Bagaimana mengecas telefon bimbit anda mendedahkannya kepada risiko

Telefon pintar biasanya berkongsi palam untuk mengecas dan memuatkan data. Walaupun ini mengurangkan bilangan kabel yang perlu kami bawa dengan kami, ia juga mungkin berbahaya kerana kami secara tidak sengaja menyambungkan telefon kami ke komputer yang kami tidak percayai, yang seterusnya mungkin cuba mengakses peranti kami tanpa persetujuan kami.

Kami mendapati saluran USB di banyak lokasi, seperti bas, stesen keretapi atau soket dinding. Di sebalik masing-masing mungkin komputer. Pesawat terbang, contohnya, membolehkan anda mengenakan bayaran peranti anda di papan tulis, tetapi komputer papan pesawat akan sering cuba mengakses peranti anda. Ini bagus jika anda mahu memainkan media pada skrin di atas kerusi di hadapan anda, tetapi bolehkah kami benar-benar mempercayai komputer ini?

Untuk mempertahankan diri ini, bawa pengecas anda sendiri dengan anda dan pasangkannya ke soket elektrik dan bukannya soket USB. Anda juga boleh mencari kabel yang hanya membawa elektrik, tetapi tiada data. Terdapat juga peranti yang dipanggil “kondom USB” yang memastikan peranti anda dicaj tanpa sebarang data yang dihantar.

Bacaan lanjut

Ketahui lebih lanjut mengenai bahaya Wi-Fi mudah alih dengan artikel-artikel ini:

  • Maklumat Apa yang Melalui Rangkaian Mudah Alih Anda
  • Tetapan Bergerak yang Memengaruhi Privasi Anda
  • Bahaya dari Triangulating Lokasi Anda, Menangkap Panggilan, SMS
  • Mengunci Peranti Anda
  • Bagaimana untuk Mengamankan Aplikasi Mudah Alih Anda