5 cara untuk terus meningkatkan privasi dan keselamatan dalam talian anda

Selama beberapa bulan terakhir, Blog ExpressVPN telah menemuramah beberapa orang yang terkenal dalam bidang privasi dan keselamatan dalam talian.

Sebagai tanda daftar keluar, kami sering akan meminta tip cepat supaya semua orang dapat melakukannya dengan segera untuk meningkatkan privasi mereka. Oleh kerana maklumat kecil ini adalah emas, kami fikir kami akan membuat senarai (ditambah menambah beberapa dari kita sendiri).

Oleh itu, ada 5 perkara yang dapat anda lakukan dengan segera untuk meningkatkan keselamatan dalam talian anda.

1. Tanya keperluan anda untuk peranti pintar

Dr. Mark Burdon, pensyarah kanan di TC Law School of Law dan pengasas bersama istilah “masyarakat sensor,” menyoal keperluan untuk semua alat pintar kami, berkata:

“Tanyalah kepada diri sendiri: Adakah saya benar-benar perlu mempunyai peranti yang menghubungkan tangki ikan saya atau pembakar saya atau mainan anak saya atau bola lampu saya, dll. Dengan Wi-Fi atau telefon pintar saya? Ketahui apa yang anda bawa ke rumah dan risiko melakukannya. Amalan cybersecurity yang terbaik dalam erti kata itu adalah untuk mengurangkan risiko sebelum ia muncul. “

2. Melindungi log masuk anda

Ahli teknologi kriptografi dan keselamatan dunia, Bruce Schneier, terus menerus: “Membolehkan pengesahan dua faktor di mana mungkin. Dan mengekalkan sandaran yang baik “.

3. Privasi bukan hanya untuk rumah

Pakar keselamatan kita sendiri, Lexie, mempunyai nasihat untuk kita yang berani meninggalkan peranti kita dan berani keluar di khalayak ramai.

“Memakai topi.”

“Saya tidak bergurau,” katanya. “Topi akan menyimpan kamera CCTV dan satelit daripada mengintip anda.”

“Tidak, Johnny, ia tidak perlu menjadi tinfoil!” Lexie mengesahkan, menjangka soalan saya yang seterusnya.

Tetapan privasi FacebookIa satu perangkap.

4. Tukar tetapan privasi media sosial anda

Nampaknya yang jelas ini, tetapi banyak orang telah komited-dan tersangkut-sosial media palsu. Tetapi itu bukan sekadar massa marah yang benar atau majikan masa depan yang tersinggung yang mungkin merangkak ramblings internet anda untuk maklumat.

Pengiklan mencari butir-butir hubungan di internet supaya lebih baik untuk spam anda dengan barangan mereka. Seniman scam melakukan perkara yang sama apabila mencari wang cepat.

Dan tentu saja, CIA, FBI, dan polis diketahui menyimpan tab orang-orang melalui akaun media sosial.

Bagaimana untuk mengubah tetapan privasi Facebook anda

  1. Klik anak panah ke bawah di sudut kanan atas
  2. Pilih Tetapan
  3. Di lajur kiri, pergi ke Privasi

Kami mengesyorkan anda Hadkan Pos Terkini, hanya membenarkan Rakan untuk melihat profil anda, dan pilih Tidak untuk tidak muncul dalam hasil enjin carian.

Bagaimana untuk mengubah tetapan privasi Twitter anda

  1. Klik anda avatar akaun di sebelah kanan atas
  2. Pilih Tetapan dan privasi
  3. Di lajur kiri, pergi ke Privasi dan keselamatan

Anda kini boleh mengubah siapa yang boleh mencari anda di Twitter, menanda anda dalam siaran, dan juga melihat Tweet anda.

Jika anda mahu menjadi lebih selamat, mengapa tidak menyingkirkan media sosial anda dan bebas daripada semua pemberitahuan dan spam? Panduan ExpressVPN untuk memotong akaun akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk menghapuskan secara kekal Facebook, Twitter, Google, Instagram, dan banyak lagi.

5. Lindungi telefon anda dengan kata laluan selamat

Pengimbas wajah dan pengimbas cap jari tidak semestinya mudah dan mewah, tetapi mereka tidak selamat seperti kata laluan lama yang baik.

Penjenayah dan juga pasukan polis boleh-dan melakukan-hack telefon dengan muka atau jari anda, tetapi mereka tidak boleh membuat anda menyerahkan kata laluan yang anda simpan di kepala anda.

Untuk membuat kata laluan yang lebih selamat, kami mengesyorkan anda menggunakan Penjana Kata Laluan Rawak ExpressVPN.

Pertahankan pertahanan anda dan kekal selamat dalam talian

Oleh itu, anda ada, 5 perkara mudah yang boleh anda lakukan sekarang untuk meningkatkan privasi anda.

Apa yang anda lakukan untuk memastikan data anda kekal data anda? Sebarang petua yang anda ingin kongsi? Beri tahu kami dalam ulasan di bawah.

Photo Media Sosial oleh William Iven di Unsplash