Kerajaan menuntut data pengguna dari Facebook dalam nombor rekod

Satu illustratoin dari Stars nd Stripes, tetapi Facebook F menggantikan semua bintang.

Mengikut laporan ketelusan terbaru Facebook, permintaan kerajaan untuk data pengguna mencapai tahap tertinggi sejak enam bulan pertama tahun 2023, berjumlah 128,617.

Kerajaan A.S. meminta 50,741 keping data, dengan media sosial leviathan yang mematuhi 88% masa itu. Tetapi inilah perincian yang buruk: Dua pertiga daripada semua permintaan kerajaan A.S. diiringi dengan perintah gag, yang bermaksud bahawa Facebook tidak dapat memberitahu pengguna bahawa kerajaan telah meminta data mereka.

India mencatatkan pada tempat kedua dengan lebih daripada 33,000 permintaan. Facebook, bagaimanapun, hanya menyediakan data untuk 54% daripadanya.

Perancis, Jerman, dan United Kingdom mempunyai lebih daripada 5,000 permintaan di utara.

Laporan itu menambah bahawa perkhidmatan Facebook tergendala 67 kali dari Januari hingga Jun 2023 di 15 negara. Ini meningkat dari enam bulan terakhir tahun 2023, apabila terdapat 53 gangguan di sembilan negara.

Facebook menyentuh fakta bahawa ia melihat kandungan yang diposkan lebih dekat daripada sebelumnya, menjelaskan bahawa ia mengeluarkan 11.6 juta keping kandungan yang melanggar dasarnya mengenai kebogelan anak dan eksploitasi seksual. Pada masa yang sama tahun lalu, syarikat media sosial mengeluarkan 5.8 juta keping.

Statistik mengenai penyederhanaan kandungan Instagram telah dimasukkan untuk kali pertama juga. Sebanyak 1.68 juta keping kandungan disekat pada aplikasi perkongsian foto semasa suku kedua dan ketiga tahun 2023.

Di bawah keadaan apa Facebook menyerahkan maklumat?

Facebook mengekalkan bahawa ia terutama menyerahkan data apabila permintaan disertakan dengan dokumen undang-undang seperti waran geledah. Penzahiran rekod akaun dilakukan mengikut syarat perkhidmatan syarikat dan undang-undang tempatan.

Lebih daripada 116,000 permintaan, atau kira-kira 90% daripada keseluruhan, dianggap oleh Facebook untuk jatuh di bawah kategori “permintaan undang-undang”.

Satu lagi kategori yang difikirkan oleh Facebook apabila menyerahkan maklumat pengguna adalah sama ada terdapat risiko kecederaan fizikal atau kematian yang akan berlaku. Permintaan semacam itu semata-mata sukarela kerana mereka bukan sebahagian daripada proses undang-undang. Kira-kira 10% daripada jumlah permintaan data jatuh di bawah kategori “kecemasan”.

Apakah permintaan data kerajaan Facebook??

Kami menyebutkan dua kategori luas untuk permintaan data Facebook. Syarikat itu menambah bahawa majoriti kes berkaitan dengan kes jenayah, kebanyakannya sama ada rompakan atau penculikan. Permintaan untuk data biasanya melibatkan nama, tarikh pendaftaran, log alamat IP, dan kandungan yang dipaparkan. Permintaan ini juga termasuk perkara seperti alamat e-mel dan nombor telefon.

Sekiranya anda seorang pegawai kerajaan yang cuba memahami bagaimana anda boleh meminta data mengenai warga negara anda, maka berikut adalah garis panduan Facebook mengenai perkara ini.

Akankah Facebook memaklumkan saya jika terdapat permintaan untuk data pada akaun saya?

Syarikat itu mengatakan bahawa “dasarnya adalah untuk memberitahu orang yang menggunakan perkhidmatan kami permintaan untuk maklumat mereka sebelum penzahiran melainkan kami dilarang oleh undang-undang daripada berbuat demikian.”

Jadi ya, anda mungkin diberitahu jika kerajaan meminta data kepada anda. Walau bagaimanapun, syarikat itu menambah bahawa ia mungkin tidak memberitahu pengguna jika ada kemungkinan eksploitasi anak, atau apabila memberi notis akan “counter-produktif.”

Facebook juga boleh memberikan notis tertunda selepas tamat tempoh tidak mendedahkan. Tetapi mungkin itu mungkin tidak penting kerana jika anda melanggar undang-undang, kemungkinan besar anda kini ditangkap.

Bagaimana saya boleh menghalang Facebook daripada menyerahkan maklumat peribadi saya??

Jawapan ringkas ialah, selagi anda menggunakan Facebook, anda tidak mempunyai pilihan. Sebahagian daripada persetujuan pengguna Facebook adalah bahawa syarikat itu merekodkan dan menyimpan semua maklumat yang anda pilih untuk menyiarkan atau berkongsi dengan mereka. Dan sementara ia berjanji tidak akan menjual maklumat tersebut kepada pihak ketiga, fakta adalah gergasi media sosial yang ingin tahu banyak tentang anda kerana mungkin dapat supaya anda dapat dibombardir dengan iklan yang relevan.

Jawapannya adalah untuk mempertimbangkan alternatif Facebook jika anda ingin melepaskan diri dari platform ketagihan. Atau hanya memadamkan Facebook sepenuhnya.

Untuk kreditnya, bagaimanapun, Facebook sangat telus mengenai jumlah data yang dikongsi dengan kerajaan dan tidak hanya secara automatik mematuhi semua permintaan. Mungkin itu kerana ia tamak dan mahu semua data untuk dirinya sendiri. Lagipun, ia telah menghabiskan beberapa tahun dan berbilion-bilion dolar dalam usaha untuk memperolehnya. Mengapa Facebook hanya menyerahkan semua buah buruhnya?

Saya kanak-kanak (agak). Syarikat itu mengatakan ia meneliti setiap permintaan kerajaan untuk data akaun secara teliti dan memastikan bahawa ia sentiasa sah secara sah.

“Sekiranya permintaan kelihatan kurang atau secara sah, kami menolak dan akan bertanding di mahkamah, jika perlu,” jelas Facebook.

Ia menunjuk kepada perintah mahkamah Brazil pada 2023 untuk akaun wiretap Facebook, Instagram, dan Messenger di lokasi tertentu dengan ancaman penalti kerana ketidakpatuhan. Pada masa itu, syarikat Menlo Park merayu keputusan itu, dengan berhujah (berjaya) bahawa skop yang luas adalah tidak berperlembagaan dan bahawa ia melanggar hak privasi Brazil.

Walau bagaimanapun, pendirian pro-privasi ini kemungkinan besar herring merah. Lagipun, syarikat itu cuba mengintip otak kita.