Apakah Malware?

Hampir semua orang memahami apa virus komputer. Namun, apabila memasang program keselamatan pada sistem mereka, istilah “virus” sering digabungkan dengan “malware” – istilah yang mungkin tidak diketahui oleh kebanyakan orang, walaupun ia sebenarnya lebih merangkumi.

apa-is-malware

Malware boleh menimbulkan risiko penting kepada sistem anda dan sistem orang dalam rangkaian kenalan anda. Itulah sebabnya pemahaman sifat malware adalah langkah pertama untuk menguatkan protokol keselamatan dalam talian anda.

Malware adalah satu bentuk ungkapan “perisian berniat jahat”. Kata-kata jahat bermakna perisian yang dirancang untuk membahayakan, jadi secara teknis virus komputer adalah malware walaupun ia sering diklasifikasikan dengan sendirinya. Atau, dalam istilah orang awam, perisian hasad adalah perisian yang anda tidak mahu, melakukan perkara-perkara yang anda tidak sepakat.

Mari kita lihat lebih dekat bagaimana malware biasanya menyebar. Dalam kebanyakan kes, malware dihantar dalam salah satu daripada tiga fesyen:

E-mel palsu: Kami mendapat semua e-mel berpura-pura menjadi sesuatu yang mereka tidak. Sering kali, ini adalah mudah untuk mengenal pasti dan membuangnya. Walau bagaimanapun, kadang-kadang e-mel kenalan kami akan digodam dan perisian hasilan dihantar sebagai lampiran melalui akaun-akaun ini.

Dibenamkan dalam pemasangan: Terdapat banyak cara untuk memuat turun perisian di seluruh web. Walau bagaimanapun, melainkan anda mendapatkannya melalui sumber rasmi, selalu ada kemungkinan ia mungkin mengandungi malware. Sebagai contoh, jika anda mencari, katakan, perisian penyuntingan video, anda mungkin mendapati banyak pautan untuk aplikasi. Hanya satu daripada pautan tersebut adalah dari sumber rasmi yang dipercayai; yang lain adalah laman web rawak dan orang-orang yang boleh memaut ke pemasangan malware yang disediakan. Itu bukan untuk mengatakan mereka semestinya, tetapi penting untuk menjaga pengawal anda.

Menyamar sebagai sesuatu yang lain: Mungkin anda fikir anda telah memuat turun perisian penyuntingan video – tetapi jika itu berlaku, mengapa perisian itu tidak dipasang? Sebaliknya, anda dibiarkan dengan notifikasi samar-samar dan mungkin kecurigaan yang menyelewengkan bahawa perkara-perkara tidak seperti apa yang mereka seolah-olah. Sama ada dimuat turun dari web atau sebagai torrent, banyak malware tersebar melalui penipuan mudah.

Apa sebenarnya perisian jahat? Hanya tentang apa sahaja. Malware mungkin digunakan dalam cara yang benar-benar berbahaya untuk menyebarkan pemusnahan data atau ia mungkin digunakan dalam kaedah “undang-undang tetapi tidak bertanggungjawab”. Satu contoh yang terakhir ialah syarikat memasang data penjejakan statistik apabila anda memasang perisian mereka. Secara teknikalnya tidak melakukan apa-apa yang buruk, dan anda mungkin telah bersetuju dengannya secara jelas dengan perjanjian pengguna mereka, tetapi masih menggunakan sistem anda untuk tujuan mereka sendiri. Di samping itu, menjejaki data peribadi anda adalah pencerobohan privasi anda.

Dalam sesetengah kes, perisian hasad ditulis dengan amat sukar untuk kedua-dua mengesan dan menghapuskan. Ini boleh disebabkan oleh fakta bahawa ia menyamar sebagai sesuatu yang lain, tetapi dalam senario terburuk, perisian yang dikenali sebagai rootkit dikonfigurasi dengan cara yang hampir tidak dapat dikesan dari pengguna apabila melihat pengurus tugas sistem.

Oleh sebab itu, mungkin tidak ada petunjuk langsung dari malware. Sebaliknya, anda perlu mencari gejala umum seperti pop-up penyemak imbas rawak (biasanya dengan melampaui “Bahaya! Klik di sini!”) Atau kelembapan sistem umum terima kasih kepada malware memakan sumber. Sekiranya anda menghadapi sesuatu yang pelik, tindakan terbaik adalah memuat turun alat anti-malware dan melakukan imbasan sistem yang menyeluruh. Alat ini akan mengenal pasti perisian hasad dan memberi anda pilihan sama ada kuarantin atau mengeluarkan fail yang berkaitan.

Perisian malware sentiasa berkembang dengan berkat programmer yang tinggal di hadapan lengkung. Mujurlah, sebaik sahaja anda belajar untuk mengenal pasti cara biasa di sebalik malware, ia menjadi lebih mudah untuk dielakkan. Dan apabila anda telah bersenjata dengan alat anti-malware yang baik, anda telah melindungi diri anda daripada membiarkan komputer anda menjadi alat untuk penggodam tanpa nama. Seperti kata sebenar, gabungan mendidik diri sendiri dan akal sehat sering menjadi pertahanan terbaik terhadap orang yang ingin membuat anda membahayakan.

Klik di sini untuk kembali ke panduan privasi internet ExpressVPN