Bagaimana untuk menjadikan foto anda lebih peribadi di media sosial

Ikon sering digunakan untuk menggambarkan galeri imej, tetapi dengan ikon yang sering digunakan untuk menggambarkan kunci dalam kedudukan di mana pemberitahuan biasanya muncul (kanan bawah).

“Gambar bernilai seribu perkataan,” jadi pepatah lama pergi. Hari ini, dengan hampir semua gambar yang diambil secara digital dan dalam kualiti yang lebih tinggi, mereka memegang lebih banyak maklumat berbanding sebelum ini.

Ada banyak yang kita dapat memungut dari foto dengan nilai muka: Siapa di dalamnya, apa yang berlaku, dan di mana. Tetapi dengan foto yang diambil pada definisi yang lebih tinggi, dan pada peranti yang mengesan lokasi anda, orang boleh mengetahui lebih lanjut mengenai foto anda-dan anda-daripada mungkin anda mungkin mahu.

Apa yang boleh diketahui orang dari foto anda?

Tahun lepas kami menulis tentang eksperimen data di mana berjuta-juta imej kucing di laman web hosting seperti Twitpic dan Instagram telah disematkan pada peta bersama dengan setiap lokasi kucing, ditentukan dari koordinat latitud dan longitud dalam metadata foto. Jika ia boleh dilakukan dengan kucing, ia boleh dilakukan dengan orang juga.

Apabila tetapan geotagging anda dihidupkan dalam apl kamera atau kamera anda, foto yang anda ambil akan mempunyai data lokasi termasuk dalam metadata mereka, ke arah garis lintang dan bujur yang tepat. Sesiapa sahaja yang mempunyai akses kepada foto anda boleh mengambil metadata dengan sedikit kesukaran dan boleh menentukan di mana anda berada ketika anda mengambil foto.

Dan dengan kualiti gambar menjadi lebih jelas dengan setiap model telefon baru, tugas mencuri data biometrik anda semakin sedikit lebih mudah, terutamanya ketika datang ke cap jari anda. Contoh-contoh nyata tentang kecurian identiti menggunakan gambar jari hampir tidak wujud, namun secara teori seseorang dengan imej cap jari anda akan dapat masuk ke dalam telefon anda yang menggunakan pengesahan cap jari.

Akhir sekali, dan mungkin paling membimbangkan, seorang penipu pernah menemui rumah selebriti melalui pantulan di matanya sahaja dan menyerangnya. Walaupun ini sangat jarang berlaku, ia masih merupakan contoh bagaimana foto boleh memberikan maklumat dalam cara yang paling tidak dijangka.

Seperti bulan Oktober adalah bulan kesedaran keselamatan siber, kenapa tidak mengambil masa lima minit untuk memaparkan imej dalam talian anda?

Cara membuat foto anda lebih peribadi

1. Strip metadata

Setiap gambar yang diambil pada peranti anda mengandungi data Fail Alih Imej (EXIF), yang menentukan pemformatan foto serta butiran lain imej seperti data lokasi.

Cara paling mudah untuk mengalih keluar metadata ini adalah untuk menyahdayakan geotag pada peranti anda untuk menghalangnya daripada dijejaki di tempat pertama (iOS, Android).

Jika foto anda mempunyai data lokasi yang melekat pada mereka, anda boleh mengeluarkannya secara retroaktif menerusi program percuma dan sumber terbuka. Jika anda menyimpan foto anda pada foto Google, anda boleh mengalih keluar lokasi dengan hanya membalikkan togol dalam Tetapannya.

Baca lebih lanjut mengenai mengapa anda perlu mengalih keluar metadata.

2. Buat foto anda lebih sukar untuk diakses

Jika foto anda sudah dimuat naik dalam talian dan anda tidak mahu membawanya, anda boleh mengehadkan siapa yang boleh mengaksesnya. Semak semula tetapan privasi akaun dan album anda yang anda muat naik, dan hadkan akses kepada orang yang anda tidak mahu semua orang dapat melihat. Mulakan dengan menukar tetapan privasi anda di Facebook, Instagram, dan Twitter.

3. Menahan diri daripada menyiarkan foto sensitif, atau mengeluarkannya sama sekali

Sebelum anda memuat naik foto, ambil satu saat untuk menyemak maklumat yang ada dalam foto, dari data lokasi dan orang dalam foto ke maklumat yang boleh dikenalpasti (misalnya, #boardingpass anda). Adakah maklumat ini anda mahu semua orang yang mengikuti anda tahu?

Mengurangkan, jika tidak mengeluarkan, foto dengan maklumat sensitif sama sekali juga dapat mengurangkan peluang seseorang mencari tahu di mana anda berada. Ia mungkin menjadi lebih baik, tetapi satu-satunya cara untuk secara berkesan menghentikan orang daripada mengikuti anda lebih rapat daripada yang anda mahukan ialah berhenti menyiarkan atau membuang foto, atau menswastakan foto awam.

Keluarkan, menyekat, dan mengurangkan

Mengeluarkan metadata lokasi, menyekat akses ke akaun anda, dan mengurangkan bilangan foto yang anda siarkan pada akaun anda adalah amalan yang baik untuk sesiapa yang ingin mengambil lebih banyak kawalan ke atas siapa yang dapat melihat apa yang mereka siarkan dalam talian, dan maklumat yang tersimpan dalam metadata.