Kongres ini mahu menjadikan Taiwan sebuah pulau blockchain. Kami bertanya kepadanya bagaimana.

Pukulan profil pengacara Taiwan Jason Hsu.

Telah lebih dari sepuluh tahun sejak kelahiran Bitcoin, dan sementara banyak kriptokumen telah datang dan pergi, teknologi di bawahnya semua, blokchain, telah terbukti berdaya tahan terhadap mode dan gagal ICOs.

Seorang penggubal undang-undang di Taiwan ingin mengintegrasikan teknologi blockchain secara nasional dan memindahkan seluruh negara ke arah menggunakan teknologi blockchain untuk lebih daripada hanya cryptocurrencies.

Jason Hsu, yang digelar sebagai “ahli kongres crypto” oleh Vitalik Buterin dari Ethereum, adalah seorang ahli perundangan yang menjadi ahli undang-undang di Taiwan yang ingin menjadikan pulau ini sebagai tempat untuk orang ramai yang bekerja dalam pelbagai aplikasi teknologi blockchain.

Kami bertanya kepadanya bagaimana dia merancang untuk melakukan perkara itu.

Anda seorang usahawan sebelum menjadi anggota parlimen: Kenapa anda menjadi seorang penggubal undang-undang?

Sebelum saya menjadi anggota parlimen, saya seorang usahawan teknologi. Saya ingin merapatkan jurang antara teknologi dan dasar awam dan menghilangkan halangan undang-undang kepada inovasi teknologi di Taiwan, jadi saya berlari untuk menjadi penggubal undang-undang pada tahun 2016. Sejak itu saya telah membangun dan memperkenalkan undang-undang dari keselamatan siber dan pengurusan kenderaan autonomi kepada kepimpinan AI dan penciptaan kotak pasir.

Wow! Itu banyak untuk diliputi. Bolehkah anda memberitahu kami lebih lanjut mengenai undang-undang kotak pasir yang diperkenalkan?

Pada September 2023 apabila China mengharamkan ICO, saya menyedari bahawa Taiwan boleh memanfaatkan peluang ini untuk memperkenalkan undang-undang yang mesra untuk memupuk dan memupuk teknologi blockchain dan kewangan dan membawa lebih banyak syarikat permulaan ke Taiwan.

Terdapat begitu banyak gangguan teknologi hari ini yang memberi kesan kepada cara kehidupan seharian kita beroperasi, dan undang-undang harus mencerminkannya, dan dikemas kini dengan sewajarnya. Oleh itu, kami memerlukan persekitaran di mana idea-idea baru boleh diuji dan dimasukkan ke dalam sistem sedia ada sekarang.

Kami melancarkan kotak pasir di sektor kewangan untuk menggalakkan dua perkara: Peluang-peluang yang terletak di hadapan untuk permulaan teknologi kewangan Taiwan dan memastikan bahawa permulaan ini dapat mewujudkan penyelesaian pada skala global dan mengembangkan teknologi yang dapat digunakan oleh lebih ramai orang.

Saya percaya bahawa dalam persekitaran yang cepat berubah hari ini, kita memerlukan kotak pasir di lebih banyak kawasan, seperti kotak pasir untuk teknologi perubatan, jadi kita boleh menguji peranti perubatan baru yang mengintegrasikan kesihatan digital.

Yang masuk akal. Apabila anda memperkenalkan peraturan ini, adakah mereka mendapat banyak sokongan di parlimen? Betapa mudahnya untuk meluluskan undang-undang sedemikian?

Cara kerja di Taiwan adalah Eksekutif Yuan boleh mencadangkan versi undang-undang mereka sendiri, tetapi undang-undang boleh mencadangkan dan menggubal undang-undang juga, oleh itu biasanya kita mempunyai versi yang berbeza untuk membandingkan dan berkompromi. Cawangan Eksekutif kami masih agak konservatif, jadi saya harus mengatakan bahawa kita mempunyai hala bersama tetapi bagaimana untuk sampai ke sana dan berapa cepatnya berbeza.

Saya ingin mewujudkan peluang untuk golongan muda, jadi bagi saya, lebih kurang meyakinkan rakan sekerja saya di Kongres tetapi lebih banyak mengenai mendapatkan permulaan untuk menyokong cadangan saya. Apabila saya memerlukannya, sokongan permulaan mewujudkan banyak tekanan untuk penyandang dan pegawai untuk bertindak balas.

Saya juga telah mengumpulkan momentum bekerja dengan seperti Kementerian Kewangan dan Jawatankuasa Penyeliaan Kewangan mengenai undang-undang blockchain dan cryptocurrency. Bersama kami telah membina komisi peringkat parlimen untuk blockchain, jadi kami mempunyai anggota parlemen lintas parti yang bekerja bersama dalam fesyen kedua-dua pihak untuk membuat rangka kerja bersama.

Kedengarannya ada banyak orang untuk melobi. Adakah terdapat banyak keraguan terhadap penghalang di Taiwan?

Saya fikir orang akan tetap ragu-ragu walau apa pun apabila internet pertama kali keluar orang mengatakan ia adalah penipuan. Sebagai pembuat undang-undang, tugas saya adalah untuk mewujudkan persekitaran kawal selia yang adil di mana inovasi boleh digalakkan, dan hak pengguna dilindungi. Undang-undang mesti diwujudkan dengan cara yang membezakan sempadan tetapi juga dalam had munasabah untuk mewujudkan ufuk persaingan yang sangat rata.

Bunyi seperti tindakan mengimbangi. Apa yang anda fikir membuat Taiwan unik dalam membangun dan mengguna pakai blockchain?

Bakat Taiwan! Kebanyakan negara masih cuba memikirkan bagaimana untuk melaksanakan dan membangunkan jenis teknologi ini sedangkan Taiwan telah menjadi penyepadu komputer dan elektronik dan semikonduktor sejak tahun 1970-an, jadi kami mempunyai sejumlah besar jurutera berbakat.

Adalah dengan ini diingat bahawa saya meletakkan visi untuk membina Taiwan sebagai pulau penghalang untuk perintis dan projek perintis yang boleh membina aplikasi sebenar untuk blockchain, itulah yang saya fikir akan memberi kesan yang paling.

Sangat baik bahawa Taiwan begitu berfikiran ke hadapan. Di mana lagi anda melihat pelaksanaan teknologi blockchain?

Saya fikir jika anda melihat evolusi teknologi ini, sudah ada selama bertahun-tahun, dan hanya apabila teknologi tiba pada aplikasi berguna atau popular yang orang mula mengenali nilainya. Dalam kes ini, kita melihat genetik bitcoin sepuluh tahun lalu, dan kini kita melihat lebih banyak aplikasi.

Seterusnya, saya ingin mengisi penggunaan blok block dalam kerajaan. Saya bekerja dengan jabatan yang berlainan, Jabatan Kesihatan, Pendidikan, Keadilan untuk melaksanakan teknologi blockchain supaya orang biasa di jalanan tahu bahawa kehidupan kita bertambah baik kerana kecekapan teknologi.

Secara keseluruhan, saya telah memperkenalkan 25 projek di pelbagai jabatan pembangunan untuk menangani pelaksanaan teknologi blockchain seperti Blockchain pada pengujian dadah, pengurusan rantaian bekalan, dan rekod mahkamah.

Anda sangat sibuk! Apakah masa depan blockchain? Adakah anda fikir cryptocurrencies akhirnya akan stabil??

Saya akan mengatakan bahawa blok tersebut berada di sini untuk kekal dan, di seluruh dunia, kerajaan perlahan-lahan bangun untuk teknologi. Saya fikir ia adalah masalah masa sebelum masalah-masalah halangan dan masalah ini diselesaikan-tetapi yang saya ingin katakan bahawa ini bukan proses membuat keputusan binari.

Saya fikir fiat dan cryptocurrencies boleh wujud bersama. Crypto adalah alat yang, dari perspektif bank pusat, dapat menyediakan cara alternatif untuk memasukkan kemasukan kewangan dan membuat penyelesaian kewangan alternatif untuk negara-negara ekonomi yang lebih buruk seperti Venezuela dan Zimbabwe. Dengan cryptocurrencies, lebih banyak penyelesaian positif dan dunia yang lebih baik akan diwujudkan.

Adalah menjadi harapan saya bahawa lebih banyak projek blockchain atau cryptocurrency dicipta untuk memberi kesan positif kepada dunia. Jika tidak, kita berada di peringkat kritikal untuk kelangsungan hidup industri dan juga kelangsungan hidup manusia. Saya bertanya ialah kita mendapat teknologi di tangan orang-orang yang memerlukannya.

Itulah mesej yang hebat. Terima kasih kerana bercakap dengan kami, Kongres Jason Hsu.

Untuk mendapatkan lebih banyak kemas kini daripada ahli kongres crypto sendiri, anda boleh mengikutinya di Twitter.