Panduan ExpressVPN untuk Kata Laluan yang Lebih Teguh – Bahagian 3 (Alat Cakera)

Ini adalah Bahagian 3 siri kata laluan kami yang lebih kuat. Untuk bahagian-bahagian lain, klik di bawah:

Bahagian 1 (Pengesahan dua faktor)
Bahagian 2 (Pengurus Kata Laluan)

Menjana kata laluan selamat dan tidak dapat dilupakan dengan Diceware

Jika anda telah membaca Bahagian 1 (Pengesahan Dua Faktor) dan Bahagian 2 (Pengurus Kata Sandi) siri kata laluan kami, kini anda boleh mengamankan akaun anda dengan pengesahan dua faktor dan pengurus kata laluan. Di bahagian akhir siri ini, ExpressVPN melihat kata laluan yang anda perlu ingat. Untuk ini, kami akan menggunakan Alat Kawalan.

Diceware adalah cara yang baik untuk menghasilkan kata laluan yang tidak dapat diingati, rawak dan panjang. Ini adalah strategi yang hebat untuk kata laluan anda yang paling berharga, terutamanya yang mana pengesahan dua faktor atau pengurus kata laluan tidak boleh dilaksanakan (seperti kata laluan ke komputer anda, sandaran anda atau kunci penyulitan anda).

Anda juga boleh menggunakan Diceware untuk membuat brainwash selamat, yang merupakan dompet Bitcoin yang ada hanya di kepala anda.

Bagaimana menggunakan Diceware untuk mendapatkan kata laluan yang lebih kuat

Untuk menjana kata laluan menggunakan Diceware, anda hanya perlu mati yang baik dan beberapa pen dan kertas.

Penting: Sebelum melakukan apa-apa, simpan satu salinan senarai Diceware ini ke komputer anda. Inilah yang anda akan gunakan untuk menjana kata laluan Diceware anda.

Pastikan anda bersendirian dan tidak ada kamera yang berdekatan. Untuk perlindungan maksimum, cabut komputer anda dari internet (selepas anda menyimpan senarai Diceware!) Dan tutup webcam anda.

Untuk memulakan, gulung mati lima kali. Catat nombor dari setiap roll dengan pen dan kertas. Anda akan mempunyai nombor lima angka. Kami mendapat 52611.

Sekarang cari senarai Diceware untuk nombor lima digit yang baru saja anda buat. Tulis perkataan nombor yang sepadan dengan (dalam kes kita, ia adalah “salvo”). Kata ini dengan sendirinya bukan kata laluan yang baik, kerana ia hanya memerlukan seperseribu detik untuk retak. Jadi ulangi proses rolling dadu sekurang-kurangnya empat kali.

Selepas lima set lima gulung, kami berakhir dengan 52611 51631 63432 43123 21641.

Ini sepadan dengan kata laluan “salvo rhoda walton mudd croft.”

Ia akan mengambil komputer tunggal kira-kira enam juta (iaitu 6 x 10 hingga 30 tahun) untuk memecahkan ini. Ini nombor yang tidak dapat dibayangkan. (Sebagai perbandingan, alam semesta adalah hanya 14 x 10 untuk kuasa 9 tahun.)

Sekiranya anda mempunyai satu bilion komputer, setiap satu bilion kali lebih kuat daripada komputer yang terdapat pada hari ini, anda masih tidak dapat memecahkan kata laluan ini.

Menghafal kata laluan ini dan kemudian cincang sekeping kertas yang anda catat hasil dadu anda. Idealnya, anda perlu membakarnya.

Untuk mengingati kata laluan Diceware baru anda, anda perlu menggunakannya dengan kerap. Terutama semasa masih segar dalam ingatan anda. Sering log masuk ke perkhidmatan yang anda buat kata laluan ini, atau atur rutin untuk mengamalkannya. Ingat untuk memusnahkan mana-mana salinan fizikal yang anda buat!

Akhirnya, kata laluan akan menjadi ingatan otot, dan menaipnya akan semulajadi seperti minum atau makan.

gambar dompet otakOtak anda luar biasa. Ia juga tidak dapat dinafikan.

Gunakan Alat Cakera untuk membuat keyboard dan menyimpan Bitcoins di kepala anda

Perkataan yang dihasilkan dengan Diceware adalah rawak dan selamat, jadi anda juga boleh menggunakannya untuk brainwatch Bitcoin anda.

Dalam kata kunci seperti (wallet deterministik hierarki, atau dompet HD), kunci Bitcoin peribadi dan awam anda dihasilkan daripada senarai kata-kata dan bukannya penjana nombor-seperti senarai yang kami dapat dari rolling die. Senarai perkataan ini dipanggil benih.

Teknik benih memungkinkan manusia untuk mengingati alamat Bitcoin yang besar dan kompleks. Daripada menggunakan rentetan digit berangka besar sebagai kunci Bitcoin anda, anda boleh menggunakan biji perkataan yang dijana secara rawak. Bermakna anda boleh secara harfiah meletakkan wang di kepala anda.

Untuk keselamatan, fikiran anda menimbulkan semua bentuk penyimpanan elektronik. Bar USB, CD, dan kad SD boleh semua rosak, dan siapa tahu betapa mudahnya komputer boleh mengaksesnya pada masa akan datang? Tetapi otak anda kemungkinan besar akan kekal tidak dapat dikalahkan untuk masa hadapan yang boleh dijangka.

Beberapa dompet hebat membolehkan anda menggunakan kata-kata benih untuk kekunci bitcoin anda, seperti Breadwallet (iOS), Mycelium (Android), dan Electrum (Windows, Mac, dan Linux). Perkhidmatan ini tidak membolehkan anda memasukkan kata-kata anda sendiri sebagai benih; Sebaliknya, mereka mendesak menghasilkan kata-kata itu sendiri dengan algoritma Diceware elektronik. Ini dilakukan untuk melindungi pengguna yang tidak dikenali daripada membuat dompet dengan kata-kata yang tidak rawak, seperti lirik lagu, kemudian kehilangan Bitcoins mereka kepada orang lain yang telah menggunakan lirik yang sama sebagai kata-kata benih mereka sendiri.

Untuk menunjukkan bagaimana biji benih berfungsi, kami menggunakan Electrum untuk membuat brainwatch dan dompet Bitcoin jam tangan yang berasingan sahaja. Dompet hanya menonton ini boleh diisi dengan Bitcoin sebenar dan digunakan untuk memantau akaun Bitcoin anda, tetapi kerana ia tidak mempunyai kunci peribadi, tiada apa yang boleh dicuri.

Cara menggunakan Electrum untuk membuat brainwatch anda untuk Bitcoin

Anda boleh memuat turun Electrum dari laman web rasminya. Terdapat versi untuk Windows, Mac, Android, dan Linux. Anda juga boleh mencari Electrum yang telah dipasang dalam Sistem Operasi ekor, yang kami cadangkan, dan telah digunakan dalam contoh kami.

A Live-USB (sistem pengendalian yang dijalankan dari tong USB) adalah disyorkan apabila menyiapkan keyboard anda, kerana komputer boleh dijangkiti dengan perisian hasad tanpa pengetahuan anda.

muat turun electum

Buat dompet Bitcoin baru

Buat dompet dengan mengklik Fail > Baru / Pulihkan. Sahkan nama fail wallet_1.

Pilih Buat Wallet Baru, kemudian Wallet Standard.

wizard pemasangan pilihan

Tiga belas kata Inggeris akan muncul di tetingkap seterusnya.

Tulis kata-kata ini ke atas sekeping kertas, kemudian klik Seterusnya.

memasang electrum

Anda akan diminta memasukkan kata-kata yang dijana sebelum ini dalam tetingkap seterusnya. Ini akan mengesahkan bahawa anda telah menulis kata-kata yang betul, dalam urutan yang betul, dan tanpa taip taip.

image04

Seterusnya, anda akan diminta untuk menetapkan kata laluan. Jika anda bergantung semata-mata pada sandaran kertas anda, kata laluan ini tidak penting. Sekiranya anda ingin menggunakan dompet ini dengan kerap, buat kata laluan dengan pengurus kata laluan anda.

Hit Sahkan, dan alamat anda akan dihasilkan oleh Electrum. Anda boleh melihat mereka semua di bawah Alamat.

kunci utama awam

Seterusnya kami akan mengeksport Kekunci Awam Master kami untuk dompet jam tangan kami sahaja. Anda boleh melihat kunci ini di bawah Wallet > Kunci Awam Master.

save-master-key

Simpan kekunci ini dalam fail teks yang dipanggil xpub.txt pada batang USB atau cakera keras anda.

Kunci awam yang bermula dengan xpub tidak berkaitan dengan keselamatan, jadi anda tidak perlu bimbang mengenainya dicuri. Sesiapa sahaja yang mempunyai kunci ini akan dapat mencari alamat Bitcoin milik anda, tetapi mereka tidak akan dapat mencuri Bitcoins anda.

Ingat kata-kata benih anda, kemudian padamkan dompet anda

Sekiranya anda mengingati kata-kata benih anda (atau tuliskannya di atas kertas) dan kunci awam anda disimpan dalam xpub.txt, anda boleh memadam dompet anda.

Anda boleh mencari wallet_1 fail seperti yang disenaraikan di bawah. Pastikan juga memadamkannya dari tong sampah anda:

Pada Windows:

  • Paparkan fail tersembunyi
  • Pergi ke Pengguna / YourUserName / AppDataRoaming / Local / Electrum / dompet

Pada Mac:

  • Pencari Terbuka
  • Pergi ke folder (shift + cmd + G) dan ketik ~ / .elektrik / dompet

Di Linux:

  • Folder Laman Utama
  • Pergi -> Lokasi dan jenis ~ / .elektrik / dompet

Tahniah! Dompet Bitcoin kini wujud semata-mata di kepala anda.

Pastikan kata benih anda selamat

Anda mesti ingat kata-kata benih anda! Sekiranya anda memilih untuk menyandarkannya ke atas sekeping kertas, anda mesti memastikan ia selamat. Jika anda kehilangan kertas ini dan lupa kata-kata benih anda, anda akan kehilangan semua Bitcoins anda. Sesiapa yang tahu kata-kata benih anda boleh mencuri Bitcoins anda.

Jangan letakkan salinan kertas kata-kata benih anda ke dalam pengimbas atau mesin fotokopi-dan simpannya dari jangkauan kamera atau mata pengintip. Selamat, atau di mana-mana tempat anda selesa menyimpan sejumlah besar wang tunai atau dokumen berharga lain, akan menjadi tempat yang tepat untuk menyimpan sandaran kertas.

Buat dompet jam tangan sahaja untuk melihat Bitcoins anda

Dompet hanya menonton hanya membolehkan anda memantau imbangan anda dan menerima wang. Akibatnya, anda tidak perlu risau untuk memastikan dompet ini selamat. Anda hanya perlu bimbang untuk mengingati kata-kata benih anda.

Buka Electrum, dan klik pada Fail > Baru / Pulihkan sekali lagi. Masukkan nama dompet dan pilih Pulihkan Wallet atau Kunci Import, kemudian Wallet Standard.

Tampalkan kekunci xpub anda ke dalam medan di tetingkap seterusnya, atau klik pada ikon folder dan pilih xpub.txt yang anda simpan.

membuat-bitcoin-wallet

Pemberitahuan akan memberitahu anda bahawa ini adalah dompet jam tangan sahaja.

Anda dapat melihat alamat anda di bawah Alamat. Anda juga boleh melihat baki alamat-alamat ini, atau menghantar wang kepada mereka.

image05

Pulihkan dompet anda untuk membelanjakan wang anda

Sekiranya anda ingin menghabiskan Bitcoins yang anda kumpulkan dalam fikiran anda, anda perlu memulihkan dompet anda yang dipadam.

Buka Electrum dan pilih Fail > Baru / Pulihkan.

Masukkan nama dompet dan pilih Pulihkan Wallet atau Kunci Import, kemudian Wallet Standard.

Masukkan kata laluan. Kami mengesyorkan anda membuat satu dengan Generator Kata Laluan Rawak ExpressVPN atau pengurus kata laluan anda.

Sahkan langkah ini dengan mengklik okey.

Electrum akan menghasilkan alamat anda, dan anda akan dapat melihat baki dan membuat pembayaran. Untuk setiap pembayaran, anda perlu memasukkan kata laluan anda.

Satu bertiga dengan perlindungan tiga kali ganda

Anda boleh menggunakan Diceware untuk menghasilkan kata laluan yang kuat dan tidak dapat dilupakan untuk pengurus komputer dan kata laluan anda. Kemudian gunakan pengurus kata laluan anda untuk menjana dan menyimpan semua kata laluan akaun anda yang lain. Tambah keselamatan tambahan kepada akaun paling peribadi anda dengan pengesahan dua faktor.

Tiada strategi kata laluan yang lebih selamat daripada ini.

Imej yang diketengahkan: Kelab foto kbooth / Dollar
Otak: giorgos245 / Kelab Photo Dollar