Hacker boleh mengawal kereta anda dari jauh – #WTFWednesday

Anda fikir anda mengawal kereta anda.

Anda memandu di lebuh raya pada 75mph, menyanyikan bersama dengan lagu kegemaran anda, apabila perkara pelik mula berlaku.

Pertama, stesen radio berubah kepada sesuatu yang tidak anda harapkan. Seterusnya, tanduk tanduk kereta anda dan lampu sorot anda berkelip dan mati seperti gila.

Akhirnya, kuasa memecah. Anda ditinggalkan terdampar di tepi jalan. Kenderaan anda tidak akan bermula, dan anda sama sekali tidak tahu apa yang sedang berlaku.

Itulah apabila anda menyedari bahawa anda tidak mempunyai kawalan ke atas kereta anda. Tetapi perkara-perkara yang aneh ini bukan sesuatu yang luar biasa. Mereka kerja penggodam, dan mereka telah mengawal kereta anda.

Ia mungkin semua bunyi tidak mungkin sebagai cerita hantu. Tetapi ia benar-benar nyata bagi Chrysler untuk memecahkan talian Jeep terhadap serangan hacking.

Memiliki keselamatan dan privasi pemandu diambil giliran pelik? Kita takut begitu.

Komputer On Wheels

Sudah tentu, industri auto telah turun jalan ini untuk sementara waktu sekarang. Sejak beberapa dekad lalu, kereta telah berubah menjadi komputer pada roda. Dan apakah komputer, jika tidak boleh digodam?

Pada mulanya terdapat kalkulator perjalanan dan sistem diagnostik. Sekarang kereta terbaru dari marques seperti Ford dan Infiniti mempunyai sistem Wi-Fi, Bluetooth, dan sistem telematik.

Penyelidik keselamatan Charlie Miller dan Chris Valasek telah menetapkan tentang kelemahan. “Kereta yang paling diretas mempunyai ciri yang paling banyak dan semuanya berada di rangkaian yang sama dan semua boleh bercakap antara satu sama lain,” kata mereka.

Penemuan Penyelidikan Miller dan Valasek

2014 Infiniti Q50

2014 Infiniti Q50 adalah sangat terdedah kepada penggodaman, kerana fungsi telematik, Bluetooth, dan radionya berada pada rangkaian yang sama dengan enjin dan brek. Ini menjadikan lebih mudah untuk penggodam untuk mengawal kenderaan itu sendiri.

2014 Jeep Cherokee

Dalam Jeep Cherokee 2014, “radio sentiasa boleh bercakap dengan brek.” Ini membolehkan mereka jauh membunuh Jeep memandu di 70 mph dalam ujian hidup untuk majalah Wired.

2010 Ford Escape & 2010 Toyota Prius

2010 Ford Escape dan 2010 Toyota Prius telah digodam oleh Miller dan Valasek pada tahun 2013. Pasangan ini dapat mengawal kedua-dua kenderaan melalui pecutan, brek, stereng, dan banyak lagi.

Dan ini hanya beberapa kelemahan yang diketahui penyelidik.

Keselamatan Abysmal

Masalahnya cukup serius bahawa Kerajaan AS mengambil tindakan. Pada bulan Julai, Senator Edward J. Markey memfailkan rang undang-undang yang menuntut piawaian baru untuk keselamatan kereta.

“Kereta adalah sebahagian besar daripada Internet Perkara,” kata senator itu. “Kami telah berpindah dari era enjin pembakaran kepada enjin berkomputer, tetapi kami tidak meletakkan perlindungan yang betul terhadap penggodam dan pelacak data.”

Keselamatan kereta adalah “mungkin 20 tahun di belakang” keselamatan OS komputer, menurut bekas penyelidik DARPA dan Google Peiter Zatko. “Itu kurang ajar… tidak ada keselamatan dalam kereta, dan sistem terbuka lebar. “

Dari A Thousand Miles Away

Tidak lama dahulu, apa yang anda perlu lakukan untuk mengamankan kenderaan anda adalah kunci pintu.

Tetapi dengan keselamatan siber automotif yang tertinggal 20 tahun di belakang, penceroboh kini mempunyai cara baru untuk masuk ke dalam kereta anda.

Dengan menggodam sistem telematik OnStar General Motors, para penyelidik dari University of Washington berjaya mengawal kenderaan GM jauh dari seribu batu jauhnya pada tahun 2011.

Lebih banyak eksploitasi baru akan datang, dan perkara-perkara yang mungkin akan menjadi lebih teruk lagi sebelum industri kereta menangkap permainan keselamatan sibernya.

Jadi jika anda fikir anda mengawal kereta anda, fikirkan semula. Terima kasih kepada kegagalan keselamatan siber industri auto, penggodam boleh masuk pada bila-bila masa.

Ini adalah #WTFWednesday, pandangan kami mendalam tentang kisah privasi dan keselamatan data siber yang perlu anda ketahui. Mempunyai rakan yang anda mengesyaki mungkin sasaran penggodam kereta? Kongsi cerita ini dengan mereka!

#WTFWednesday ExpressVPN membawa anda cerita aneh, mengejutkan, dan menyeramkan tentang privasi data-ditarik terus dari berita. Fikirkan privasi anda adalah milik anda? Fikir semula. Anda akan merasa tidak selesa. Anda akan marah. Anda akan berfikir, “WTF ?!”

Seperti jawatan ini? Benci itu? Baca lebih banyak cerita seram tentang pencerobohan privasi anda dalam arkib #WTFWednesday kami.