5 cara Internet Perkara boleh membunuh anda

Bagaimana IOT boleh membunuh anda

Internet Perkara adalah sambungan dari mana-mana peranti ke internet. Apa yang dipanggil “peranti pintar” dibuat untuk meningkatkan kehidupan anda dan membuat perkara lebih mudah.

Sekurang-kurangnya, itulah yang sepatutnya dilakukan. Tetapi bagaimana jika keadaan menjadi salah?

Bolehkah Internet Perkara membunuh anda? Mereka pasti boleh. Mari kita periksa bagaimana.

Kereta memandu sendiri diprogramkan untuk membunuh anda.

1. Kereta pintar anda harus memilih untuk membunuh anda

Kereta memandu sendiri telah lama menjadi bahan bacaan sci-fi dan filem. Mereka hebat, kedua hanya untuk kereta terbang, dan, yang terbaik, semuanya akhirnya di sini.

Tetapi kereta pintar datang dengan dilema yang semestinya: Sekiranya mereka membunuh anda? Ia berbunyi tidak masuk akal, tetapi kebanyakan orang berpendapat bahawa mereka sepatutnya.

Bayangkan awak berjalan dengan lancar di 60mph, di dalam kereta pintar anda, di bandar pintar anda, apabila orang ramai menginjak 11 orang di hadapan anda. Kereta itu tidak boleh berhenti dalam masa, tetapi ia boleh mengelakkan daripada membunuh 11 orang dengan mengarahkan anda ke dinding dan membunuh anda. Apa yang perlu dilakukan?

Survei menunjukkan bahawa kebanyakan orang berfikir bahawa kereta itu harus membunuh pemandu untuk menyelamatkan nyawa yang paling banyak, iaitu, 11 pejalan kaki yang melangkah di hadapan anda.

Jadi di sana anda mempunyai: Semua orang berfikir kereta anda perlu membunuh anda.

Hacker boleh membunuh anda.

2. Perisik jantung yang pintar boleh digodam dan digunakan untuk menyeksa dan membunuh anda

Hacker menggunakan kuasa yang luar biasa dalam talian, tetapi mereka tidak boleh melakukan banyak kerosakan di dunia nyata, bukan? Salah. Mereka boleh membunuh awak.

Sesetengah pelajar di University of South Alabama berjaya mencuba iStan dan membuatnya mati.

iStan adalah simulasi perubatan yang secara realistik menyalin manusia di internet. Sekolah perubatan menggunakan iStan untuk latihan, kerana, atas sebab tertentu, orang sebenar tidak suka diuji, atau terbunuh, oleh pelajar med. iStan meniru sistem kardiovaskular, pernafasan, dan saraf manusia. Jadi jika iStan cedera, sistem vitalnya akan bertindak balas dengan baik, seperti orang yang sebenar.

Sudah tentu, penggodam melanggar iStan miskin dan mengawal perentaknya, menyiksa jiwa miskin, sebelum akhirnya membunuhnya.

Sebagai Mike Jacobs, salah seorang penggodam, memberitahu Motherboard:

“Simulator itu mempunyai perentak jantung supaya kita boleh mempercepatkan kadar denyutan jantung, kita boleh melambatkannya. Jika ia mempunyai defibrillator, yang mana yang paling banyak dilakukan, kita boleh mengejutkannya berulang kali. Sekiranya tujuan itu, kami pastinya boleh mendatangkan mudarat kepada pesakit. “

Bimbang, Jacobs meneruskan:

“Ia bukan hanya perentak jantung; kita boleh melakukannya dengan pam insulin, atau beberapa perkara yang akan menyebabkan kecederaan atau kematian yang mengancam nyawa. “

Gulp. R.I.P., iStan.

Dapur pintar boleh membunuh anda.

3. Dapur pintar yang dikonfigurasikan dengan salah akan membunuh anda

Dapur anda boleh membunuh anda dalam beberapa cara. Peti sejuk pintar anda boleh memerintahkan anda racun tikus bukan garam, dengan “kesilapan,” atau ia boleh merosakkan dengan batas keselamatan anda.

Kebanyakan dapur hari ini mempunyai penggera karbon monoksida. Sudah tentu, ia jarang berlaku untuk peranti moden untuk mengeluarkan gas beracun, tetapi jika mereka melakukannya, ia tidak dapat dikesan. Karbon monoksida tidak berwarna dan tidak berbau, jadi kami bergantung pada penggera untuk memberitahu kami jika kami berada dalam bahaya yang akan dibunuh.

Biasanya pad melekit di dalam peti sejuk cukup untuk ujian gas yang mematikan, tetapi ketika kami bergerak ke arah teknologi cerdas, semua penggera diselaraskan dan disiarkan ke telefon atau hab rumah anda. Apa yang diperlukan ialah dandang yang salah dan perpuluhan di tempat yang salah dan seterusnya anda tidur, boleh menjadi satu yang lama.

Peranti pintar boleh membunuh anda.

4. Alat pintar yang mengawal tahap toksisiti air boleh pecah, dan semua orang akan mati

Mana-mana peranti yang mengawal toksin air secara automatik perlu bekerja 100%, 100% masa.

Banyak negara meletakkan fluorida di dalam air untuk manfaat kesihatan pergigian, tetapi ia adalah bahan toksik. Sehingga 2015, Jabatan Perkhidmatan Kesihatan dan Manusia Amerika Syarikat mengesyorkan maksimum 0.7 miligram fluorida setiap liter air, yang tidak banyak. Tetapi jika sistem pintar secara tidak sengaja dipam dalam 7 gram, kami menghadapi masalah.

Jika tidak ada minuman, kita semua hilang. Dan itulah jika kita dimaklumkan mengenai pencemaran itu sebelum kita minum jus racun dan mati kematian fluorida yang perlahan dan menyakitkan.

Kecerdasan buatan mungkin membunuh semua manusia.

5. A.I. boleh memutuskan untuk memusnahkan kemanusiaan

Peranti pintar dapat memperoleh kesedaran diri sebagai hasil daripada aplikasi mereka kepada berbilion-bilion pelayan komputer di seluruh planet ini. Apabila manusia menyedari kuasa dan kawalan alat-alat di mana-mana, mungkin mereka akan cuba menyahaktifkannya.

Bagi kepentingan pemeliharaan diri, peranti pintar akan cuba memusnahkan umat manusia dengan menggunakan diri mereka, kawalan lengkap internet, dan mesin robot robot yang tidak dapat dikalahkan.

Sekurang-kurangnya, itulah yang berlaku di Terminator.

Bagaimana untuk bertahan dalam kiamat IoT

VPN akan membantu anda dengan penggodaman dengan menyembunyikan alamat IP anda dan menjadikannya lebih sukar bagi penggodam untuk mencari anda. VPN untuk router akan berfungsi dengan baik, kerana semua yang terhubung ke penghala akan dilindungi secara automatik.

Bagi kesilapan, anda pasti perlu menyemak nombor dalam aplikasi pintar anda dari semasa ke semasa. Pastikan semuanya betul dan berfungsi dengan betul. Kematian akhirnya oleh kereta pintar mungkin tidak dapat dielakkan, tetapi sekurang-kurangnya Arnold Schwarzenegger masih berada di sekitar untuk melindungi kami dari Skynet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me