Bukti pengetahuan yang kurang jelas dijelaskan: Bahagian 1

Apakah bukti pengetahuan sifar?


Bukti pengetahuan yang kurang jelas dijelaskan Bahagian 2: Keterangan pengetahuan sifar tidak interaktif

Kriptografi kebanyakannya membimbangkan dirinya dengan komunikasi yang selamat dan termasuk menyembunyikan maklumat daripada musuh dan pengesahan individu.

Hashes, penyulitan asimetrik, dan penyulitan simetri sering digunakan bersama untuk membolehkan komunikasi yang selamat. Dalam sistem kriptografi yang popular, seperti PGP, OTR, dan VPN, algoritma yang berbeza sering digunakan bersama-sama, termasuk:

 • Fungsi Hash yang membolehkan kami mengenal pasti fail, teks, dan kekunci dengan mudah
 • Fungsi penyulitan asimetrik untuk menukar kunci penyulitan dengan selamat ke saluran tidak selamat
 • Fungsi penyulitan simetri untuk menyulitkan sejumlah besar data
 • Fungsi pertukaran utama untuk merundingkan kunci penyulitan dengan selamat melalui saluran tidak selamat

Bukti-bukti saintifik adalah skema penyulitan yang digunakan untuk membuktikan bahawa anda tahu sesuatu tanpa mendedahkan apa itu. Sebagai contoh, anda boleh menunjukkan tanpa keraguan bahawa anda tahu jawapan kepada teka-teki tanpa benar-benar mendedahkan penyelesaiannya.

Bukti-bukti saintifik masih relatif baru dan baru sahaja dijumpai kes penggunaan umum dalam mata wang kriptografi.

Bukti pengetahuan sifar interaktif

Bukti pengetahuan sifar interaktif memerlukan interaksi antara individu (atau sistem komputer) membuktikan pengetahuan mereka dan individu yang mengesahkan bukti.

Sistem ini mencipta satu ciri menarik tambahan untuk bukti pengetahuan yang sifar: Bukan sahaja anda membuktikan anda tahu sesuatu tanpa mendedahkan apa yang anda tahu, tetapi anda juga hanya mendedahkannya kepada individu yang anda berinteraksi. Seseorang yang semata-mata mengamati anda tidak dapat mengesahkan tuntutan anda.

Walaupun ini baik untuk privasi tambahan, ia juga boleh datang dengan usaha dan kos tambahan yang banyak ketika cuba membuktikan sesuatu kepada beberapa orang.

Bagaimana bukti-bukti sifar bekerja

Keadaan:

Bayangkan cecair beracun yang tidak berbau, tanpa rasa dan tidak berwarna yang kelihatan dan dirasakan sama seperti air. Bagaimana jika seseorang meletakkan kaca ini di sebelah kaca yang sama dengan air? Anda tidak boleh membezakan kedua-dua cecair dari satu sama lain. Malah, anda mungkin tidak tahu bahawa mereka berbeza dari satu sama lain.

Tuntutan ini:

Seseorang mendakwa mereka mempunyai visi luar biasa yang membolehkan mereka memberitahu kedua-dua gelas tersebut. Mereka tidak mahu memberitahu anda yang mana, walaupun. Bagaimanakah anda dapat mengesahkan tuntutan mereka tanpa mengetahui apakah kaca itu racun, dan mana air?

Bukti:

Anda (pengesah) menutup mata orang yang mendakwa memberitahu kedua-dua gelas itu (prover) dan secara rawak memutuskan untuk menukar gelas atau tidak. Selepas mengeluarkan penutup mata, anda meminta prover jika gelas telah berubah kedudukannya.

Jika mereka benar-benar boleh menceritakan kedua-dua cecair itu, mereka akan dapat memberitahu anda jika mereka telah menukar tempatnya. Jika tidak, mereka akan salah dengan peluang 50%.

Jika anda kemudian mengulang percubaan, prover (jika mereka hanya meneka) akan salah dengan peluang terkumpul 75%.

Setelah mengulangi ujian sebanyak 10 kali, jika prover itu betul setiap kali, sudah ada peluang 99.9% yang mereka tidak menebak, dan kemungkinan mereka memang mempunyai cara untuk membedakan dua gelas. Selepas mengulangi ujian kali n:

1 – 0.5 ^ n * 100%

Sudah tentu, contoh kami di sini mempunyai beberapa kelemahan praktikal. Mereka boleh menjadi kamera keselamatan atau sensor gerak dipasang, tetapi dalam dunia matematik abstrak, kita boleh yakin.

Mengapa bukti bukti sifar berfungsi

Anda, pengesahkan, kini boleh yakin dengan 99.9% kepastian bahawa orang lain benar-benar mempunyai cara untuk mengenal pasti gelas, walaupun anda masih tidak tahu gelas mana yang penuh dengan racun, dan mana yang penuh dengan air.

Namun, seseorang yang memerhatikan kamu dan prover tidak yakin. Secara teorinya, pengesah dan prover itu boleh bercanggah antara satu sama lain dan memakai pertunjukan dengan langkah yang telah ditetapkan.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map