Uganda kini menghukum rakyatnya untuk akses kepada media sosial

Telefon bimbit dengan aplikasi yang mempunyai tanda dolar pada mereka

Sehingga 1 Julai, Ugandans tidak lagi mempunyai akses percuma ke platform media sosial, perlu membayar cukai harian untuk mengekalkan akses ke 58 tapak dan aplikasi, termasuk Facebook, Twitter, Isyarat, dan Youtube.

Levi yang dikenakan telah mendapat kritikan sengit di Uganda dan di seluruh dunia, memanggil langkah percubaan oleh kerajaan untuk menapis ucapan dalam talian.

Apakah cukai media sosial Uganda??

Cukai yang diluluskan sebagai sebahagian daripada belanjawan negara Uganda pada 1 Jun memerlukan semua pengguna yang ingin mengakses perkhidmatan suara dan pesanan yang disifatkan oleh kerajaan sebagai “Lebih Atas” seperti Facebook, Twitter, dan WhatsApp untuk membayar 200 Ugandan shillings atau lima sen “Setiap pengguna akses sehari.”

Untuk dapat menggunakan aplikasi ini, Ugandans perlu membayar bersamaan lima sen sehari, atau 18,25 dolar setahun untuk menyambung ke salah satu situs jejaring sosial pilihan mereka-tidak ada jumlah kecil ketika KDNK per kapita negara berada pada 604 dolar.

Kebanyakan Ugandans mengakses internet melalui telefon bimbit mereka dan akan membayar cukai melalui pengendali telefon mudah alih melalui kad SIM individu. Nombor yang berkaitan dengan kad SIM telah disahkan dengan ID kebangsaan pemiliknya, dengan ketara menghubungkan telefon dengan butiran peribadi pemilik.

Mengapa Uganda menafikan penggunaan media sosial?

Presiden Uganda Yoweri Museveni telah melabelkan perkhidmatan suara dan pesanan seperti “di atas (OTT)” dengan alasan bahawa laman dan aplikasi ini digunakan untuk “gosip” dan penggunaan media sosial sedemikian adalah “barang mewah” dan harus dikenakan cukai.

Sebab yang lebih mendalam di sebalik cukai ini datang dari pengkritik, yang telah memanggil cukai percubaan untuk menewaskan Ugandans kebebasan bersuara mereka dalam talian, sementara hampir menyekat akses dalam talian ke beberapa negara yang paling miskin.

Ini bukan kali pertama Uganda telah cuba menyekat akses kepada media sosial-semasa pilihan raya 2016 mereka, kerajaan menyekat media sosial selama beberapa hari, menghalang suara yang menentang pemilihan semula pemilihan Museveni. Museveni telah menjadi presiden Uganda sejak tahun 1986.

Bagaimana ini mempengaruhi Ugandans?

Bimbang, kesan cukai yang dimaksudkan untuk mengehadkan penggunaan media sosial sudah kelihatan. Menurut laporan oleh firma komunikasi yang berpusat di Kampala, jumlah penggunaan media sosial turun sebanyak 11%, dan 71% melaporkan kesulitan yang melampau sejak cukai berkuatkuasa. 57% daripada responden kini menggunakan VPN.

Setakat ini, tidak ada rancangan jelas untuk mengecualikan penggunaan media sosial yang tidak dianggap sebagai “gosip.” Sama ada ini dimaksudkan atau hanya ketidakmampuan jelas tidak jelas, tetapi cukai tetap menghentikan pendidik, usaha kecil, dan penyelidik, dan sesiapa yang terlibat dalam bukan “gosip” daripada mengakses platform yang penting untuk kerja mereka.

Ugandans berjuang untuk berkecuali bersih

Walaupun cukai telah menyekat kritikan dalam talian terhadap kerajaan, beberapa pengguna menyaman Suruhanjaya Komunikasi Uganda, Pihak Berkuasa Pendapatan Uganda, dan Peguam Negara untuk mengehadkan hak asas untuk kebebasan bersuara, serta merosakkan perniagaan yang bergantung pada platform media sosial.

Petisyen, yang difailkan oleh Nirlaba Inisiatif Undang-Undang yang berasaskan Kampala, tidak mungkin didengar tidak lama lagi, dengan mahkamah Uganda penuh dengan kekerasan, membuat keputusan mengenai hal ini tidak mungkin dalam tahun depan.

Walau bagaimanapun, VPN dan kes mahkamah tidak mencukupi untuk memecahkan masalah hakisan dalam talian percuma di Uganda.

Tanda yang membimbangkan tentang internet mungkin menjadi?

Bagi negara yang tidak mempunyai netraliti bersih, terdapat ruang untuk undang-undang yang sama untuk diletakkan untuk menghalang akses ke tapak dan aplikasi yang memberi orang kebebasan untuk bersuara.

Uganda mungkin menjadi yang pertama untuk mengenakan cukai media sosial, tetapi beberapa negara telah mengenakan sekatan pada platform sosial. Pada awal tahun ini Tanzania memperkenalkan peraturan yang memerlukan blogger membayar $ 930 setahun untuk lesen blog-larangan mahal bagi negara yang KDNK per kapita berada pada $ 936.

Dengan kerajaan dan perbadanan yang berminat untuk mengawal apa yang dilihat oleh orang awam dan tidak memihak kepada mereka, hak asasi kami terhadap kebebasan bersuara dan ekspresi akan berkurangan dengan apa yang pernah menjadi ruang dalam talian yang neutral. Tidak perlu dikatakan, perjuangan untuk netraliti bersih tidak pernah menjadi lebih penting.