4 cara CIA boleh menggodam anda sekarang

Seorang lelaki yang digambarkan dalam mantel trench mencari internet.

Lima tahun yang lalu, Edward Snowden mendedahkan bahawa NSA secara meluas mengumpul maklumat mengenai warga di seluruh dunia. Kini jelas bahawa privasi tidak lagi menjadi hak yang boleh kita ambil begitu sahaja.

Lebih-lebih lagi, maklumat terbaru yang dikongsi oleh WikiLeaks mengelilingi CIA dan mengintip menekankan fakta yang menyerlah: Anda boleh dilihat pada bila-bila masa. Walaupun penguatkuasaan undang-undang perlu belajar untuk menyukai penyulitan, jelas CIA ditetapkan pada mengintip dan menangkap sasaran sasaran.

Berikut adalah empat cara penggodam CIA dapat menyasarkan anda, di mana sahaja anda berada.

1. Penggodam telefon pintar: Menghidupkan telefon pintar anda menjadi pepijat

Cawangan Peranti Mudah Alih CIA telah menargetkan telefon pintar sebagai cara untuk mengintip pengguna yang tidak curiga. Sama ada anda pengguna iPhone atau pengguna Android, CIA telah membangunkan eksploitasi yang boleh mengakses komunikasi teks dan audio terus pada telefon anda sebelum mereka disulitkan oleh aplikasi sembang kegemaran anda.

Selain itu, telefon yang digodam boleh diarahkan untuk menyampaikan lokasi anda dan mengaktifkan kamera dan mikrofon mereka, yang tidak dapat menarik perhatian telefon anda menjadi pepijat CIA.

2. Pengintipan TV pintar: Mengintip melalui TV anda

Kami semua digunakan untuk menonton orang di TV. Malangnya, CIA kini boleh memerhatikan anda melalui anda. Menurut WikiLeaks, CIA telah membangunkan program bernama Weeping Angel, yang dapat menempatkan TV pintar dalam mod pengawasan. Semasa serangan Angel Weeping, TV akan muncul, tetapi ia akan secara rahsia merakam audio dan menghantarnya ke pelayan CIA.

3. Penggodaman komputer: Menjangkiti komputer anda dengan teknologi NSA

Alat perosak tidak hanya digunakan oleh penjenayah jahat yang ingin mengeluarkan wang dari anda. WikiLeaks melaporkan usaha CIA untuk menjangkiti dan mengawal komputer, yang berpotensi merosakkan CD, DVD, dan USB stick. Tambahan pula, WikiLeaks melaporkan bahawa CIA telah membangunkan keupayaan untuk bukan sahaja menyusupkan sistem tetapi tetap tidak dapat dikesan dalam peranti yang dijangkiti.

4. Carjacking: Mengawal kereta anda di jalan raya

Malangnya, CIA boleh dikatakan menggodam sistem kawalan kenderaan moden. Bukan sahaja ini membolehkan mereka mengetahui di mana anda berada dan di mana anda pergi, tetapi memberi mereka potensi untuk melakukan pembunuhan hampir tidak dapat dikesan.

Bagaimana untuk melindungi diri anda dari pengintipan dan penggodaman CIA

Sebenarnya, CIA dan agensi perisikan lain di seluruh dunia sedang berusaha untuk memantau dan mengganggu sasaran yang diharapkan. Untuk melindungi diri daripada penggodaman CIA:

  1. Sering mengemas kini tetapan keselamatan peranti anda
  2. Jangan gunakan alat / peranti komunikasi yang tidak disulitkan
  3. Jangan tinggalkan peranti anda tanpa pengawasan
  4. Ikut tip ini untuk privasi internet

Ingat: Tidak kira apa yang CIA dan kumpulan pengawasan lain memilih untuk melakukan, kuasa untuk kekal tanpa nama kekal dengan anda.