Siapa Pembeli Club Dallas LLC?

kelab pembeli dallas llc

Firma Pembeli Dallas, LLC telah memfailkan beberapa tuntutan hak cipta hak cipta persekutuan terhadap filem pemenang Oscar Jean Marc Vallee.

Menyasarkan pasaran Australia, syarikat itu telah menyampaikan pesanan penemuan pada penyedia perkhidmatan internet Australia dalam usaha untuk mengetahui identiti pengguna yang dikatakan telah memuat turun filem hit.

Dan, pada hari Selasa, Mahkamah Persekutuan Australia memutuskan bahawa ISP sememangnya menyerahkan nama dan alamat 4,726 pelanggan yang didakwa berkongsi salinan cetak rompak filem.

Hakim Nye Perram telah meluluskan permintaan itu, memberikan akses kepada nama-nama dan alamat Australia Voltage Pictures kepada orang-orang Australia yang alamat IPnya dihubungkan dengan salinan-salinan filem yang diunduh secara haram. Permintaan semacam itu dikenali sebagai “penemuan awal,” dan membolehkan Voltan untuk mendapatkan bantuan mahkamah dalam mengenal pasti orang yang tidak dikenali sekarang sebelum menyaman mereka.

Dengan maklumat yang berkaitan, Voltage Pictures kini boleh menghantar surat kepada pihak yang dituduh.

Kes itu, sebagai perkara yang berdiri, mungkin melihat pelanggar hak cipta yang didakwa sebagai invois untuk ganti rugi daripada menghadapi pendakwaan jenayah tetapi beberapa kumpulan, termasuk ISP iiNet, mempunyai kebimbangan mengenai bagaimana ia akan berfungsi.

Steve Dalby, ketua pegawai kawal selia untuk iiNet, berkata:

“Kami prihatin bahawa pelanggan kami akan disasarkan secara tidak adil untuk menyelesaikan tuntutan mahkamah menggunakan amalan yang dipanggil” penginvoisan spekulasi “.

Invois spekulatif bukanlah perkara baru, kerana telah digunakan oleh studio filem di seluruh dunia untuk menghantar surat menakutkan kepada pesalah yang disyaki, mengancam tindakan undang-undang melainkan jumlah wang yang besar akan diserahkan.

Voltan sendiri telah terlibat dalam tindakan sedemikian sebelum, membawa tindakan undang-undang di beberapa negara yang berbeza dan dengan berkesan “menguji perairan,” dengan istilah undang-undang, untuk mengetahui apa yang akan dan tidak akan dibenarkan oleh mahkamah.

Setakat ini, tidak ada sabitan akibat daripada tindakan undang-undang Voltage tetapi syarikat itu tetap aktif dari segi menghantar surat keluar.

Komunikasi sebegini, sebagai alternatif yang digambarkan oleh sesetengah orang sebagai “trolling hak cipta,” mempunyai peluang yang tinggi untuk berjaya kerana surat-surat direka untuk menimbulkan ketakutan kepada penerima yang mungkin merasakan bahawa pembayaran ganti rugi yang agak kecil boleh menjadi sangat kurang mahal bagi mereka bahawa kos yang tidak diketahui yang mungkin atau mungkin tidak akan berlaku sekiranya kes mereka muncul sebelum hakim.

Studio filem yang berpangkalan di Los Angeles memuji keputusan itu, mengatakan ia mewakili kemenangan untuk “lelaki kecil,” termasuk pembuat filem dan pemuzik bebas. Keputusan mahkamah mewakili duluan di Australia tetapi bersifat serupa dengan kes lain Voltan Gambar telah dibawa ke hadapan mahkamah di negara lain.

VP untuk Royalti syarikat Michael Wickstrom memberitahu Mashable bahawa Voltage Pictures ingin menghantar amaran kepada pengguna yang percaya ia adalah baik untuk memuat naik dan memuat turun kandungan mereka. Sesiapa yang menerima surat perlu mendapatkan peguam, katanya.

Wickstrom mendakwa syarikat itu bukan dalam perniagaan invois spekulatif walaupun mengatakan bahawa ia adalah “di pasaran untuk menghasilkan filem-filem yang baik dan mendapatkan royalti dari filem-filem ini.” Beliau bersetuju bahawa pada masa lalu beberapa surat yang dihantar kepada didakwa pelanggar hak cipta mungkin telah terlalu agresif dalam nada:

“Pada masa lalu terdapat beberapa surat yang perlu diselaraskan, dan saya katakan kita perlu menukar surat tersebut kerana nada terlalu agresif. Ia perlu sah. Kami tidak menyatakan rasa bersalah dalam mana-mana huruf ini, tetapi apa yang kami nyatakan adalah jika anda adalah pelanggar, perlu ada jumlah penyelesaian atau keputusan penyelesaian. “

Beliau berkata syarikat itu terus menggunakan kaedah yang sama kerana mereka bekerja dan litigasi telah terbukti menghalang cetak rompak, sambil menambah bahawa dia bukan penggemar besar untuk mengeluarkan ancaman.

Walau bagaimanapun, beliau mengatakan bahawa cetak rompak perlu dihentikan atau sekurang-kurangnya tidak digalakkan dan bahawa reputasi syarikat untuk litigasi telah dilihat mempunyai kesan ke atas laman-laman cetak rompak di mana ahli memberi amaran kepada pengguna lain daripada merompak tajuk syarikat.

Kami di sini di ExpressVPN tidak suka dengan cara yang berlaku dalam bidang ini – taktik yang direka untuk menakut-nakutkan orang yang tidak bersalah dalam menyerahkan wang tunai untuk menjaga diri daripada mahkamah bukanlah penyelesaian yang tepat sama ada.

Jadi, semua perkara yang dipertimbangkan, jika anda menerima surat dari Voltage Pictures ingat bahawa itu tidak bermakna anda bersalah – anda harus mencari nasihat undang-undang dan memahami pilihan anda sebelum menanggapi.

Imej yang diketengahkan: George Hodan / Domain Awam Pictures.net

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me