Facebook akhirnya berdiri untuk privasi sebagai tuntutan kerajaan A.S. untuk mencuba Messenger

Logo Facebook Messenger dengan titik merah untuk menunjukkan mesej baru telah tiba. Tetapi ada twist! Red melakukan ciri kunci penyulitan.

Jabatan Keadilan A.S. mahu Facebook memecahkan penyulitan aplikasi sembang Messenger sehingga kerajaan dapat mengintip suspek.

Setakat ini, Facebook tidak bermain bola.

Kes itu dimeteraikan, jadi tiada maklumat tentangnya tersedia untuk orang ramai, tetapi ia dianggap menyangkut penyiasatan geng MS-13 di Fresno, California.

Facebook berpendapat bahawa kerana suspek menggunakan ciri “perbualan rahsia” dalam aplikasi Messenger, ia tidak dapat melihat kandungan sembang itu. Walaupun perbualan Rasulullah biasa tidak disulitkan, ciri perbualan rahsia membolehkan penyulitan akhir-ke-akhir.

Kerajaan A.S. cuba memaksa mahkamah

Memandangkan Facebook masih bertentangan dengan tekanan yang semakin meningkat, Jabatan Kehakiman A.S. mahu syarikat itu mengadakan penghinaan mahkamah kerana enggan melepaskan transkrip sembang. Kerajaan mengatakan Facebook harus dipaksa untuk mematuhi tuntutannya, tetapi kedudukan Facebook tidak berubah: Mesej itu berakhir dengan disulitkan, dan tidak ada yang dapat melihatnya.

Penyulitan akhir-ke-akhir menjadikannya hampir mustahil bagi sesiapa sahaja selain peserta untuk melihat kandungan perbualan.

Untuk memberikan transkrip sembang, Facebook perlu mengeluarkan penyulitan dari Messenger atau menggodam suspek sepenuhnya-dua perkara yang tidak ingin dilakukan.

Ini bukan kali pertama A.S. berusaha untuk memaksa sebuah syarikat untuk menggodam dirinya sendiri

Kes mahkamah tidak berbeza dengan Apple vs spek FBI yang bermula apabila pihak berkuasa menuntut bantuan untuk menggodam iPhone.

Apple menolak dan menyatakan bahawa membantu FBI akan membawa kesan privasi yang buruk kepada jutaan pelanggannya. Bagaimanapun, kes itu tidak pernah diadili kerana FBI mendapati cara lain untuk menggodam peranti itu.

Kembali pada tahun 2006, kerajaan A.S. memutuskan bahawa syarikat telefon harus membenarkan polis untuk mendengar panggilan VoIP (Voice over Internet Protocol) rakyat kerana mereka boleh melakukan panggilan telefon biasa di bawah undang-undang penyadapan yang ada. Bagaimanapun, undang-undang tidak meliputi aplikasi sembang, sembang permainan dan perkhidmatan lain yang serupa seperti Google Hangouts, Isyarat, dan Facebook Messenger.

Adakah ini penyulitan akhir??

Sekiranya kerajaan A.S. berjaya dalam kes terhadap Facebook Messenger, ia akan menetapkan pendahuluan yang mengganggu dengan implikasi teruk untuk privasi internet.

Mari kita berharap Facebook berdiri dan tidak membongkok percubaan terang-terangan ini oleh kerajaan A.S. untuk menggodam setiap sembang yang disulitkan.