5 bahagian badan anda yang mengkhianati identiti anda – #WTFWednesday

5 bahagian badan yang mengkhianati identiti anda

Biometrik adalah pedang bermata dua. Pasti, cap jari dan pengiktirafan muka boleh menjadikannya menyeronokkan dan mudah untuk membuka pintu, log masuk ke telefon anda, dan tandakan rakan anda di Facebook, tetapi adalah kemudahan yang bernilai risiko privasi anda? Apa yang anda tidak tahu ialah beberapa biometrik tidak memerlukan kebenaran anda untuk mengerjakan sihir mereka, dan senarai bahagian-bahagian tubuh yang boleh mendedahkan identiti anda walaupun merentasi jarak jauh sedang berkembang.

Berikut adalah lima yang perlu anda ketahui!

Telinga anda

telinga anda mengkhianati identiti anda

Pengenalan telinga bukanlah baru; seorang penyiasat persendirian menggunakan telinga penipu Perancis Frédéric Bourdin untuk mencantumkannya sebagai pencuri identiti, satu helah yang diilhamkan oleh penyelidikan James Earl Ray, lelaki yang membunuh Martin Luther King Jr. Tetapi itu hanya kerja detektif manusia, dan mesin dengan pantas mempelajari tali: satu tinjauan biometrik telinga pada tahun 2012 mendedahkan pelbagai jenis kaedah untuk mengklasifikasikan ciri-ciri unik telinga dan mengenali telinga individu dari gambar dengan ketepatan 99 peratus.

Dan awal tahun ini, Yahoo Labs menerbitkan satu projek baru bernama Bodyprint yang menggunakan skrin sentuh kapasitif pada telefon pintar untuk mengimbas dan mengenal pasti tandatangan unik dari telinga pengguna. Ini adalah pengiktirafan jarak dekat, tetapi tidak sukar untuk membayangkan bagaimana perisian boleh digunakan untuk mengenal pasti anda jika telefon anda digodam. Yikes!

Kening anda

kening anda mengkhianati identiti anda

Sekiranya anda melihat Laporan Minoriti, atau pos terdahulu mengenai teknik pengimbasan iris baru, anda sudah tahu bagaimana mata anda boleh memberi anda pergi. Tetapi adakah anda tahu alis anda boleh juga? Pada tahun 2011 penyelidik di Carnegie Mellon menerbitkan teknik untuk membezakan orang berdasarkan “rantau periokular”, iaitu, kawasan sekitar mata anda, terutama kening. Itu bermakna pengimbas alis secara teorinya boleh mengambil alih tempat pengimbas muka menjadi keliru, seperti ketika seseorang mengerutkan kening atau tersenyum, atau menutupi sebahagian besar wajah mereka. Lebih baik menggunakan warna tambahan yang lebih besar jika anda mahu menghalang teknologi ini! Atau pertimbangkan untuk melegakan alis anda bersama-sama. Kami dengar itu agak bergaya.

Suara anda

suara anda mengkhianati identiti anda

Apa yang akan anda lakukan jika anda fikir seseorang sedang mendengar panggilan telefon anda? Jika anda peminat Breaking Bad atau Orphan Black, anda mungkin akan mendapat “burner”, sebuah telefon bimbit sementara murah yang tidak dikaitkan dengan anda. Tetapi terima kasih kepada teknologi pengenalan suara, anda tidak lama lagi perlu melakukan lebih daripada itu.

Itu kerana perisian seperti VoiceGrid Nation Centre Pusat Teknologi Ucapan Rusia membolehkan pihak berkuasa mengumpul pangkalan data besar tanda tangan suara unik dan mengenal pasti mereka dengan ketepatan lebih 90 peratus. Ia sudah digunakan oleh penguatkuasa undang-undang di Mexico untuk mengiringi ratusan ribu suara dan menyamai mereka kepada individu.

Itulah rahmat besar untuk pengawasan kerajaan. Anda mungkin terhibur oleh idea bahawa NSA mungkin tidak mempunyai tenaga kerja yang cukup untuk didengar semua panggilan telefon anda. Tetapi dengan pengiktirafan suara berbantu komputer, semua yang diperlukan adalah jalur lebar yang cukup.

Jejak langkah awak

jejak anda akan mengkhianati identiti anda

Anda boleh menyembunyikan wajah anda dan anda boleh menyembunyikan suara anda, tetapi tidak banyak orang akan berfikir untuk menyamar cara mereka berjalan. Satu kajian tahun 2011 dari Jepun melaporkan sistem yang mengumpul “tandatangan” berjalan kaki unik dari 104 sukarelawan bertelanjang kaki pada permukaan sentuhan sensitif, kemudian cuba mengenalinya dalam 10 langkah lagi. Daripada 1,040 langkah itu, sistem itu hanya menyedari 3 daripada mereka. Itulah kadar ketepatan 99.8 peratus!

Satu lagi kajian dari Carnegie Mellon pada tahun berikutnya melaporkan hasil yang sama menggunakan hanya pecutan dalam telefon pintar. Telefon itu, tersimpan di poket seluar, mengukur lantunan menegak dan kelajuan mendatar para peserta dan mendapati mereka cukup unik untuk mengenali dengan ketepatan 99 peratus. Dengan kata lain, tidak lama lagi anda tidak perlu menyentuh telefon anda untuk mengenal pasti anda!

Cap jari anda … dari jarak dua meter

Cap jari adalah berita lama apabila mengenal pasti; mereka biometrik asal. Tetapi adakah anda tahu sesetengah pengimbas dapat membaca pad jari anda dari jauh? Syarikat yang dikenali sebagai Advanced Optical Systems mempunyai peranti yang mereka panggil AIRPrint yang boleh mengimbas dan mengenal pasti cap jari dari jarak hingga dua meter jauhnya. Pegawai tentera A.S. mendakwa tertarik dengan teknologi ini untuk memastikan jarak yang selamat antara penceroboh yang berpotensi berbahaya dan kakitangan keselamatan mereka sendiri, tetapi siapa tahu apa yang boleh dilakukan oleh teknologi jika ia jatuh ke tangan yang salah?

Gambar-gambar yang dipaparkan: 1) Syda Productions / Club Photo Club, 2) X Posid / Domain Gambar Pictures.net, 3) MrSegui / Photo Photo Club, too / Dollar Photo Club (imej telah diubah suai)