Waarom HTTPS versus VPN geen zin heeft

Een browser met een HTTPS groen slot. VPN wordt geschreven in de zoekbalk.

HTTPS versus VPN is een strijd die weinig zin heeft. Beide zijn belangrijke middelen voor internetbescherming en er is absoluut geen conflict tussen beide.

HTTPS en VPN-overeenkomsten en verschillen

HTTPS

Belangrijk is dat HTTPS wordt ingesteld door de eigenaar van de website en dat de gebruiker er geen controle over heeft. Sommige sites zijn beschikbaar via HTTP en HTTPS; kies in deze gevallen altijd voor HTTPS. Om te zien of de site die u bezoekt HTTPS ingeschakeld is, zoekt u naar een groen slot aan de linkerkant van de browser (URL) balk.

https-vs-vpn

HTTPS biedt authenticatie van de website en de bijbehorende webserver, die beschermt tegen man-in-the-middle-aanvallen. Bovendien versleutelt het de communicatie tussen een client en een server, waardoor de communicatie tussen een gebruiker en een website niet kan worden gelezen of vervalst door een externe lezer.

Met HTTPS kan niemand tussen de website en de gebruiker de gegevens lezen, zelfs geen VPN-bedrijf.

VPN

Een VPN wordt ingesteld door de gebruiker en werkt op elke website of applicatie online. Een VPN creëert een veilige tunnel tussen een computer en internet, waardoor anoniem browsen mogelijk is. Een VPN geeft gebruikers de mogelijkheid om te verschijnen waar ze maar willen en zal eventuele internetbeperkingen omzeilen.

Wanneer u bent verbonden met een VPN, ziet uw internetprovider alleen dat gecodeerd verkeer via VPN-servers verloopt, maar kan het de gegevens niet ontcijferen of weten welke websites u hebt bezocht.

HTTPS en VPN werken goed samen

HTTPS codeert informatie die u op een website invoert, maar het zal uw locatie niet verbergen of enige privacybescherming bieden. Het biedt ook geen enkele verdediging tegen internetcensuur.

Een VPN codeert de communicatie tussen uw computer en de VPN-servers, verbergt uw IP-adres en locatie en verleent toegang tot het hele web, maar het beschermt u niet tegen de informatie die u vrijwillig deelt, zoals een creditcardnummer dat is ingevoerd in een onveilige browserpagina.

Kortom, HTTPS is een fantastisch coderingsprotocol en een VPN is een must voor de privacybewuste en degenen die het hele internet zonder beperkingen willen bekijken. Het is geen geval van VPN via HTTPS. De twee werken goed samen – een huwelijk in de cyberhemel.