Lindungi privasi kewangan anda dengan Bitcoin: Panduan menyeluruh

Manual komprehensif ini akan menerangkan bagaimana anda boleh menggunakan Bitcoin untuk melindungi privasi kewangan anda.

Contents

Selepas anda membaca manual ini, pastikan anda menyemak panduan langkah demi langkah: Bagaimana untuk membuat pembayaran tanpa nama dengan Bitcoin.

Lompat ke …

 • Kenapa penting untuk menyimpan dana anda secara peribadi
 • Bagaimana Bitcoin memberanikan diri tanpa nama
 • Bagaimana anda boleh de -onymized menggunakan Bitcoin
 • Bagaimana menjadi telus
 • Bagaimana untuk melindungi diri anda daripada tidak dikenali
 • Bagaimana untuk mengalihkan pemindahan antara identiti
 • Panduan: Bagaimana untuk membuat pembayaran tanpa nama dengan Bitcoin

Kenapa penting untuk menyimpan dana anda secara peribadi

Panduan ini juga boleh didapati dalam format pdf.

Sebagai sistem kewangan, fungsi Bitcoin sepenuhnya berbeza dari rangkaian perbankan yang mantap. Bitcoin membolehkan anda menyimpan dana sendiri, tanpa memerlukan pihak ketiga, dan ia meletakkan beban menyimpan dana tersebut dengan selamat dan boleh diakses pada anda.

Semasa membuka akaun dengan bank tradisional atau institusi kewangan lain memerlukan kos dan usaha yang signifikan, membuat akaun Bitcoin cepat dan mudah dilakukan di komputer rumah anda. Proses cepat ini memungkinkan untuk membuat berjuta-juta akaun berasingan jika anda inginkan.

Dua aspek khususnya privasi dan fungsi identiti sangat berbeza dengan Bitcoin daripada sistem kewangan warisan.

Nama samaran melindungi identiti anda dalam Bitcoin

Akaun bank, akaun PayPal, atau kad kredit sentiasa terikat dengan identiti sebenar, menjadikannya sukar bagi ramai orang untuk membukanya. Bitcoin membolehkan anda menggunakan mana-mana persona atau identiti dalam talian yang anda mahukan.

Mampu menggunakan internet tanpa nama atau secara tidak sengaja adalah satu-satunya cara bagi ramai orang untuk benar-benar menjadi diri mereka sendiri. Beratus-ratus juta orang di seluruh dunia tidak diterima dalam masyarakat mereka atas alasan mereka tidak dapat mengawalnya.

Nama samaran digunakan oleh wanita yang bersuara untuk hak mereka, ateis yang dilahirkan dalam masyarakat keagamaan, dan orang yang kritis terhadap kerajaan mereka untuk menyebarkan pemikiran mereka, memperkuat sebab mereka, dan menggalakkan mereka di sekeliling mereka untuk melakukan perkara yang sama.

Lelaki dan wanita yang berani ini mengancam keselamatan dan kesejahteraan mereka sendiri untuk mempertahankan siapa mereka dan apa yang mereka percaya. Teknologi memberi mereka kuasa untuk menjadi pemimpin dalam perubahan sosial dengan lebih cekap daripada yang pernah mereka lakukan sebelumnya. Teknologi juga menghubungkan individu yang berpikiran sedemikian supaya mereka boleh membentuk masyarakat yang mereka berusaha.

Mengekalkan identiti dengan berikut yang besar mungkin memerlukan perkhidmatan yang dibayar seperti blog, reka bentuk logo, foto stok, VPN, atau terjemahan. Tanpa keupayaan untuk membayar perkhidmatan ini secara anonim, anda akan terpaksa mendedahkan identiti sebenar anda untuk mengekalkan nama samaran anda. Keadaan yang jelas tidak masuk akal, dan satu dengan ramalan berbahaya.

Bagaimana Bitcoin memberanikan diri tanpa nama

Bitcoin adalah teknologi yang penting dan memberdayakan. Menggunakan akaun Bitcoin dengan nama samaran melindungi hak anda untuk kekal tanpa nama di internet. Ia membolehkan pengumpulan dana tanpa nama atau tanpa nama. Kumpulan secara kolektif boleh mengawal akaun Bitcoin, dan memilih sama ada menyembunyikan atau mendedahkan maklumat kewangan mengikut kehendak.

Terdapat banyak sebab positif untuk sistem perbankan peribadi dan selamat seperti Bitcoin:

Kumpulan hak pekerja boleh, sebagai contoh, mengumpulkan dana dengan Bitcoin. Wang itu boleh digunakan untuk pelayan, risalah, pembantu jauh … dan semua tanpa mengikat sebarang transaksi dengan identiti sebenar sukarelawan.

Begitu juga, mangsa penderaan domestik mungkin menggunakan Bitcoin untuk menyusun dana secara selamat untuk mempersiapkan kehidupan yang bebas.

model privasi tradisional vs baru

Model privasi tradisional dan model privasi baru seperti yang dijelaskan oleh Satoshi Nakamoto dalam Bitcoin Whitepaper yang asal.

Privasi melalui akaun palsu

Privasi dalam perbankan tradisional dijamin oleh institusi yang membentuk sistem, seperti bank, syarikat kad kredit, dan kerajaan. Mereka (cuba) memastikan bahawa baki bank anda tetap rahsia. Ini meletakkan mereka dalam kedudukan yang halus, di mana mereka hanya mempunyai pengawasan lengkap mengenai apa yang sedang berlaku.

Dalam ekosistem Bitcoin, semua orang dapat melihat sejarah setiap baki akaun, tetapi mereka tidak dapat melihat siapa yang mengawal akaun. Semua alamat dan urus niaga direkodkan dalam pangkalan data yang diedarkan oleh Bitcoin, Blockchain. Alamat tidak mempunyai nama atau alamat IP yang dilampirkan kepada mereka, sehingga tidak selalu mungkin untuk mengetahui transaksi mana yang menjadi milik individu tersebut.

Ketelusan memerlukan perlindungan

Bitcoin adalah secara lalai sistem telus, di mana setiap maklumat tersedia untuk orang ramai. Oleh itu, setiap pengguna Bitcoin memerlukan beberapa tahap perlindungan. Sesiapa yang mempunyai kekayaan besar di Bitcoin tidak mahu mengiklankan dana mereka kepada setiap orang yang mereka berurusan, atas alasan yang jelas. Tetapi setiap kali anda hanya menghabiskan sebahagian kecil daripada dompet Bitcoin anda, anda mendedahkan kekayaan anda kepada pihak yang lain. Melakukannya di internet adalah seperti berkelip besar wang tunai dalam lorong belakang gelap. Ia tidak dianjurkan! Seorang penjenayah mungkin melihat berapa banyak yang anda miliki, dan memutuskan untuk mengikutinya. Mengedarkan kekayaan anda antara beberapa dompet dan menggunakan alamat yang berbeza untuk setiap transaksi adalah amalan biasa yang menghalang orang lain mengetahui berapa banyak Bitcoin yang anda miliki.

Bagaimana anda boleh de -onymized menggunakan Bitcoin

Malangnya, terdapat beratus-ratus cara transaksi Bitcoin dapat dikaitkan dengan identiti sebenar seseorang. Nama samaran yang sebenarnya terhadap musuh yang bijak sangat sukar dicapai. Sebarang pendekatan ikhlas untuk tidak dikenali di Bitcoin memerlukan penggunaan enkripsi dan alat komunikasi holistik (lihat panduan ExpressVPN pada PGP, OTR dan Tor).

Sepanjang beberapa bulan sahaja, anda boleh menghubungi beratus-ratus alamat Bitcoin. Seringkali hanya perlu untuk mengaitkan hanya salah satu alamat ini dengan identiti sebenar anda untuk mengolah identiti sebenar anda.

Bitcoin dapat dikesan pada Blockchain

Setiap transaksi Bitcoin mengandungi sekurang-kurangnya satu input (di mana Bitcoins berasal) dan sekurang-kurangnya satu output (di mana Bitcoins sedang dihantar). Ini bermakna bahawa sekali alamat tunggal diketahui, ada jejak untuk mengikuti Bitcoins.

Ciri lain dari urus niaga Bitcoin ialah mereka selalu perlu sepadan dengan transaksi sebelumnya. Sekiranya 1 Bitcoin diterima, tetapi anda hanya mahu membelanjakan 0.4 Bitcoin, anda perlu membuat transaksi di mana 1 Bitcoin akan meninggalkan akaun anda. 0.4 Bitcoin akan dijadikan pembayaran, maka 0.6 Bitcoin akan kembali kepada anda sebagai perubahan. Wallet anda Bitcoin akan mengendalikan proses ini secara automatik, tetapi penting untuk memahami prinsip untuk menggunakannya tanpa nama.

Pemilik Bitcoin asal tidak tahu apa yang anda lakukan dengan wang itu, tetapi mereka dapat melihat jumlah yang terlibat. Mereka boleh melihat dua transaksi pada akaun anda: satu untuk 0.4 Bitcoin dan satu untuk 0.6 Bitcoin. Mereka tidak dapat melihat yang mana pembelian itu dan yang mana “perubahan”, tetapi itu adalah kira-kira 50%. Apabila anda membuat transaksi pada masa akan datang, ia adalah 25% meneka, dan sebagainya.

1 input yang digunakan, 2 output dibuat

1 input yang digunakan, 2 output dibuat.

Inilah sebabnya mengapa membuat banyak urus niaga, walaupun di antara diri anda, meningkatkan keterlibatan anda dalam rangkaian Bitcoin (selagi perisian dompet anda tidak menggunakan semula alamat!).

Begitu juga, jika anda menerima 0.5 Bitcoin tetapi mahu menghabiskan 1 Bitcoin, anda perlu memiliki alamat Bitcoin tambahan dengan nilai gabungan sekurang-kurangnya 0.5 Bitcoin di dalamnya. Sekali lagi ia meneka 50%, tetapi sekarang anda mempunyai satu lagi alamat Bitcoin yang boleh dilihat secara umum. Mempunyai alamat Bitcoin yang boleh dilihat secara umum dapat memudahkan untuk mengetahui identiti anda.

2 input yang dimakan, 2 output dibuat

2 input yang dimakan, 2 output dibuat.

Nama anda mungkin dikaitkan dengan alamat Bitcoin anda

Nama sebenar anda mungkin disambungkan kepada urus niaga Bitcoin apabila anda melakukan transaksi dengan Bitcoin, misalnya, jika anda membeli barang dalam talian dan minta mereka dihantar ke alamat sebenar anda. Pertukaran Bitcoin dan bahkan beberapa ATM sering memerlukan anda untuk menunjukkan identifikasi sebelum membuat pembelian. Apabila anda membeli bitcoin dari seseorang secara langsung, mereka mungkin tahu siapa anda dan menyimpan rekod transaksi. Rekod ini boleh jatuh ke tangan musuh anda, atau mungkin diumumkan kepada umum.

Undang-undang anti pencucian wang negara anda mungkin memerlukan anda untuk mendedahkan identiti anda apabila membeli atau menjual Bitcoin, menjadikannya perlu untuk menghancurkan jejak mereka di blok penghalang.

Alamat IP anda mungkin dikaitkan dengan alamat Bitcoin anda

Apabila anda membuat urus niaga Bitcoin, anda pada asasnya membuat mesej pada telefon atau komputer anda dan menghantarnya ke rangkaian Bitcoin. Seseorang yang mengendalikan sejumlah besar nod dalam rangkaian Bitcoin mungkin dapat memadankan beberapa urus niaga anda ke alamat IP anda, kemudian mensemoni seluruh timbunan Bitcoins anda.

Ia agak mudah untuk mengelakkan ini di komputer dengan menyampaikan semua transaksi melalui rangkaian Tor. Kebanyakan pelanggan Bitcoin dan dompet menyokong proksi Tor Socks5.

Mengumumkan alamat Bitcoin anda sebelum masuk ke Blockchain dapat membiarkan orang lain mengesan anda

Sebaik sahaja alamat Bitcoin dimasukkan ke dalam Blockchain, ia dirakamkan secara terbuka dalam pangkalan data global yang tidak berubah. Tetapi sebelum itu berlaku, kemungkinan bahawa hanya dua pihak-penerima dan penghantar-mempunyai pengetahuan tentang alamat ini. Sekiranya anda membuat carian untuk alamat yang belum muncul di Blockchain, sama ada anda pemilik alamat ini, atau seseorang meminta bayaran daripada anda.

Untuk mengelakkan daripada dijejaki dengan cara ini, adalah penting untuk membuat semua permintaan pembayaran dan menyebut alamat lain melalui saluran yang disulitkan:

 • Pastikan laman web yang anda lawati mempunyai HTTPS yang dibolehkan apabila anda mencari alamat Bitcoin
 • Gunakan VPN dan Tor apabila mungkin
 • Sulitkan komunikasi anda dengan PGP dan OTR.

Memiliki fail dompet mungkin bukti yang cukup bahawa anda mengawal Bitcoins

Mesej yang ditandatangani adalah satu-satunya bukti kukuh bahawa anda memiliki alamat Bitcoin tanpa mendedahkan kunci persendirian. Berhati-hati apabila menandatangani mesej menggunakan kekunci Bitcoin anda. Mesej yang ditandatangani adalah ciri yang hebat (kami akan bercakap lebih lanjut mengenai kenapa kemudian), tetapi mereka membenarkan sesiapa tahu bahawa anda mengawal alamat Bitcoin yang anda tandatangani dari.

Sekiranya seseorang cuba untuk menyamaratakan anda, mereka mungkin berpuas hati dengan bukti yang lemah daripada mesej yang ditandatangani: mengetahui bahawa anda menyimpan rekod alamat awam adalah bukti yang cukup untuk seseorang membuat kesimpulan bahawa anda terlibat dalam urus niaga Bitcoin dan Bitchin Blockchain akan menunjukkan kepada mereka dengan tepat transaksi. Apa yang perlu mereka lakukan ialah mencari alamat yang anda rakam.

Kebanyakan perisian dompet menyimpan alamat awam tanpa penyulitan, hanya menyulitkan kekunci persendirian. Ini bagus untuk pengalaman pengguna, kerana anda tidak perlu menaip kata laluan setiap kali anda ingin melihat baki atau memeriksa transaksi anda.

Anda boleh menyimpan dompet anda dengan selamat pada pemacu USB luaran, perkhidmatan storan awan, atau bahkan akaun e-mel anda jika kunci peribadi cukup disulitkan. Tetapi sesiapa sahaja yang mempunyai akses kepada medium ini boleh menganggarkan alamat yang anda hadapi dan urus niaga yang anda buat.

Untuk melindungi diri anda, anda perlu menyulitkan semua sandaran dengan kata laluan kedua atau PGP.

tinggal tanpa nama dengan kotak di atas kepala anda

SULIT SEGALANYA untuk tetap tanpa nama!

Bagaimana menjadi telus

Konsep privasi lebih tepat ditakrifkan sebagai jumlah kawalan yang anda miliki atas maklumat anda. Kawalan ini bukan sahaja termasuk kuasa untuk menyembunyikan atau menyembunyikan maklumat peribadi anda, tetapi juga kuasa untuk mendedahkannya kepada orang ramai. Ketelusan berguna jika anda perlu mendapatkan legitimasi di mata penonton atau penyokong anda. Bitcoin membolehkan anda telus kepada sebarang tahap yang anda suka. Anda boleh menggunakannya untuk membuktikan transaksi tunggal atau pemilikan alamat Bitcoin. Ketelusan juga membolehkan anda mengaudit organisasi anda ke satoshi terakhir (unit terkecil dari Bitcoin), tanpa mendedahkan identiti atau lokasi sebenar anda.

Apabila dibandingkan dengan sistem kewangan tradisional, ketelusan Bitcoin adalah inovasi penting dan memberdayakan kerana ia membolehkan anda untuk membuktikan kebimbangan bahawa anda membuat transaksi dana. The blockchain tidak berbohong, dan ia tidak boleh disogok.

Ketelusan melalui tandatangan

Bentuk transparansi Bitcoin yang paling sederhana adalah untuk menghubungkan dua identiti dengan menandatangani kenyataan. Bagaimana anda melakukan ini bergantung kepada perisian dompet tertentu anda, tetapi prinsipnya selalu sama. Anda menulis pernyataan lisan kemudian menandatangani secara digital, dengan kunci peribadi anda. Ini tidak semestinya membuktikan bahawa kenyataan itu benar; ia hanya membuktikan bahawa pemilik alamat membuat kenyataan itu.

Sebagai contoh, jika pengendali laman web mendakwa mereka mengawal alamat Bitcoin dalam kenyataan mereka, dan pemilik alamat Bitcoin mendakwa mereka adalah pengendali laman web itu dalam pernyataan mereka, anda boleh membuat kesimpulan bahawa kedua-dua adalah entiti yang sama. Anda kemudian boleh menghantar dana ke alamat Bitcoin, selamat dalam pengetahuan bahawa ia akan ke laman web yang betul.

Anda juga boleh menggunakan tandatangan ini untuk membuat kenyataan tentang beberapa urus niaga anda. Sebagai contoh, anda mungkin perlu membuktikan kepada juruaudit bahawa anda membuat urus niaga, atau anda mengawal jumlah dana tertentu.

Ini sangat berguna untuk penerimaan digital yang tidak boleh dipasangkan. Dengan hanya beberapa klik anda boleh membuktikan kepada peniaga seni bahawa anda memiliki dana yang mencukupi untuk membeli lukisan, atau mungkin menunjukkan pelabur anda bahawa anda masih mengawal wang mereka.

tanda dan sahkan mesej anda

Tandat dan sahkan mesej anda untuk membuktikan anda mengawal dana.

Saya, pemilik alamat 1Hta9NXidkpUeKTEzoVQuP1QoiqkZ4vj6M menikmati panduan menulis mengenai privasi.
H3FwKAAJjJ6nzIw22fiWH9O7jgiXHACT + zSrd0Jlm9xGOrYKEX / 22QZr8vL0XmPW7w3nHjVOLB9K3GnXpMv9nBE =

Ketelusan melalui alamat semula

Dana Pertahanan Edward Snowden rasmi menggunakan alamat Bitcoin statik untuk sumbangan Bitcoinnya. Ini menunjukkan betapa banyak Bitcoin mereka telah bangkit, dan memberi jaminan bahawa mereka tidak ditipu untuk mendermakan kepada seseorang yang mendakwa mengumpul wang bagi pihak pertahanan Snowden.

Tahap ketelusan ini boleh digunakan di mana saja, untuk membuktikan bahawa dana tidak diremukkan dan wang dibelanjakan secara bertanggungjawab.

Bagaimana untuk melindungi diri anda daripada tidak dikenali

Berhati-hati dengan maklumat yang anda berikan tentang diri anda

Peraturan pertama adalah untuk menyedari apa yang anda lakukan, dan apa yang anda dedahkan tentang diri anda. Tanya tindakan awak. Adakah anda berada di VPN? Apa yang telah anda buat sebelum ini pada alamat IP ini? Tab yang mana pada masa ini anda buka di penyemak imbas anda? Dompet Bitcoin mana yang anda gunakan? Di manakah wang dalam dompet itu berasal, dan apa yang telah anda beli sebelum ini? Siapa yang baru-baru ini telah berkomunikasi tentang apa yang akan anda lakukan, dan adalah maklumat yang disulitkan?

Semua maklumat ini adalah penting jika anda ingin melindungi diri anda. Terdapat banyak perkara kecil yang mendedahkan sedikit tentang anda dalam talian. Perkara-perkara berikut akan menerangkan bagaimana anda boleh melindungi diri anda. Sentiasa berhati-hati, dan ingat untuk tetap sedar tentang data yang anda serahkan kepada siapa dan untuk memikirkan bagaimana ia dapat digunakan untuk mengenal pasti anda.

Jangan gunakan alamat semula

Pilih dompet Bitcoin yang menghormati privasi anda dengan tidak menggunakan semula alamat. Dompet HD (Deterministik Hierarki) menghasilkan bilangan alamat yang tidak terhingga secara teoritis dari satu biji tunggal. HD Wallets memudahkan untuk menggunakan alamat baru bagi setiap transaksi dan juga menyediakan mekanisme sandaran selamat.

Berhati-hati dengan perkhidmatan di mana alamat pengeluaran anda ditetapkan. Tukar alamat Bitcoin anda secara manual selepas setiap pengeluaran ke alamat yang tidak digunakan. Galakkan orang lain untuk menukar alamat mereka selepas setiap penggunaan juga, kerana amalan mereka akan mempengaruhi privasi anda semasa anda berinteraksi dengan mereka.

Gunakan Tor

Untuk mengekalkan ketidaksonymitas anda, gunakan Penyemak Imbas Tor atau sistem operasi TAILS, yang dipasang sebelum dipasang dengan dompet Electrum Bitcoin. Jalankan semuanya melalui Tor secara lalai.

Konfigurkan dompet anda untuk menyambung ke rangkaian Bitcoin melalui rangkaian Tor. Anda boleh melakukannya dengan memasang Pelayar Tor dan mengkonfigurasi proksi di bawah Pilihan > Advanced > Rangkaian > Tetapan. Pastikan tetapan lalai dari Socks v5 pada 127.0.0.1 pada Port 9050, kemudian masukkan nilai-nilai ini dalam tetapan sambungan dompet Bitcoin anda.

Ia juga amalan yang baik untuk mengarahkan perbualan anda melalui rangkaian Tor, dengan tetapan proksi yang sama. Anda juga boleh mengkonfigurasi penyedia storan awan dengan cara ini.

Sulitkan penyemakan imbas, sembang, e-mel, sandaran anda

Selamat menyemak imbas anda

Sentiasa gunakan HTTPS apabila melihat laman web dengan sebarang maklumat yang berkaitan dengan identiti anda atau transaksi Bitcoin. Protokol mudah ini digunakan untuk menyulitkan lalu lintas antara laman web yang anda lihat dan komputer anda. Ikon kunci hijau dalam bar alamat penyemak imbas anda menunjukkan bahawa laman web yang anda gunakan menggunakan HTTPS.

Cara lain untuk memastikan penyemakan imbas anda adalah dengan VPN. Apabila anda menggunakan VPN, VPN menyembunyikan IP sebenar anda dari tapak yang anda berinteraksi. Berhati-hati apabila memilih pembekal VPN. Berhati-hati membaca polisi privasi mereka, khususnya berkenaan dengan maklumat yang mereka log.

Gunakan Pelayar Tor untuk terus menyembunyikan lokasi anda dari tapak yang anda akses. Perkhidmatan yang menggunakan alamat .onion membenarkan sambungan yang disulitkan dan tanpa nama di hujung ke hujung yang paling selamat di internet.

Menyulitkan sembang anda

Untuk perlindungan maksimum, buat sekurang-kurangnya satu akaun jabber (juga dirujuk sebagai XMPP) untuk setiap identiti dalam talian anda. Terdapat banyak perkhidmatan percuma yang tersedia untuk anda pilih. Daftar melalui Tor dan laluan semua perbualan anda melalui rangkaian Tor, menggunakan proksi Socks v5 terbina untuk keselamatan tambahan.

Untuk memastikan bahawa sembang anda tidak boleh dipintas dan dibaca oleh sesiapa selain daripada penerima yang dimaksudkan, gunakan OTR sebagai protokol penyulitan yang boleh dipercayai dan mantap. Perhatikan bahawa anda hanya boleh menggunakan OTR jika orang yang anda berkomunikasi menggunakannya juga.

Buat e-mel anda peribadi

Daripada semua perkhidmatan dalam talian, e-mel adalah paling terdedah kepada pengintipan dan peretasan. Walaupun pembekal e-mel yang baik akan menjadikannya sangat sukar bagi penyerang untuk mengakses sistem anda, pembekal masih boleh menyerahkan data anda secara sukarela kepada pemerintah, apabila ditanya. Malangnya bagi orang yang mencari privasi, banyak penyedia e-mel menjadikannya sukar, jika tidak mustahil, untuk mengakses e-mel anda melalui Tor. Ada juga yang memerlukan anda mengikat alamat e-mel anda ke nombor telefon atau identiti yang sebenarnya.

Gunakan PGP untuk menyulitkan e-mel anda, walaupun anda hanya dapat berbuat demikian dengan orang yang juga menggunakan PGP. Jika anda sangat prihatin tentang privasi anda, elakkan berkomunikasi melalui e-mel bersama-sama.

Selamat dan penyulitan back up anda

Bagaimana anda membuat sandaran bitcoin anda bergantung kepada perisian yang anda gunakan. HD Dompet memberi anda rentetan perkataan rawak yang boleh digunakan untuk mencipta dompet anda. Apa yang perlu anda lakukan ialah menulis kata-kata tersebut dan kuncikannya dengan selamat. Hati-hati! Orang jahat hanya perlu tahu kata-kata anda untuk mencuri Bitcoins anda. Ia secara umumnya dianggap tidak bijak untuk menyimpan kata-kata ini pada mana-mana peranti elektronik untuk sebab itu, tetapi dengan ketiadaan ruang fizikal yang selamat, ia mungkin tidak dapat dielakkan.

Cara paling mudah untuk menyulitkan kata-kata rawak dari dompet HD anda (atau mana-mana teks lain) adalah dengan PGP, walaupun ini memerlukan anda untuk memikirkan bagaimana untuk membuat sandaran kunci PGP. Sekiranya anda menyulitkan kunci PGP anda dengan kata laluan yang sangat baik (ia perlu panjang dan tidak dapat diingati: minda manusia gabungan sangat terkenal di), anda hanya perlu mengingati satu kata laluan utama untuk mengakses semua fail anda. Lihat postingan blog ini tentang Diceware untuk mengetahui cara membuat kata laluan induk seperti itu. Gunakan kata laluan untuk menyulitkan kunci PGP anda, kemudian buat sandaran semua fail lain dengan menyulitkannya dengan kunci PGP yang disulitkan.

Gunakan dompet berasingan bagi setiap identiti

Mudah untuk mengekalkan dompet Bitcoin yang berbeza untuk setiap identiti dalam talian anda. Anda boleh mempunyai dompet untuk setiap keperluan. Contohnya, anda boleh:

 • dompet untuk derma masuk
 • dompet untuk identiti sebenar anda
 • dompet untuk pendapatan iklan anda
 • dompet untuk simpanan anda … dan sebagainya.

banyak dan banyak dompet

Anda akan memerlukan banyak dompet!

Anda tidak perlu memuat turun perisian berasingan untuk setiap identiti anda. Apa yang anda perlu lakukan adalah menyimpan fail dompet berasingan (fail yang mengandungi kunci awam dan peribadi anda). Hanya pastikan anda tidak mengelirukan fail berasingan, dan jangan campurkan dana mereka.

Setiap kali anda perlu memindahkan dana di antara identiti anda, anda perlu menghalang jejak untuk membuat kesulitan untuk sesiapa yang menghubungkan identiti anda bersama-sama.

Pindah tumpang antara identiti

Apabila memikirkan sistem kewangan tradisional sinonim “obfuscate”, “tumble”, atau “campuran” bunyi seperti aktiviti untuk penjenayah.

Oleh kerana sifat Bitcoin yang transparan, urus niaga perniagaan mungkin memerlukan beberapa bentuk pengungkapan untuk melindungi rahsia perdagangan dan amalan perniagaan. Pindahan kawat dari orang ke akaun bank tetap tidak harus didedahkan kepada pihak lain. Tidak juga pelanggan atau pesaing mengetahui bagaimana pendapatan digunakan. Tanpa mengelirukan kita tidak dapat tidak mendedahkan lebih banyak daripada yang kita perlu, jadi itu adalah amalan yang baik untuk memastikan dompet Bitcoin anda sebagai peribadi yang anda perlukan untuk menjadi.

Bagaimana untuk mengalihkan pemindahan antara identiti

Pertukaran individu

Terdapat banyak cara untuk mengalihkan pemindahan. Anda boleh bertukar Bitcoins dengan orang lain pada kadar pertukaran 1: 1, walaupun ini memerlukan kepercayaan yang besar pada pihak yang lain. Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan escrow luar. Pilihan ini jarang digunakan, kerana syarikat escrow mungkin mencatat maklumat yang menjejaskan transaksi.

Dompet dalam talian

Anda juga boleh melindungi privasi anda dengan menggunakan dompet dalam talian yang tidak memberikan alamat unik kepada setiap pengguna. Contohnya adalah pertukaran dalam talian. Apabila mendepositkan Bitcoins anda ke dalam dompet sedemikian, syiling anda mungkin berakhir di tangan orang lain. Sebaliknya, anda mungkin menerima syiling yang dimiliki oleh orang lain. Perkhidmatan ini dipanggil Tumblers. Penting untuk diperhatikan bahawa anda tidak akan mendapat atau kehilangan sebarang Bitcoin semasa proses ini.

Pertukaran Bitcoin biasa sangat mungkin mematuhi peraturan pengubahan wang haram yang ketat. Mereka akan menyimpan rekod semua urus niaga anda, mungkin selama-lamanya, yang boleh diserahkan kepada agensi penguatkuasaan undang-undang. Mereka juga mungkin meminta bukti identiti anda sebelum mereka membiarkan anda mengeluarkan duit syiling, amalan yang mungkin menjejaskan privasi anda lebih daripada sekadar mengesan Bitcoin anda.

Tiada dompet dalam talian yang wujud untuk tujuan menumbangkan syiling akan dapat memberikan jaminan bahawa anda akan menerima Bitcoins yang belum dipegang oleh anda. Melakukannya akan memerlukan mereka untuk menjejaki keseluruhan proses (bukan sekadar deposit dan pengeluaran), yang akan mengalahkan titik sistem. Satu lagi risiko penting Bitcoin Exchange ialah anda mempercayai Bitcoins anda dengan pihak ketiga yang mungkin beroperasi secara tanpa nama. Anda tidak akan mempunyai sebarang bantuan jika pembekal pertukaran atau dompet hilang dengan dana anda, seperti yang telah terjadi beberapa kali.

Altcoins

Satu lagi cara untuk mencabut diri anda dari Bitcoins anda adalah untuk menjualnya. Anda boleh menukar Bitcoins anda untuk wang tunai atau emas, tetapi pilihan yang lebih baik adalah untuk bertukar mereka untuk altcoin. Dengan cara itu urus niaga lebih murah, lebih selamat dan mudah dilaksanakan secara online tanpa nama. Anda juga boleh menjual Bitcoins anda sebagai pertukaran untuk cryptocurrency lain dengan volum tinggi dan penutup pasaran, kemudian membelinya kembali pada pertukaran kedua sejurus selepas.

Anda perlu mencari pelbagai pertukaran, dengan keperluan KYC (Know Your Customer) yang rendah, yang boleh dipercayai dengan duit syiling anda. Ini boleh menjadi cabaran.

Coinjoin

Coinjoin adalah cara paling menjanjikan untuk mengekalkan privasi kewangan anda dengan Bitcoin. Ia berfungsi dengan menggabungkan banyak transaksi menjadi satu, sehingga tidak jelas apakah masukan dan outputnya berkorelasi.

Ini boleh dilakukan dengan perisian yang menghapuskan risiko dana yang hilang atau dicuri. Setiap tandatangan dibuat pada komputer peserta, jadi sesiapa yang cuba menyambung tandatangan tidak dapat menukar transaksi, atau mengalihkan dana. Dana akan sentiasa berada dalam alamat Bitcoin yang anda kendalikan.

Ia mungkin untuk melakukan ini dengan cara yang terdesentralisasi, supaya perkhidmatan itu tidak bergantung kepada pihak luar atau pelayan terpusat. Ia hanya memerlukan peserta transaksi.

coinjoin scrambles input dan output untuk mengekalkan anonimiti anda

Perkhidmatan seperti Coinjoin berebut input dan output Bitcoin untuk mengekalkan kesamaan nama semua orang.

Masalah terbesar dengan Coinjoin adalah bahawa ia mungkin masih dapat mengaitkan input dan output, kerana seringkali secara matematik terlalu sedikit kemungkinan gabungan input dan output, yang membolehkan komputer menentukan input mana yang sesuai dengan output yang.

Untuk mengurangkan kemungkinan seseorang memikirkan input dan output yang dimiliki antara satu sama lain, protokol tersebut harus diseragamkan dalam beberapa cara. Oleh kerana input tidak dapat diselaraskan dengan mudah, output mungkin dipratentukan. Sebagai contoh, anda mungkin mengehadkan output kepada betul-betul satu Bitcoin. Mengehadkan output kepada betul-betul satu Bitcoin akan menjadikannya mustahil untuk memadankan akaun ke transaksi, kerana setiap output akan 1 Bitcoin. Walau bagaimanapun, masukan anda mungkin lebih daripada satu Bitcoin, jadi perbezaan akan dikembalikan kepada anda untumbled. Ini kerana jumlah ganti boleh dipadankan dengan transaksi.

Coinjoin boleh digunakan beberapa kali, dan seberapa banyak urusniaga dikelompokkan bersama, peserta boleh menjimatkan yuran transaksi. Coinjoin adalah kaedah pilihan untuk mendapatkan privasi dalam rangkaian Bitcoin. Ia juga mungkin bahawa fungsi ini mungkin satu hari dimasukkan secara langsung pada paras protokol sebagai standard, kerana beberapa altcoin sudah dilakukan.

Panduan ini juga boleh didapati dalam format pdf.

Jangan lupa untuk menyemak panduan langkah demi langkah ini: Bagaimana untuk membuat pembayaran tanpa nama dengan Bitcoin.

Imej yang dipaparkan: (1) allapen / Dolar Photo Club, (2) Sergey Nivens / Kelab Photo Dollar, (3) pitrs / Dolar Photo Club.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me