ExpressVPN dan EFF bersatu untuk menentang pindaan Rule 41

expressvpn-eff-unite

Bayangkan dunia di mana kerajaan boleh menggodam beribu-ribu komputer dengan waran tunggal, komputer mungkin terletak di mana sahaja di dunia. Bunyi menakutkan? Nah, ia mungkin akan berlaku. Itulah sebabnya ExpressVPN berdiri dengan Yayasan Frontier Elektronik dalam mendesak Kongres A.S. untuk menerima pakai undang-undang yang menyekat pindaan Kaedah 41.

Apa itu Peraturan 41?

Kaedah 41 memerintah bagaimana hakim persekutuan memberikan waran kepada agensi penguatkuasa undang-undang yang menjalankan carian dan sawan. Pada masa ini, undang-undang ditubuhkan supaya polis atau FBI mencari untuk memulakan pencarian mesti mendapat waran dari hakim di bidang kuasa di mana pencarian itu akan berlaku.

Jabatan Kehakiman telah mencadangkan untuk melonggarkan peraturan bidangkuasa di bawah syarat-syarat berikut:

  • Sekiranya seseorang menyembunyikan lokasi komputernya melalui “cara teknologi” (iaitu Tor atau perkhidmatan VPN)
  • Sekiranya siasatan melibatkan botnet yang telah menjangkiti komputer di lebih daripada lima daerah peradilan federal

Mengapa Rule 41 Perubahan ini Buruk

Pelarasan boleh membuka jalan untuk beberapa amalan undang-undang berbahaya. Yang pertama ialah membeli-belah forum; di mana penguatkuasaan undang-undang mencari hakim persekutuan yang mereka fikir mungkin lebih menerima pendakwaan dalam kes tertentu. Ia umumnya berkerut dalam profesion undang-undang, tetapi itu tidak menghalang orang – termasuk penguatkuasaan undang-undang persekutuan – dari cuba. Membenarkan penyiasat memilih mana-mana bidang kuasa persekutuan di negara ini akan memudahkannya.

Juga membimbangkan adalah idea untuk memberikan penguatkuasaan undang-undang pengkhususan khas ketika berurusan dengan orang yang menyembunyikan lokasi komputer mereka. Ini bermakna bahawa orang-orang yang terlibat dengan privasi Internet boleh dikenakan kesan tidak adil, kerana langkah-langkah pencegahan yang mereka ambil untuk melindungi jejak digital mereka akan memberi justifikasi kerajaan untuk menggunakan cara yang berbeza untuk mendapatkan waran.

Akhirnya, hakim tiba-tiba mempunyai keupayaan untuk menulis waran yang membenarkan pencerobohan kerajaan menjadi ratusan atau bahkan ribuan komputer. Beberapa komputer ini boleh terletak di luar sempadan A.S.. Walau bagaimanapun, Peraturan 41 yang diperkuat akan mengabaikan sebarang perlindungan setempat yang boleh dinikmati oleh komputer-komputer ini untuk menguatkuasakan kepentingan A.S..

Anda Boleh Bantu Menghentikan Perubahan

Tanda petisyen EFF! Ahli Parlimen perlu tahu bahawa orang mahu mereka bertindak. Buat suara anda mendengar dan menyebarkan berita itu kepada rakan-rakan anda.

Mempunyai pemikiran yang anda ingin kongsi? Balas dalam komen di bawah!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me