Semua yang anda perlukan untuk mengetahui tentang keselamatan mudah alih

Peranti mudah alih hari ini adalah lebih daripada sekadar telefon. Telefon pintar anda juga adalah kamera, jam penggera, GPS, konsol permainan, pemain MP3, dan televisyen.

Apabila peranti mudah alih kami menjadi lebih mampu menyelesaikan semua tugas harian kami, kami mula bergantung pada komputer meja dan komputer riba kami. Apa-apa sahaja yang boleh kita lakukan di rumah, kini kita boleh lakukan di mana sahaja, menjadikannya lebih mudah bagi kita untuk terus berhubung dengan rakan-rakan, keluarga dan rakan-rakan kita. Tetapi sementara ini menambah tahap kemudahan tertentu, ia juga boleh berbahaya.

Kerana kita menyimpan lebih banyak maklumat mengenai mudah alih, risiko serangan kami secara eksponen meningkat. Lagipun, privasi anda hanya sebaik sahaja peranti menyimpannya.

Apa yang menjadikan peranti mudah alih begitu berbeza dari peranti lain ialah kemasukan kad SIM dan sistem operasi yang unik, seperti iOS atau Android.

Apa yang menjadi peranti mudah alih berbanding alat pegun tidak selalu jelas. Dalam beberapa cara, peranti mudah alih seperti router 4G mudah berkongsi ancaman yang sama seperti telefon bimbit lama, manakala komputer riba mungkin terdedah di Wi-Fi awam sebagai telefon pintar.

Ketahui lebih lanjut mengenai keselamatan mudah alih

Satu ilustrasi seorang lelaki yang memegang bug di telinganya, seolah-olah ia adalah telefon! Ia adalah pepijat sebenar, seperti dari Indiana Jones di dalam terowong itu. LOLZ! Oh, dan bug telah NSA dicap padanya.

Tips Keselamatan Mudah Alih Anda Perlu Tahu

Telefon pintar anda adalah talian hidup anda, jadi pastikan anda melindungi segala-galanya di atasnya dengan petua keselamatan mudah alih ini.

Satu ilustrasi telefon pintar dengan ikon Wi-Fi di skrinnya.

Maklumat apa yang melalui rangkaian mudah alih anda

Ketahui cara menavigasi dunia berbahaya Wi-Fi awam dengan panduan menyeluruh ini. Kurangkan risiko serangan siber dan melindungi privasi mudah alih anda.

Satu ilustrasi telefon pintar, tapi inilah kicker: Semua ikon apl adalah padlocks !!

Bagaimana untuk Mengamankan Aplikasi Mudah Alih Anda

Tingkatkan keselamatan telefon pintar anda dengan menjamin aplikasi anda. Ketahui cara mengesahkan aplikasi telefon anda dengan memeriksa maklumat yang dapat diakses oleh mereka.

Satu ilustrasi pengecasan telefon pintar. DENGAN MARKET EXCLAMATION ON IT !!

Bagaimana Mengecas Cell Phone Anda Mengekspos ke Risiko Tidak Diketahui

Kedai USB awam mungkin mudah tetapi mereka sering datang dengan tangkapan. Ketahui cara mengecas telefon anda secara awam tanpa meninggalkan jejak di belakang.

Satu ilustrasi data penghantaran kad SIM.

Bahaya dari Triangulating Lokasi Anda, Menangkap Panggilan, SMS

Ikuti panduan ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kad SIM telefon anda dan bagaimana ia boleh dijejaki dengan mudah. Kemudian, ikuti langkah-langkah untuk membantu menamakan lokasi anda.

Satu ilustrasi telefon pintar dengan dail selamat pada skrin.

Mengunci Peranti Anda

Ia memerlukan lebih daripada sekadar kata laluan mudah untuk memastikan privasi anda selamat. Ketahui cara melindungi privasi anda dengan meningkatkan keselamatan telefon pintar anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me