Bagaimana penggodam boleh menggunakan cap jari anda untuk membingkai anda – #WTFWednesday

penggodam menggunakan cap jari anda untuk merangka anda

Ia satu perkara yang sepatutnya menjadi peribadi kepada anda. Seperti yang unik seperti kepingan salji khas yang, jauh ke bawah, anda percaya diri anda.

Tetapi sekarang, terima kasih kepada kumpulan penggodam yang dahsyat Chaos Computer Club (CCC), ini kerahsiaan terakhir yang terakhir akhirnya telah terputus. Yep-cap jari anda sekarang sepenuhnya dan diupgrade dari jauh.

Ini bermakna penjenayah boleh meniru anda dan membingkai anda untuk jenayah yang mereka lakukan. Murder, perompak, pencuri donat … mana-mana daripada mereka boleh meninggalkan jejak yang membawa kepada anda. Oleh itu, apabila debu polis mencetak, mereka akan datang mencari. Sekiranya semua ini kelihatan jauh, baca terus.

Mangsa Pertama

Mangsa penculik cap jari pertama di dunia adalah seseorang yang memegang banyak kuasa di tangannya: Menteri Pertahanan Jerman, Ursula von der Leyen. Siapa yang tahu apa jebakan Big Red Button yang boleh dicetuskan oleh ibu jari ahli politik ini? Yikes!

Mudah-mudahan kerajaan Jerman telah menggantikan sebarang teknologi ID cap jari yang digunakannya. Kerana cetakannya kini dimiliki oleh penggodam.

Persoalan yang anda mungkin bertanya ialah: bagaimana mereka melakukannya? Apakah jenis peranti berteknologi tinggi dari masa depan mungkin boleh menggodam dan mencetak cap jari? Bersiaplah untuk terkejut.

Kamera biasa

Ia adalah persidangan berita politik biasa, seperti ribuan sebelum itu. Ursula von der Leyen bercakap dengan tenang kepada akhbar itu, tanpa menyedari apa-apa yang aneh berlaku di sekelilingnya.

Apa yang dia tidak tahu ialah pelumba CCC Starbug (nama sebenar Jan Krissler) berada di dalam bilik. Dan dia membawa dia … kamera biasa. Seperti mana-mana wartawan di sidang akhbar.

Tetapi kamera biasa itu semua Starbug diperlukan untuk mendapatkan cap jari Ms von der Leyen. Dia tidak perlu menyentuh tangan mangsa. Beberapa foto yang dizoomkan dari sudut berbeza adalah semua yang diperlukan oleh penggodam.

Sebaik sahaja dia mempunyai foto, proses kloning juga lebih mudah daripada yang anda harapkan. Starbug melakukannya dengan program yang dikenali sebagai Verifinger, yang boleh didapati untuk membeli dalam talian.

Jadi bukan sahaja cap jari anda boleh digodam-sesiapa pun boleh mendapatkan peralatan untuk melakukannya juga.

Sarung Tangan Untuk Semua?

Itu ID sentuh pada telefon pintar iPhone atau Samsung baru anda kelihatan sedikit tidak berguna sekarang, huh? (Terutama sejak CCC sudah meretas semula sensor cap jari Apple pada tahun 2013.)

Tetapi ia lebih teruk daripada itu. Daripada satu set foto yang bagus, penggodam dengan mudah boleh membuat cetakan dan cetakan palsu dengan identiti anda di atasnya. Penjenayah pun boleh melekatkan cetakan dummy pada jari mereka sendiri. Ini semua terperinci dalam kaedah yang diterbitkan oleh CCC, yang menggunakan gam kayu setiap hari untuk membuat cetakan dummy.

Jadi mereka boleh melakukan pelbagai jenis kejahatan yang kejam, mencetak cetakan anda di sekeliling bilik, dan pergi dengannya. Sementara itu, anda boleh melihat jangka hayat … atau kurang jika jenayah itu sebenarnya pencurian.

Ia pemikiran yang menakutkan. Pengklonan cap jari jauh adalah satu lagi pukulan pembunuh kepada privasi peribadi kami. Tetapi mungkin ada satu cara anda boleh melindungi identiti anda apabila berhadapan dengan penggodam cap jari.

“Ahli politik akan mungkin memakai sarung tangan apabila bercakap di khalayak ramai” pada masa akan datang, mencadangkan Starbug.

Uh, terima kasih atas hujungnya, bro.

Anda telah membaca #WTFWednesday, melihat mingguan kami pada serangan yang paling keterlaluan di dunia terhadap privasi anda. Adakah kisah ini memberi seseorang yang anda kenali sebagai “WTF ?!”? Berkongsi dengan mereka!

#WTFWednesday ExpressVPN membawa anda cerita aneh, mengejutkan, dan menyeramkan tentang privasi data-ditarik terus dari berita. Fikirkan privasi anda adalah milik anda? Fikir semula. Anda akan merasa tidak selesa. Anda akan marah. Anda akan berfikir, “WTF ?!”

Seperti jawatan ini? Benci itu? Baca lebih banyak cerita seram tentang pencerobohan privasi anda dalam arkib #WTFWednesday kami. Anda tahu anda tidak boleh menahan …