Wat is een transparante proxy?

proxy-vpn-HTTPS

Een transparante proxy (ook wel inline-proxy, intercept-proxy of geforceerde proxy genoemd) is een server die zich tussen uw computer en internet bevindt en uw verzoeken en antwoorden doorstuurt zonder ze te wijzigen. Een proxyserver die uw verzoeken en antwoorden wel wijzigt, wordt gedefinieerd als een niet-transparante proxy.

Een transparante proxy kan om verschillende redenen worden gebruikt, zoals het filteren van inhoud in scholen en bibliotheken, en omdat er geen configuratie aan de clientzijde nodig is, kan het een gemakkelijk te onderhouden alternatief zijn voor andere typen proxy’s.

Software zoals Squid kan het relatief eenvoudig maken om een ​​gratis transparante proxyserver in te stellen die u beheert. Maar in tegenstelling tot andere proxy-services of VPN’s, hoeft u niet noodzakelijk een app of programma te downloaden om een ​​transparante proxy te gebruiken. In plaats daarvan hangt het af van hoe uw netwerk is geconfigureerd.

Internetefficiëntie door caching

Op plaatsen waar internetsnelheid schaars is, zorgt een transparante proxy voor een verhoogde efficiëntie van de beperkte bandbreedte. Het is vooral handig als van een grote groep mensen wordt verwacht dat ze dezelfde pagina openen, zoals de voorpagina van een populaire krant of een video. De inhoud kan in de cache worden opgeslagen door de proxy en vanuit de cache worden aangeboden aan de gebruiker, in plaats van meerdere keren te moeten worden gedownload via een overbelaste verbinding.

Een proxy geeft de mogelijkheid om te censureren en te controleren

Transparante proxy’s kunnen selectief uw verkeer censureren en volgen, hoewel internetproviders en netwerkbeheerders veel andere manieren hebben om dit eenvoudig te doen.

Wanneer uw verbinding met een website echter is gecodeerd met HTTPS of u een VPN gebruikt, kan de proxy de gegevens die van en naar u worden verzonden niet lezen. Het verkeer kan niet worden gevolgd en de proxy verliest zijn vermogen om de inhoud die u opvraagt ​​in de cache te plaatsen.

Omdat transparante proxy’s worden gemaakt en beheerd door degenen die al de leiding hebben over het netwerk, worden ze meestal niet gebruikt om censuur te omzeilen. Het is echter mogelijk om een ​​dergelijke proxy in te stellen om inhoud voor gebruikers te deblokkeren, vergelijkbaar met het runnen van een VPN op uw router.

gratis wifi-proxyMenselijke eisen overtreffen vaak veiligheidsproblemen. Mensen hebben vaak ongelijk.

Openbare Wi-Fi-spots gebruiken proxy’s om gebruikers te authenticeren

Een transparante proxy kan worden gebruikt om de toegang tot internet selectief te beperken. Dit wordt vaak gebruikt in hotels en openbare Wi-Fi-plekken, waar gebruikers wordt gevraagd om de Algemene voorwaarden te bevestigen, een telefoonnummer in te voeren of andere identificerende informatie toe te voegen voordat ze toegang krijgen tot internet. De meeste van deze wifi-spots zijn niet-gecodeerd, of misschien gecodeerd met verouderde technologie. En naast dat hij wordt gemonitord door de proxy, loopt de gebruiker het risico dat het verkeer wordt gemonitord en onderschept door iemand in de buurt.

Uw mobiele telefoon geeft meestal een slot weer naast wifi-netwerken die codering bieden.

Indien slecht geïmplementeerd, kan het cachen en omleiden van webverkeer problemen veroorzaken met internetverbindingen, met name wanneer authenticatie betrokken is, omdat een computer zich misschien niet realiseert dat deze niet rechtstreeks met een server praat.

Een proxy kan op beide manieren werken

Een transparante proxy wordt soms niet alleen aan de gebruikerskant uitgevoerd, maar ook op de servers. Dit heeft vaak als doel websites te beschermen tegen DDoS-aanvallen of om de capaciteit van de server te vergroten, bijvoorbeeld bij het aanbieden van grote bestanden of video’s aan veel gebruikers.

Content Delivery Networks maken gebruik van de caching-mogelijkheid van een transparante proxy om de inhoud van een website sneller aan gebruikers te kunnen aanbieden, door kopieën ervan over de hele wereld op te slaan. Wanneer u een video van een site aanvraagt ​​met behulp van een dergelijke service, krijgt u de video waarschijnlijk te zien van een proxyserver in de buurt van uw locatie, in plaats van de oorspronkelijke server.

Dit is niet bijzonder problematisch, hoewel Content Delivery Networks zijn bekritiseerd omdat ze in staat zijn om mogelijk de gebruikers van hun klanten te bespioneren.

Hoe te detecteren of u achter een proxy zit

Afhankelijk van hun configuratie is het detecteren van sommige proxyservers eenvoudig, hoewel andere meer verborgen zijn en moeilijk te vinden zijn.

Een goede manier om dit te controleren, is een verbinding proberen te maken met een server waarvan u weet dat die niet bestaat. Uw browser genereert meestal een herkenbare fout wanneer de verbinding mislukt. Maar als u achter een proxy zit, kan deze fout anders zijn of in plaats daarvan wordt u doorgestuurd naar een zoekpagina.

Op sommige sites kunt u controleren of u achter een proxy zit of niet, hoewel met een verschillende betrouwbaarheid.

Uitgelichte afbeelding: timbrk / Deposit Photos