Adakah tiga misteri internet terbesar sebenarnya berkaitan?

Misteri-misteri yang tidak dapat diselesaikan di web.

Semua orang suka misteri, dan Internet mempunyai lebih banyak saham yang adil. Mereka merayu kepada dahaga manusia untuk pengetahuan dan tidak suka kepada cerita yang belum selesai. Itulah sebabnya semua orang menyukai rancangan TV Lost, dan juga mengapa semua orang membenci rancangan TV Lost.

Berikut ini secara meluas dianggap sebagai misteri terbesar yang tidak dapat diselesaikan di Internet. Dan mereka bukan ramblings dari kacang konspirasi mabuk, sama ada. Ini adalah sangat rumit, sangat didokumentasikan, dan sangat dibiayai kempen tipu muslihat dan sekurang-kurangnya satu sebenarnya telah mengubah dunia.

Jadi letakkan pada topi pemikiran anda dan tanyakan kepada diri anda sendiri: ‘Apa fudge yang berlaku di sini?’

fenomena yang tidak dapat dijelaskanKonspirasi kerajaan rahsia atau troll Internet? Ia mungkin trolls.

Markovian Parallax Denigrate Adalah Misteri Internet Pertama

Mari kita mulakan sebelum permulaan, kembali pada hari-hari ketika orang akan berdebat selama berjam-jam dan pendapat yang disuarakan dengan suara keras dianggap fakta – ya, kita bercakap tentang masa sebelum Tim Berners-Lee memberi kita web di seluruh dunia.

Dalam dunia gila ini, terdapat wujud komunitas Internet yang dikenali sebagai Usenet. Pada dasarnya, forum sembang, dan ia berkelakuan sama seperti semua forum sembang Internet: ada peperangan api besar, tengkorak, jawatan yang menyala, dan pemecatan liberal Undang-undang Godwin. Kemudian, pada hari Ogos yang hangat pada tahun 1996, status quo terganggu oleh spamfest massa misterius.

Beratus-ratus jawatan bertajuk “Markovian Parallax Denigrate” membanjiri forum. Kandungan masing-masing pada mulanya nampaknya tidak berani, tetapi mereka terus datang sehingga satu pengguna menyatakan ia mencapai “tahap yang hampir transenden aneh”.

Kebanyakan daripada pengguna Internet awal adalah minda saintifik, memandangkan Internet tidak dapat diakses seperti sekarang, dan mereka sangat tertarik dengan jawatan aneh ini yang kelihatan seperti ditulis dalam beberapa jenis kod. Namun, tiada seorang pun yang berjaya untuk melaksanakan apa yang dimaksudkan oleh mesej itu.

Dengan tiada jawapan yang akan datang, acara itu hanya dilupakan, sehingga tahun 2006, apabila halaman Wikipedia mengenai peristiwa itu menarik nafas baru ke misteri. Generasi baru bantahan Internet cuba melancarkan misteri, tetapi semuanya gagal.

Hari ini, hanya satu mesej dengan baris subjek yang berbunyi “Markovian Parallax Denigrate” masih wujud dalam arkib Google:

“Jitterbugging McKinley Abe memecahkan Newtonian menyimpulkan caw update Cohen
udara bekerjasama rue sportswriting rococo invocate tohle shadflower
Debby Stirling patogenesis escritoire adventitious novo ITT most
pengerusi Dwight Hertzog berbeza dengan loket McKinley
api Uranus ubat episod ditty craggy menyumbat variac
persaudaraan Webb dadakan kedalam muka surat perpaduan
penyejukan beg tangan morfin pedalaman pedalaman Janeiro bernama buku tahunan “

Dan di sinilah ia mendapat pelawak: Nama pada e-mel penghantar, Susan Lindauer, adalah bekas wartawan yang ditangkap pada 2004 selepas didakwa berkhidmat sebagai ejen kerajaan Saddam Hussein.

Tiada siapa yang pernah mendapat bahagian bawahnya. Adakah ia stesen nombor moden? Teka-teki orang lain – tetapi ia masih bukan misteri kriptografi terbesar di Internet. Itu milik:

Cicada 3301 – Pengumpulan Harta Internet Rahsia Atas

Cicada 3301 boleh dikatakan paling misteri semua misteri Internet.

Semuanya bermula pada 5 Januari 2012 apabila pengguna 4chan tanpa nama menyiarkan mesej pelik ini pada papan rawak (/ b /). Ia berbunyi:

Cicada-3301

“Hello. Kami mencari individu yang sangat pintar. Untuk mencari mereka, kami telah membuat ujian. Terdapat mesej yang tersembunyi dalam imej ini. Cari ia, dan ia akan membawa anda di jalan untuk mencari kita. Kami berharap untuk bertemu dengan beberapa yang akan menjadikannya semua jalan. Semoga berjaya. 3301 “

Tersembunyi dalam imej bug adalah lokasi untuk teka-teki yang lain, yang membawa kepada teka-teki yang lain, yang membawa kepada yang lain … dan sebagainya.

Mesej serupa telah muncul setiap tahun sejak 2012, biasanya sekitar 5 Januari. Apa yang membuat ini berbeza dari Markovian Parallax Denigrate, bagaimanapun, adalah hakikat bahawa ini telah diselesaikan – dalam arti. Terdapat sebuah komuniti wiki yang penuh dedikasi, yang mana orang-orang membantu satu sama lain menyelesaikan teka-teki cryptic. Penyelesaiannya sangat rumit dan sangat jauh, beberapa yang terletak di lokasi fizikal sebenar di sekitar planet ini. Ini menunjukkan cabaran Cicada 3301 dijalankan oleh seseorang (atau sesuatu) dengan pengaruh dan sumber yang banyak.

Tetapi bahagian yang benar-benar pelik dari Cicada 3301 misteri adalah bahawa sangat sedikit yang berjaya menyelesaikan semua teka-teki hanya lenyap dari Internet. Malah mereka yang gembira untuk mendokumenkan perjalanan mereka setiap langkah, apabila mereka sampai ke akhir mereka hanya hilang. Tiada lagi jawatan, tiada lagi penyelesaian. Tiada apa-apa. Satu e-mel yang bocor telah muncul, tetapi tidak jelas sama ada ia asli.

Dan ia tetap menjadi teka-teki yang membingungkan. Mengapakah pemotongan kode super yang menyelesaikan teka-teki Cicada 3301 hanya turun dari peta? Apa yang berlaku seterusnya? Apa yang menjadi fikiran genius ini?

Tiada siapa yang tahu…

Walau bagaimanapun, terdapat banyak desas-desus yang menyambungkan Cicada 3301 ke Bitcoin – meningkat dengan kenyataan bahawa kedua-duanya muncul pada masa yang sama dan keduanya sangat berdasarkan kriptografi.

Cicada 3301 dan Bitcoin juga berkongsi kisah asal yang tidak diketahui, sama sekali tidak pernah didengar dalam usia digital yang sama. Yang membawa kita dengan baik untuk masuk:

utusan tanpa namaAdakah ini Satoshi Nakamoto? Tidak. Ia adalah imej stok seorang lelaki di komputer tanpa wajah.

Siapa Penyusun Bitcoin, Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto mencipta protokol Bitcoin, menerbitkan kertas melalui Senarai Mailing Kriptografi pada bulan November 2008, namun tiada siapa yang tahu siapa dia. Atau walaupun hanya satu orang atau nama kumpulan. Apa yang kita tahu pasti adalah bahawa Satoshi Nakamoto bukan nama sebenar. Ia identiti rahsia teratas.

Rempah tambahan untuk menambah tipu daya adalah penambahan kekayaan yang tidak terkawal. Satoshi diketahui duduk di atas satu juta Bitcoins, dengan anggaran bernilai AS $ 400 juta, namun bernilai AS $ 1 bilion pada masa lalu. Anehnya, juta Bitcoin tidak pernah disentuh, dan telah dikenali sebagai ‘Bitcoin billion’.

Sebelum hilang sepenuhnya, kata-kata terakhir Nakamoto di forum Bitcoin (di mana dia adalah poster yang biasa tetapi biasa) tidak cukup berbahaya, hanya menyebutkan satu bangunan baru Build.

Nakamoto bekerja dengan ramai orang di pasukan sumber terbuka Bitcoin tetapi menjaga tidak pernah mendedahkan apa-apa perkara peribadi mengenai dirinya. Orang yang terakhir mendengarnya adalah pada musim bunga tahun 2011, apabila dia berkata bahawa dia telah “berpindah ke perkara lain”.

Tetapi siapakah dia dan ke manakah dia datang? Nakamoto baru muncul satu hari, mencipta mata wang global baru, kemudian hilang. Bolehkah seseorang melakukannya dengan sendirinya? Dan mengapa dia tidak mahu semua wang itu? Semuanya sangat pelik.

Baru-baru ini berwayar berlari mendedahkan, mendakwa bahawa seorang lelaki Australia yang dipanggil Craig Wright adalah Satoshi Nakamoto. Tetapi tidak konsisten dan kebohongan tentang masa lalu, ditambah dengan kes mahkamah yang sedang berjalan dengan lelaki cukai Aussie – yang terus menafikan tuntutan Wright – telah meragukannya. Berwayar walaupun menulis sekeping susulan, menyatakan bahawa mereka mungkin telah ditipu.

Siapa di belakang Misteri Internet?

Bolehkah ketiga-tiganya dikaitkan? Jika ya, siapakah di belakang mereka? CIA, orang jahat dari Internet, telah disebutkan dalam ketiga-tiga kes tersebut, dan mereka pasti mempunyai sumber untuk menyatukannya. Malangnya, mungkin tidak ada jawapan yang konklusif.

Misteri-misteri ini bukan sekadar teori konspirasi rawak; mereka adalah perkara yang sebenarnya berlaku, dan dirancang oleh orang sebenar (atau kumpulan). Tetapi siapa! WHO? BERITAHU KAMI!

Adakah anda mempunyai apa-apa idea apa yang sedang berlaku? Sila tinggalkan komen di bawah!

Imej yang diketengahkan: Retrostar / Dolar Photo Club
Rahsia: Kenishirotie / Photo Photo Club
Pasti bukan Satoshi Nakamoto: Tiko Aramyan / Kelab Photo Dollar