Bimbang peranti anda akan dirampas di sempadan? Inilah yang boleh anda lakukan

Telefon bimbit dengan ikon terkunci dan terkunci di kedua-dua belah garisan kuning di atas lantai.

Terdapat bukti yang semakin meningkat untuk menunjukkan bahawa agen keselamatan sempadan mengambil langkah yang lebih besar untuk mencerobohi kehidupan seharian kita. Hanya pada tahun lepas, ejen kastam di A.S. mengendalikan lebih daripada 33,000 carian peranti tanpa had-empat kali ganda daripada hanya tiga tahun yang lalu.

Testimoni baru-baru ini dalam tuntutan mahkamah yang diketuai oleh Yayasan Frontier Elektronik dan Kesatuan Kebebasan Sivil Amerika mendedahkan bahawa ejen “menegaskan kuasa yang hampir tidak terkawal untuk mencari dan merampas peranti pengembara di sempadan.” Maklumat yang boleh disimpan sehingga kening 75 tahun.

Lebih mencemaskan ialah pegawai sempadan juga boleh mencari peranti elektronik untuk mencari maklumat tentang sesiapa sahaja yang anda sambungkan, contohnya, keluarga atau rakan-rakan, dan mana-mana pun sumber wartawan atau sarjana. Mana-mana orang dalam senarai kenalan anda adalah permainan yang adil. Dan pencerobohan privasi yang terang-terangan ini tidak terhad kepada U.S.

Kumpulan advokasi berjuang untuk menghentikan carian peranti dan rampasan yang tidak berasas, tetapi terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah keselamatan sempadan daripada mengakses maklumat sensitif pada peranti anda.

1. Perjalanan tanpa peranti anda

Cara paling mudah dan paling selamat untuk mengelakkan carian sempadan adalah dengan tidak membawa peranti anda dengan anda. Tetapi, walaupun mungkin bagus untuk berehat dari peranti anda, mungkin akan menjadi ketidaknyamanan yang luar biasa kepada mereka yang bergantung pada peranti untuk terus berhubung dengan seluruh dunia.

2. Dapatkan telefon pembakar dengan hanya data yang anda perlukan

Telefon pembakar atau komputer yang digunakan hanya untuk perjalanan adalah satu lagi cara untuk mengurangkan jumlah maklumat sensitif yang anda bawa. Sebaik-baiknya, peranti anda hanya mempunyai apa yang anda perlukan untuk perjalanan anda, dan tidak banyak lagi.

Apabila menyiapkan peranti pembakar anda, pastikan tiada sebarang akaun e-mel, aplikasi media sosial, atau foto peribadi pada mereka. Dengan cara itu, jika peranti anda disita dan dijemput, tidak banyak yang dapat dilihat.

3. Simpan maklumat sensitif pada awan dan buat sementara memadam aplikasi pada telefon anda

Berita baiknya adalah bahawa dalam ejen peronda sempadan A.S. tidak dapat melihat data pengembara jika mereka disimpan dalam talian.

Jadi bagi mereka yang tidak boleh (atau tidak mahu) membeli lebih banyak peranti, satu cara mudah untuk mengelakkan perlombongan data di sempadan adalah untuk menyimpan maklumat di awan dan memadam semuanya di peranti anda. Berhati-hati walaupun: Jika anda meninggalkan apa-apa di belakang data masih permainan adil.

Media sosial dan akaun e-mel amat mudah untuk dialih keluar kerana anda hanya perlu log masuk semula selepas anda memasang semula aplikasi.

Jika menyimpan data di awan bukan satu pilihan, anda masih boleh menuntut kebolehkendalian data yang boleh dipercayai di peranti anda dengan menambah jumlah tersembunyi atau sistem operasi tersembunyi, yang, jika disiapkan dengan betul, akan menyembunyikan data anda dari forensik yang lebih maju.

4. Matikan keselamatan data biometrik dan menyulitkan peranti anda

Di A.S., agen sempadan boleh memaksa anda untuk menggunakan keselamatan biometrik anda untuk membuka kunci peranti anda untuk diperiksa. Pastikan anda melumpuhkannya dan sebaliknya menggunakan kata laluan dan penyulitan yang panjang.

Di samping itu, anda harus memastikan bahawa peranti anda disulitkan cakera. Jika peranti Android anda berjalan 6.0 atau ke atas, ia disulitkan secara lalai, tetapi anda boleh menyemak pada Tetapan > Keselamatan. Pengguna Apple boleh berehat dengan mudah kerana semua peranti iOS disulitkan secara lalai. Komputer riba MacOS boleh disulitkan dengan FileVault, dan dengan BitLocker pada mesin Windows 10.

Berhati-hati dengan hakikat bahawa agen sempadan masih boleh merebut peranti anda untuk mencuba dan memecahkannya dan, jika anda pelawat ke A.S., anda juga boleh ditolak masuk jika anda tidak mematuhi permintaan carian.

5. Laporkan sebarang pelanggaran

Walaupun ada penyelesaian interim untuk pemeriksaan yang tidak wajar pada peranti kami, tidak ada pengganti untuk pembalikan sepenuhnya pencerobohan ini ke dalam privasi peribadi kami.

Laporkan tingkah laku yang tidak wajar kepada organisasi seperti ACLU atau EFF, yang berjuang untuk menolak hak pelanggaran hak anda.

ACLU dan EFF menyaman kerajaan persekutuan untuk carian tanpa arahan pada 2023, dan membuat kemajuan dalam kes mereka. Penyalahgunaan pelaporan adalah penting dalam membantu organisasi-organisasi ini membina kes terhadap Kastam dan Imigresen.

Cara terbaik untuk mengelakkan data anda dirampas di sempadan

Malangnya, penyelesaian ini tidak sempurna. Carian tanpa jaminan masih berlaku pada kadar peningkatan dan tidak banyak yang dapat anda lakukan untuk menghentikan agen-agen sempadan mencari peranti anda bila-bila masa yang mereka inginkan.

Perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah mengambil sedikit data sensitif yang mungkin apabila menyeberangi sempadan dan melaporkan sebarang pelanggaran privasi kepada organisasi seperti ACLU, OpenMedia, dan EFF.