Kajian menegaskan kurang daripada 20% sentiasa membaca syarat perkhidmatan

Satu ilustrasi mesin pencincang mencincang syarat perkhidmatan dokumen.

Jika anda sering mengklik ‘Saya bersetuju’ berkenaan dengan syarat perkhidmatan syarikat (ToS) tanpa benar-benar membacanya, anda tidak bersendirian.

Kajian baru oleh ExpressVPN mendedahkan bahawa lebih daripada 80% pengguna tidak selalu membaca ToS ketika membuat akaun baru di laman web.

Sebahagiannya untuk dipersalahkan mungkin menjadi bahasa terma dan syarat yang rumit, yang sering kali terdiri daripada banyak halaman legal. Tetapi ada juga kekurangan kepercayaan umum bahawa syarikat akan melakukan seperti yang mereka tuntut.

Ramai orang percaya bahawa ToS akan berubah pada titik topi jika ia sesuai dengan syarikat. Pastinya benar bahawa hak untuk berubah tanpa notis terlebih dahulu adalah kaveat standard di banyak ToS. Menurut kaji selidik ExpressVPN:

  • Kurang daripada 35% jenama amanah pengguna menegaskan toS mereka.
  • Lebih daripada 42% pengguna berfikir bahawa jenama sering menukar ToS tanpa memberitahu pengguna.

Jika anda fikir apa yang anda tandatangani hari ini boleh berubah esok, anda mungkin merasa tidak ada gunanya untuk membaca ToS. Di samping itu, pengguna mungkin merasa seolah-olah mereka tidak mempunyai banyak pilihan: sering, jika anda tidak bersetuju dengan terma, anda tidak mendapat perkhidmatan.

Pengguna VPN mengetahui peril privasi

Namun, menariknya, tinjauan itu menunjukkan bahawa pengguna VPN adalah dua kali lebih mungkin untuk membaca ToS dibandingkan dengan pengguna bukan VPN. Sepanjang baris yang sama, pengguna VPN didapati umumnya lebih mengetahui keselamatan dan privasi mereka.

  • Pengguna VPN hampir dua kali lebih mungkin untuk melumpuhkan mikrofon dan kamera pada peranti rumah pintar mereka (berbanding pengguna bukan VPN).
  • Lebih ramai pengguna VPN menyedari keupayaan Facebook untuk meramalkan orientasi seksual mereka dan gabungan parti politik (berbanding pengguna bukan VPN).
  • 64% pengguna VPN yakin keselamatan iPhone / iPad mereka, berbanding 49% pengguna bukan VPN.
  • 63% pengguna VPN yakin dengan keselamatan telefon atau tablet Android mereka, berbanding 52% pengguna bukan VPN.
  • 37% pengguna VPN yakin dengan keselamatan router mereka, berbanding hanya 21% keyakinan daripada pengguna bukan VPN.

“Majoriti pengguna masih kurang kesedaran mengenai keselamatan data dan sering terlibat dalam tingkah laku dalam talian yang meletakkan maklumat peribadi mereka berisiko,” kata Harold Li, naib presiden, ExpressVPN. “Sesiapa sahaja yang menggunakan internet harus mengambil langkah-langkah untuk melindungi privasi dan keselamatan mereka, termasuk asas seperti menggunakan VPN untuk mengamankan sambungan mereka, menggunakan pengesahan dua faktor untuk akaun dalam talian penting, dan memeriksa tetapan privasi di media sosial.”

Amerika merangkumi teknologi VPN

Masa depan privasi di A.S. kelihatan menjanjikan. Kajian mendapati bahawa 30% rakyat Amerika mengatakan mereka kini menggunakan VPN (sehingga kurang daripada 20% dalam kajian 2023 yang sama), dengan lebih separuh bertindak balas bahawa mereka menggunakan VPN untuk menggagalkan penggodam. Setengah pengguna VPN juga mengatakan mereka menggunakannya untuk perlindungan dan keyakinan apabila menggunakan Wi-Fi awam. Sementara itu, menggunakan 42% VPN untuk menghalang tapak mengesannya (berdasarkan alamat IP).