EU keurt “koppelingsbelasting” en “censuurmachines” goed voor een eindstemming

Een kettingschakel met een label erop

Woensdag keurde de Europese Unie haar controversiële auteursrechtrichtlijn goed voor een eindstemming in januari 2023. Indien aangenomen, zou de rekening de manier waarop we internet gebruiken permanent beschadigen.

Hoe zal de auteursrechtrichtlijn het internet censureren?

Geïntroduceerd in 2016, heeft de Europese Commissie hun auteursrechtrichtlijn gepubliceerd in een poging de auteursrechtwetgeving van de EU te moderniseren. In de huidige versie van de richtlijn zijn drie artikelen opgenomen die proberen de informatiestroom online te beheersen.

1. Nieuwsaggregators kunnen niet langer vrijelijk inhoud linken en delen

Artikel 11 zullen force aggregators afdwingen en platforms zoals Reddit, Facebook en Google Nieuws om een ​​licentie te betalen voor het publiceren van gedeelde artikelen en inhoud. Voorstanders van deze bepaling zijn traditionele nieuwsuitzendingen die stellen dat linken naar hun inhoud alleen mag worden toegestaan ​​als de aggregator voor de inhoud heeft betaald.

Indien geslaagd, mogen deze verkooppunten buitensporige tarieven in rekening brengen voor hun inhoud of het delen en citeren van inhoud geheel verbieden. Nieuwsaggregators zullen steeds selectiever moeten worden over de sites die ze willen linken en beperken wat ze delen, wat op zijn beurt de hoeveelheid informatie beperkt waartoe de bescheiden gebruiker toegang heeft.

Eerdere pogingen om licenties op nieuwsaggregators te pushen zijn spectaculair mislukt. Toen Spanje en Duitsland in 2014 vergelijkbare wetgeving probeerden, reageerde Google door alleen maar Duitse en Spaanse nieuwssites uit hun index te schrappen, waardoor het webverkeer naar deze uitgevers sterk werd verminderd, waardoor juist de nieuwsorganisaties die hun wet probeerde te beschermen, werden geschaad. Als artikel 11 wordt geïmplementeerd, zullen we waarschijnlijk iets messiers zien.

2. Een auteursrechtfilter controleert alles wat u online deelt

Misschien ligt de meest schadelijke taal in de richtlijn erin Artikel 13, welke stelt een geautomatiseerd auteursrechtdetectiesysteem voor die inhoud die als een inbreuk wordt beschouwd, kan controleren en markeren.

De logistiek hiervan zou kleinere platforms verlammen die zouden moeten werken met alle rechthebbenden die proactief auteursrechtinbreuken claimen, waarvoor aanzienlijke middelen nodig zijn.

Als het foutgevoelige Content ID-systeem van YouTube iets is om aan te werken, is elke poging om dit op staatsniveau te implementeren ronduit catastrofaal. Van auteursrechttrollen die eigendom claimen over intellectueel eigendom tot de hectische claims van fair-use werken (zoals remixes, memes en werken in het publieke domein) als inbreuk op het auteursrecht, het overweldigende aantal rapporten zal ongetwijfeld platforms en hun inhoudscheppers ervan weerhouden kostbaar legaal te beginnen gevechten.

Er zijn geen boetes gepland voor onjuiste auteursrechtclaims.

3. Uw foto’s en video’s van sportwedstrijden zijn auteursrechtschendingen

Volgens Artikel 12 bis, alleen de sportorganisator mag foto’s en video’s van hun spellen en wedstrijden delen en publiceren. Al je selfies en handheld video’s van je herinneringen bij het bekijken van een game komen neer op een auteursrechtschending en worden verwijderd.

Julia Reda, een EP-lid die tegen de richtlijn is, vat de gevolgen van dit artikel perfect samen:

“Fans maken sport in de eerste plaats waardevol … – dit nieuwe recht zou een flagrante aanval zijn op de grootste supporters van sportorganisatoren.”

Hoe stoppen we de vernietiging van het internet zoals we het kennen?

Er is geen manier om dit met suiker te coaten: de goedkeuring van woensdag maakt een significante terugval in deze artikelen ongelooflijk moeilijk.

Zoals Cory Doctorow van EFF in de tijdlijn van de EU voor dit wetsvoorstel schetst, is het waarschijnlijk dat de richtlijn zonder grote wijzigingen zal worden aangenomen, wat betekent dat alle drie de hierboven geschetste artikelen van kracht worden.

De enige realistische manier om onze internetvrijheden terug te vorderen, is door te stemmen op iemand die tegen deze richtlijn is. Verkiezingen komen eraan in de EU, en als het toenemende momentum om Netneutraliteit in de VS te herstellen iets is om te doen, is iets soortgelijks mogelijk in de EU.