Ce protocol VPN este cel mai potrivit pentru tine?

Nu trebuie să știți cum funcționează un VPN pentru a utiliza o VPN. Dar dacă ați verificat vreodată setările din aplicația ExpressVPN, veți vedea o filă numită Protocol.

Protocoalele sunt metode prin care dispozitivul dvs. se conectează la serverele sigure ale ExpressVPN. În mod implicit, ExpressVPN folosește automat protocolul cel mai potrivit pentru rețeaua dvs., dar puteți configura și aplicația pentru a utiliza alte protocoale: PPTP, OpenVPN sau L2TP / IPsec. Iată un ghid despre ce înseamnă și cum diferă:

Ce este PPTP?

PPTP sau Protocol de tunelare punct la punct, este unul dintre cele mai vechi protocoale pentru implementarea unui VPN. Începând cu Windows 95. Din toate protocoalele, PPTP este unul dintre cele mai comune, mai ușor de configurat și cel mai rapid din punct de vedere al calculului. De asemenea, este ușor de fisurat și nu oferă practic beneficii de securitate.

PPTP este util pe dispozitive mai lente precum routerele, când securitatea nu este o problemă.

* Citiți mai multe despre punctele tari și punctele slabe ale PPTP. 

Ce este L2TP / IPsec?

L2TP înseamnă Protocolul de tunel strat 2, și de la sine nu oferă criptare. Din această cauză este adesea asociat cu un protocol de criptare numit IPsec (Internet Protocol Security). Împreună oferă un nivel de securitate superior PPTP, dar cu aceeași ușurință de configurare.

Deși este mai sigur decât PPTP, L2TP oferă numai avantaje limitate pentru securitate și ar trebui să fie utilizat doar în scopuri de anonimizare sau pentru schimbarea locațiilor VPN.

* Citiți mai multe despre punctele tari și punctele slabe ale L2TP.

Ce este OpenVPN (cu TCP / UDP)?

OpenVPN este un protocol mai nou și configurabil. Versiunea ExpressVPN acceptă atât UDP (Protocolul Datagram utilizator) și TCP (Protocol de control al transmisiei) porturi. UDP este în general mai rapid, dar TCP are șanse mai mari de a evita firewall-urile. ExpressVPN folosește UDP în mod implicit, dacă nu este blocat.

Cel mai bun lucru despre OpenVPN este că este open source. „Deschis” poate să nu pară un lucru bun pentru un instrument de confidențialitate, dar este de fapt un avantaj uriaș. În cazul în care există coduri de securitate în cod – și încă nu sunt cunoscute – acestea vor fi identificate rapid de comunitatea open source. Împerecheat cu un algoritm puternic de criptare, OpenVPN este unul dintre cele mai sigure protocoale VPN disponibile.

Puteți afla mai multe despre celelalte caracteristici de securitate ale ExpressVPN din această recenzie ExpressVPN.

* Citiți mai multe despre puterea și punctele slabe ale OpenVPN.

Citiți mai multe despre protocoalele VPN aici

Citiți mai multe ghiduri de confidențialitate online de la ExpressVPN aici

Imagine prezentată: Africa Studio / Dollar Photo Club