Hoe je je kunt verdedigen tegen online stalkers en doxing

Deze gids helpt mensen hun mening veilig online te uiten, zonder angst.

Voor meer informatie over anoniem online blijven, zie: Hoe meerdere identiteiten gescheiden te houden en hoe ze kunnen worden blootgesteld

Bescherm uw identiteit tegen online stalkers

Niemand weet wat leidt tot online intimidatie en niemand weet hoe dit te stoppen. We weten echter wel dat online stalkers en daders van intimidatie bereid zijn ver te gaan om hun slachtoffers bloot te leggen – een daad die bekend staat als doxing of doxxing. Stalking wordt vaak een fysieke bedreiging voor internetgebruikers, voorbij de psychische schade en het gevoel van hulpeloosheid.

Maar er zijn manieren om te beschermen tegen online intimidatie en ervoor te zorgen dat doxing of stalking geen fysieke bedreiging voor u of uw gezin wordt.

Deze gids dient als hulpmiddel voor diegenen die zichzelf willen beschermen met behulp van technologische middelen. U kunt online intimidatie vrezen of ervaren vanwege wie u bent of waarover u schrijft. Misschien bent u in het verleden slachtoffer geweest van geweld of ondervindt u voortdurend bedreigingen voor uw leven en veiligheid. Zo ja, dan kan deze map u helpen.

Naast technologie zijn er nog vele andere opties om intimidatie te bestrijden, zoals psychologische hulp en juridische stappen. Wat belangrijk is, is dat u op een veilige manier hulp zoekt en ontvangt.

Wettelijke afschrikmiddelen zijn grotendeels onvoldoende gebleken om online intimidatie te voorkomen. Helaas betekent dit dat we acties moeten ondernemen om onszelf en onze naasten te beschermen. Er is echter nog steeds hoop dat voor voorzorgsmaatregelen tegen online intimidatie geen geavanceerde kennis van technologie vereist is. Oplossingen zijn goedkoop en gemakkelijk te leren.

pseudonimiteit

Uw beste bescherming tegen intimidatie en online stalkers is om uw wettelijke identiteit te scheiden van uw internethandgreep.

Als uw online pseudoniem niet verbonden is met uw wettelijke identiteit, zijn minder middelen nodig om uw fysieke ruimte te verdedigen en de mensen om u heen te beschermen.

Pseudonimiteit is echter niet altijd een optie. Om ideologische of principiële redenen zou je ervoor kunnen kiezen om je niet achter een pseudoniem te ‘verbergen’. Misschien heeft u al een merk gebouwd rond uw wettelijke naam, of vertegenwoordigt u een instelling die het gebruik van uw werkelijke identiteit vereist.

Het gebruik van een pseudoniem lijkt zelden een eerlijke oplossing. Waarom zouden we ons moeten verbergen achter valse namen, terwijl de daders van intimidatie vrijelijk en zonder repercussie hun geboortenamen gebruiken?

Een aanzienlijk deel van deze gids behandelt hoe u uw pseudoniem kunt instellen en onderhouden. Deze informatie is afhankelijk van hoe u uw gevoelige persoonlijke gegevens en fysieke locatie privé kunt houden, wat enorm belangrijk is als u uw juridische identiteit online gebruikt.

Juridische identiteit

Via openbare archieven is het vaak verrassend eenvoudig om veel te leren over een persoon met alleen zijn wettelijke naam. Stemrecords zijn openbaar op sommige plaatsen over de hele wereld, en informatie over het voertuigbezit kan worden verkregen via verzekeringsmaatschappijen of overheidsdiensten.

Evenzo zijn professionele vergunningen en gerechtelijke archieven vaak gemakkelijk doorzoekbaar en kunnen ze persoonlijke informatie onthullen.

Detectie vermijden

Als u weet welke van uw informatie openbaar beschikbaar is, kunt u aanvallen van online stalkers anticiperen en voorkomen. Zoek regelmatig online naar je eigen naam, of huur zelfs een privéonderzoeker in om informatie over jou te verzamelen.

U kunt privégegevens wettelijk verbergen met advocaten en shellbedrijven. Evenzo kan voertuigregistratie of woningbezit worden geregistreerd voor bedrijven in privacyvriendelijke rechtsgebieden.

Blijf anoniem op internet wanneer u maar kunt en wees op uw hoede voor de-anonimisatiemethoden. Het onthullen van uw wettelijke naam moet een bewuste actie zijn en niet iets dat iemand anders controleert. Het is een goede gewoonte om uw online activiteiten te scheiden van anoniem browsen, pseudoniemen en juridische namen om gevaar en frustratie te voorkomen.