Bagaimana untuk menjamin Bitcoins anda dan mengelakkan kerugian dompet yang tidak dapat dipulihkan

bitcoin-seed

Dompet Bitcoin anda seperti akaun bank Swiss di dalam poket anda. Ia tidak mudah bagi orang lain untuk melihatnya, dan jika anda bekerja dengan betul, ia tidak dikenali sebagai wang tunai. Tetapi mempunyai bank anda sendiri bermakna anda perlu bertanggungjawab sendiri.

Bitcoin tidak mempunyai mekanisme rekursif sekiranya anda kehilangan akses kepada duit syiling anda, dan pemaju Bitcoin dan dompet Bitcoin tidak boleh dipertanggungjawabkan jika seseorang menggagalkan komputer atau telefon anda dan mencuri dana anda.

Walaupun pertukaran boleh secara teori dipertanggungjawabkan untuk duit syiling yang mereka hilang, ini tidak berfungsi dalam amalan. Precedents undang-undang tidak ditetapkan, dan mungkin tidak akan untuk sementara waktu. Selain itu, mempercayai cryptocurrency anda dengan pertukaran atau dompet dalam talian menentang idea Bitcoin. Ia sepatutnya menjadi wang yang tidak terdesentralisasi dan tidak percaya.

Apabila menetapkan diri anda dengan dompet Bitcoin, penting untuk berfikir tentang kebolehaksesan, keselamatan, dan kelebihan.

ExpressVPN Disyorkan Bitcoin Dompet

iOS: Breadwallet
Android: Mycelium
Telefon Windows: Copay
Mac, Windows, Linux: Electrum

Dompet Bitcoin kegemaran ExpressVPN untuk Android, iOS, Mac OS X, Windows, dan Linux semuanya dompet HD (hierarki deterministik). Wallet HD bermakna bahawa semua alamat Bitcoin anda dibuat secara serentak apabila aplikasi dimulakan untuk kali pertama.

Mencipta alamat Bitcoin memerlukan benih, yang datang dalam bentuk 12-13 kata-kata bahasa rawak. Kata-kata ini adalah semua yang anda perlukan untuk menyandarkan bitcoins anda, jadi jika anda kehilangan telefon, PC atau cakera keras anda, anda boleh menjana semula alamat Bitcoin yang sama (dan dana di dalamnya) hanya dengan menaip kata-kata benih.

Sistem ini bermakna bahawa semua orang yang mempunyai akses kepada benih dapat memegang Bitcoins anda, jadi anda perlu berhati-hati untuk mengekalkan kata-kata benih anda secara peribadi.

bitcoin-wallet-securityContoh perkataan benih.

Cara Simpan Perkataan Benih Dompet Anda

Tulis mereka di atas kertas

Jika anda kebanyakan bimbang tentang peretas, anda boleh dengan mudah melindungi diri anda dengan menulis benih di atas kertas. Jangan mencetaknya atau menyimpan salinannya pada sebarang peranti elektronik. Anda boleh menyimpan kertas di mana anda menyimpan barang berharga anda atau dokumen sensitif yang lain, seperti petak rahsia, selamat, atau peti deposit keselamatan di bank. Apa yang tidak elektronik tidak boleh digodam, betul?

Letakkan mereka dalam Pengurus Kata Laluan Anda

Jika anda belum menggunakan pengurus kata laluan, ini adalah masa yang tepat untuk mendapatkannya. Pengurus kata laluan bukan sahaja menyulitkan dan menyimpan semua kata laluan anda, tetapi ia juga menghasilkan kata laluan yang unik dan panjang, dan juga boleh mengisi borang secara dalam talian untuk anda. Jika anda bimbang dengan lebih banyak tentang pencuri atau kerajaan, pengurus kata laluan mungkin tempat yang lebih selamat daripada rumah atau peti simpanan keselamatan, yang mana polis boleh dengan mudah, dan secara sah, mendapat akses. Sekiranya anda biasa dengan PGP, ia juga merupakan pilihan yang baik untuk membuat sandaran dengan selamat sebarang fail.

Bahagikan dan diedarkan!

Anda mungkin bimbang tentang campuran penyerang yang dapat memegang biji dompet Bitcoin anda dan mencuri wang anda. Ini boleh termasuk pencuri, penggodam, kerajaan, atau bahkan kehilangan kebakaran dan banjir. Untuk mempertahankan segala-galanya, anda boleh mengagihkan benih anda dengan bijak.

Bahagikan benih anda ke dalam tiga bahagian setiap 4 perkataan. (Sekiranya benih anda mempunyai 13 perkataan, pastikan kertas ketiga mengandungi lima perkataan.)

  • Tulis setiap blok empat perkataan pada dua keping kertas.
  • Letakkan enam keping kertas di tiga lokasi berbeza dengan cara jika setiap lokasi hilang, anda masih boleh memulihkan benih penuh.
  • Sekiranya penyerang mencari mana-mana tiga lokasi, mereka tidak dapat mencuri Bitcoins anda.

Lihat rajah:

benih ingat-bitcoin

Menghafal Perkataan Benih Anda

Caranya untuk menghafal 13 perkataan bahasa Inggeris adalah untuk membina mereka ke dalam cerita di kepala anda dan menggunakannya secara teratur.

Seorang Pengurus Kata Sandi dengan Kata Laluan Amanah Selamat berfungsi Terbaik untuk Melindungi Bitcoins anda

Semua kaedah mempunyai kebaikan dan keburukan mereka, tetapi ExpressVPN mengesyorkan pengurus kata laluan sebagai tempat terbaik untuk menyelamatkan perkataan benih anda.

Menjana kata laluan master empat kata dengan Diceware untuk mendapatkan keselamatan tertinggi untuk pengurus kata laluan anda.

Imej yang dipilih: Foto ussr / Deposit