarea salvează vieți: Când rețeaua de urgență a eșuat în timpul #BrusselsAttack, poliția / medicii au mutat la @WhatsApp. https://t.co/AK4riLKa7U

– Edward Snowden (@Snowden) 26 martie 2016

Poate vă amintiți cazul de la San Bernardino acum câțiva ani în care Apple a refuzat o cerere FBI de a debloca telefoanele ucigașilor sau, mai recent, modul în care secretarul de acasă din Marea Britanie împinge febril servicii de chat sigure precum WeChat pentru a construi în aer liber aplicațiile lor.

Odată cu vorbirea recentă despre neutilizarea rețelei și oferirea de mai multă putere ISP-ului dvs., criptarea dispozitivelor nu a fost niciodată mai importantă.

Cum să te protejezi

Din apelurile pe care le facem, articolele pe care le achiziționăm cu cardurile noastre de credit și chiar și site-urile web pe care le vizităm, lumea modernă rulează pe criptare.

Nu lăsa guvernul să te păcălească. Informațiile tale sunt numai ale tale. Aveți dreptul la confidențialitate și să vă asigurați că VPN-ul dvs. este activat în orice moment este un mod sigur și ușor de a ajuta la criptarea întregului trafic de internet.