Ulasan Antivirus: Adakah Keselamatan Internet Kaspersky dan Norton Lindungi Anda?

Tidak lama dahulu anda akan dianggap bodoh kerana tidak mempunyai perisian anti-virus pihak ketiga di PC anda. Ia adalah masa sebelum sistem operasi seperti Windows datang dengan perlindungan anti-virus mereka sendiri, sebelum firewall dibina ke hampir setiap peranti rangkaian … dan sebelum keselamatan VPN menjadi mudah diakses oleh semua orang.


Para pemukul besar dalam keselamatan internet pada masa itu telah dibuat oleh Norton dan Kaspersky, dan mereka masih dua daripada suite premium yang paling popular hari ini. Tetapi bagaimana baiknya Norton dan Kaspersky melindungi anda, betul-betul?

Apa yang ada di dalam kotak?

Norton Security dan Kaspersky Internet Security adalah pakej yang sama, kecuali beberapa ciri kecil yang unik untuk setiap satunya. Kedua-duanya termasuk:

 • Ciri-ciri anti-virus yang mengimbas fail tempatan dan dalam talian untuk mengesan ancaman
 • Amaran web “selamat” terhadap laman web dan muat turun yang berpotensi tidak selamat
 • Firewall dua hala direka untuk mencegah pencerobohan ke rangkaian rumah
 • Teknologi anti-pancingan yang menghalang laman web penipuan yang diketahui
 • Kawalan ibu bapa direka untuk melindungi kanak-kanak dari bahan dalam talian yang tidak sesuai

Kedua-dua Norton dan Kaspersky juga mendapat ulasan yang menguntungkan dari laman PC besar, dan kedua-duanya adalah sekitar harga yang sama untuk lesen tahun.

Bahawa semua bunyi hebat, tetapi apakah itu bermakna Kaspersky dan Norton akan memberikan perlindungan keselamatan internet yang anda perlukan? Mari kita lihat beberapa kebaikan dan keburukan.

Baik: Takrifan terkini

Ancaman baru dalam talian muncul setiap masa. Pada masa lalu kita telah Heartbleed dan bug Shellshock Bash. Untuk melindungi anda, sebarang perkhidmatan keselamatan dalam talian perlu sentiasa dikemas kini dengan penyelesaian kepada isu terkini.

Dengan syarat lesen tahunan anda dibayar, Norton dan Kaspersky akan membuat anda tetap terkini dengan definisi terkini. Virus yang diketahui dan perisian hasad dikesan sebelum mereka memukul anda, dan apa-apa yang ditemui pada sistem anda dikeluarkan.

Bad: Moments of vulnerability

Norton dan Kaspersky berdua cepat berhadapan dengan ancaman baru, tetapi mereka masih penyelesaian yang reaktif. Apabila ancaman menjadi diketahui, pemaju membuat pembetulan, dan kemudian kemas kini perisian dikeluarkan.

Tetapi akan sentiasa menjadi tempoh kelemahan antara kemunculan ancaman dan perlindungan anda dikemas kini. Sehingga ancaman diketahui dan diselesaikan, Kaspersky dan Norton tidak dapat membantu anda.

Baik: Melayari selamat

Kaspersky dan Norton mengambil pendekatan yang lebih proaktif untuk menyemak imbas web yang selamat. Kami sering memikirkan penyemak imbas sebagai tetingkap kami di internet – kami dapat melihat laman web yang kami inginkan, tetapi mereka tidak dapat melihat kami.

Itu sungguh tidak berlaku. Laman yang berniat jahat dan diretas boleh menjangkiti komputer anda dengan perisian hasad. Trojan kuda menyamar sebagai pemutar video, yang mana laman-laman berbahaya mengatakan bahawa anda perlu memuat turun untuk menonton video kucing comel. Pautan dipendekkan membawa anda tempat gelap yang tidak pernah anda mahu pergi. Senarai terus.

Kaspersky dan Norton mengintegrasikan ciri-ciri dalam pelayar anda yang memberi amaran kepada anda tentang bahaya ini. Kedua-dua syarikat menyimpan pangkalan data yang sangat berbahaya bagi laman web, dan memberitahu anda apabila anda hendak melawatnya.

Ingat bahawa perisian antivirus tidak menyulitkan atau menyiarkan sambungan internet anda. Sekiranya anda ingin menyulitkan dan menyamaratakan sambungan internet anda, anda perlu menggunakan VPN.

Bad: Melambatkan PC anda ke bawah

Kelemahan semua pemeriksaan pautan dalam pelayar adalah jumlah kuasa pengkomputeran dan lebar jalur yang diperlukan. Terutama pada sistem lama, Norton dan Kaspersky benar-benar boleh memperlahankan sesuatu.

Ia bukan hanya ciri keselamatan web yang memberi kuasa kakinya, sama ada. Lifehacker.com menamakan Norton secara keseluruhannya “sangat lambat dan kembung.”

Adakah itu bermakna program tidak melindungi anda? Tidak. Tetapi adakah ia mempengaruhi betapa bergunanya mereka ketika melindungi anda? Malangnya, ya..

Baik: Meliputi perkara penting

Sekurang-kurangnya dengan Norton dan Kaspersky, anda mendapat pelbagai ciri keselamatan dalam satu kotak. Seperti yang disenaraikan di atas, anda mendapat perlindungan anti-virus, firewall, ciri anti-phishing dan banyak lagi.

Hanya ada satu pemasangan, dan tetapan cukup mudah untuk semua orang memahami. Jadi, jika anda mencari penyelesaian keselamatan yang mudah dan komprehensif, Norton dan Kaspersky merangkumi kebanyakan keperluan penting.

Bad: Ciri-ciri utama yang tersedia di tempat lain

Walau bagaimanapun, satu perkara yang perlu diperhatikan ialah Norton dan Kaspersky bukanlah satu-satunya syarikat yang dapat melihat ciri-ciri ini penting.

Windows 10 baru datang dengan firewall, alat penyingkiran perisian berniat jahat, dan kemas kini keselamatan yang kerap. OS X Apple menawarkan banyak perkara yang sama. Semua tanpa kos tambahan. Dan kerana ciri-ciri ini adalah penting untuk sistem pengendalian anda, mereka kurang mendapat sumber daripada Norton dan Kaspersky.

Ciri terbina dalam ini tidak memberikan tahap perlindungan yang sama seperti Norton dan Kaspersky, tetapi mereka pastinya merupakan pilihan bagi mereka yang ingin menjimatkan wang. Terdapat juga beberapa pilihan percuma yang patut dipertimbangkan.

Akhirnya, penyelesaian terbaik untuk memastikan komputer anda bersih menggabungkan penyelesaian perisian dan akal. Tidak mengklik pautan yang mencurigakan dan memastikan perisian anda terkini dapat membantu anda mengekalkan mesin bersih.

Klik di sini untuk kembali ke panduan privasi internet ExpressVPN

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map