Udhëzuesi i fundit i Android për privatësinë në internet – Informacion kritik për janar 2023

Meqenëse rrjedhjet e Edward Snowden zbuluan shkallën në të cilën organet qeveritare mund të monitorojnë dhe mbledhin të dhëna për përdoruesit në të gjithë botën, është më e rëndësishme se kurrë të ndërmarrësh hapa për të mbrojtur privatësinë tënde. Por me numrin e kërcënimeve të ndryshme atje, mund të përpiqeni të kuptoni se ku mund të filloni.

Ndoshta llogaria juaj e mediave sociale u hakua. Ndoshta ju jeni të sëmurë nga ato reklama shqetësuese specifike në internet që ju ndjekin kudo që të shkoni. Ndoshta ju thjesht vendosni se është koha më në fund të përballeni me faktin se privatësia juaj në internet mund të jetë në rrezik.

Cilado qoftë arsyeja juaj, mbrojtja e intimitetit tuaj në internet mund të duket si një detyrë mbizotëruese.

Lajmi i mirë është se nuk ka pse të jetë e ndërlikuar. Unë do të hedh shkurtimisht mbi disa nga kërcënimet më të mëdha për privatësinë tuaj në internet kur përdorni një pajisje Android dhe do t’ju ofroj hapa të thjeshtë që mund të ndërmerrni për të mbrojtur veten nga spiunimi i syve.

Tabela e përmbajtjes

Cilat janë kërcënimet më të mëdha për privatësinë tuaj në internet?
– Inteligjenca qeveritare
– Shpërndarja e të dhënave të shfletuesit dhe faqes në internet
– Motorë kërkimi
– Uebsajte jo të sigurta
– Malware
– Ruajtja në re

Cilat hapa mund të bëni për të mbrojtur privatësinë tuaj në internet?
– Përdorni një VPN
– Përdorni Rrjetin Tor
– Krijoni fjalëkalime të sigurta
– Përdorni Metodat e Sigurt të Pagesave
– Rishikoni Cilësimet e Shfletuesit
– Ndryshoni Motorin e Kërkimit
– Mbroni telefonin tuaj celular
– Siguroni ruajtjen e cloud
– Siguroni Emailin tuaj
– Investoni në Anti-Malware dhe Firewall Software
– Qëndroni të informuar në lidhje me politikat dhe parametrat e privatësisë së mediave sociale
– Shkarkoni vetëm Programe të Besuara dhe Rishikoni rregullisht Lejet

përmbledhje

Cilat janë kërcënimet më të mëdha për privatësinë tuaj në internet?

Infographic - kërcënime për privatësinë në internet

1. Inteligjenca qeveritare

Një nga kërcënimet më të mëdha për privatësinë e internetit është shumë larg Aleanca 14-Sytë.

Rrjedhjet e Edward Snowden pikturojnë një pamje shqetësuese të marrëveshje të përhapura ndërkombëtare për ndarjen e inteligjencës që lejojnë qeveritë të anashkalojnë ligjet e tyre për mbrojtjen e intimitetit. Tani kemi një kuptim më të mirë se sa e lehtë është për shumë organe qeveritare të mbledhin informacion mbi qytetarët e saj.

Shtë e sigurt të thuhet se çdo të dhënë që kalon në njërën prej vendeve të Aleancës Katërmbëdhjetë sytë është jo më private. Kjo është një arsye për të cilën shumë njerëz bëjnë përpjekje duke koduar të dhënat e tyre.

Por duke marrë parasysh faktin se organet qeveritare si NSA kanë luajtur një rol në krijimin e disa prej algoritmeve më të njohura të kriptimit, encryptimi i të dhënave tuaja i mban ato me të vërtetë të sigurta? Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, le të shohim bazat e funksionimit të kriptimit.

Si mbron encryption informacionin tuaj?

Në nivelin e tij më themelor, kriptimi është një ekuacion matematikor i kombinuar me një fjalëkalim sekret ose çelës.

Algoritmi matematikor që përdoret për të kthyer të dhëna të qarta në një mesazh të koduar quhet shifër. Algoritmi funksionon duke përdorur një çelës unik që njihet vetëm nga dërguesi dhe marrësi.

Le të përdorim një shembull shumë themelor. Imagjinoni që ia dërgoni numrin 2387 mikut tuaj. Ju i thoni atij se gjithçka që bëtë ishte të shumëzoni dy numra së bashku për të marrë 2387. Me fjalë të tjera, ai e di që keni përdorur shifrën e mëposhtme:

X * Y = numër i koduar

Duke përdorur vetëm shifrin dhe numrin e koduar, a do të jetë ai në gjendje të kuptojë dy numrat që keni përdorur? Ai mund të gjente çdo kombinim të numrave nga të cilët 2387 është i ndashëm, por ai ende nuk mund të jetë i sigurt se cilët dy numra ishin ata që keni përdorur fillimisht.

Në këtë skenar, shokut tuaj i mungon çelësi që keni përdorur me kodin tuaj. Por, çfarë nëse ju dhe shoku juaj ranë dakord që në këtë ekuacion, Y të barazojë me 7? Tani miku juaj e di se:

X * 7 = 2387

Ai tani nuk duhet ta ketë problem ta kuptojë se numri tjetër është 341.

Ky është një shembull jashtëzakonisht i thjeshtuar, por pjesa e rëndësishme për tu kuptuar është se shifri është vetëm një pjesë e enigmës së kriptimit. Algoritmet moderne të kriptimit janë aq komplekse sa janë në thelb të pathyeshme pa njohuri për çelësin unik të përdorur.

A mbron kriptimi të dhënat tuaja nga mbikëqyrja e qeverisë?

Po dhe jo. Përgjigja e shkurtër është se metodat moderne të kriptimit do t’i mbajnë të dhënat tuaja të sigurta edhe nëse një organ qeveritar i mban ato. megjithatë, të dhënat e koduara mund të tërheqin vëmendjen e padëshiruar të qeverisë.

Një pengesë e shifrimit është se i qëndron organizatave qeveritare të inteligjencës. Sipas dokumenteve të lëshuara nga NSA, shumica e të dhënave të mbledhura fshihen pas një maksimumi pesë vjet. megjithatë, NSA rezervon të drejtën për të mbledhur dhe mbajtur të dhëna të koduara për aq kohë sa duhet për të deshifruar informacionin. Kjo vlen si për të dhënat e huaja ashtu edhe ato shtëpiake.

Nga ana tjetër, shifrat moderne janë aq të sofistikuar sa nuk mund të ketë rëndësi nëse NSA ka apo jo informacionin tuaj të koduar. Do të hyj në më shumë detaje në metodat e kriptimit kur të diskutoj hapa që mund të ndërmerrni për të mbrojtur privatësinë tuaj.

2. Shpërndarja e të dhënave të shfletuesit dhe faqes në internet

Gjurmët e gishtërinjve, gjurmuesit, cookies … duket se lista nuk mbaron kurrë. Shfletuesit e ueb-it celular në mënyrë rutinore mbledhin dhe mbajnë informacione të caktuara themelore në lidhje me lidhjen tuaj të internetit dhe aktivitetin në internet. Disa nga këto informacione raportohen në faqet e internetit për t’i ndihmuar ata të ngarkojnë më shpejt dhe të formatizojnë saktë, por ka faktorë të tjerë në lojë.

Shtypja e gishtave të shfletuesit

Shfletuesi juaj celular mund të shpërndajë shumë më tepër sesa mendoni. Ju mund të vizitoni faqe si Webkay, Panopticlick, ose Klikoni për të provuar se çfarë lloj informacioni shfletuesi juaj i bën të disponueshëm për çdo faqe në internet që vizitoni.

Infografik - shfletues në internet

Edhe pse një pjesë e madhe e këtij informacioni nuk do të thotë shumë vetvetiu, problemi është se kombinimi i këtyre të dhënave mund t’i japë shfletuesit tuaj një gjurmë unike të gishtërinjve që lejon faqet e internetit të ju identifikojnë.

Ngjashëm me mënyrën se si linjat dhe pikat unike të një gjurmësh të gishtërinjve njerëzorë mund të përputhen me një individ të vetëm, pjesët e vogla të informacionit që serverët mund të mbledhin rreth shfletuesit tuaj dhe pajisjen mund të përdoren për të ju identifikojnë si një përdorues unik.

Për shembull, shfletuesi juaj mund të jetë i vetmi në Kohën e Dritës Lindore Australiane Australiane me të njëjtin grup të shtojcave të shfletuesit, cilësimet e cookie-t dhe rezolucionin e ekranit. Një sit mund ta përdorë këtë njohuri për të mbajtur nën kontroll zakonet tuaja të shfletimit, edhe nëse keni ndërmarrë hapa për të kufizuar ndjekjen, siç është pastrimi i cookies tuaj.

Analizat e palëve të treta mund edhe gjurmoni aktivitetin tuaj online në faqet e internetit të ndryshme.

Gjëja e frikshme në lidhje me shtypjen e gishtave të shfletuesit, në krahasim me metodat e tjera të ndjekjes, është ajo kur ndryshoni cilësimet e paracaktuara të shfletuesit tuaj për të përmirësuar privatësinë, siç është duke fikur ruajtjen në internet HTML5 ose bllokimin e cookies, në të vërtetë mund ta bëni gjurmën e gishtit të shfletuesit tuaj më unik dhe më lehtë për tu identifikuar.

Një përdorim pozitiv për shtypjen e gishtërinjve të shfletuesit është parandalimi i mashtrimit.

A keni marrë ndonjëherë një alarm nga banka juaj pasi të keni hyrë në llogarinë tuaj nga një vendndodhje ose pajisje e re? Uebsajti i bankës suaj vuri re që personi që u logua nuk kishte gjurmën e zakonshme të shfletuesit të shfletuesit dhe ndërmori hapa për të sigurohuni që llogaria juaj të mos ishte thyer në.

Ne anen tjeter, reklamuesit pëlqejnë të përfitojnë nga shtypja e gishtërinjve në shfletues. Sa më shumë informacion ata janë në gjendje të mbledhin në lidhje me zakonet e shfletimit tuaj celular, aq më mirë ata janë në gjendje të krijojnë reklama të synuara për ju.

biskota

Përveç dhënies së informacionit, shfletuesi juaj i celularit ruan gjithashtu informacione nga faqet e internetit që vizitoni në formën e cookies HTTP.

Cookies janë skedarë të vegjël që faqet e internetit ruhen në pajisjen tuaj. Qëllimi i cookies është të krijojë një përvojë të personalizuar të shfletimit dhe të ulë kohën e ngarkimit.

Për shembull, një faqe interneti për blerje mund të ruajë cookie HTTP në shfletuesin tuaj mbani gjurmët e gjërave që keni vendosur në karrocën tuaj kështu që ata do të ngarkojnë automatikisht herën tjetër që të vizitoni uebfaqen.

Partnerët e faqes në internet, si p.sh. reklamuesit ose ndërmarrjet analitike, janë gjithashtu në gjendje të vendosin cookie të palëve të treta në shfletuesin tuaj. Pasi të ruhet në shfletuesin tuaj në internet, cookies mund të bëjnë gjëra të tilla si monitoroni sjelljen tuaj në internet ose shfaqni reklama të synuara.

Ekzistojnë gjithashtu dy lloje unike të cookies për të qenë të vetëdijshëm për: Flash cookie dhe ruajtje në internet HTML5.

Ngjashëm me cookie-t e rregullta HTTP, cookies Flash janë skedarë të vegjël të ruajtur në pajisjet që përdorin Flash. Ato përmbajnë informacion në lidhje me përvojën tuaj me elementët Flash në faqen e internetit.

Në PC, cookies Flash nuk ruhen në të njëjtin vend me cookies të rregullt; përkundrazi ata janë ruajtur në një skedar të veçantë Adobe. Kjo do të thotë se ato nuk fshihen automatikisht kur pastroni cookies tuaj.

Në vend të kësaj, ato duhet të fshihen duke përdorur cilësimet e luajtësit tuaj Adobe Flash. Ndonjëherë cookie-t e pazgjidhura Flash madje mund t’i ripranojnë cookies HTTP pasi t’i fshini ato, duke e bërë më të lehtë për faqet e internetit dhe palët e treta t’ju ndjekin.

Nëse jeni duke përdorur versionin 4.1 të Android (Jelly Bean) ose më të lartë, nuk do të duhet të shqetësoheni për cookies Flash pasi Flash nuk mbështetet më. Sidoqoftë, nëse jeni duke përdorur një pajisje më të vjetër, prapë mund të keni të instaluar Flash-un. Do të dëshironit ta çinstaloni ose të shkoni në cilësimet e Flash Player dhe të vendosni të mos i ruani kurrë cookies Flash.

Ruajtja në internet HTML5 sillet në mënyrë të ngjashme me cookies tradicionale. Dallimi është se të dhënat ruhen në shfletuesin tuaj dhe jo në pajisjen tuaj. Ju keni mundësinë që të fikni ruajtjen e uebit në cilësimet e shfletuesit tuaj.

etags

Etiketat e entitetit (ETags) janë një metodë që serverët e uebit përdorin për të vërtetuar cache të uebit. Kur vizitoni një faqe në internet, shfletuesi juaj ruan të dhëna të caktuara në pajisjen tuaj kështu që shfletuesi nuk ka pse të rifreskojë përsëri.

Për shembull, shfletuesi juaj mund të ruajë një kopje të imazheve të mëdha në një faqe në faqen e internetit, në mënyrë që të mos humbni kohë dhe gjerësi bande, duke i ngarkuar ato përsëri, herën tjetër kur të vizitoni. Këto të dhëna të ruajtura quhen cache në internet.

ETags janë një lloj header HTTP. Kur përfshihen në një uebfaqe, ata i japin një vlerë unike secilit element të cache për të ndihmuar në uebfaqe të kuptojë nëse ndonjë skedar i fshehur duhet të rishikohet sa herë që vizitoni sitin.

Ana e errët e ETags është se ata janë identifikues unikë të caktuar për burimet e cache, kështu ato mund të përdoren për t’ju ndjekur. Ata janë gjithashtu shumë të vështirë për tu zbuluar dhe shmangur sepse ato janë përfshirë si pjesë e titullit të përgjigjes HTTP të faqes në internet.

3. Makinat e kërkimit

Mendoni sa shpesh ju dhe njerëzit përreth jush përdorni Google çdo ditë. Nuk është çudi që Google dhe shumë motorë të tjerë të kërkimit janë në gjendje të mbledhin shumë informacione rreth nesh. Disa informacione themelore që motorët e kërkimit ruajnë rreth jush përfshijnë:

 • Adresa juaj e IP-së
 • Koha dhe data që vizitoni
 • Termat e kërkimit që përdorni
 • Një identifikues unik që mund të ruhet në cookies të quajtur një Cookie ID

Këto të dhëna u kalohen faqeve në internet dhe reklamuesve, të cilët më pas mund të përdorin informacionin për të personalizuar përvojën tuaj dhe për të krijuar reklama të synuara. Kjo shpjegon pse filluat të shikoni reklama për ushqim për mace kudo që shkuat në internet menjëherë pasi të vizitonit atë vend të adoptimit të kafshëve shtëpiake.

Doesfarë di Google për Ju - Infographic

Edhe më keq, shumica motorëve të kërkimit kërkohet të dorëzojnë informacionin që kanë mbledhur nëse kërkohet nga një gjykatë ose një agjenci qeveritare. Duke marrë parasysh rolin intim që motorët e kërkimit luajnë në shumë prej jetës sonë, ky është një mendim alarmant.

Mendoni se çfarë do të thotë kjo për ju. Sa shpesh keni kërkuar diçka jashtë kuriozitetit pa menduar për të? A janë këto kërkime gjëra që do të ishit të gatshëm t’i zbulonit botës? A mendoni se kërkimet tuaja në internet duhet të përdoren si dëshmi të sjelljes ose personalitetit tuaj?

Duket budallallëk të mendosh që mund ta gjesh veten duke i shpjeguar një juri që kërkove vetëm “si të shpëtosh një trup” sepse ishe duke parë Breaking Bad, jo sepse planifikonit të vrisni fqinjin tuaj.

megjithatë, ka pasur shumë raste reale kur historitë e kërkimit të njerëzve u përdorën me sukses kundër tyre në shkurorëzim, kujdestari dhe çështje gjyqësore penale.

4. Uebfaqe jo të sigurta

Uebfaqet e sigurta përdorin Protokolli i kodimit i HTTPS për të mbrojtur çdo të dhënë të shkëmbyer midis jush dhe serverit të sigurt.

HTTPS qëndron për HTTP i Sigurt dhe njihet edhe si HTTP mbi TLS (Transport Layer Security). Ju gjithashtu mund ta shihni atë referuar HTTP mbi SSL (Secure Sockets Layer), që është paraardhësi i TLS.

për fat të mirë, protokolli i kriptimit i përdorur nga HTTPS është shumë i sigurt, dhe shumica e faqeve të internetit që vizitoni do ta përdorin atë. Ju lehtë mund të kontrolloni nëse një faqe në internet mbrohet nga HTTPS vetëm duke parë fillimin e URL-së. Shumë shfletues të internetit gjithashtu do t’ju njoftojnë nëse po vizitoni një server jo të sigurt.

Për shembull, kjo është ajo që shfaq Google Chrome për Android kur vizitoni një faqe në internet të sigurt:

Dhe kjo është ajo që shfaqet kur vizitoni një faqe në internet jo të sigurt:

Kujdes nga faqet e internetit jo të sigurta të HTTP. Ofruesi juaj i shërbimit të internetit (ISP) ose ndonjë spiunazh i palëve të treta mund të shikoni çdo informacion që shkëmbeni me një uebfaqe jo të sigurt. Kjo do të thotë që gjithçka që ju shkruani ose paraqisni në faqen e internetit mund të vidhet lehtësisht, duke përfshirë informacione të ndjeshme si numrin tuaj të sigurimeve shoqërore ose informacionin e kartës së kreditit.

5. Malware

Malware është çdo lloj programi me qëllim të keq për të dëmtuar ose spiunuar pajisjen tuaj, serverin ose rrjetin në një farë mënyre. Ka shumë lloje të malware që mund të dëmtojnë pajisjen tuaj Android ose të vjedhin informacionin tuaj. Viruse, krimba, ransomware, adware dhe spyware janë disa nga llojet më të zakonshme.

Një nga gjërat më të frikshme që malware mund të bëjë për të kërcënuar privatësinë tuaj është të krijoni një prapavijë që lejon palëve të treta të anashkalojnë tiparet e sigurisë që mbrojnë programin tuaj.

Një prapavijë e instaluar nga malware mund t’iu ofrojë kriminelëve në internet qasje në sistemin e pajisjes tuaj, duke i lejuar ata të vjedhin të dhënat tuaja personale, modifikoni skedarët tuaj, ose madje kontrolloni pajisjen tuaj nga distanca.

Malware mund të jetë shumë e vështirë për tu zbuluar. Një kalë trojan, për shembull, është një lloj malware që pretendon të jetë i besueshëm në mënyrë që t’ju mashtrojë në instalimin e tij ose sigurimin e tij me të dhëna të ndjeshme. Ju mund të mendoni se po shkarkoni ose hapni një aplikacion të besueshëm, kështu që kur malware i fshehur kërkon fjalëkalimin tuaj master, pyetjen e sigurisë ose informacionin financiar, nuk mendoni dy herë.

Ekziston edhe skenari i softverit që ka një qëllim të ligjshëm dhe është shkarkuar me vetëdije nga përdoruesi, por që gjithashtu përmban tipare pushtuese të intimitetit për të cilat përdoruesi nuk është i vetëdijshëm. Ky lloj softueri njihet ndonjëherë si argjendar.

Një shembull i frikshëm i kësaj është se si u kap një grup i aplikacioneve të njohura Mac vjedhjen dhe ndarjen e historisë së shfletimit të përdoruesve pa dijeninë ose pëlqimin e tyre.

6. Ruajtja e reve

Edhe nëse shërbimi juaj i ruajtjes në cloud kodon të dhënat tuaja, privatësia e tij nuk është e garantuar. Meqenëse janë ata që enkriptuan të dhënat tuaja, ata gjithashtu mbajnë çelësat për të mos zbuluar ato.

Nëse i shihni me kujdes termat dhe kushtet, ofruesit më të njohur të shërbimit të ruajtjes së cloud rezervojnë në mënyrë të qartë të drejtën për të ndarë skedarët dhe të dhënat tuaja me autoritetet nëse marrin një urdhër gjykate. Shumë prej tyre janë njohur gjithashtu se bashkëpunojnë me NSA.

Mos harroni kur fola për ndarjen e inteligjencës qeveritare? Nëse NSA ka mundësinë për të hyrë në të dhënat tuaja, nuk është më me të vërtetë private.

Cilat hapa mund të bëni për të mbrojtur privatësinë tuaj në internet?

Shumë njerëz bëjnë shumë kohë dhe përpjekje për të rritur masat e sigurisë në kompjuterët e tyre por harro të mendosh për pajisjet e lëvizshme. Ky është një gabim i madh që mund të lërë shumë të ndjeshëm informacionet tuaja më të ndjeshme.

Mendoni për këtë: Sa nga mënyrat e mëposhtme i ndani rregullisht informacione ose të dhëna për veten tuaj me telefonin ose tabletin tuaj?

 • texting
 • Bërja e telefonatave
 • Bërja e thirrjeve zanore duke përdorur Protokollin Zëri në Internet (VoIP)
 • Kërkimi me Google ose motorët e tjerë të kërkimit
 • Duke ngarkuar faqet e internetit
 • Dërgimi dhe marrja e postës elektronike
 • Postimi në llogaritë e mediave sociale si Facebook, Twitter, Instagram dhe Snapchat
 • Ruajtja e fotografive, skedarëve, aplikacioneve dhe të dhëna të tjera duke përdorur Dropbox, Ruajtjen e Google në re, OneDrive të Microsoft ose Amazon Drive
 • Metodat e bankingut ose pagesa

Shumica prej nesh ndajnë shumë informacione të ndjeshme me pajisjet tona mobile çdo ditë. Shtë më e rëndësishme se kurrë për t’i përfshirë këto pajisje në përpjekjet tona për mbrojtjen e intimitetit.

Ju mund të ndiheni të mbingarkuar pasi të keni lexuar për disa prej tyre Kërcënimet më të mëdha për privatësinë tuaj në internet. Merr fryme thelle.

Ka shumë gjëra që mund të bëni për të mbrojtur veten, dhe pjesa më e mirë është që shumë prej tyre janë shumë të thjeshta për tu zbatuar. Disa minuta përpjekje tani mund t’ju shpëtojnë nga një fatkeqësi më vonë.

Infographic - si të mbroni privatësinë tuaj në internet

1. Përdorni një VPN

Nëse jeni duke kërkuar një hap të thjeshtë që mund të ndërmerrni për të marrë një mbrojtje gjithëpërfshirëse në internet, gjëja e vetme më e mirë që mund të bëni është të investoni në një VPN me cilësi të lartë.

Shumë nga VPN premium që ju besoni për PC ose laptop mund të përdoren gjithashtu Pajisjet Android, përfshirë telefonat mobil dhe tabletët.

VPN-të janë të lehta për tu vendosur, por ata mund t’ju ofrojnë disa nga mbrojtjet më gjithëpërfshirëse në internet nga kërcënimet më të frikshme për privatësinë tuaj në internet. Pas a rishikim gjithëpërfshirës, Rekomandoj NordVPN si zgjedhja ime kryesore për mbrojtjen e intimitetit.

Disa nga hapat që mund të ndërmerrni për të mbrojtur privatësinë tuaj kanë për qëllim korrigjimin e dëmeve pas faktit. Një VPN, nga ana tjetër, do të mbrojë lidhjen tuaj të internetit për të ndaluar shkeljet e privatësisë para se të ndodhin. Shtë shumë më e lehtë për të parandaluar një problem sigurie sesa për të zgjidhur një.

Një VPN mund të kombinojë shtresa të shumta dhe metoda të mbrojtjes për të siguruar që lidhja juaj të jetë e sigurt, anonime dhe private. Këtu janë disa nga karakteristikat kryesore të mbrojtjes së intimitetit që ofrojnë shumica e shërbimeve VPN.

encryption

Ekzistojnë dy pjesë kryesore për t’u marrë parasysh kur bëhet fjalë për forcën e kriptimit. Pjesa e parë është shifri, i njohur ndryshe si algoritmi matematikor i përdorur për të kriptuar të dhënat. Kodi më i popullarizuar dhe i sigurt atje për momentin është AES. Ky është shifra që qeveria amerikane përdor për të kriptuar të dhënat e saj.

Pjesa e dytë që duhet marrë në konsideratë është gjatësia e çelësit të enkriptimit. Dy gjatësitë më të zakonshme të çelësit të enkriptimit që ka të ngjarë të shihni me kriptimin e AES janë encryption 128-bit dhe 256-bit, me VPN më me reputacion që ofrojnë 256-bit.

Të dhënat kodohen dhe deshifrohen duke përdorur një çelës unik. E vetmja mënyrë se palët e treta mund të lexojnë të dhënat tuaja të koduara pa atë çelës unik është duke provuar rastësisht çdo kombinim të mundshëm derisa të marrin fat dhe ta marrin me mend çelësin e duhur. Kjo quhet duke përdorur forcë e madhe.

Një çelës encryption 8-bit ka vetëm 256 kombinime të mundshme, kështu që forca brutale ka të ngjarë të jetë e suksesshme. Tani merrni parasysh sa kombinime janë të mundshme me një çelës 128-bit dhe më tej me një çelës 256-bit.

Aty ku teknologjia është për momentin, edhe nëse keni në dispozicionin tuaj super-kompjuterin më të përparuar në botë, do të duheshin miliarda vjet për të goditur encryption 128-bit me forcë brutale dhe një numër i pakonceptueshëm i viteve për të goditur 256-bit.

OpenVPN

OpenVPN është softuer me burim të hapur që ofron një protokoll të sigurt të përdorura nga shumë ofrues të VPN. OpenVPN në thelb drejton lidhjen tuaj VPN përmes kanaleve të sigurta që krijon ju mbrojnë nga rrjedhjet e të dhënave. Ajo siguron një shtresë shumë të sigurt mbrojtjeje.

Sekret i përsosur përpara

Sekreti i Përsosur i Përparuar (PFS) është një metodë jashtëzakonisht e vlefshme e kriptimit. Me një mjet tipik kriptimi, të dhënat tuaja sigurohen duke përdorur një çelës të vetëm të enkriptimit. Nëse ky çelës do të rrezikohej, të dhënat tuaja nuk janë më të sigurta.

PFS në vend të kësaj kodon të dhënat tuaja duke përdorur çelësat e përkohshëm dhe vazhdimisht në ndryshim të enkriptimit. Kjo rrit ndjeshëm sigurinë tuaj, sepse edhe nëse një çelës do të rrezikohej, në rastin më të keq ajo do të zbulonte vetëm një pjesë të vogël informacioni. Pjesa tjetër e të dhënave tuaja do të mbetet e sigurt.

Ikni Spiunët e Aleancës 14-Sytë

Disa shqetësohen se megjithëse VPN ofrojnë disa nga mbrojtjet më të mira të privatësisë atje, ata nuk ju lejojnë vërtet të jeni anonimë. Kjo për shkak se ofruesi VPN mund të jetë i detyruar t’i dorëzojë informacionet tuaja autoriteteve.

Kjo është arsyeja pse shumë nga ofruesit më të mirë VPN kanë një politikë e rreptë e mos-logs dhe veprojnë plotësisht jashtë juridiksionit të vendeve në aleancën me 14 sy. Në këto raste, jo vetëm që një ofrues VPN nuk mban asnjë nga të dhënat tuaja, por gjithashtu nuk mund të detyrohet të sigurojë të dhëna që mund të kenë për agjencitë qeveritare.

Këto janë vetëm disa nga përfitimet dhe protokollet e intimitetit që duhet të ofrojnë VPN. Shumë shërbime VPN ju lejojnë të personalizoni me lehtësi konfigurimin tuaj të mbrojtjes për të adresuar shqetësimet tuaja specifike të privatësisë.

Ju gjithashtu lehtë mund të kombinoni një VPN me ndonjë nga metodat e tjera në këtë udhëzues.

2. Përdorni Rrjetin Tor

Një nga metodat më të njohura për të hyrë në internet të sigurt dhe në mënyrë anonime në një kompjuter është përdorimi i rrjetit Tor. Tani, ky opsion është gjithashtu në dispozicion edhe për përdoruesit e Android.

Tor qëndron për Router Onion, i cili është një nyje për origjinën e softuerit si një projekt kërkimi detar amerikan i quajtur programi Routing Onion.

Krahasuar me përdorimin e një VPN, atje jane disa avantazhe dhe disavantazhe në përdorimin e rrjetit Tor.

Nëse jeni lidhur saktë me rrjetin Tor, ju jeni plotësisht anonim. Asnjë nga aktivitetet apo të dhënat tuaja në internet nuk mund të gjurmohet tek ju.

Tor kodon të gjitha të dhënat tuaja, duke përfshirë adresën tuaj IP, disa herë përpara se të drejtoni lidhjen tuaj përmes një serie të rastësishme të nyjeve ose stafeve. Nyjet drejtohen nga vullnetarët të cilët vetë nuk kanë asnjë mënyrë për të zbuluar ndonjë nga të dhënat tuaja ose rrugën që lidhja juaj drejtohet për shkak se një shtresë e kriptimit hiqet sa herë që të arrini nyjen tjetër.

Ky proces i krijimit të shtresave të shumta të kriptimit dhe më pas heqjes së një shtrese në secilën nyje është aty ku vjen emri The Onion Router.

Për t’u lidhur me Tor në Android, duhet të përdorni paketën e tij Orbot. Kjo ju lejon të hyni në shërbimet e mesazheve të çastit, email-it dhe uebit pa ISP-në tuaj ose të tjerët që sillen. Lidhja juaj është plotësisht anonime në faqet e internetit që vizitoni.

3. Krijoni fjalëkalime të sigurta

Krijimi dhe ruajtja e fjalëkalimeve të sigurta është një nga gjërat më të thjeshta por më të efektshmet që mund të bëni për të mbrojtur privatësinë tuaj. Për përdoruesit Android, kjo përfshin krijimin dhe përdorimin e një fjalëkalimi master që bllokon telefonin tuaj, tabletin ose pajisjen tjetër mobile.

Ne e dimë që ju keni thënë një milion herë më parë se është një ide e keqe të ripërdorni fjalëkalimet për llogari të shumta, por ia vlen të themi përsëri. Sipas një studimi të Psikologjisë së Fjalëkalimeve për vitin 2023, shumica e njerëzve ripërdorin të njëjtën fjalëkalim për llogari të shumta.

Ne ofrojmë një mjet për t’ju ndihmuar të gjeneroni fjalëkalime shumë të sigurta.

Këtu keni një listë të shpejtë të dosjeve të përgjithshme dhe mos për zakonet e sigurta të fjalëkalimit:

Zakonet infografike - fjalëkalime të sigurtaA:

 • Përdorni vërtetimin multifaktor, i njohur ndryshe si autentifikimi me dy faktorë. Extremelyshtë jashtëzakonisht efektive dhe nuk kërkon shumë punë.
 • Ndryshoni fjalëkalimet tuaja rregullisht, veçanërisht kur mund të ketë pasur një shkelje të të dhënave.
 • Krijoni fjalëkalime të gjata. Gjatësia është edhe më e rëndësishme sesa kompleksiteti. Fjalëkalimet bëhen më të vështira në mënyrë eksponenciale për t’u goditur me çdo karakter shtesë që shtohet.
 • Krijoni një fjalëkalim master për pajisjen tuaj. Ndërsa një PIN është një mundësi, një fjalëkalim numerik alfa ofron më shumë siguri.

nuk bëjnë:

 • Përdorni të njëjtën fjalëkalim për llogari të shumta.
 • Krijoni fjalëkalime duke përdorur informacione lehtësisht të disponueshme si emrin e ditëlindjes ose kafshës suaj.
 • Përdorni terma të thjeshtë ose të qartë, të tilla si “fjalëkalimi” ose “12345”.
 • Mbështetuni te pyetjet e sigurisë për rimëkëmbjen e fjalëkalimit të lehtë për tu vlerësuar.

Shënim: Regjistrimi me gjurmët e gishtit në një ekran me prekje është një opsion i popullarizuar për shkak të shpejtësisë dhe komoditetit të tij. Sidoqoftë, deri vonë, ligji ishte i errët kur erdhi nëse zbatimi i ligjit mund t’ju detyrojë të zhbllokoni pajisjen tuaj duke përdorur gjurmët e gishtave. Një vendim i fundit federal thotë se akti është antikushtetues, por ekziston mundësia që ai të mos pritet.

Legalitetet mënjanë, teknologjia e gjurmëve të gishtërinjve ndonjëherë mund të jetë e gabuar. Vetëm disa muaj më parë, u zbulua se një krisje në pajisjet e fundit të Samsung lejonte që çdo gjurmë gishti të zhbllokonte një pajisje. Për të siguruar që pajisja juaj dhe informacioni personal të mbetet i sigurt, është më mirë të zgjidhni një PIN ose fjalëkalim numerik alfa që nuk mund të komprometohet aq lehtë.

Nëse mbështeteni në të njëjtën fjalëkalim për të gjitha llogaritë tuaja sepse keni frikë të harroni të reja, konsideroni të përdorni një menaxher i sigurt i fjalëkalimit. NordPass, LastPass dhe Dashline janë disa shembuj të besueshëm.

Drejtuesit e fjalëkalimeve janë aplikacione që mbani gjurmët e të gjitha fjalëkalimeve tuaja në një bazë të dhënash të koduar dhe mbushini ato automatikisht kur ju duhen. Nëse jeni duke përdorur një kompjuter, mund t’i gjeni gjithashtu si shtesë të shfletuesit.

Shumë shfletues celularë, përfshirë Chrome dhe Firefox, ofrojnë një menaxher të integruar të fjalëkalimeve. Ndërsa këta menaxherë të fjalëkalimeve encryptojnë me fjalëkalime të sigurta, ato mund të jenë më shumë i prekshëm nga rreziqet e sigurisë sesa menaxherët e fjalëkalimeve të palëve të treta.

Hulumtimi i fundit për sigurinë në internet ka sugjeruar atë tipari i mbushjes automatike të përdorur nga Chrome dhe menaxherët e tjerë të fjalëkalimeve të shfletuesit mund të mos jetë plotësisht i sigurt. Tani për tani, mund të jetë më së miri të përmbaheni me një menaxher të sigurt për fjalëkalimin e palëve të treta.

4. Përdorni Metodat e Sigurt të Pagesave

Ne të gjithë e duam blerjen në internet, por ju mund ta lini veten të prekshëm nga vjedhjet e kartave të kreditit dhe identitetit nëse nuk përdorni metodat e sigurta të pagesës. Ndërsa ju duhet të siguroni vetëm informacione për pagesa për të siguruar uebfaqe, ato në vetvete nuk mund të garantojnë mbrojtjen tuaj.

Marrja e masave për të siguruar lidhjen tuaj para se të paguani, si p.sh. duke përdorur një VPN, është një hap i parë i mirë. Nëse dëshironi të jeni shumë të kujdesshëm, ose nëse është e rëndësishme që pagesa juaj të mbetet anonim, zgjidhja më e mirë është të bëni përdorni cryptocurrency si Bitcoin.

Bitcoin janë të lehta për tu blerë dhe përdorur. Ekzistojnë gjithashtu mënyra për të blerë Bitcoin në mënyrë anonime nëse nuk dëshironi ndonjë lidhje me informacionin e kartës tuaj të kreditit, siç është përdorimi i një karte kredie me parapagim ose blerja në vend me para.

Disa banka ofrojnë nivele shtesë të sigurisë për blerjet në internet. Për shembull, Banka e Amerikës gjeneron numra të përkohshëm të kartës së kreditit për t’i ndihmuar klientët të mbajnë të sigurt numrat e tyre të kartës së kreditit. Citi u jep numrave të llogarive “false” maskojnë të dhënat reale të përdoruesve, gjithashtu duke ndihmuar në mbrojtjen e të dhënave të tyre në internet. Societe Generale e Francës merr kriptosigurinë një hap më tej duke u ofruar përdoruesve numrat CVV me përdorim të vetëm.

PayPal është një tjetër mundësi për të mbrojtur pagesën në internet. Edhe pse PayPal nuk është anonim, kompania ka masa të forta sigurie në vend dhe është e angazhuar për të gjetur dhe forcuar çdo dobësi në shërbim. Ata madje kanë një Program Bounty Bug që ofron shpërblime financiare për këdo që mund të zbulojë dhe raportojë çdo dobësi në sit.

5. Rishikoni Cilësimet e Shfletuesit

Siç kemi diskutuar më parë, ka shumë mënyra që shfletuesit e internetit në mënyrë rutinore mbledhin dhe shpërndajnë informacione për përdoruesit e tyre.

Edhe nëse jeni të përkushtuar në shfletuesin tuaj të tanishëm, ka hapa që mund të ndërmerrni kufizoni të dhënat që lejoni të ruhen dhe vihet në dispozicion të faqeve të internetit që vizitoni.

Pastroni rregullisht cache dhe cookie-t tuaja DNS mund të kufizojë rrezikun tuaj për t’u shtypur në gisht dhe për të gjurmuar përmes shfletuesit tuaj. Shtë e thjeshtë të gjesh një udhëzues në internet për shfletuesin tuaj specifik dhe pajisjen Android. Shumë shfletues gjithashtu kanë mundësi që ju lejojnë të kufizoni cookies që pranoni.

Dobësitë e pastrimit të cache tuaj vazhdimisht ose fikjes së tij është kjo ajo mund të ketë një ndikim të madh në kohën tuaj të ngarkimit dhe përvoja e përgjithshme e shfletimit.

Duke marrë kohë për të rishikoni dhe konfiguroni si duhet shfletuesin tuaj mund të bëjë shumë për t’ju mbrojtur nga ndjekja. Uebsajti Panopticlick mund t’ju tregojë se sa mirë ju mbrojnë parametrat e shfletuesit tuaj.

Ja çfarë është dashur të thotë Panopticlick në lidhje me shfletuesin tim personal Google Chrome për shfletuesin Android:

Drejtoni testin për veten tuaj për të parë se si rezultatet tuaja grumbullohen. Nëse nuk po provoni shumë teste, mund të bëni disa hapa që mund të ndërmerrni për të përmirësuar rezultatet:

 • Pastroni të gjitha cookie-t
 • Pastroni cache në internet
 • zgjedh Dërgoni një kërkesë “Mos Ndiqni” me trafikun tuaj të shfletimit
 • Bllokoni të gjitha cookie-t

Sidoqoftë, vini re se asnjë nga këto hapa nuk do të bëjë shumë për të përmirësuar gjurmët e gishtave të shfletuesit. Fatkeqësisht, marrja e hapave për të kufizuar ndjekjen në internet mund të vërtetë bëni që shfletuesi juaj Android të duket më unik në faqet e internetit që vizitoni.

Përdorimi i rrjetit Tor është një mënyrë efektive për të ulur rrezikun tuaj për shtypjen e gishtave të shfletuesit.

6. Ndryshoni Motorin e Kërkimit tuaj

Motorët e kërkimit, dhe veçanërisht Google, mbledhin dhe ruajnë shumë informacione rreth nesh. Disa nga këto të dhëna marrin kaloi pranë palëve të treta, gjithashtu. Për fat të mirë, ka disa të shkëlqyera alternative të Google kjo nuk ju detyron të hiqni dorë nga shumë nga privatësia juaj.

Një nga motorët më të njohur të kërkimit për PC dhe Android që nuk mbledh të dhënat e përdoruesit është DuckDuckGo. Një avantazh tjetër i përdorimit të këtij motori kërkimi është se nuk e përdor historinë e mëparshme të kërkimit për të strukturuar rezultatet e kërkimit.

7. Siguroni Magazinimin e Cloud-it tuaj

Nëse do të mbështeteni në një shërbim të ruajtjes së cloud për të ruajtur skedarët tuaj, duhet të zgjidhni një ofrues që kodon automatikisht skedarët tuaj para se të ngarkohen në re.

Sidoqoftë, më parë e diskutova dobësitë e besimit tek ofruesi juaj i ruajtjes së cloud, për të koduar të dhënat tuaja për ju.

Në këtë skenar, ofruesi është ai që mban çelësin për të zhbllokuar skedarët tuaj dhe për këtë arsye mund të jetë në gjendje hyrni në të dhënat tuaja ose madje dorëzoni ato me kërkesën e autoriteteve qeveritare. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të hiqni dorë nga ruajtja e cloud, gjithsesi.

Një mënyrë për të siguruar privatësinë tuaj është të shifroni manualisht skedarët tuaj përpara se t’i ngarkoni në shërbimin tuaj të ruajtjes në cloud. Avantazhi i kësaj është se në fund të fundit jeni i vetmi që mban çelësin për të deshifruar skedarët tuaj. Ofruesi juaj i ruajtjes në re nuk do të ketë asnjë mënyrë për të hyrë në të dhënat tuaja.

Sigurohuni që të mos i ngarkoni çelësat tuaj të enkriptimit me skedarë. Ju jeni i vetmi që duhet të ketë qasje tek ata.

Si të Encryptoni Të dhënat tuaja

Mendoni se si mund t’i shifroni të dhënat tuaja me dorë? Unë do t’ju ndjek nëpër hapat e encryptimit të sigurt të skedarëve tuaj. Duke koduar manualisht skedarët tuaj, mund të siguroheni që shërbimi juaj i ruajtjes në cloud nuk mund të ketë akses në të dhënat tuaja.

1. Zgjidhni një program të kriptimit

Ka shume aplikacione falas ju mund të përdorni për të kriptuar manualisht të dhënat tuaja – edhe nëse nuk dini asgjë rreth kriptimit. Kur zgjedhni programin tuaj, mbani në mend se disa programe të kriptimit janë në përputhje me ofruesit specifikë të ruajtjes së reve, kështu që mund të dëshironi të kontrolloni nëse tuaji është i mbështetur.

Ky shembull do t’ju përshkojë se si të kodoni të dhënat tuaja duke përdorur aplikacionin celular Boxcryptor. Ti mundesh zgjidhni çdo program kompjuterik që plotëson kriteret e mëposhtme:

 • Punon me ofruesin tuaj të ruajtjes së cloud
 • E pajtueshme me pajisjen tuaj Android
 • Përdor encryption fund-në-fund, do të thotë që skedarët janë të koduara para se të largohen nga makina juaj dhe nuk mund të deshifrohen deri sa t’i hyrni ato përsëri
 • Nuk e ruan fjalëkalimin tënd

Kjo pikë e fundit është shumë e rëndësishme. Programi që ju zgjidhni nuk duhet të ruajë fjalëkalimin që përdorni për të kriptuar të dhënat tuaja. Ju jeni i vetmi që duhet të ketë qasje në këtë fjalëkalim. Shikoni një deklaratë si kjo nga Boxcryptor:

ultimateguide (5)2. Krijoni një fjalëkalim të sigurt dhe mos harroni atë!

Kur hapni për herë të parë Boxcryptor, ju nxit të krijoni një llogari. Si pjesë e këtij procesi, do t’ju kërkohet të zgjidhni një fjalëkalim.

ultimateguide (6)

Kjo është jashtëzakonisht e rëndësishme. Fjalëkalimi që zgjidhni është çelësi juaj për të kriptuar dhe deshifruar të dhënat tuaja. Ajo duhet të jetë unike, private dhe e sigurt.

Ju gjithashtu duhet të ndërmarrni hapa për t’u siguruar që nuk do ta harroni kurrë fjalëkalimin tuaj. Për shkak se Boxcryptor nuk ruan fjalëkalimet e përdoruesit, nuk ka asnjë mënyrë për të rikuperuar fjalëkalimin tuaj nëse e harroni. Kjo mund të bëjë që ju të humbni qasjen në të dhënat tuaja.

ultimateguide (7)

Ju ose duhet të ruani fjalëkalimin me menaxherin tuaj të fjalëkalimit ose ta shkruani diku të sigurt. Mos harroni ta bëni këtë, ose mund të humbni qasjen në të dhënat tuaja përgjithmonë!

3. Shtoni një ofrues cloud

Boxcryptor do t’ju kërkojë të krijoni një ofrues cloud.

Pasi të keni lidhur me një ofrues, Boxcryptor ju lejon të përdorni skedarët dhe dosjet tuaja.

Vini re se nëse përdorni versionin falas, mund të përdorni Boxcryptor vetëm me një ofrues të ruajtjes së cloud.

4. Krijoni një dosje të koduar

Nëse keni nevojë të krijoni një dosje të koduar, klikoni në shenjën + në fund të djathtë të ekranit. Do të shihni mesazhin e mëposhtëm:

Vendosni një emër skedari dhe klikoni “krijimin” për të vazhduar më tej.

Dosja juaj e koduar shënohet me një bllokim të gjelbër. Tani, çdo skedar që shtoni në këtë dosje është koduar automatikisht dhe ngarkuar në ruajtjen tuaj në re.

8. Siguroni Emailin tuaj

Shërbimet më të njohura të postës elektronike janë jashtëzakonisht të sigurta. Përveç sigurimit të një lidhje HTTPS të sigurt, shumë ofrues shkojnë milje shtesë për të mbrojtur të dhënat tuaja nga rrjedhjet sepse ata e dinë se sa e rëndësishme është siguria për klientët.

Shërbimet kryesore të postës elektronike bëjnë shumë përpjekje për të krijuar masa të forta sigurie dhe rregullimin e shpejtë të dobësive.

Sidoqoftë, asnjë prej këtyre protokolleve të sigurisë nuk bën asgjë për të mbrojtur emailet tuaj nëse një agjenci qeveritare e detyron ofruesin tuaj të dorëzojë informacionin tuaj. Nëse nuk jeni të kënaqur me idenë e autoriteteve qeveritare potencialisht duke lexuar emailet tuaja, do të duhet të ndërmarrni hapa shtesë për të mbrojtur privatësinë tuaj.

Problemi është se shumica e metodave të kriptimit të postave elektronike nuk janë praktike. Për shembull, kriptimi nga fundi në fund është i mundur vetëm nëse marrësi është duke ditur, dëshirë dhe në gjendje të marrë pjesë në proces. Pas te gjithave, ju duhet marrësi juaj të deshifrojë mesazhin tuaj në mënyrë që ta lexoni atë.

Kriptimi mjaft i mirë (PGE) ka të ngjarë metoda më e sigurt e dërgimit të një emaili të koduar, por është gjithashtu jashtëzakonisht e ndërlikuar të vendosni me dorë.

Zgjidhja praktike është të përdorni një ofrues të orientuar drejt privatësisë në email, i cili ofron një shërbim të dedikuar të koduar për uebfaqen. Një opsion që ne rekomandojmë është ProtonMail. Jo vetëm që është e lehtë për t’u përdorur, por gjithashtu ofron një nivel shtesë mbrojtjeje duke koduar metadatat e emailit tuaj përveç përmbajtjes së tij, të cilën vetëm PGE nuk e bën.

9. Investoni në Softuerët Anti-Malware dhe Firewall

Anti-malware dhe firewalls nuk janë më vetëm për kompjuterë. Ndërsa përparon teknologjia celulare, është më e rëndësishme se kurrë për të mbrojtur veten nga aplikacionet, proceset dhe programet me qëllim të keq që kërkojnë të vjedhin të dhënat, paratë ose identitetin tuaj.

Aplikacione kundër malware vazhdimisht skanoni pajisjen tuaj Android për të gjetur dhe paralajmëruar ju për skedarë të dyshimtë ose të dëmshëm. Nëse vizitoni një uebfaqe që përpiqet të shkarkojë një skedar me qëllim të keq, t’ju ridrejtojë diku të rrezikshëm, ose përndryshe të komprometojë sigurinë tuaj, anti-malware juaj do ta bllokojë atë.

Firewall-et monitorojnë trafikun që vjen nga dhe nga pajisja juaj. Ndërsa keni pak kontroll mbi mënyrën se si sillen aplikacionet pasi t’i shkarkoni, një mur i zjarrit mund t’ju ndihmojë t’i mbani ato nën kontroll. Ata monitorojnë veprimet e aplikacionit për të siguruar që asnjë të dhënë e paautorizuar nuk po shkarkohet ose dërgohet nga pajisja juaj.

Bazuar në cilësimet tuaja, firewall do të bllokojë automatikisht trafikun e caktuar dhe të ju ndihmojë të monitoroni trafikun që është lejuar.

Ndërsa një mur zjarri me një drejtim do të ndihmojë në mbrojtjen e telefonit ose tabletit tuaj nga malware, një mur i zjarrit me dy kalime do të bëjë më shumë për të mbrojtur privatësinë tuaj. Firewall-et me dy kalime jo vetëm që ndalojnë trafikun e padëshiruar të arrijnë pajisjen tuaj, por ato gjithashtu parandalojnë aplikacionet në pajisjen tuaj të hyjnë në internet pa leje. Kjo mund ta bëjë të pamundur që malware pushtues të ndajnë informacionin tuaj privat.

10. Qëndroni të informuar në lidhje me politikat dhe parametrat e privatësisë së mediave sociale

Ka pasur disa polemika të mëdha vitet e fundit rreth politikave të intimitetit të platformave të njohura të mediave sociale. Për shembull, Facebook ka marrë shumë kritika për shitja e të gjitha llojeve të informacionit personal në lidhje me përdoruesit te reklamuesit.

Mos nënvlerësoni sa mund të mësoni për ju nga llogaritë tuaja të mediave sociale. Edhe nëse secila pjesë e informacionit që jepni mund të mos duket private, kur i bashkoni të gjitha këto të dhëna, mund të pikturojë një panoramë të detajuar të jetës tuaj. Këto të dhëna madje mund të përdoren për të kërcënuar ose dëmtuar ju.

Ka pasur disa raste të hajdutë dhe mashtrues duke përfituar nga informacionet në dukje të pakuptimta të dhëna nga llogaritë e mediave sociale të njerëzve.

Shumë njerëz bëjnë rregullisht postime që zbulojnë vendndodhjen e tyre të saktë përmes gjeotekëve, pa e kuptuar as që informacioni po shpërndahet. Sa më shumë informacione që janë të disponueshme për ju në internet, aq më i madh është rreziku për mashtrim identiteti dhe aktivitete të tjera me qëllim të keq.

Nëse nuk jeni gati të hiqni dorë nga media sociale, duhet të bëni dy gjëra që duhet të bëni. E para është të kaloni ca kohë duke lexuar dhe hulumtuar politikat e intimitetit të kompanive që kontrollojnë llogaritë tuaja. Ju mund të dëshironi të jeni veçanërisht të kujdesshëm me ato që ndani në platformat që ndajnë informacionin tuaj rregullisht me palët e treta.

Gjëja e dytë që duhet të bëni është monitoroni cilësimet e intimitetit tuaj. Kufizoni numrin e njerëzve që mund të shikojnë atë që postoni dhe mos i jepni lejen platformës të postojë në emrin tuaj ose të hyni në vendndodhjen tuaj. Kontrolloni rregullisht këto cilësime për të siguruar që asgjë nuk ka ndryshuar ndërsa azhurnimi i platformës.

11. Shkarkoni vetëm Programe të Besuara dhe Rishikoni rregullisht Lejet

Ka aplikacione për gjithçka këto ditë. Që nga tetori 2023, dyqani Google Play ofroi gati 2.5 milion mundësi, me zgjedhje nga lojëra dhe platforma të mediave sociale deri te mjetet e humbjes së peshës dhe mjetet e produktivitetit. Dhe si me çdo gjë që shkarkoni, aplikacionet mund të përmbajnë malware ose çështje të tjera që mund të vënë në rrezik intimitetin tuaj.

Për të mbrojtur veten, ka disa gjëra për të cilat duhet të mendoni para se të shkarkoni një aplikacion:

Shkarkoni vetëm aplikacione nga burime të besueshme të programeve dhe zhvilluesve. Përderisa ekziston gjithmonë mundësia që diçka e keqe të vërshojë, është më pak e mundshme kur përdorni burime të verifikuara.

Nëse jeni duke shkarkuar një aplikacion të panjohur, lexoni vlerësimet e saj dhe shikoni vlerësimet e tij për të parë se çfarë mendojnë për këtë shkarkuesit e tjerë. Lexoni me kujdes për të përcaktuar nëse vlerësimet janë origjinale apo ndoshta të shkruara nga bots për t’ju lehtësuar. Qëndroni larg nga aplikacionet që duken të dyshimta.

Shqyrtoni me kujdes lejet që kërkon një aplikacion. Mendoni shumë për ata që kërkojnë informacione që janë të panevojshme. Për shembull, jini të kujdesshëm ndaj një loje që ka nevojë për qasje në librin tuaj të adresave.

Kontrolloni rregullisht lejet në çdo aplikacion që keni shkarkuar për të siguruar që asgjë nuk ka ndryshuar.

Nëse nuk është e nevojshme për funksionimin e një aplikacioni, merrni parasysh paaftësimi i lejes së vendndodhjes për të mos lejuar që të transmetoni pa dashje lëvizjet tuaja. Disa aplikacione mund të gjurmojnë sjelljen tuaj, siç është vendi ku ju pëlqen të blini ose sa shpesh udhëtoni, për t’ia shitur atë informacion palëve të treta ose për të shfaqur reklama të synuara.

përmbledhje

Intimiteti në internet po bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm për të gjithë ne. Ndërsa teknologjia bëhet një pjesë më e madhe e jetës sonë të përditshme, ne rrezikojmë të ekspozohemi para kërcënimeve të shumta për privatësinë dhe sigurinë tonë.

Edhe pse ndonjëherë është më e lehtë të jetosh në injorancë, është më shumë sesa ia vlen të harxhoni një sasi të vogël kohe, përpjekje dhe para tani për të mbrojtur privatësinë tuaj në vend se të merresh me një katastrofë pas jush identiteti është vjedhur ose informacionet e tua personale janë zbuluar.

Mund të duket mbizotëruese të përpiqeni të adresoni të gjitha kërcënimet e mundshme për sigurinë tuaj, por mbani në mend këtë jo të gjithë duhet të shqetësohen për çdo kërcënim të vetëm të intimitetit.

Në vend që të përpiqeni të bëni gjithçka, ju duhet merrni kohën për të marrë parasysh se cilat kërcënime janë më shqetësuese për ju dhe synoni ato. VPN-të për pajisjet Android e lehtësojnë personalizimin e mbrojtjes suaj dhe adresojnë drejtpërdrejt shqetësimet tuaja më të mëdha të intimitetit.