Tutup kamera anda: Adakah telefon anda menonton?

Bolehkah pengintip kamera iPhone, Android, atau kamera komputer riba anda tanpa pengetahuan anda? Nampaknya jauh, tetapi benar-benar mustahil – inilah yang perlu anda ketahui tentang mendapatkan bentak tanpa kebenaran.

Masalah Paranoia

Timbalan Penerbit Teknologi Ben Grubb dari Sydney Morning Herald menyimpan kamera telefon pintarnya yang ditutupi dengan pita elektrik pada setiap masa, takut terhadap perhatian yang tidak diingini seorang peretas atau perbadanan yang ingin mengambil gambar atau video aktiviti hariannya. Pasti, ini nampaknya berlebihan paranoid – kenapa ada orang yang cukup peduli untuk merebut kamera rawak atau video kecil – tetapi merupakan trend yang semakin popular. Lagipun, di dunia yang didayakan tanpa wayar di mana mungkin untuk menjangkiti telefon pintar dan tablet dengan beberapa baris kod malware dan kemudian mencuri segala-galanya dari ID peranti kepada kata laluan dan maklumat akaun bank, penggodaman kamera itu tidak kelihatan seperti seperti min.

Dan rasa apa? Ia sudah berlaku.

Kelajuan pengatup

Menurut Keselamatan Naked, pelajar Universiti Szymon Sidor mengatakan bahawa beliau telah membuat aplikasi Android yang mampu mengambil gambar dan merakam video walaupun skrin peranti dimatikan. Aplikasi Sidor berfungsi dengan menggunakan skrin pratonton 1×1 piksel kecil untuk memastikan kamera berjalan di latar belakang. Skrin ini sering disebut-sebut sebagai ciri keselamatan oleh Google – kamera tidak akan beroperasi kecuali pratonton sedang dipaparkan – tetapi semua Sidor terpaksa mengurangkan saiz ke hampir tidak kelihatan dan dia tidak mempunyai masalah mengambil foto tersembunyi. Dan pada bulan Mac, Keselamatan Naked juga menemui apl spyware untuk Google Glass yang membenarkan pengambilan foto tanpa paparan kaca menyala.

Produk Apple tidak kebal terhadap masalah ini, sama ada; perisian telah menemui yang membolehkan pelaku jahat untuk mematikan Apple iSight lampu peringatan webcam – dalam satu kes yang melampau, seorang wanita telah diperas dengan gambar yang diambil tanpa persetujuannya dan tanpa pakaian apa pun. Pelakunya telah ditangkap, namun pelanggaran peribadi seperti ini berjalan lama untuk mengesahkan pengguna yang menutupi lensa kamera walaupun telefon mereka tidak digunakan.

Ia juga bernilai menyebut bahawa terdapat juga aplikasi yang sah untuk iPhone yang membolehkan anda membuatnya kelihatan seolah-olah kamera anda tidak dirakam. Sebaliknya, skrin boleh menjadi hitam sepenuhnya atau ia boleh dibuat untuk menunjukkan bahawa anda hanya melayari laman web dan tidak mengambil video. Dan sementara ini mungkin terdengar seperti keseronokan dan permainan jika anda mengendalikannya – ia adalah telefon anda, selepas semua – memikirkan implikasi aplikasi ini sebagai malware. Bagaimana jika anda secara tidak sengaja memuat turun satu dan ia telah didayakan dari jauh, atau jika sekeping kod jahat mengambil alih aplikasi kamera anda? Anda boleh mengintip pada diri sendiri dan tidak tahu.

Tangkap Kamera Korporat

Sudah tentu, pelakon jahat sekali tidak bersendirian ketika datang untuk memanfaatkan kamera anda untuk tujuan mereka sendiri. Kembali pada bulan Ogos, terdapat gangguan terhadap Syarat Perkhidmatan untuk Aplikasi Messenger Facebook, yang termasuk kebenaran untuk mengambil gambar dan video dengan kamera peranti anda, walaupun tanpa persetujuan anda. Tidak dapat difahami, pengguna kurang senang dengan idea bahawa mana-mana perbadanan mungkin mengintipnya, tidak kira senario yang tidak mungkin.

Dan ini tidak biasa. Banyak aplikasi termasuk keizinan yang jauh lebih luas daripada yang diperlukan – contohnya kritikan baru-baru ini di sekitar aplikasi Uber dan kebenarannya, termasuk mendapatkan ID peranti anda, mengakses kenalan anda dan ya, menggunakan kamera anda.

Jadi, apakah yang dimaksudkan? Sekiranya anda menutupi setiap kamera yang anda bawa dan secara berkala mencari web untuk memastikan penggodam atau mega korporat luar negara tidak menggunakan imej anda tanpa kebenaran? Mungkin tidak. Kebanyakan penggodam tidak berminat dengan foto dan video anda kecuali terdapat dendam peribadi, sementara syarikat membuat keizinan aplikasi seluas mungkin untuk memberi mereka kelonggaran undang-undang maksimum.

Selalu ada kemungkinan bahawa aplikasi pihak ketiga atau lampiran e-mel percuma lengkap dengan pengambilan gambar, rakaman video malware yang berharap untuk mengintip ke dalam kehidupan peribadi anda. Terbaik terbaik? Bersikap pintar: berselancar dengan selamat, sembunyikan perniagaan internet anda dari mata yang prying dan mungkin letakkan telefon pintar yang dihadapi dengan buku di atasnya apabila anda mandi … hanya dalam kes.