Kapitulli Falas i Krimit Kibernetik dhe Rrjeti i Errët nga Cath Senker

“Kur u ngarkova nga Arcturus Publishing për të shkruar Cybercrime dhe Dark Dark, mendova se do të ishte një temë interesante për kërkime. Asnjë ditë nuk kalon pa një histori lajmesh për hakimin dhe rritjen e krimit në internet, “shpjegon ajo,” ekziston një aj i misterit rreth Dark Net dhe unë kam qenë kurioz të zbuloj të vërtetën në lidhje me të. “

“Si dhe duke hetuar krimin në internet dhe Darknet gjerësisht në internet, unë lexova çdo libër me temën ku mund të shtroja duart. Ndërsa hulumtova librin, kuptova se sa e rëndësishme është bërë çështja e privatësisë në internet. Shumica e njerëzve nuk e dinë se në çfarë mase informacioni i tyre personal është lehtësisht i disponueshëm për qeveritë, kompanitë dhe kriminelët në internet. Për njerëzit që protestojnë kundër abuzimeve të të drejtave të njeriut në vendet jodemokratike, privatësia në internet mund të jetë çështje e jetës ose e vdekjes; edhe në vendet demokratike, ne nuk kemi ide se në çfarë mase monitorohen aktivitetet tona. “

“Unë gjithashtu kuptova se këto janë fusha të ndërlikuara. Ndërsa disa kriminelë në internet kryejnë aktivitetet e tyre thjesht për përfitimin e tyre financiar, të tjerët kryejnë veprime të paligjshme për të ekspozuar boshllëqe në sistemet e sigurisë. Darknet është përdorur nga shumë për ndërmarrje të padrejta, megjithatë është gjithashtu një arenë për ata që dëshirojnë të shprehen pa censurë ose të ekspozojnë abuzimin e pushtetit. “

Më poshtë është Kapitulli Parathënie i Krimit Kibernetik dhe Rrjeti i Errët nga Cath Senker

Klikoni këtu për të blerë librin elektronik Cybercrime dhe Dark Net.
 Një version i papastërtisë do të jetë në dispozicion në maj 2023.

Prezantimi

Në vitin 2016, një rrjedhje fenomenale prej 11.5 milion regjistrimesh nga Mossack Fonseca, një kompani juridike me qendër në Panama, ekspozoi në botë eksploatimet e fshehura financiare të disa prej individëve më të pasur në planet. Zbulimi ilustron se si kompanitë e ligjit dhe bankat u shesin sekretin financiar pa dallim të pasurve, qofshin ata politikanë, miliarderë, të famshëm, mashtrues apo trafikantë droge – duke vendosur parajse tatimore në të cilat ata mund të mbajnë të fshehura të gjitha transaksionet e tyre. Edhe pse tashmë posedojnë pasuri të pashlyera, klientët e veshjeve të tilla përdorin shërbimet e tyre për të fshehur praktikat korruptive nga sytë e këqij të autoriteteve dhe shmangin taksat që duhet të paguajnë pjesa tjetër.

Lëshimi i Papers Papers ishte kulmi i një hetimi jashtëzakonisht të detajuar nga Konsorciumi Ndërkombëtar i Gazetarëve Investigativ, gazeta gjermane Süddeutsche Zeitung dhe më shumë se 100 organizata të tjera lajmesh. Në bashkëpunimin më të madh mediatik ndonjëherë, më shumë se 370 reporterë porno mbi miliona dokumente të Mossack Fonseca të shpalosura atyre nga ana e bilbilave dhe ndanë gjetjet e tyre.

Në mesin e të ekspozuarve ishin 12 udhëheqës të tanishëm dhe të dikurshëm botëror, duke përfshirë udhëheqësin e Kinës Xi Jinping, i cili në cilësinë e tij zyrtare kishte udhëhequr përpjekjet kundër korrupsionit. Kryeministri i Islandës, Sigmundur David Gunnlaugsson, u tregua se ishte një multimilioner sekret, duke stasur pasurinë e tij në një kompani sekrete në det të hapur që mbante miliona dollarë në bankat Islandeze. Pas zbulimeve, ai u detyrua të jepte dorëheqjen. Një total i transaksioneve në vlerë prej 2 miliardë dollarë amerikanë u zbulua se ishte i lidhur me presidentin rus Vladimir Putin. Në Mbretërinë e Bashkuar, kryeministri në kohën kur David Cameron pranoi se ai kishte përfituar nga një besim në det të hapur i vendosur në Panama nga babai i tij i ndjerë.

Si e bëri atë Mossack Fonseca? Firma ka punuar me më shumë se 14,000 banka dhe kompani juridike për të krijuar besime dhe kompani të rreme për klientët e saj, të njohur si struktura shell, ku klientët mund të fshehin pasuritë e tyre. Letrat dhe regjistrimet elektronike të transaksioneve u shkatërruan, kështu që ato nuk mund të gjurmohen. Këto aktivitete mund të konsiderohen joetike, por ato nuk janë të paligjshme nëse përdoren nga qytetarë që respektojnë ligjin.
Për ironi, ata janë ata që zbulojnë dokumentet e tilla konfidenciale, të cilët konsiderohen kriminelë në internet. Për të hyrë dhe ekspozuar ato materiale, ato veprojnë në Darknet, duke përdorur teknika të paligjshme të hakimit dhe komunikime të pasakta. A janë ata që kryejnë veprime të tilla hakerat pa leje, fajtorë për lëshimin e miliona dokumenteve sekrete që nuk duhet të shohin kurrë dritën e ditës? Apo janë të angazhuar, por aktivistë të keqkuptuar, të përkushtuar në ekspozimin e korrupsionit dhe abuzimit të pushtetit të njerëzve të fuqishëm përmes lirisë së informacionit? Ky është vetëm një nga ngatërresat e krimit në internet dhe Darknet.

Përcaktimi i krimit në internet dhe Darknet

Vlen të përpiqesh të hapësh saktësisht se çfarë kuptojnë këto terma. Krimi në internet është çdo përdorim i një kompjuteri për shkaqe të paligjshme, përfshirë mashtrim, vjedhje identiteti, vjedhje të pronës intelektuale, shkelje të intimitetit ose ndarje të imazheve të abuzimit seksual të fëmijëve. Kriminelët kibernetikë shpesh hyjnë në sisteme kompjuterike, megjithëse ata përdorin gjithashtu inxhinierinë sociale – duke bindur njerëzit të zbulojnë informacione private që lejojnë mashtruesit të përdorin të dhënat e tyre. Shumë kriminelë në internet veprojnë për përfitime financiare, por të tjerë veprojnë për të ekspozuar korrupsionin ose për motive politike. Këto të fundit përdorin mjete të paligjshme, por pretendojnë se arsyet e tyre janë të ligjshme.

Hakerët

Hakerët janë etiketuar si kapelë e bardhë, e zezë ose e zezë sipas hijeve të ligjshmërisë dhe legjitimitetit të veprimeve të tyre. Hacktivistët janë hakerë që depërtojnë në site dhe ekspozojnë informacione për qëllime politike. Hakerët dhe hacktivistët me kapelë të bardhë dhe gri besojnë se veprojnë në mënyrë legjitime.

  • Hakerët me kapele të bardha kërkojnë informacione ose thjesht kënaqen me sfidën e depërtimit në sisteme për të ekspozuar dobësitë e tyre. Kompanitë e sigurisë, qeveritë dhe bizneset e mëdha punësojnë hakerat me kapele të bardha për të mbrojtur faqet e tyre.
  • Hakerët me kapelë gri janë të përgatitur për të thyer ligjin për të gjetur dhe publikuar dobësitë e sigurisë.
  • Hakerat me kapele të zeza, të njohura gjithashtu si “krisur”, vjedhin të dhëna dhe kapin kontrollin e faqeve të internetit për të kryer mashtrime.

Të gjithë hakerat operojnë duke kërkuar dobësi në një sistem të sigurisë së rrjetit kompjuterik, duke përdorur sn sniffers packet ’- softuer që kërkon që informacioni të kalohet përgjatë rrjeteve kompjuterike, përfshirë fjalëkalimet. Hakerët i quajnë muret e zjarrit “mure pambuku” sepse kanë tendencë të kenë dobësi që lejojnë ndërhyrësit të depërtojnë lehtësisht në to.
Nuk është e nevojshme të jesh haker për të qenë një kriminel në internet. Shtë e thjeshtë për të blerë shërbime hakmarrje ose të dhëna të vjedhura në Darknet.

Darknet

Darknet është pjesë e Deep Web, pjesa më e madhe e internetit, e cila nuk indeksohet nga motorët e rregullt të kërkimit. ’Shtë aty ku gjenden bazat e të dhënave publike, së bashku me shërbimet vetëm për abonimin dhe mbrojtjen me fjalëkalim, dhe përmbajtjen e rrjeteve sociale dhe faqeve të mesazheve. Darknet mund të arrihen përmes shfletuesit Tor, dhe Shërbimet e fshehura Tor ju lejojnë të gjeni faqet e internetit të drejtuara në mënyrë anonime. Askush nuk e përdor emrin e tij ose të saj të vërtetë në Darknet.

As krimi kibernetik dhe as Darknet nuk janë të drejtpërdrejta – ato janë një moral i kundërshtive dhe zonave gri. Aktiviteti kriminalistik në internet ndodh në rrjetë: ngacmim, shkelje të të drejtave të autorit, mashtrim, shkatërrim, sabotim dhe propagandë terroriste. Por, megjithëse këto veprime janë të paligjshme, a janë disa prej tyre të ligjshme? Ata që besojnë se informacioni duhet të jetë në kundërshtim me ligjet e të drejtave të autorit, ndërsa përmbysja në internet dhe sabotimi mund të ndihmojnë rrëzimin e regjimeve autoritare; ata ishin katalizatorë jetikë në kryengritjet arabe 2010-11.

Krimi në internet është i madh edhe në Darknet: dëshmoni tregtinë e gjallë të mallrave dhe shërbimeve të paligjshme, përhapjen e abuzimit seksual të fëmijëve dhe organizimin e veprimeve terroriste. Cryptocurrency si Bitcoin dhe teknologjia blockchain u zhvilluan në Darknet për të bërë të mundur pagesa anonime. Por a është e mundur të identifikohen edhe elementet legjitime këtu? Cryptocur euros janë përdorur për tregti të ligjshme, si dhe të paligjshme, dhe disa argumentojnë se tregu i ilaçeve është më i sigurt në Darknet sesa në rrugë. Dhe ndërsa qeveritë e konsiderojnë marrjen e masave që zbulojnë sekretet e shtetit si një krim, aktivistët e lirisë së informacionit e konsiderojnë si detyrë. Në Darknet, të drejtat e njeriut dhe aktivistët politikë gëzojnë intimitetin, një strehë e sigurt ku ata mund të shmangin mbikëqyrjen. Kreativiteti lulëzon në një atmosferë të lirë nga censura dhe reklamat tregtare.

mbikëqyrje

Vëzhgimi masiv është një arsye kryesore që si kriminelët në internet dhe aktivistët e intimitetit janë zhvendosur në Darknet. Qeveritë dhe kompanitë e sigurisë po monitorojnë çdo aspekt të jetës sonë në internet. Në të dyja netët në sipërfaqe dhe Darknet, ata adoptojnë mjete të ngjashme me kriminelët në internet për t’i luftuar ata: duke përdorur Trojans (shiko Kapitullin 2) për të hudhur në sistemet e tyre dhe duke paraqitur si shokë mashtrues për të siguruar ligjet e jashtëligjshme dhe për t’i sjellë ata para drejtësisë. Qeveritë kryejnë operacione kundërbërjes dhe sabotimit, duke argumentuar se veprimet e tyre janë të justifikuara për të mbrojtur njerëzit nga terrorizmi dhe abuzimi seksual i fëmijëve. Sidoqoftë, disa njerëz besojnë se qeveritë tejkalojnë shenjën dhe abuzojnë me pushtetin e tyre.

Krimi në internet dhe Darknet është i ndarë në dy seksione. Seksioni 1 përqendrohet në krimin në internet. Kapitulli 1 konsideron ngacmime serioze në internet që janë përcaktuar si të paligjshme, nga sulmet në internet deri te trolling, doxing dhe grooming, dhe nëse ligji mund të trajtojë një abuzim të tillë. Kapitulli 2 shikon shumëllojshmërinë e mashtrimeve në internet që ne rrezikojmë si individë – nga mashtrimet e postës elektronike, malware dhe phishing deri tek vjedhjet e identitetit – dhe heists të biznesit të madh, përfshirë sulmet në internet në banka dhe korporata. Kapitulli 3 shqyrton se si ligjet e të drejtave të autorit janë ngritur kundër lirisë së aktivistëve të informacionit dhe pyet nëse mund të ketë një medium të lumtur që u mundëson krijuesve të muzikës, librave dhe filmave të bëjnë jetesën ndërsa lejojnë hyrjen e lirë në produktet e tyre.

Kapitulli 4 vëzhgon gamën e subversionit në internet, nga bërja e njëpasnjëshme e pajisjeve deri te hakerat për të ekspozuar korrupsionin dhe abuzimin, dhe aktivizimin masiv politik si një prelud i kryengritjeve në botë reale. Ai ilustron se si qeveritë përpiqen të zvogëlojnë këto aktivitete duke përdorur bllokimin dhe dënimet e rënda për shkelësit. Kapitulli 5 merr në konsideratë kërcënimin në rritje të sulmeve kibernetike: sundimi ndaj cyber për mbledhjen e informacionit; cyberabotage, nga vendosja e faqes në internet, deri te infrastruktura e dëmtuar; dhe cyberterrorism, duke u përqëndruar në koordinimin në internet të veprimeve terroriste nga i ashtuquajturi Shteti Islamik (ISIS).

Seksioni 2 ka të bëjë me Darknet. Kapitulli 6 hyn në botën e fshehur të tregjeve të errëta, ku tregtohen të gjitha llojet e mallrave dhe shërbimeve të paligjshme. Droga është më e popullarizuara – Rruga e Mëndafshit e Ross Ulbricht (2011–13) vendosi standardin për tregtinë, duke adoptuar Bitcoin për transaksione, ndërsa ka pasur një shpërthim në vendet e abuzimit seksual të fëmijëve. Përpjekjet për të mbyllur tregje të paligjshme janë eksploruar. Kapitulli 7 heton Darknet si një vend intimiteti dhe anonimiteti për të drejtat e njeriut, aktivistët politikë dhe lirinë e informacionit, të cryptocurrency për të pa rezervuar dhe krijimtarinë për muzikantët. Shtrohet pyetja: a mund të balancojnë qeveritë dëshirën e tyre për mbikëqyrje masive për sigurinë kombëtare dhe zbatimin e ligjit me intimitetin dhe liritë civile për individët?