Terjebak pada Resolusi Tahun Baru? Berikut adalah 10 cadangan untuk meningkatkan keselamatan siber anda pada tahun 2023

Senarai bertajuk 2023 dengan tanda-tanda di sebelah setiap baris.

Dengan tahun baru dan dekad (!) Hampir pada kami, sudah tiba masanya untuk duduk dan membuat beberapa resolusi Tahun Baru aspirasi. Anda mungkin mahu memukul gim lebih banyak, periksa beberapa tujuan perjalanan dari senarai anda (walaupun ia mungkin maya), atau kekal dekat dengan rakan dan keluarga.

Kami mempunyai resolusi yang berkaitan dengan keselamatan siber yang mungkin anda ingin pertimbangkan untuk menambah senarai anda jika anda belum melakukannya. Sesetengah daripada ini hanya akan mengambil beberapa saat, sementara sesetengah mungkin berakhir selamanya (seperti mengemas kini peranti anda-kita bergurau, hampir).

Semak resolusi Tahun Baru cybersecurity ini untuk tahun 2023:

 1. Gunakan HTTPS Di mana-mana sahaja
 2. Mula menggunakan aplikasi pesanan selamat
 3. Mula menggunakan pelayar berorientasikan privasi juga
 4. Gunakan kata laluan yang kuat; simpannya dalam pengurus kata laluan
 5. Gunakan 2FA dan MFA seboleh mungkin
 6. Berhati-hati dengan Wi-Fi awam
 7. Berhati-hati dengan apa yang anda kongsi dalam talian
 8. Padamkan akaun yang anda tidak perlu lagi
 9. Fikirkan sebelum mengklik pautan e-mel itu
 10. Kemas kini peranti anda

1. Gunakan HTTPS Di mana-mana sahaja

Jika laman web menggunakan HTTPS (ditandakan dengan kunci hijau di bar penyemak imbas), ini bermakna data antara penyemak imbas anda dan pelayan tapak web dienkripsi.

Terdapat banyak laman web yang tidak menawarkan penyulitan HTTPS asas ini, walaupun, mendedahkan data anda kepada ISP anda, ISP pelayan anda, router / operator Wi-Fi anda, dan entiti mana-mana antara ISP anda dan ISP pelayan.

Dengan sambungan EFF’s HTTPS Everywhere (tersedia untuk Firefox dan Chrome, dan disertakan dengan sambungan penyemak imbas ExpressVPN), anda boleh memastikan semua data yang bergerak di antara penyemak imbas anda dan pelayan tapak web dienkripsi. Anda boleh menyeberangi resolusi ini dalam beberapa saat.

 • Dapatkan HTTPS Di mana-mana

2. Buat suis ke aplikasi pemesejan yang lebih selamat

Dari WhatsApp ke Snapchat, aplikasi pemesejan memberikan perkhidmatan mudah untuk berkomunikasi dengan rakan, keluarga, dan rakan sekerja.

Tetapi tanpa penyulitan, mesej anda boleh dibaca oleh syarikat di belakang aplikasi, pihak ketiga, dan kerajaan yang mengumpul data peribadi mengenai warganya.

Syukurlah, beberapa aplikasi pemesejan menggunakan penyulitan akhir-ke-hujung untuk menghalang sesiapa kecuali anda dan penerima yang dimaksudkan daripada melihat kandungan mesej. Kami mengesyorkan untuk mendapatkan Isyarat (boleh didapati di iOS, Android, dan Desktop), kerana ia mungkin mempunyai protokol pemesejan yang paling selamat dari lot, adalah hujung ke hujung yang disulitkan secara lalai, dan adalah sumber terbuka sepenuhnya supaya keselamatannya dapat diturunkan untuk.

Mungkin bahagian yang paling sukar tentang menggunakan aplikasi pemesejan ini adalah untuk mendapatkan semua orang yang anda mesej menggunakan aplikasi yang sama yang anda lakukan. Tetapi privasi peribadi dan keselamatan anda adalah berbaloi.

 • Apl pemesejan terbaik untuk menjaga mesej anda adalah selamat dan selamat
 • Bagaimana untuk melindungi apl pemesejan anda dengan kata laluan

3. Mula menggunakan pelayar berorientasikan privasi juga

Sebaik-baiknya penyemak imbas anda sering dikemas kini untuk melindungi anda daripada ancaman baru.

Kami menduduki pelayar paling popular berdasarkan privasi dan keselamatan, dan sementara Tor Browser muncul di atas, kami mendapati Brave yang berasaskan Firefox dan Chromium untuk lebih sesuai digunakan untuk kegunaan harian. Kedua-duanya adalah sumber terbuka dan mempunyai pelbagai pilihan kandungan dan iklan.

 • Pelayar yang paling popular disenaraikan oleh privasi dan keselamatan mereka
 • Apakah penyebar penyemak imbas?

4. Gunakan kata laluan yang kuat dan simpannya dalam pengurus kata laluan

Anda akan mendengar ini sebelum ini, tetapi “kata laluan” TIDAK kata laluan yang baik. Juga nama anda, tarikh lahir, mahupun kampung halaman anda. Buat kata laluan anda lebih sukar untuk ditebak-seperti dengan menggunakan penjana kata laluan rawak-dan simpannya dalam pengurus kata laluan. Dengan cara itu, anda hanya perlu mengingati kata laluan untuk pengurus kata laluan anda. Hanya jangan tuliskannya.

 • Generator Kata Laluan Rawak ExpressVPN
 • Bagaimana untuk menggunakan pengurus kata laluan

5. Gunakan 2FA dan MFA seboleh mungkin

Satu kata laluan semata-mata tidak cukup selamat lagi-anda akan mahu menggandakan perlindungan anda dengan kod laluan lain. Kata laluan yang menggandakan ini sering dipanggil dua faktor atau pengesahan multi-faktor dan dengan cepat menjadi satu bentuk standard keselamatan tambahan yang diperlukan untuk akaun anda. Anda mungkin telah melakukannya dalam beberapa kapasiti dengan kod SMS yang dihantar ke telefon anda atau dengan aplikasinya.

 • Kenapa saya harus menggunakan pengesahan dua faktor?
 • Kaedah pengesahan dua faktor yang perlu anda gunakan?

6. Lebih berhati-hati dengan Wi-Fi awam

Mungkin terdapat banyak hotspot Wi-Fi awam untuk mengunci peranti anda untuk akses percuma ke internet. Tetapi itu sering bermakna aktiviti dalam talian anda adalah dengan belas kasihan dari penyedia Wi-Fi, yang, jika tidak disulitkan, dapat mengekspos trafik anda kepada siapa saja.

Selain daripada menggunakan VPN untuk melindungi diri anda di Wi-Fi awam, pastikan anda tidak menyambungkan secara automatik ke rangkaian ini, gunakan data jika anda boleh, dan elakkan menyerahkan maklumat sensitif seperti kad kredit anda pada rangkaian Wi-Fi awam.

 • Maklumat apa yang melalui rangkaian Wi-Fi mudah alih
 • Bagaimana Wi-Fi awam mendapat harga kepada penggunanya
 • Cara menggunakan VPN untuk melindungi diri anda di Wi-Fi awam

7. Dapatkan lebih berhati-hati tentang apa yang anda kongsi dalam talian

Kadang-kadang sukar untuk tidak berkongsi apa yang ada di Facebook dan Instagram atau berteriak ke dalam kekosongan Twitter. Berhati-hatilah walaupun ketika anda melakukannya, selalu ada kemungkinan seseorang dapat mengetahui apa yang sedang anda lakukan, di mana anda berada, dan siapa anda dengan.

Banyak yang boleh dilakukan dengan maklumat itu, tidak kurang untuk menipu anda, atau menargetkan anda dengan serangan kejuruteraan sosial. Pergi melalui foto anda dan buatnya bersendirian di media sosial, atau hapuskan siaran anda sama sekali jika anda fikir ia memberikan terlalu banyak.

 • Bagaimana untuk menjadikan foto anda lebih peribadi di media sosial
 • Apakah kejuruteraan sosial?
 • Apakah phishing??

8. Padam akaun yang tidak lagi digunakan

Facebook tidak lagi mencetuskan kegembiraan? Berhenti menggunakan aplikasi dan perkhidmatan yang anda daftar untuk? Hanya Padam Saya mempunyai agregat tapak web dan perkhidmatan berguna yang membantu anda mengetahui jika anda boleh memadam pelbagai akaun anda. Jika anda ingin #DeleteFacebook atau akaun sosial dan media sosial lain, kami mempunyai panduan untuk itu.

 • Cara memadam apa yang diketahui oleh Google tentang anda secara kekal
 • Bagaimana untuk memadam semua akaun dalam talian anda

9. Berfikir dua kali sebelum mengklik pautan e-mel tersebut

Semua keselamatan di dunia tidak boleh membantu anda jika anda jatuh untuk percubaan pancingan data. Ketahui cara untuk mempertahankan diri terhadap serangan pancingan data dan apabila bertanya soalan untuk kata laluan dan maklumat kad kredit anda.

10. Kemas kini peranti anda

Akhir sekali, dan kami tahu itu rasa sakit, mengemas kini peranti anda akan membantu melindungi anda daripada perisian hasad, perisian, dan eksploitasi sifar hari. Cuma kemaskini, dan semasa anda menunggu, nikmati istirahat dari skrin juga.

Apakah resolusi Tahun Baru anda untuk tahun 2023? Jangan beritahu kami!