Inilah sebab mengapa kaunter keselamatan cybersecurity Australia adalah idea yang mengerikan

Bendera Australia duduk di atas siri angka alfanumerik.

Walaupun terdapat protes antarabangsa, Australia telah meluluskan rang undang-undang baru yang pada asasnya mengharamkan teknologi penyulitan, menjadikan penduduknya 25 juta (dan 10 juta pelawat tahunan) kurang selamat.

“Rang Undang-undang Pindaan (Bantuan dan Akses) Undang-undang Telekomunikasi dan Lain-lain” pada tahun 2023 memerlukan syarikat-syarikat berteknologi untuk membina pintu belakang dan kelemahan ke dalam sebarang sistem komunikasi, termasuk aplikasi, telefon atau perkhidmatan web.

Undang-undang akan memaksa apl popular seperti WhatsApp atau Telegram untuk membuat sembang mereka tersedia untuk penguatkuasaan undang-undang Australia. Dalam sesetengah kes, undang-undang itu bahkan menyalahi undang-undang bagi syarikat untuk memaklumkan kepada pengguna tentang kekurangan perlindungan, dan hampir tidak ada pengawasan kehakiman.

Kuasa disediakan untuk semua agensi, kecuali mereka yang memerangi rasuah

Undang-undang baru ini tidak mustahil untuk menjalankan kerja-kerja kejuruteraan dengan selamat di Australia atau bergantung kepada pembekal atau subkontraktor Australia. Apa-apa perisian yang berasal dari Australia kini mungkin termasuk kelemahan yang boleh dieksploitasi oleh pesaing, suami atau penjenayah.

Kekurangan akauntabiliti juga menjadikannya lebih mudah untuk pentadbir sistem jahat atau penggodam untuk menyuntik kerentanan ke dalam sistem sedia ada, yang dengan mudah mereka dapat menyalahkan pencerobohan negara yang ada.

Walaupun draf awal rang undang-undang “hanya” menjadikan kuasa-kuasa baru ini tersedia untuk agensi-agensi persekutuan, versi akhir yang diluluskan membolehkan semua penguatkuasa undang-undang untuk memaksa para jurutera dan syarikat untuk menghapuskan perlindungan keselamatan maklumat, kecuali agensi anti-rasuah.

Dengan kejahatan secara amnya merosot di Australia sejak beberapa tahun kebelakangan ini, tidak jelas mengapa kerajaan memerlukan kuasa-kuasa baru ini, atau jenayah apa yang diharapkan oleh pihak polis untuk bertarung dengan peruntukan-peruntukan ini.

Adakah undang-undang keselamatan siber Australia baru boleh dikuatkuasakan?

Walaupun gergasi teknologi seperti Facebook, Google, dan Amazon tidak menjalankan banyak tugas sensitif keselamatan di Australia, undang-undang itu hanya akan menghalang syarikat daripada menjalankan perniagaan tersebut di bawah. ExpressVPN juga tidak menganjurkan maklumat sensitif, kunci penyulitan, atau pekerja di Australia.

Walaupun ini menyakitkan industri teknologi tempatan, ia menjadikan sukar bagi kerajaan Australia untuk menguatkuasakan undang-undang ini di luar negara. WhatsApp dan iPhone mungkin akan terus tersedia dalam bentuk selamat mereka kepada pengguna Australia, yang akan membawa kepada produk asing menjadi lebih menarik kepada pengguna, melemahkan industri teknologi Australia lebih jauh.

Adakah terlambat untuk menghentikan bil penyulitan Australia?

Malangnya, ya. Tetapi, jika anda berada di Australia, masih layak menunjukkan pertentangan anda terhadap undang-undang ini. Pihak sokongan dan calon yang ingin memansuhkannya.

Untuk melindungi diri anda dari belakang dan penyulitan yang lemah, gunakan perisian sumber terbuka yang diaudit. Sifat terbuka alat sumber terbuka menjadikannya lebih sukar bagi negeri untuk menyelinap di belakang dan kelemahan, dan perubahan dapat dilihat dengan lebih mudah.