Kemajuan sambungan terhalang separuh jalan

Jika anda menyambung ke lokasi pelayan, anda mungkin lihat kemajuan sambungan anda terperangkap pada separuh jalan untuk tempoh masa yang panjang:

Aplikasi ExpressVPN terperangkap semasa cuba menyambung.

Sekiranya anda melihat perkara ini berlaku:

  1. Jika anda berada di lokasi dengan isu sambungan VPN yang diketahui, tunggu sekitar 30 saat untuk sambungan selesai. Jika itu tidak berfungsi, cuba menyambung ke lokasi yang berbeza.
  2. Putuskan sambungan ExpressVPN pada peranti anda dan cuba mengakses internet. Jika anda menghadapi masalah sambungan semasa diputuskan dari VPN, masalahnya adalah dengan sambungan internet yang anda gunakan.
  3. Keluar (atau berhenti) ExpressVPN pada peranti anda dan kemudian buka semula aplikasi. Cuba sambung ke lokasi pelayan yang lain selepas melancarkan semula aplikasinya. Jika anda dapat menyambung ke lokasi lain, cuba sambungkan ke lokasi asal sekali lagi. Jika anda menghadapi masalah, mungkin terdapat masalah dengan lokasi asal yang anda cuba sambungkan.
  4. Mula semula peranti anda dan melancarkan ExpressVPN. Cuba sambung ke lokasi pelayan yang lain selepas melancarkan semula aplikasinya. Jika anda dapat menyambung ke lokasi lain, cuba sambungkan ke lokasi asal sekali lagi. Jika anda menghadapi masalah, mungkin terdapat masalah dengan lokasi asal yang anda cuba sambungkan.
  5. Masuk ke akaun ExpressVPN anda, pilih Sediakan ExpressVPN untuk memuat turun versi terbaru ExpressVPN. Seterusnya, sediakan aplikasi ExpressVPN anda dan sambungkan ke lokasi pelayan.
  6. Periksa sama ada lesen anda telah tamat tempoh. Untuk bantuan, lihat panduan ini untuk mengaktifkan semula lesen atau langganan yang telah tamat tempoh.

Semasa melaksanakan langkah ini, anda boleh menghubungi Pasukan Sokongan ExpressVPN untuk bantuan langsung pada bila-bila masa.