Keperluan untuk Mengembara Luar Negara

Perjalanan ke luar negara adalah cara yang hebat untuk melihat pemandangan baru, mencuba perkara baru, dan mengalami budaya yang berbeza. Berikut adalah beberapa keperluan yang perlu anda bawa bersama dengan anda semasa anda meneroka dunia!

Kertas perjalanan

Tidak peduli negara mana yang anda lawati, anda memerlukan pengenalan dan kertas lain semasa perjalanan, baik untuk keselamatan dan kemudahan. Jangan tinggalkan rumah tanpa ini!

Pengenalan

Sama ada anda melalui kastam di lapangan terbang atau hanya menyeberangi sempadan dalam kereta, anda perlu mempunyai pasport dan visa semasa atau bentuk ID lain, seperti sijil kelahiran atau lesen memandu. Sesetengah negara menghendaki anda membawa mereka pada setiap masa supaya, sekiranya anda ditarik atau ditanyakan, anda boleh membuktikan siapa anda dan di mana anda memegang kewarganegaraan.

Kertas lain yang perlu anda bawa termasuk:

 • Tiket kapal terbang dan lain-lain
 • Peta kawasan yang akan anda lawati
 • Panduan maklumat

Keperluan sehari-hari

Untuk perjalanan mudah, bijak untuk mengemas cahaya, tetapi juga untuk menyediakan peluang. Fikirkan tentang potensi aktiviti yang anda mungkin mengambil bahagian semasa perjalanan anda, dan pek sesuai dengannya.

Pakaian

Jika anda tahu anda akan menghadiri majlis makan malam mewah atau pergi menari, membawa satu pakaian yang sesuai dengan tetapan yang lebih formal. Begitu juga, jika anda akan pergi mendaki atau melakukan aktiviti berat lain, bawa pakaian dan kasut yang sesuai.

Untuk memastikan cahaya beg anda, pertimbangkan untuk membawa hanya satu pakaian untuk setiap keadaan yang tidak teratur dan beberapa beg tunggal menggunakan detergen, dan mencuci pakaian seperti yang diperlukan di hotel anda. Untuk acara memakai siang hari atau kasual, bawa separuh pakaian sebanyak hari yang anda akan berada di sana. Sebagai contoh, jika anda melakukan lapan hari perjalanan, membawa empat pakaian kasual yang itemnya boleh ditukar. Anda akan mendapati pilihan anda lebih luas dari yang anda fikirkan!

Petua untuk hampir di mana sahaja:

 • Bawa stoking dan seluar yang cukup untuk setiap hari (atau tambahan, sekiranya anda terjebak dalam badai atau merasakan keinginan untuk melompat di kolam sambil berpakaian).
 • Jaket cahaya akan berguna di mana sahaja anda berada.

Kelengkapan mandian dan ubat-ubatan

Hotel biasanya menyediakan botol bersaiz perjalanan sabun, syampu, perapi, dan juga losyen badan, dan akan menggantikan mereka seperti yang diperlukan dengan setiap lawatan rumah tangga. Pastikan lampu beg anda dan hanya membawa preskripsi atau peralatan mandian istimewa, termasuk keperluan lain seperti berus rambut kecil, berus gigi, ubat gigi, deodoran, dan barangan peribadi lain (wanita, jangan lupa solek anda!).

Simpan ubat anda dengan ketat di dalam beg plastik, dan pastikan ia dilabel dengan jelas. Jika anda menggunakan ubat preskripsi tertentu, anda mungkin ingin menyimpan salinan preskripsi dengan anda, sekiranya anda dihentikan di lapangan terbang.

Item spesifik iklim

Jika anda melawat Ireland pada bulan Mac, anda tentu tidak akan membawa sandal dan sundresses. Semak cuaca untuk tujuan anda dan bawa pakaian yang sesuai supaya anda tidak akan menggigil (atau berpeluh) manakala orang lain selesa.

Beberapa cadangan termasuk:

 • Pelindung matahari
 • Penyembur serangga
 • Topi matahari atau topi hujan
 • Jaket hujan
 • Boots
 • Pakaian renang

Teknologi

Sama ada anda menggunakan komputer, tablet, atau telefon anda untuk melayari web, membuat panggilan, atau menghantar e-mel, anda memerlukan sambungan yang cepat, selamat dan peribadi.

Perantauan telefon bimbit

Anda mungkin mahu menghubungi rumah untuk memeriksa anak-anak, teks penduduk setempat yang bagus untuk bertemu, atau hubungi sahabat perjalanan anda jika anda terpisah – tetapi anda tidak perlu terjebak dengan bil yang besar. Membawa telefon bimbit di perjalanan antarabangsa anda tidak perlu bermakna kisah seram $ 3,000 telefon kami semua takut. Bercakap dengan rangkaian wayarles anda untuk melihat apakah mereka menawarkan perayauan antarabangsa untuk pelan anda dan negara yang akan anda lawati.

VPN Perjalanan

Untuk pergi dalam talian pada komputer riba, tablet atau peranti lain, anda akan mahu VPN. Rangkaian Peribadi Maya sangat membantu, terutamanya semasa dalam perjalanan, kerana mereka membenarkan anda:

 • Bypass firewall dan penapisan yang ditetapkan oleh kerajaan
 • Semak imbas tanpa nama dengan alamat IP yang disulitkan
 • Cegah tapak web daripada menjejak anda atau memasang cookies pada komputer anda
 • Melindungi semua maklumat yang dihantar dan diterima daripada mata yang bersuara
 • Sambungkan ke pusat jarak jauh (syarikat anda, sebagai contoh)

Seperti yang menarik sebagai lokasi baru, mereka juga boleh berbahaya. Berada di tempat yang tidak dikenali – dan menggunakan rangkaian yang tidak diketahui dan tidak selamat untuk penyemakan imbas anda – boleh menimbulkan identiti dan maklumat lain yang berisiko. Lindungi diri anda dan semua peranti anda dengan melabur dalam VPN untuk perjalanan.

Petua-petua ini akan membantu anda bersedia, selesa, dan bersedia untuk apa-apa semasa anda mengembara dunia!

Klik di sini untuk kembali ke panduan privasi internet ExpressVPN

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me