Maklumat apa yang melalui rangkaian Wi-Fi mudah alih

Wi-Fi awam cukup hebat, tetapi ia jauh dari selamat dan jarang peribadi. Memahami maklumat yang anda kongsi dengan siapa yang membantu anda menggunakan Wi-Fi dengan lebih cekap, mengurangkan risiko serangan siber anda, dan membolehkan anda mengkonfigurasi peranti anda mengikut keutamaan anda.


Alamat MAC boleh digunakan untuk mengenal pasti peranti anda

Setiap kali anda menyambung ke tempat Wi-Fi telefon anda memberikan alamat MACnya. Setiap antara muka rangkaian mempunyai alamat sedemikian, yang digunakan untuk mengenal pasti anda sebagai pengguna berulang rangkaian tertentu. Ia juga boleh digunakan untuk mengenal pasti anda di seluruh rangkaian yang berasingan.

Bermula dengan iOS 8, peranti Apple telah memulakan penyiaran alamat MAC yang palsu dan acak yang menjadikan amalan mengesan pengguna lebih sukar. Walau bagaimanapun, masih boleh mengenal pasti peranti anda sebagai peranti iOS. Sistem operasi TAILS juga menyesuaikan alamat MAC secara lalai.

Alamat MAC juga boleh digunakan untuk meningkatkan keselamatan rumah atau pejabat Wi-Fi anda. Anda mengenal pasti peranti yang anda izinkan di rangkaian anda dengan alamat MAC mereka, dan kemudian daftar putih peranti tersebut, pada dasarnya menghalang semua peranti tidak diketahui dari rangkaian anda.

Telefon anda juga mungkin akan menghantar namanya ke titik akses Wi-Fi. Secara lalai, ini sering sama ada penerangan telefon, nama yang anda masukkan semasa anda menetap telefon atau gabungan kedua, seperti “iPhone Patricia”. Anda boleh mengeluarkan atau menukar nama ini dalam tetapan peranti anda.

Penghala Wi-Fi boleh membaca data anda kerana ia melewati penghala

Setelah anda menyambung ke rangkaian Wi-Fi, penting untuk diingat bahawa penghala boleh membaca semua data yang melaluinya. Ini sentiasa termasuk IP destinasi semua lalu lintas anda. Ini membolehkan pengendali Wi-Fi untuk mendapatkan idea yang baik tentang perkhidmatan apa yang digunakan oleh setiap peranti dan yang mana-mana tapak di semua rangkaian sedang dikunjungi.

Jika sambungan tidak disulitkan menggunakan TLS (seperti yang ditunjukkan oleh kunci dalam bar alamat), pengendali rangkaian juga boleh melihat kandungan lalu lintas ini. Ini termasuk e-mel, sembang, kata laluan, dan maklumat peribadi lain. Adalah penting untuk selalu memeriksa TLS dan tidak pernah menghantar sebarang maklumat sensitif melalui sambungan yang tidak disenarai.

Menggunakan VPN atau Tor menghilangkan keupayaan penyedia rangkaian untuk membaca trafik anda, walaupun mereka masih boleh membuat anggaran jumlah data yang anda ambil. Tor, bagaimanapun, hanya akan melindungi lalu lintas web anda sementara VPN akan menyulitkan semua lalu lintas yang akan berlaku dan dari peranti anda.

Rangkaian Wi-Fi yang tidak disiarkan mendedahkan trafik anda kepada semua orang

Terdapat beberapa protokol yang digunakan oleh Wi-Fi untuk menyulitkan lalu lintas antara penghala dan anda. Malangnya, tidak semuanya selamat. Malah, ramai yang tidak menggunakan penyulitan sama sekali. Apabila anda menyambung ke titik akses Wi-Fi yang tidak memerlukan kata laluan untuk disambungkan, tiada lalu lintas anda disulitkan. Ini bermakna aktiviti dalam talian anda boleh dipintas oleh sesiapa sahaja yang berdekatan. Ini adalah risiko keselamatan terkuat yang mungkin anda hadapi di Wi-Fi awam, kerana ia mendedahkan anda kepada serangan bukan hanya dari penghala tetapi juga dari komputer berdekatan. Rangkaian Wi-Fi yang membentangkan skrin log masuk selepas anda menyambung ke penghala tidak melindungi anda dari ancaman ini sama ada.

Risiko ini terutamanya terpakai kepada pusat akses Wi-Fi awam dan bebas, seperti taman, lapangan terbang, atau kedai kopi. Apabila menyiapkan Wi-Fi anda sendiri-tidak kira jika anda berada di rumah atau di lokasi awam-ingat sentiasa menetapkan pasport, dan pilih protokol selamat dalam tetapan, sebaik-baiknya WPA2.

Menggunakan VPN akan melindungi anda daripada ancaman ini, dan pada rangkaian Wi-Fi yang tidak disulitkan, ia menjadi sangat penting untuk menggunakannya. Pastikan VPN anda menggunakan protokol dengan penyulitan yang baik, seperti OpenVPN atau IPSec.

Rangkaian Wi-Fi boleh meneka lokasi anda dalam bangunan

Dengan menggunakan kekuatan isyarat peranti anda dari masa ke masa dan berbanding dengan peranti lain, pengendali titik akses Wi-Fi dapat menebak dengan baik di mana anda berada. Walaupun ini boleh digunakan untuk mengesan pergerakan anda di dalam bangunan atau di ruang awam, maklumat ini boleh menjadi sangat kuat apabila disambungkan ke data lain yang mereka dapat memungut dari sambungan anda, seperti rekod pembelian di kedai atau suapan CCTV.

Ini membolehkan pemilik bangunan menyambung IP ke nombor kad kredit, atau bahkan muka. Untuk mempertahankannya lebih sukar, terutamanya jika anda menghabiskan banyak masa di rangkaian. Sebaik-baiknya, anda akan sentiasa berusaha bersatu dengan orang ramai. Jangan tinggal lebih lama daripada orang lain di kafe, dan jangan pergi ke sudut bangunan yang sama sekali kosong. Ia juga boleh menjadi kepentingan terbaik anda untuk mencari tempat yang tidak berada di bawah pengawasan video, tetapi itu tidak selalu mudah.

Walau apa pun, jangan buat pembelian dengan kad kredit anda semasa cuba melindungi identiti anda. Bayar secara tunai, dan jangan gunakan aplikasi seperti Uber untuk sampai ke atau dari lokasi anda.

Menyambung secara automatik ke rangkaian boleh berbahaya

Selagi Wi-Fi peranti mudah alih anda dihidupkan, ia sentiasa mendengar rangkaian yang dapat ditemui dan akan cuba menyambung kepada mereka yang disambungkan sebelum ini. Tetapi satu-satunya cara untuk memberitahu sama ada ia telah disambungkan ke rangkaian sebelum atau tidak adalah nama rangkaian, dan itu boleh dengan mudah dimalskap.

Tidak ada jaminan bahawa rangkaian Wi-Fi yang dipanggil ‘Starbucks’ sebenarnya dikendalikan oleh Starbucks. Sebenarnya, sesiapa saja boleh dengan mudah menubuhkan rangkaian berniat jahat atas nama itu, sehingga semua peranti yang dilalui olehnya biasanya bersambung ke Starbucks Wi-Fi akan secara automatik bersambung.

Sebaik sahaja bersambung, peranti mendedahkan namanya kepada penghala, dan beberapa perkhidmatan yang anda gunakan mungkin berpotensi diaktifkan secara automatik. Sekiranya tidak disulitkan, maklumat ini boleh dibaca oleh pengendali rangkaian Wi-Fi dan orang lain di sekeliling anda.

Bacaan lanjut

Ketahui lebih lanjut mengenai bahaya Wi-Fi mudah alih dengan artikel-artikel ini:

 • Tetapan Bergerak yang Memengaruhi Privasi Anda
 • Bagaimana Mengecas Cell Phone Anda Mengekalkan Ia kepada Risiko
 • Bahaya dari Triangulating Lokasi Anda, Menangkap Panggilan, SMS
 • Mengunci Peranti Anda
 • Bagaimana untuk Mengamankan Aplikasi Mudah Alih Anda
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map