Bagaimana untuk memadamkan akaun Yahoo Mail anda secara kekal

Yahoo telah menjadi mangsa dua hacks paling canggih sehingga kini: satu serangan pada bulan Ogos 2013 yang akhirnya ternyata telah melibatkan kesemua 3 bilion akaun Yahoo, dan pelanggaran berasingan yang berlaku pada akhir 2014 dan dikompromikan “hanya” 500 juta akaun.

Jika anda bosan dengan pelanggaran data Yahoo, mungkin sudah tiba masanya untuk mengambil privasi internet anda ke dalam tangan anda sendiri. Panduan ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk memadam akaun Yahoo Mail anda.

Lompat ke …

Risiko Yahoo Mail dan privasi
Sebelum anda memadam akaun Yahoo Mail anda
Bagaimana untuk memadam akaun Yahoo Mail anda
Beberapa soalan mengenai pelanggaran data Yahoo Mail
Lakukan lebih banyak untuk melindungi privasi internet anda

Risiko Yahoo Mail dan privasi

Yahoo Mail adalah a percuma, aplikasi e-mel berasaskan web. Ia menyediakan alat asas dan ciri-ciri klien webmail moden untuk semua pengguna Yahoo berdaftar. Pilihan premium berbayar, Mail Plus, juga tersedia.

Apabila anda mendaftar untuk menggunakan Yahoo Mail, anda memberikan sistem automatik Yahoo hak untuk menganalisis semua kandungan komunikasi di bawah akaun anda. Ini termasuk kandungan Mail dan Messenger, yang juga merangkumi mesej segera dan mesej SMS.

Mengapa Yahoo menganalisis kandungan komunikasi saya?

Yahoo menggunakan sistem automatiknya untuk menganalisis kandungan komunikasi anda untuk 1) mengenal pasti spam dan malware dan 2) menyediakan ciri produk yang berkaitan secara peribadi kepada anda.

Bolehkah saya menggunakan Yahoo Mail dan memilih daripada iklan?

Ya. Yahoo membolehkan anda memilih keluar dari iklan “berasaskan minat”, yang ditunjukkan berdasarkan maklumat Yahoo mengenai anda. Anda boleh memilih daripada iklan berasaskan minat Yahoo di sini.

Adakah Yahoo Mail selamat digunakan / baik untuk privasi?

Apabila membuat template sebagai sebahagian daripada analisis automatiknya, Yahoo menjamin bahawa data peribadi anda tidak akan disasarkan. Ini bermakna bahawa Yahoo Mail selamat digunakan setiap hari. Tetapi seperti mana-mana pembekal e-mel, anda tidak dinasihatkan untuk menyimpan atau menghantar maklumat paling peribadi anda mengenai perkhidmatan ini.

Sebelum anda memadam akaun Yahoo Mail anda

Sebelum anda memadam akaun Yahoo anda, anda harus memahami bahawa berbuat demikian keluarkan akses ke semua perkhidmatan Yahoo anda. Jika anda pasti anda mahu meneruskan:

 • Sediakan kata laluan akaun Yahoo Mail anda
 • Padamkan mana-mana akaun kanak-kanak yang dikaitkan dengan akaun Yahoo utama anda terlebih dahulu
 • Ingat bahawa permintaan pemadaman akaun adalah muktamad-anda tidak akan dapat memulihkan akaun yang dipadamkan
 • Pastikan anda mempunyai akaun e-mel berfungsi untuk tujuan komunikasi

Bagaimana untuk memadam akaun Yahoo Mail anda

Langkah 1: Lawati halaman penghapusan akaun Yahoo dan log masuk dengan kelayakan Yahoo anda. Anda mungkin perlu memberikan kod pengesahan akaun.

Skrin log masuk Yahoo.

Selepas melog masuk, anda akan melihat Menamatkan Yahoo! anda Akaun halaman.

Langkah 2: Selepas mengesahkan ID Yahoo anda adalah betul dan menyemak amaran pemadaman akaun, masukkan kata laluan Yahoo anda.

Padam halaman pengesahan akaun Yahoo dengan memasukkan Kata Laluan yang diserlahkan.

Langkah 3: Tatal ke bawah dan enter kod visual atau visual. Anda boleh meminta kod baru jika anda tidak dapat melihat atau mendengar kod semasa.
Skrin kod visual.Langkah 3: Klik pada Tamatkan Akaun ini.

Skrin pengesahan Yahoo dengan Menamatkan butang Akaun ini yang diserlahkan.

Dan itu sahaja! Akaun Yahoo anda (termasuk Yahoo Mail) telah dihapuskan!

Beberapa soalan mengenai pelanggaran data Yahoo Mail

Apa yang berlaku dalam pelanggaran data Yahoo Mail?

Pada 22 September 2016, Yahoo mendedahkan bahawa pihak ketiga telah mencuri maklumat daripada lebih daripada 500 juta akaun pengguna Yahoo pada akhir 2014. Pada 14 Disember 2016, syarikat itu mengumumkan pelanggaran berasingan yang melibatkan akaun 1 bilion pengguna Yahoo, yang berlaku pada bulan Ogos 2013. Yahoo kemudiannya memutuskan bahawa pelanggaran ini sebenarnya menjejaskan semua pengguna pada masa itu, sejumlah 3 bilion akaun.

Data apa yang dicuri dari Yahoo?

Dalam kedua-dua insiden pelanggaran data, data yang dicuri termasuk maklumat peribadi seperti nama, alamat e-mel, nombor telefon, tarikh lahir, kata laluan dan, dalam beberapa kes, soalan dan jawaban keselamatan yang disulitkan atau tidak disiarkan. Yahoo menyatakan bahawa data yang dicuri tidak termasuk butiran akaun bank pengguna atau maklumat kad kredit.

Yahoo juga mendedahkan bahawa penggodam telah mencipta kuki palsu yang membolehkan mereka mengakses akaun pengguna tanpa kata laluan. Yahoo telah membatalkan kuki palsu dan memberitahu pengguna yang terjejas.

Siapa yang mencuri maklumat akaun Yahoo?

Yahoo percaya pelanggaran itu tidak berkaitan tetapi dilakukan oleh pihak ketiga yang ditaja oleh kerajaan. Pada 2023, Jabatan Hakim A.S. menuduh empat lelaki, termasuk dua pegawai risikan Rusia, berkaitan dengan pelanggaran 2014.

Mempunyai akaun Yahoo Mail saya telah digodam?

Yahoo telah menghubungi pemilik semua akaun yang berpotensi terjejas. Jika anda belum mendengar dari Yahoo, kemungkinan akaun anda selamat.

Walau bagaimanapun, lakukan periksa akaun Yahoo Mail secara berkala. Jika anda adalah:

 • Tidak menerima e-mel
 • Menerima banyak spam
 • Menerima notis log masuk dari tempat yang aneh
 • Menerima aduan daripada kenalan yang anda hantar spam kepada mereka

Akaun anda mungkin terjejas. Untuk bantuan pada akaun anda, hubungi Sokongan Yahoo untuk bantuan.

Bagaimana saya boleh melindungi akaun Yahoo Mail saya?

Lakukan bahagian anda untuk melindungi akaun Yahoo Mail anda.

 • Tidak pernah semak e-mel anda pada sambungan Wi-Fi awam
 • Gunakan VPN apabila anda menyemak e-mel anda
 • Tukar kata laluan Yahoo Mail anda
 • Hidupkan pengesahan dua langkah untuk Yahoo Mail

Lakukan lebih banyak untuk melindungi privasi internet anda

Tertanya-tanya apa lagi yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan privasi internet anda? Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil.

 1. Gunakan ExpressVPN. Semasa “menjeda” Google Web & Sejarah Apl menghalang Google daripada mengumpul data tentang anda, ia tidak menghalang ISP anda daripada menjejaki apa yang anda lakukan dalam talian dan berpotensi berkongsi dengan syarikat dan kerajaan. Untuk menyembunyikan aktiviti dalam talian anda dari ISP anda, gunakan VPN seperti ExpressVPN.
 2. Gunakan Pelayar Tor. Tor menyembunyikan lokasi dan aktiviti dalam talian anda daripada sesiapa yang melakukan pengawasan rangkaian atau analisis lalu lintas, sehingga kegiatan internet Anda sulit untuk diacak kembali kepada Anda. Ia adalah salah satu taruhan terbaik anda untuk mengekalkan nama tidak tersenarai dalam talian. Untuk memaksimumkan keberkesanan Tor, pastikan anda membaca tip berikut: Ingin Tor berfungsi dengan benar?

Melayari selamat, semua orang!

Mahu lebih banyak bantuan dengan mengelirukan kehidupan dalam talian anda? Semak panduan ExpressVPN mengenai:

> Memadamkan sambungan Chrome

> Memadam Dropbox

> Memadam akaun Facebook anda

> Memadam Facebook Messenger

> Memadam Cari iPhone Saya, Cari iPad Saya, dan Cari Mac saya

> Memadam akaun Gmail anda

> Memadam sejarah Google anda

> Memadam foto Google anda

> Memadam sejarah pelayaran cakera keras anda

> Memadam akaun Instagram anda

> Memadam sejarah Internet Explorer anda

> Memadam akaun Pokémon Go anda

> Memadam Safari

> Memadam akaun Snapchat anda

> Memadam akaun Tinder anda

> Memadam akaun Twitter anda

> Memadam WhatsApp Messenger