Bagaimana untuk memadamkan akaun Facebook anda secara kekal

Jika anda membaca ini, kemungkinan anda adalah salah satu daripada lebih daripada 1.59 bilion orang di seluruh dunia yang menggunakan Facebook. Gergasi rangkaian sosial tidak menunjukkan tanda-tanda perlahan, dengan purata lima profil baru dibuat setiap detik dan 300 juta foto yang dimuat naik setiap hari. Oleh kerana Facebook adalah sebahagian daripada kehidupan orang ramai, pemikiran yang sangat menyakitkan itu dapat menakutkan. Tetapi bagaimana jika anda ingin melangkah jauh?

Nah, bagi anda yang cukup berani untuk mengorbankan Facebook untuk privasi internet sedikit lagi, tutorial ini akan mengajar anda bagaimana untuk memadamkan akaun Facebook anda secara kekal.

Catatan: Anda tidak boleh aktifkan semula akaun Facebook yang dipadam. Jika anda hanya ingin melangkah dari Facebook buat sementara waktu, anda harus menyahaktifkan akaun anda.

Lompat ke …

Dasar privasi Facebook
Bagaimana untuk memuat turun maklumat Facebook anda
Bagaimana untuk memadam akaun Facebook anda
Lakukan lebih banyak untuk melindungi privasi internet anda

Dasar privasi Facebook

Pernahkah anda berhenti bertanya-tanya bagaimana Facebook peribadi? Apakah langkah-langkah yang diambil untuk memastikan privasi anda?

Facebook sebenarnya mengumpul banyak maklumat mengenai anda. Ini termasuk:

  • Maklumat akaun asas: nama, nama pengguna, kata laluan, alamat e-mel dan nombor telefon anda
  • Maklumat sekitar kandungan: Facebook mengumpul maklumat tentang kandungan yang anda buat dan kongsi ketika menggunakan perkhidmatan mereka. Ini juga termasuk maklumat dalam atau tentang apa yang anda kongsi dan yang anda kongsi dengannya. Begitu juga, jika seseorang berkongsi maklumat tentang anda (contohnya foto anda), Facebook mengumpulnya juga.
  • Maklumat hubungan sekitar: Facebook mengumpulkan maklumat mengenai orang dan kumpulan yang anda sambungkan. Ini termasuk sebarang maklumat hubungan yang anda muat naik, disegerakkan, atau diimport dari peranti peribadi.
  • Maklumat Pembayaran: jika anda menyelesaikan transaksi melalui perkhidmatan yang dimiliki oleh Facebook, maklumat pembayaran anda (contohnya nombor kad, alamat pengebilan, dan lain-lain) akan disimpan oleh Facebook.
  • Pautan dan kuki: Facebook mungkin memerhatikan bagaimana anda berinteraksi dengan pautan di seluruh perkhidmatan mereka dan boleh menggunakan kuki untuk mengetahui pilihan anda. Mereka juga akan memantau peranti, OS, dan pelayar web yang anda gunakan untuk mengakses perkhidmatan mereka.

Bagaimanakah Facebook menggunakan maklumat saya??

Selepas mengumpul maklumat anda, Facebook boleh menggunakannya dengan cara berikut:

  • Mengiklankan: Facebook akan menggunakan maklumat yang dikumpulkan mengenai anda untuk menunjukkan kepada anda komunikasi dan promosi penanda sasaran.
  • Perkongsian kepada pihak ketiga: Facebook berfungsi dengan pelbagai pihak ketiga, yang memungkinkan beberapa data anda diberikan kepada mereka. Sebagai contoh, jika anda memainkan permainan yang menggunakan log masuk Facebook, pemaju permainan akan mendapat akses kepada maklumat pada profil Facebook anda serta data tentang interaksi anda dengan rakan-rakan dalam permainan.
  • Peribadikan pengalaman anda: Berdasarkan interaksi anda di Facebook, platform mungkin mencadangkan acara yang berlainan bagi anda untuk menghadiri atau orang yang berlainan untuk berhubung.

Adakah selamat menggunakan Facebook?

Dalam satu perkataan, ya. Facebook tidak membenarkan anda menguruskan maklumat yang anda kongsi. Tetapi bentuk pertahanan yang terbaik terhadap pelanggaran privasi adalah pemikiran berwaspada.

Untuk pertanyaan lanjut, baca dasar privasi Facebook di sini.

Bagaimana untuk memuat turun maklumat Facebook anda

Sebelum memadamkan akaun Facebook anda (selama-lamanya!), Anda mungkin mahu memuat turun maklumat anda terlebih dahulu.

Langkah 1: Pergi ke https://www.facebook.com/settings.go-to-facebook-settings

Langkah 2: Di bahagian bawah halaman, klik Muat turun salinan data Facebook anda.muat turun-data

Langkah 3: Klik Mulakan Arkib Saya. Sediakan kata laluan anda apabila diminta.dapatkan arkib

Sebaik sahaja anda telah menyelesaikan proses tersebut, Facebook akan menghantar e-mel kepada anda arkib peribadi anda apabila sudah siap.

Bagaimana untuk memadam akaun Facebook anda

Langkah 1: Pergi ke https://www.facebook.com/help/delete_account.padam akaun

Langkah 2: Baca maklumat yang disediakan kemudian klik Padamkan akaun saya.klik padam

Langkah 3: Lengkapkan pengesahan yang diperlukan, kemudian klik okey.

Dan itu sahaja! Anda telah memadamkan akaun Facebook anda (selama-lamanya!)

Lakukan lebih banyak untuk melindungi privasi internet anda

Sekarang jika anda BENAR-BENAR ingin meningkatkan permainan privasi internet anda, berikut adalah beberapa langkah yang anda boleh ambil.

  1. Gunakan ExpressVPN. Semasa “menjeda” Google Web & Sejarah Apl menghalang Google daripada mengumpul data tentang anda, ia tidak menghalang ISP anda daripada menjejaki apa yang anda lakukan dalam talian dan berpotensi berkongsi dengan syarikat dan kerajaan. Untuk menyembunyikan aktiviti dalam talian anda dari ISP anda, gunakan VPN seperti ExpressVPN.
  2. Gunakan Pelayar Tor. Tor menyembunyikan lokasi dan aktiviti dalam talian anda daripada sesiapa yang melakukan pengawasan rangkaian atau analisis lalu lintas, sehingga kegiatan internet Anda sulit untuk diacak kembali kepada Anda. Ia adalah salah satu taruhan terbaik anda untuk mengekalkan nama tidak tersenarai dalam talian. Untuk memaksimumkan keberkesanan Tor, pastikan anda membaca tip berikut: Ingin Tor berfungsi dengan benar?

Melayari selamat, semua orang!

Mahu lebih banyak bantuan dengan mengelirukan kehidupan dalam talian anda? Semak panduan ExpressVPN mengenai:

> Memadamkan sambungan Chrome

> Memadam Dropbox

> Memadam Facebook Messenger

> Memadam Cari iPhone Saya, Cari iPad Saya, dan Cari Mac saya

> Memadam akaun Gmail anda

> Memadam sejarah Google anda

> Memadam foto Google anda

> Memadam sejarah pelayaran cakera keras anda

> Memadam akaun Instagram anda

> Memadam sejarah Internet Explorer anda

> Memadam akaun Pokémon Go anda

> Memadam Safari

> Memadam sejarah Snapchat anda

> Memadam akaun Tinder anda

> Memadam akaun Twitter anda

> Memadam WhatsApp Messenger

> Memadam akaun Yahoo Mail anda