Membeli-belah dalam talian dengan VPN: Cari tawaran dan melindungi diri anda Krismas ini

VPN untuk membeli-belah dalam talian murah

Berdiri, kedai-kedai bata-dan-mortar: Membeli-belah dalam talian telah berkembang dengan pesat, membawa dengan kelemahan yang tidak dapat dinafikan, tetapi juga beberapa risiko. Rangkaian peribadi maya (VPN) adalah sahabat penting anda untuk membeli-belah dalam talian, memandu anda untuk tawaran yang lebih baik sambil juga membantu melindungi anda daripada penipuan dan kecurian.

Panduan ini akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan VPN untuk memaksimumkan simpanan anda, dan keselamatan anda, bila-bila masa anda pergi ke kedai online.

Bagaimana VPN dapat membantu

VPN bertindak sebagai terowong antara peranti anda dan laman web dan perkhidmatan yang anda gunakan. Laman web mengkategorikan pengguna melalui alamat IP fizikal mereka (yang satu penyedia perkhidmatan internet anda memberi anda), tetapi anda boleh menggunakan VPN untuk menyembunyikan lokasi sebenar anda ketika anda menyambung ke pelayan selamat di kawasan lain. Jika pembeli di New York bersambung ke lokasi VPN di UK, mereka dapat melayari laman web khusus UK. Google.com menjadi google.co.uk, Amazon menjadi amazon.co.uk, dan sebagainya.

Terlebih lagi, VPN secara automatik menyulitkan mana-mana rangkaian yang anda gunakan. Itu bermakna jika anda melayari hotspot Wi-Fi awam (lapangan terbang, kedai kopi, dll.), VPN mengamankan sambungan anda-membolehkan anda menghantar maklumat sensitif secara dalam talian tanpa perlu risau tentang rangkaian anda yang sedang dicatat , direkodkan, atau diperhati.

Bagaimana laman web mendikte harga

Anda mungkin tidak menyedarinya, tetapi laman web dan perkhidmatan tidak merawat semua pelanggan yang sama. Semua vendor dalam talian boleh mengetahui mengenai anda boleh menjejaskan cara anda dirawat-dan berapa banyak anda akan diminta membayar.

Lokasi mungkin memainkan peranan yang besar, kerana harga dalam talian sering dipercayai lebih tinggi untuk pengguna melayari dari negara-negara yang lebih kaya, bandar, atau kod ZIP. Jenis-jenis teknik gouging ini dikenali sebagai “harga dinamik” dan merupakan strategi yang semakin umum di kalangan banyak e-tailer. Sesetengah laman web malah didapati menagih pengguna lebih berdasarkan sama ada mereka menggunakan Mac atau PC.

Dengan menggunakan VPN untuk menyambung ke pelbagai lokasi pelayan di seluruh negara atau dunia, anda dapat menyemak harga item tertentu di kawasan yang berbeza. Anda sebenarnya dapat menjimatkan wang dengan menggunakan VPN anda untuk mencari tawaran yang lebih baik sementara juga menjamin rangkaian dalam talian anda. Proses ini hanya mengambil sedikit usaha, tetapi hasilnya dapat menyelamatkan ratusan-jika tidak beribu-ribu selama beberapa tahun.

Gunakan VPN untuk mencari tawaran yang lebih baik dalam talian

Mula-mula, pastikan anda telah berjaya membersihkan kuki anda sebelum memulakan carian baru. Kerana kebanyakan tapak menggunakan lokasi fizikal anda (alamat IP) serta kuki untuk mengesan tingkah laku dalam talian anda, anda akan ingin mencari dengan slate bersih.

Seterusnya, buka aplikasi VPN anda dan sambungkan ke mana-mana lokasi pelayan VPN di bandar atau negeri yang berbeza.

Gunakan VPN untuk berbelanja secara dalam talian

Sekarang buka tetingkap “penyamaran” atau “pelayaran peribadi” baru dan masukkan tapak khusus di mana anda ingin membeli. Ambil perhatian harga. Apabila anda selesai menyemak imbas, tutup tetingkap, kosongkan kuki anda, sambungkan ke lokasi pelayan yang berbeza, dan ulangi proses itu.

Mod inkognito boleh membuka kunci harga yang lebih rendah

Walaupun tiada peraturan yang sukar untuk mencari harga yang lebih baik, anda mungkin akan melihat sedikit perubahan berdasarkan tempat anda melayari. Perhatikan bahawa sebelum anda melakukan sebarang perjanjian tertentu, anda harus membaca syarat perkhidmatan tapak dan periksa sama ada anda boleh membeli dari lokasi maya.

Bagaimana untuk menjimatkan wang pada penerbangan

Mengambil langkah-langkah untuk menyembunyikan identiti anda berfungsi dengan baik dengan transaksi sensitif masa seperti tiket pesawat, hotel, dan banyak lagi. Laman web penerbangan, khususnya, dipercayai menggunakan kuki untuk meningkatkan pengguna pada penerbangan yang sering mereka periksa, jadi untuk mencari tawaran yang terbaik, anda akan mahu menjadi teliti dalam pencarian awal anda mungkin.

Pertama, pastikan anda menyemak harga dari beberapa lokasi VPN yang berbeza. Sebaik sahaja anda melompat di sekitar beberapa negara, menyusun penemuan anda untuk melihat di mana tambang ditawarkan kurang. Perlu diingat bahawa tiada peraturan yang ditetapkan untuk mencari tambang murah; kadang-kadang pengguna hanya mendapatkan bertuah dan melihat tawaran yang lebih baik di lokasi rawak.

Kes pada titik: Kami dapat menjimatkan beberapa ratus dolar dalam penerbangan dari Frankfurt ke L.A. hanya dengan memeriksa harga pada lokasi pelayan VPN di Norway. Sesetengah pengguna juga melaporkan mencari tambang murah dengan membuat tempahan dari tempat berpendapatan rendah seperti Mexico dan India, jadi pastikan untuk memeriksa kadar dari segelintir negara.

Yang mengatakan, bandar-bandar yang lebih besar dan kawasan yang lebih kaya sering dikenali untuk mengenakan bayaran lebih banyak untuk tiket pesawat, jadi anda mungkin ingin memulakan dengan beberapa negara yang lebih kecil dan bekerja dengan cara anda. Anda juga boleh menggunakan kalkulator kadar pertukaran terbina dalam Google untuk melihat sama ada harga lebih murah. Perlu diingat bahawa cukai tidak selalu disertakan, jadi anda perlu menyemak jumlah sebelum anda membuat keputusan mengenai penyenaraian tertentu.

Bagaimana untuk menjimatkan wang di hotel

Caranya juga berfungsi dengan hotel. Kerana kebanyakan laman penginapan menggunakan alamat IP anda sebagai kriteria utama untuk menentukan struktur penetapan harga unik anda, anda pada dasarnya boleh “menipu” laman web untuk menawarkan tawaran yang lebih baik untuk kurang.

Mulakan dengan menyemak harga di sekeliling kawasan tempat anda bercadang untuk tinggal. Anda akan sering mencari tawaran yang lebih murah jika lokasi yang anda semak imbas dan lokasi di mana anda ingin tinggal berdekatan satu sama lain. Itu kerana kadar biasanya lebih murah untuk penduduk tempatan berbanding dengan pelancong. Pasti, ia mungkin agak tidak adil, tetapi pada umumnya bagaimana perkhidmatan ini berfungsi.

Anda juga boleh mencari ruang yang lebih murah jika anda tidak menempah tempahan anda terlalu jauh terlebih dahulu. Satu kajian mendapati bahawa kadar hotel terendah sering dijumpai antara 21 dan 28 hari sebelum tarikh perjalanan anda, jadi anda mungkin mahu terus mengunci tempahan itu awal.

Petua tambahan untuk membantu anda menyelamatkan cara pintar

Walaupun kebanyakan pakar digunakan untuk mencadangkan orang menempah penerbangan mereka pada hari Selasa, satu kajian baru telah mengisytiharkan Ahad sebagai hari terbaik untuk membeli tiket. Jumaat dikenali sebagai hari paling mahal dalam seminggu untuk menempah penerbangan, jadi anda mungkin mahu mengelakkan hari itu sama sekali. Ia juga membayar untuk fleksibel dengan tarikh perjalanan; jika pilihan hujung minggu terlalu mahal, semak untuk melihat sama ada hari kerja yang sama adalah lebih murah.

Satu lagi helah bagus untuk membantu menyelamatkan barangan harian adalah menambah produk ke keranjang belanja anda dan kemudian meninggalkannya sahaja untuk satu atau dua hari. Menurut satu laporan Lifehacker, banyak syarikat nama besar akan sering menghantar kupon pelanggan untuk membantu mendorong mereka untuk mengambil terjun dan memerintahkan apa yang telah mereka simpan.

Sekali lagi, semuanya datang untuk bereksperimen dengan laman web VPN dan memeriksa harga yang berbeza. Tidak ada jaminan, jadi jangan berkecil hati jika anda tidak melihat simpanan yang penting pada mulanya.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada VPN anda berfungsi

Walaupun keseluruhan proses menggunakan VPN untuk membeli-belah dalam talian adalah agak mudah, ia hanya berfungsi jika VPN disambungkan secara sah ke lokasi lain. Cara mudah untuk memeriksa sama ada VPN sedang berfungsi adalah untuk melihat alamat IP anda. Jika anda disambungkan ke lokasi lain, alamat IP anda harus mencerminkannya. Sekiranya tidak, ia adalah mudah memberitahu anda bahawa VPN tidak aktif.

Anda juga boleh memeriksa bagaimana sambungan anda selamat dengan menggunakan pemeriksa kebocoran DNS terbina dalam ExpressVPN. Ia hanya mengambil masa beberapa saat, dan ia adalah cara yang selamat dan mudah untuk memastikan rangkaian anda dilindungi.

Bagaimana VPN boleh membantu memastikan maklumat peribadi anda selamat

Pastinya, membeli-belah dalam talian mempunyai manfaat-melayari berbilang produk, membandingkan laman web yang berbeza, menyediakan satu klik checkout-tetapi ia juga mempunyai risiko. Sebenarnya, Pusat Pengesan Kecurian Identiti (ITRC) menyatakan bahawa jumlah kad kredit yang terdedah meningkat sebanyak 88% dari 2016 hingga 2023. Lebih banyak orang yang berbelanja secara dalam talian, lebih tinggi contoh kecurian kad kredit.

Mujurlah, terdapat langkah-langkah mudah yang boleh anda ambil untuk membantu melindungi akaun dalam talian anda sambil memberi anda rasa kebebasan yang lebih besar. Memilih untuk melawat laman web HTTPS sahaja, menetapkan pengesahan dua faktor, dan mengubah kata laluan dalam talian anda adalah semua cara yang berkesan untuk membantu melindungi data kewangan dan melindungi anda dari penggodaman.

Walaupun kami mengesyorkan semua kaedah ini apabila membeli-belah dalam talian, tiada satu ubat penawar. Alat yang sangat diperlukan untuk melindungi data kewangan anda semasa membuka kunci tawaran adalah VPN.