Apakah Rangkaian Pengiriman yang Dipercayai dan Bagaimana Mereka Berfungsi?

“Dipercayai” pada amnya merupakan nilai subjektif yang kami letakkan pada orang dan perkara yang kami percaya boleh kami bergantung. Kami mendasarkan kepercayaan kami terhadap apa yang kami tahu atau beranggapan tentang bagaimana mereka mungkin membiarkan kami turun.

Itulah yang paling penting untuk rangkaian penghantaran yang dipercayai juga. Walau bagaimanapun, istilah ini juga menentukan jenis rangkaian tertentu, yang berbeza daripada selamat rangkaian penghantaran. A dipercayai Sambungan rangkaian penghantaran secara fizikal selamat daripada campur tangan. Rangkaian yang selamat tidak selamat secara fizikal, dan biasanya menggunakan penyulitan untuk melindungi data.

Jawatan ini melihat rangkaian penghantaran yang dipercayai, bagaimana ia berfungsi, dan bagaimana ia berbeza daripada rangkaian selamat seperti VPN yang selamat.

Rangkaian penghantaran yang dipercayai adalah selamat dari segi fizikal

Satu rangkaian penghantaran yang dipercayai yang anda gunakan adalah pejabat atau rangkaian rumah anda. Anda boleh mempercayainya kerana anda pasti:

  •         Tiada siapa yang telah menggodam penghala dari luar. Terima kasih kepada log firewall dan sistem keselamatan tanpa wayar anda, anda tahu penggodam tidak mengakses rangkaian anda.
  •         Pihak ketiga tidak meletakkan peranti berniat jahat pada rangkaian. Kecuali bangunan anda telah rosak, anda tahu rangkaian anda tidak terjejas.
  •         Semua komputer di rangkaian adalah terkini dan selamat. Sekiranya anda atau pengurus TI anda sentiasa mengekalkan sistem anda, anda boleh memastikan semua kelemahan yang diketahui telah ditetap.

Dalam kata lain, rangkaian penghantaran yang dipercayai adalah rangkaian berdinding, secara fizikal yang selamat yang sepenuhnya berada di bawah kawalan anda. Ia adalah keselamatan fizikal yang mentakrifkannya sebagai “dipercayai.”

… Tetapi internet tidak selamat dari segi fizikal

Apa yang berlaku apabila data meninggalkan rangkaian penghantaran yang dipercayai dan dihantar melalui internet?

Sambungan internet ISP anda bukan rangkaian penghantaran yang dipercayai. Apabila menggunakan internet, anda tahu apabila data anda telah mencapai tujuannya: halaman web yang anda minta, atau muat naik video anda muncul di YouTube.

Tetapi apa yang anda tidak tahu ialah: bagaimana paket data sampai di sana? Data itu mungkin telah dialihkan ke beberapa rangkaian penghantaran. Itu bererti orang lain mungkin melihatnya, dan membuat satu salinan.

VPN yang dipercayai tidak menyulitkan data

Sekiranya anda ingin membuat rangkaian penghantaran yang dipercayai (iaitu selamat dari segi fizikal) di beberapa laman web, menggunakan internet bukan pilihan.

Untuk rangkaian kawasan luas anda untuk “dipercayai”, ia perlu:

  •         Gunakan sambungan rangkaian peribadi yang selamat dari segi fizikal di antara semua tapak
  •         Sambungkan hanya dengan laman web yang dipercayai, seperti rangkaian rumah atau pejabat yang diterangkan di atas
  •         Mengurus dan mengesahkan sambungan menggunakan VPN

Kerana mereka beroperasi pada rangkaian di mana rangkaian penghantaran yang mendasari secara fizikalnya selamat, VPN yang dipercayai tidak menggunakan kriptografi atau terowong untuk mengamankan data. Kenapa, jika anda percaya bahawa penggodam tidak boleh memecahnya?

Perbezaan antara “dipercayai” dan “selamat”

Sementara VPN yang selamat, tidak beroperasi pada rangkaian penghantaran yang dipercayai. Mereka memerlukan pengesahan, sambungan terowong, dan penyulitan untuk menghalang pihak ketiga daripada melihat data anda.

Rangkaian penghantaran yang dipercayai adalah selamat dari segi fizikal, tetapi oleh itu terhad dalam skop. VPN selamat membuat anda selamat dalam talian.

Untuk kembali kepada definisi asal di atas, bagaimana “dipercayai” anda menganggap setiap rangkaian bergantung kepada apa yang anda ketahui mengenainya – dan bagaimana kemungkinannya untuk membiarkan anda.

Klik di sini untuk kembali ke panduan privasi internet ExpressVPN