Ștergeți mesajul? ONU spune cheia de criptare a vorbirii libere

Un spune că criptarea este cheia pentru exprimarea liberă

În 2011, Organizația Națiunilor Unite a declarat accesul la internet drept de om. Acum, un raport al Înaltului Comisar al Organizației Națiunilor Unite pune dreptul la criptare și anonimat pe aproape același piedestal, numind atât „necesar pentru exercitarea dreptului la libertatea de opinie și de exprimare în era digitală”. Cuvintele, ONU susține dreptul persoanelor de a descoperi orice parte a mesajului lor – de la origine la conținut – astfel încât impactul mesajului respectiv nu se pierde. Și, în timp ce declarațiile oficiale ale agenției nu obligă întotdeauna națiunile să își schimbe calea, raportul este un pas în direcția corectă. Însă bunele intenții ale ONU pot influența într-adevăr eforturile guvernului la nivel mondial pentru a introduce „spațiul în aer liber” digital?

Libertatea versus failsafes

Așa cum a remarcat BBC News, raportul ONU numește criptarea „esențială” pentru libera exprimare și spune că, fără instrumente pentru a ascunde comunicările lor, indivizilor le va fi dificil să își exprime opiniile fără teamă de cenzură sau de urmărire penală. David Kaye, autorul raportului, spune că „criptarea și anonimatul, separat sau împreună, creează o zonă de confidențialitate pentru a proteja opinia și credințele.” Documentul ONU este de asemenea campionant libertăților personale prin decriptarea așa-numitelor „interdicții de pătură”, pe care spune că „nu este necesar și proporțional”. În plus, raportul spune că națiunile ar trebui să evite să facă din identificarea utilizatorului o condiție de acces digital. În concluzie, recomandările ONU leagă clar criptarea și capacitatea de a exercita drepturile de exprimare liberă, dar raportul conține câteva precizări.

De exemplu, există o secțiune care se ocupă de „decriptarea ordonată de instanță” despre care se spune că ar trebui să fie realizată doar „atunci când rezultă din legi transparente și accesibile publicului, aplicate exclusiv persoanelor fizice, de la caz la caz.” sună relativ puternic, ridică o întrebare: cum ar funcționa decriptarea ordonată de instanță dacă sistemele de criptare sunt puternice și anonime? De fapt, acestea sunt defecțiuni în cazul unei amenințări identificabile și imediate pentru securitatea națională, dar criticii își fac griji că nu sunt în aer în orice altceva decât în ​​nume.

Motive guvernamentale

De ce interesul brusc din partea ONU pentru definirea drepturilor digitale? În mare măsură, efortul provine din creșterea eforturilor guvernamentale de a avea acces la comunicații personale criptate. Potrivit The Intercept, de exemplu, procurorul general al SUA, Loretta Lynch, s-a alăturat „frământării” guvernului american în ceea ce privește tehnologiile de criptare. Avocatul general susține că actorii nocivi folosesc „comunicații criptate – comunicații care sunt concepute să dispară odată ce sunt trimise” și că această criptare limitează capacitatea forțelor de ordine de a-i proteja pe cetățeni. Directorul Mike Rogers, al Agenției de Securitate Națională (NSA), susține că guvernele ar trebui să li se ofere acces la toate produsele criptate, în același mod în care au acces la comunicațiile telefonice.

În Regatul Unit, BGR raportează că un nou proiect de lege investigatoriu în discuție vizează în mod specific criptarea. Dacă va fi trecut, factura ar impune companii ca Google, Apple și Facebook să decripteze comunicările atunci când sunt primite cu un mandat de la secretarul de acasă. Ce este interesant aici este că, în unele cazuri, cum ar fi iMessage sau FaceTime, Apple, acest tip de comandă este inutil. Întrucât Apple folosește criptarea end-to-end, decriptarea nu este posibilă în niciun caz. Cu toate acestea, servicii precum Google Hangouts nu sunt încă protejate de criptarea end-to-end, ceea ce le face – și cei care le utilizează – potențial vulnerabile.

Ușor de criptat?

Nu este deloc surprinzător faptul că ONU a scăzut de partea vieții private, dar rapoartele și recomandările sunt departe de a convinge utilizatorii de zi cu zi să profite de criptare. Majoritatea dispozitivelor și serviciilor nu criptează în mod implicit, în timp ce standarde și metode diferite sunt în mare parte inscripționabile, cu excepția cazului în care sunteți un guru tehnologic sau un pundit. Care este soluția? După cum a menționat Wendy Nather, director de cercetare pentru securitatea informațiilor din Grupul 451 într-un articol recent Forbes, „Majoritatea utilizatorilor nu doresc să fie construitori. Dacă aveți un stilou, nu doriți să știți cum funcționează sau cum să îl remediați; vrei doar să-ți faci scrisul. Dacă se sparge, obțineți unul nou. Criptarea trebuie să fie la fel de invizibilă și fără probleme. ”

Iată unde se termină totul: ONU spune că criptarea este o componentă critică a exprimării libere. Guvernele doresc spații în aer liber pentru comunicații criptate, în timp ce utilizatorii nu doresc măsuri suplimentare doar pentru a utiliza un serviciu de mesagerie sau pentru a lua măsuri de precauție complexe pentru securizarea dispozitivului lor. Cel mai bun pariu? Începeți ușor. Optați pentru o VPN sigură și criptați traficul de Internet acum. E dreptul tău. Folosiți-l sau pierdeți-l în spatele guvernului.

Imagine prezentată: Peter Griffin / Public Domain Pictures.net (imaginea a fost modificată)