Sejarah Tor yang tidak mungkin

Ketahui bagaimana Tor berevolusi dari projek ketenteraan kepada kekasih anarkis dalam beberapa dekad sahaja.

Tor: Tahun-tahun awal

Angkatan Bersenjata Amerika Syarikat selalu bergantung pada rangkaian mata-mata yang luas di seluruh dunia untuk mengumpulkan maklumat. Memandangkan maklumat ini menjadi semakin digital pada tahun 1990-an, agensi-agensi ini menyedari betapa berharga untuk aset mereka untuk berkomunikasi dalam talian.

Tidak ada lagi mata-mata memerlukan radio besar, atau perlu memecahkan mesej di akhbar untuk menerima maklumat. Tetapi tentera A.S. juga sedar bahawa cara internet dibina menimbulkan ancaman serius terhadap identiti dan keselamatan sumber mereka. Ia sangat mudah untuk mengesan siapa yang berkomunikasi dengan pelayan yang dikendalikan oleh perisikan atau tentera A.S..

Bayangkan sebuah NGO yang menemui salah satu daripada ahli mereka sering log masuk ke forum ahli-ahli asas tentera, atau syarikat besar yang memerhatikan bahawa pekerja sering membuka laman web agensi kerajaan. Tanpa rangkaian global yang tidak dikenali, pengintip, polis, dan organisasi kerajaan lain tidak dapat berkomunikasi dengan berkesan dengan sumber mereka atau menjalankan penyiasatan rahsia.

Pada pertengahan 1990-an, Makmal Penyelidikan Tentera Laut A.S. mula berfungsi pada penyelesaian. Mereka mula mengembangkan cara untuk mengarahkan data yang disulitkan melalui rangkaian komputer yang diletakkan di seluruh dunia. Kaedah penghalaan ini akan menyembunyikan kedua-dua asal dan destinasi semua data. Selepas tahun 1997, projek ini dibangunkan lagi oleh Agensi Projek Penyelidikan Advanced Defense (DARPA).

Tetapi bagaimanakah rangkaian sedemikian mengesahkan penggunanya? Dan bagaimanakah rangkaian sebegini tetap tidak dapat dikesan? Siapa lagi yang boleh mendapat keuntungan daripada dapat mengakses internet yang tidak dipertikulasikan dengan cara tanpa nama?

Alat awam bukan senjata rahsia

Kita boleh membuat spekulasi mengenai soalan-soalan ini, tetapi bagi para ahli sejarah, sukar untuk menentukan apa perdebatan yang melibatkan organisasi tentera dan intelijen yang terlibat, dan argumen-argumen yang mana mereka meyakinkan mereka untuk melepaskan perisian tersebut untuk kegunaan awam, di bawah lesen bebas pada tahun 2002. tanggungjawab untuk mengekalkan projek itu telah diserahkan kepada Electronic Frontier Foundation (EFF), yang kemudian menyerahkan kendali kepada The Tor Project. Sebilangan besar dananya masih berasal dari pemerintah Amerika Syarikat, walaupun pemerintah Sweden juga menyumbang dengan ketara.

Sebab-sebab penglibatan kerajaan dalam Projek Tor adalah mengelirukan kerana mereka adalah skizofrenia. Kerajaan mahu terus menggunakan rangkaian Tor untuk menghancurkan sumber serangannya, untuk menyusupkan pergerakan hak-hak sivil, dan membolehkan pengintipnya untuk berkomunikasi dengan bijak dengan selamat dan berkesan. Sebaliknya, mereka memberi alat kepada orang ramai yang membolehkan sesiapa sahaja membongkok sumber serangan dan menyembunyikan, atau maklumat, dari pemerintah.

Dengan dan terhadap kerajaan

Tetapi untuk dapat menggunakan alat ini tanpa menimbulkan syak wasangka, kerajaan perlu mempromosikan rangkaian Tor sebagai teknologi pembebasan dan pemberdayaan bagi mereka yang ingin membebaskan diri dari kawalan autoritarian. Mereka perlu bukan hanya mempromosikannya dengan menyebarkan perkataan, tetapi juga dengan membuat perisian itu benar-benar berkesan dan disokong oleh orang yang sama yang ingin dikumpulkan oleh kerajaan.

Kerajaan perlu melepaskan kuasa untuk mengekalkan kuasa. Imbangan rumit ini mungkin juga menjadi sebab kerajaan A.S. telah menjadikan dirinya nama sebagai penyokong yang jelas dan penyerang ganas teknologi ini.

Organisasi seperti kerajaan A.S. tidak sama sekali homogen, dan tidak syak lagi terdiri daripada pelaku yang jujur ​​cuba melindungi hak-hak sivil, serta mereka yang ingin memperkuat struktur otoriter.

skala keadilan

Bolehkah keseimbangan dipengaruhi antara kuasa dan kebebasan?

Untuk menggunakan rangkaian Tor untuk kelebihan kami, kami mesti memahami bagaimana ia berfungsi dan apa batasannya. Kod sumber terbuka Tor membolehkan kami memahami dengan tepat apa yang berlaku di bawah hud dan mengaudit pelaksanaan penyulitan selamat.

Sekiranya anda berminat untuk membaca lebih lanjut mengenai perkembangan Tor, lihat kertas penyelidikan asal dan pengumuman tutor 0.0.0.

Bacaan lanjut

Ketahui lebih lanjut mengenai Tor dengan artikel-artikel ini:

  • Panduan Permulaan kepada Tor
  • Bagaimana Tor Sangat Benar
  • Bagaimana Menggunakan Tor untuk Melindungi Privasi Anda
  • Mula Pantas kepada Tor

Imej yang diketengahkan: Paul Hill / Kelab Photo Dollar

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me