Keselamatan teknologi untuk mangsa keganasan rumah tangga

Amaran kandungan: Panduan ini membincangkan aspek keganasan dan penyalahgunaan rumah tangga.

Keganasan rumah tangga adalah mengenai penyalahgunaan kuasa dan kawalan, yang boleh mengambil banyak bentuk. Sering kali, teknologi boleh berfungsi sebagai alat kawalan dan penindasan utama, dalam talian dan di luar.

Survivor tidak bertanggungjawab terhadap atau mengawal tindakan pendera mereka, tetapi belajar tentang bagaimana teknologi boleh digunakan terhadap mereka boleh pula membantu mereka mengawal dan mengambil langkah berjaga-jaga untuk melindungi diri mereka.

Panduan ini memberi petua mengenai bagaimana untuk lebih selamat dan mengawal teknologi, menegaskan autonomi anda di alam digital, dan berusaha ke arah mewujudkan keselamatan dan keselamatan.

Tumpuan panduan ini khusus mengenai kawalan dan penyalahgunaan paksaan berkaitan teknologi. Untuk bantuan dengan aspek keganasan rumah tangga lain, serta bantuan segera, sila hubungi organisasi keganasan rumah tangga yang anda percayai.

Sebelum anda mula membaca jika anda percaya seseorang sedang memantau peranti anda, sama ada melawat halaman ini dari peranti orang yang tidak mempunyai akses fizikal atau jauh ke, seperti komputer awam, atau menggunakan tetingkap inkognito penyemak imbas anda untuk melayari laman ini secara peribadi.

Contents

Lompat ke …

Kepentingan keselamatan digital dalam situasi keganasan rumah tangga

Bahagian 1: Pakai peranti anda

 • Bagaimana untuk memberitahu jika seseorang telah diserang telefon, komputer, atau peranti lain
 • Pastikan anda boleh mempercayai telefon anda
 • Pastikan anda boleh mempercayai komputer anda
 • Pastikan anda boleh mempercayai alat-alat di rumah anda
 • Pastikan anda boleh mempercayai kereta anda

Bahagian 2: Bagaimana untuk memastikan fail, data, dan maklumat penting anda

 • Simpan fail anda ke awan
 • Gunakan pengesahan dua faktor
 • Gunakan USB USB rahsia
 • Imbas rekod paling penting anda
 • Selamatkan kehadiran media sosial anda

Bahagian 3: Bagaimana melindungi komunikasi anda dari pengawasan

 • Menyulitkan sembang anda
 • Berhati-hati dengan metadata telefon
 • Lindungi akaun e-mel anda

Seksyen 4: Bagaimana untuk mewujudkan kebebasan kewangan

 • Mengjamin akaun bank anda
 • Elakkan perbankan dalam talian dan telefon
 • Sembunyikan kad kredit anda
 • Jangan gunakan akaun bank bersama
 • Buka akaun bank anda sendiri
 • Gunakan wang tunai dan aset pembawa yang lain

Bahagian 5: Cara menggunakan TAILS untuk menjamin aktiviti komputer anda

 • Dapatkan kayu TAILS
 • Mulakan komputer
 • Tetapkan kata laluan
 • Gunakan kayu TAILS
 • Perkara yang perlu diingat

Ringkasan

Kepentingan keselamatan digital dalam situasi keganasan rumah tangga

Kami menggunakan teknologi dalam hampir setiap aspek kehidupan kita-untuk berkomunikasi dengan rakan dan keluarga, menjalankan kerja, mengurus kewangan, dan juga untuk mengawal peralatan rumah kami-dan kami hampir selalu mempunyai sekurang-kurangnya satu peranti yang bersambung di atau dekat kami. Walaupun ia membawa banyak manfaat, pendigitalan dalam kehidupan kita juga bermakna teknologi boleh digunakan oleh individu yang kesat untuk memantau, menjejak, mengendalikan, dan mengawal mangsa-mangsa mereka.

Situasi keganasan rumah tangga dapat menyampaikan satu set unik tantangan keselamatan digital yang mungkin tidak dilindungi oleh panduan keselamatan yang lain.

Sebagai contoh, kebanyakan orang secara munasabah boleh mengandaikan bahawa tiada siapa yang telah diganggu dengan telefon atau komputer mereka. Merosakkan peranti adalah mahal dan berbahaya, walaupun bagi penyerang seperti organisasi jenayah, penggodam, dan agensi kerajaan, sebahagiannya kerana ia biasanya memerlukan akses fizikal ke peranti anda. Tetapi dalam situasi penderaan domestik, keselamatan maklumat adalah cabaran khas kerana anda tidak dapat mempercayai sepenuhnya perkakasan dan peranti anda sendiri, terutamanya jika anda berkongsi rumah dengan pelanggar anda, kerana mereka mungkin mempunyai akses kepada barang-barang anda.

Di samping itu, rakan pengawal boleh cuba mendapatkan akses ke akaun dalam talian anda-seperti e-mel, rangkaian sosial, perbankan dalam talian, dan lebih-melalui paksaan atau penipuan.

Mampu memperoleh keyakinan bahawa peranti anda tidak dikompromi dan untuk menegaskan kawalan ke atas aktiviti dalam talian anda adalah satu langkah penting dalam mendapatkan kembali otonomi digital anda.

Bagaimana untuk mendapatkan semula autonomi digital anda

Skop panduan ini

Gunakan panduan ini jika …

 • Anda mengalami penderaan domestik yang membolehkan teknologi
 • Anda mengesyaki seseorang mungkin mengintip pada komputer atau aktiviti telefon anda
 • Anda takut anda mungkin disasarkan oleh seseorang di rumah atau keluarga anda
 • Anda mahu cara yang selamat untuk berkomunikasi dengan orang yang anda percayai
 • Anda membantu seseorang yang mengalami penyalahgunaan domestik yang membolehkan teknologi meningkatkan keselamatan mereka

Panduan ini akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan teknologi untuk melindungi diri anda dari pengawasan supaya anda dapat mengekalkan hubungan dengan orang yang rapat dengan anda dan mencari bantuan secara persendirian.

Panduan ini bertujuan untuk menjadi pelengkap yang lebih teknikal untuk, bukan pengganti untuk panduan lain mengenai topik ini, seperti mereka dari HACK * BLOSSOM dan rakan-rakan kami di Rangkaian Nasional untuk Mengakhiri Keganasan Rumah Tangga.

Bahagian 1: Pakai peranti anda

Untuk menggunakan peranti anda dengan selamat, anda perlu tahu bahawa anda boleh mempercayainya. Peranti anda mungkin telefon, komputer riba, atau komputer desktop, atau ia mungkin kereta atau televisyen. Untuk dapat mempercayai peranti anda, sebaiknya simpannya tersembunyi dan cegah sesiapa pun untuk mengetahui tentang kewujudannya. Dalam kes kereta anda, menyembunyikan kewujudannya adalah hampir mustahil, jadi anda mungkin tidak dapat memiliki keyakinan penuh terhadap keselamatannya.

Sesetengah peranti mudah diubahsuai secara fizikal manakala yang lain tidak. Sebagai contoh, mudah untuk memasang pelacak GPS ke kereta anda tetapi sukar untuk membuat pengubahsuaian ke iPhone anda, kerana iPhone lebih sukar dibuka dan tidak mempunyai ruang ganti di dalamnya untuk bahagian tambahan.

Inilah yang perlu dicari jika anda mengesyaki seseorang telah diganggu dengan telefon anda: bahagian longgar, skru yang hilang, atau calar di mana bahagian terpaku bersama. Apabila ragu-ragu, sesat di sisi berhati-hati dan anggap peranti anda tidak selamat.

Bagaimana untuk memberitahu jika seseorang telah diserang telefon, komputer, atau peranti lain

Tidak ada cara untuk mengetahui jika seseorang telah merogol peranti anda atau jika seseorang menggunakan peranti anda terhadap anda.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tanda yang mungkin menunjukkan bahawa ada sesuatu yang salah. Selanjutnya di dalam artikel ini, anda akan belajar bagaimana anda boleh mendapatkan semula kepercayaan pada peranti anda.

Tanda-tanda peranti anda mungkin telah diganggu dengan:

 • Peranti anda telah diambil dari anda untuk tempoh masa
 • Peranti anda berkelakuan berbeza daripada cara anda mengharapkannya
 • Pelanggar anda tidak menggalakkan anda menggunakan peranti lain atau meninggalkan peranti anda di rumah
 • Pelanggar Anda mengetahui hal-hal yang tidak Anda harapkan, seperti yang Anda telah bicarakan, di mana Anda berada, atau isi email
 • Anda menerima pemberitahuan bahawa seseorang telah mengakses akaun anda tanpa pengetahuan atau persetujuan anda

Bagaimana untuk mengetahui sama ada seseorang telah menyerang telefon anda

Pastikan anda boleh mempercayai telefon anda

Telefon pintar menawarkan perlindungan yang munasabah secara lalai, tetapi sesiapa sahaja yang mempunyai akses ke peranti boleh menjejaskan keselamatan telefon anda. Jika anda menyediakan telefon anda sendiri dengan kod laluan yang baik, dan jika tiada orang lain yang mempunyai akses ke peranti anda, maka anda mungkin boleh menganggapnya selamat.

Sekiranya anda tidak menyiapkan telefon anda sendiri, pendera anda boleh menggunakan telefon anda untuk mengesan anda. Mereka mungkin telah memasang spyware ke telefon anda yang membolehkan mereka memantau lokasi telefon anda pada setiap masa. “Bugging” telefon anda memerlukan akses fizikal ke peranti, tetapi boleh dilakukan dalam waktu kurang dari satu jam. Proses ini, dipanggil rooting, mengalihkan ciri keselamatan dan perlindungan yang telah dipasang oleh pengeluar telefon anda.

Perakaran membolehkan sebarang perisian dipasang pada telefon anda, tidak dapat dilihat oleh mata yang tidak terlatih. Perisian ini berjalan di latar belakang, menyampaikan butiran mengenai keberadaan anda kepada penderita anda. Sulit untuk mengetahui sama ada telefon telah berakar atau tidak. Apatah lagi, banyak kedai pembaikan telefon menawarkan rooting sebagai perkhidmatan, jadi walaupun pelanggar anda tidak cerdas teknologi, mereka masih boleh mencari jalan untuk mengesan tempat asal anda.

Pulihkan telefon anda ke tetapan kilang

Apabila anda tidak pasti jika seseorang telah memasang perisian pengesanan ke telefon anda, kembalikan telefon anda ke tetapan kilangnya. Untuk kebanyakan peranti, seperti telefon Android dan iPhone yang lebih baru, memulihkan telefon anda kepada tetapan kilangnya akan memulihkan peranti itu ke keadaan integriti yang munasabah. Untuk kebanyakan telefon Android, bagaimanapun, anda perlu “flash” peranti dengan versi baru Android (aka ROM) dari awal. Ini memerlukan sedikit kepakaran, tetapi terdapat panduan dalam talian untuk menunjukkan kepada anda bagaimana untuk melakukan ini.

Selepas anda menetap semula telefon anda ke tetapan kilangnya, sediakan dengan kod laluan yang kuat (kata laluan yang dijana secara rawak, kata laluan secara rawak yang anda gunakan di tempat lain, atau nombor dengan sekurang-kurangnya enam digit yang unik) dan pastikan anda membolehkan penyulitan peranti. Jangan gunakan cap jari atau pengimbas muka bersepadu telefon anda, kerana itu mungkin membolehkan seseorang membuka kunci peranti anda tanpa pengetahuan anda, seperti dengan menggunakan jari anda semasa anda sedang tidur. Dengan kod laluan dan enkripsi yang kuat diaktifkan, kini anda boleh mempercayai peranti anda sekali lagi.

Pastikan anda boleh mempercayai komputer anda

Seperti telefon pintar, anda mungkin boleh mempercayai komputer riba anda jika anda menetapkannya sendiri dan menggunakan penyulitan pada cakera keras, dan anda satu-satunya yang mempunyai akses kepadanya. Malangnya, mendapatkan komputer tidak semudah menubuhkan telefon pintar, kerana komputer jarang datang dengan pilihan untuk menetapkannya semula ke tetapan kilang.

Berhati-hati untuk keyloggers

Secara umum, lebih mudah bagi seseorang untuk merosakkan perkakasan komputer meja daripada dengan komputer riba. Tetikus dan papan kekunci luaran menjadikannya mudah melampirkan keylogger fizikal ke mesin anda. Keylogger adalah peranti yang merekodkan semua ketukan kekunci anda dan membolehkan seseorang melihat sebarang data sensitif yang telah anda taip, seperti kata laluan, alamat, dan surat-menyurat anda.

Untuk memastikan jika keylogger fizikal disambungkan ke komputer anda, ikut kabel papan kekunci anda ke titik di mana ia mencapai komputer anda. Sekiranya terdapat peranti kecil (serupa dengan tong USB) di antara kabel dan komputer anda, peranti mungkin menjadi keylogger (atau kurang menarik, hanya penyesuai). Perhatikan bahawa keyloggers yang lebih maju diletakkan di dalam kes komputer dan sukar ditemui.

Sekiranya keraguan, pergi ke perpustakaan

Sekiranya anda tidak mempercayai komputer atau telefon pintar anda sendiri, anda boleh mencari komputer yang boleh dipercayai di perpustakaan. Perpustakaan juga mempunyai kemudahan untuk membolehkan anda membuat salinan dan imbasan dokumen anda, dan kakitangan perpustakaan sangat membantu dan terlatih dalam membantu anda menjamin dokumen anda dalam talian dan berkomunikasi dengan orang lain walaupun anda tidak mempunyai akses kepada komputer yang dipercayai di rumah.

Semakin kepercayaan peranti anda

Walaupun anda tidak boleh mempercayai sepenuhnya peranti anda, kemungkinan pelanggar anda bukan penggodam super yang dapat menggunakan malware dan biola canggih dengan perkakasan anda untuk memastikan anda berada di bawah kendali mereka.

Dalam kes ini, berikut adalah langkah mudah yang boleh anda ambil untuk menggunakan komputer anda dengan selamat dan tersendiri:

 • Simpan fail anda pada pemacu USB dan sembunyikan pemacu USB di tempat yang selamat. Untuk keselamatan tambahan, pertimbangkan penyulitan pemacu dan menetapkan kata laluan (kefungsian ini dibina ke dalam kedua-dua Windows dan macOS).
 • Semak imbas internet dalam tetingkap inkognito untuk menghalang pelanggar anda daripada mengintai melalui sejarah internet anda.
 • Gunakan kata laluan yang kuat.

Anda juga boleh menyimpan salinan Penyemak Imbas Tor pada batang USB dan menggunakannya untuk melayari web secara peribadi. Pada akhir artikel ini, anda akan dapati pengenalan kepada TAILS, iaitu sistem operasi yang berjalan dari batang USB untuk melindungi data dan aktiviti dalam talian anda-walaupun pada komputer yang tidak dipercayai.

Pastikan anda boleh mempercayai alat-alat di rumah anda

Semua perkara di atas adalah benar untuk peranti rangkaian lain yang ada di rumah anda, terutamanya jika mereka mempunyai ciri-ciri yang boleh disalahgunakan untuk pengawasan, seperti kamera, mikrofon, atau sensor gerak. Peranti ini sering mempunyai keselamatan yang lemah; lebih mudah untuk melihat atau mendengar peranti ini apabila anda memerlukan privasi.

Semak kereta anda untuk pepijat.

Pastikan anda boleh mempercayai kereta anda

Pengubahsuaian fizikal ke kereta anda mungkin sukar ditemui jika anda bukan ahli kereta. Anda boleh menyewa mekanik kereta untuk menyapu kereta anda untuk pepijat atau pelacak GPS, tetapi berbuat demikian boleh menjadi mahal, apatah lagi berbahaya jika pelanggar anda mengawasi keberadaan dan kegiatan kewangan anda. Memercayai kereta anda boleh menjadi sukar. Pengetahuan tentang cara membuat, model, dan plat lesen kereta anda juga dapat memudahkan mereka mencari anda.

Hitching ride dengan seseorang adalah alternatif yang baik untuk menggunakan kereta anda sendiri. Teksi, bas, dan kereta api juga merupakan pilihan yang baik, selagi anda membayar dengan wang tunai. Membayar dengan tunai menghapuskan sebarang jejak kewangan untuk pelanggar anda.

Berhati-hati dengan aplikasi perkongsian perjalanan, kerana mereka boleh membuat sejarah perjalanan terperinci anda tersedia melalui aplikasi dan meninggalkan keterangan pada penyata kad kredit anda.

Memercayai peranti anda adalah langkah yang kuat untuk mencapai autonomi peribadi, kerana ia membolehkan anda menyimpan peranti anda pada anda tanpa mengorbankan privasi anda, dan membolehkan anda memasang aplikasi pemesejan supaya anda dapat berkomunikasi dengan selamat dengan orang yang anda percayai (lebih lanjut mengenai ini di bawah).

Bahagian 2: Bagaimana untuk memastikan fail, data, dan maklumat penting anda

Simpan fail anda ke awan

Sekiranya anda mempunyai peranti yang boleh dipercayai, mudah untuk menyimpan fail dan data anda daripada pendera anda. Anda boleh mendaftar untuk perkhidmatan storan dalam talian (perkhidmatan penyimpanan awan aka, seperti Dropbox atau Spideroak) dan menyimpan seberapa banyak fail anda dalam talian yang anda boleh. Walaupun anda kehilangan akses ke peranti anda, anda masih dapat mengakses fail anda yang disimpan ke awan. Ingatlah untuk melindungi akaun simpanan dalam talian anda dengan kata laluan yang kuat yang hanya anda ketahui, atau fail anda dalam akaun penyimpanan cloud anda mungkin terdedah kepada pencurian atau pengintipan.

Gunakan pengesahan dua faktor

Untuk melindungi data dan akaun anda di awan dari akses yang tidak diingini, pastikan anda sendiri mempunyai akses eksklusif ke alamat e-mel anda, dan anda adalah satu-satunya yang mengetahui kata laluan. Sekiranya anda mempunyai peranti yang anda percayai, dan tahu pendera anda tidak mempunyai akses kepadanya, pengesahan dua faktor akan membantu menghalang mereka daripada mengakses akaun anda. Jika anda tidak dapat mempercayai dan menjamin peranti anda, maka jangan gunakannya.

Jika anda diminta memasukkan alamat e-mel sandaran atau nombor telefon yang kedua, pertimbangkan untuk membekalkan e-mel atau nombor telefon rakan yang dipercayai dan bukannya salah satu dari anda sendiri. Sesetengah perkhidmatan, seperti 2FA Google, memberikan anda pilihan untuk mencetak satu set “kod sandaran,” yang boleh anda gunakan sekiranya anda kehilangan akses ke telefon anda. Pastikan anda mempunyai tempat yang selamat untuk menyimpan kod sandaran ini jika anda menggunakan ciri ini.

Gunakan USB USB rahsia

Jika anda tidak boleh mempercayai peranti anda, anda masih boleh menyimpan data dengan selamat, walaupun lebih sulit menyimpan fail anda. Stick USB rahsia akan melakukan silap mata-selagi anda menyembunyikannya di tempat yang selamat.

Lebih baik lagi, simpan fail anda pada batang USB dengan sekatan rahsia; jika pendera anda akan mendapat salah satu daripada tongkat USB yang dibahagikan dan memasukkannya ke dalam komputer, tong USB akan kelihatan pecah dan bukannya mendedahkan semua fail anda. Sekiranya anda berteknologi tinggi atau mempunyai teman berteknologi tinggi, anda boleh menyulitkan tongkat USB anda atau mencipta kelantangan tersembunyi yang disulitkan dengan program percuma Veracrypt.

Imbas rekod paling penting anda

Imbas, gambar, atau membuat salinan semua dokumen penting anda, seperti sijil kelahiran, sijil perkahwinan, kertas imigresen, dokumen anak anda, diploma sekolah, pasport, visa, kad kredit, rekod perubatan, pemfailan mahkamah, laporan polis, dan lesen memandu. Rekod-rekod ini akan memudahkan anda untuk mendapatkan dokumen-dokumen ini sekiranya penyalahguna membawa mereka dari anda. Tanpa dokumen-dokumen ini, anda mungkin menghadapi kesukaran jika anda ingin meninggalkan negara, bekerja, mengundi, atau memandu kereta, dan, dalam beberapa kes, menerima rawatan perubatan asas.

Sekiranya anda tidak mempunyai akses kepada pengimbas atau mesin fotokopi, pergi ke perpustakaan tempatan anda.

Selamatkan kehadiran media sosial anda

Sama seperti penyimpanan awan atau e-mel anda, anda perlu mengamankan akaun media sosial anda daripada pencerobohan. Gunakan pengesahan dua faktor, dan pastikan e-mel yang anda berikan semasa mendaftar masuk selamat.

Pelanggar anda boleh menggunakan kehadiran media sosial anda untuk mengamati anda. Semak tetapan privasi setiap akaun anda, dan pertimbangkan untuk mengeluarkan kebenaran lokasi dari apl sama sekali. Anda mungkin mahu menetapkan akaun anda kepada peribadi atau hanya membuat akaun di bawah nama samaran. Walau bagaimanapun, memberi amaran bahawa aplikasi seperti Instagram dan Twitter mungkin masih mencadangkan identiti palsu anda sebagai kawan yang dicadangkan kepada orang yang anda cuba sembunyikan, berdasarkan nombor telefon anda, alamat e-mel, dan aktiviti lain pada telefon anda.

Anda juga perlu berhati-hati untuk tidak berkongsi maklumat sensitif di media sosial, seperti nombor tiket, dokumen pengenalan, atau butir-butir yang mendedahkan lokasi tepat anda, seperti tanda jalanan.

Bahagian 3: Bagaimana melindungi komunikasi anda dari pengawasan

Mengekalkan komunikasi yang selamat dengan rakan anda adalah jauh lebih mudah jika anda mempunyai peranti yang dipercayai. Tanpa peranti yang dipercayai, anda perlu mengambil langkah berjaga-jaga tambahan untuk mengekalkan privasi sembang dan panggilan telefon anda. Gunakan tip berikut jika anda tidak fikir anda boleh mempercayai telefon anda.

Menyulitkan sembang anda

Sentiasa memilih komunikasi yang disulitkan ke atas yang tidak disulitkan. Ciri penyulitan dalam aplikasi seperti WhatsApp, Telegram, Isyarat, dan Viber menjadikannya tidak mungkin bagi sesiapa yang mengambil alih akaun anda untuk membaca sembang masa lalu anda.

Telegram mempunyai beberapa ciri yang sangat berguna jika anda ingin mengekalkan hubungan dengan orang atau menjangkau bantuan. Dalam aplikasi Telegram, anda boleh menetapkan mesej anda untuk “merosakkan sendiri” selepas masa yang ditetapkan, jadi walaupun mendapat akses ke peranti anda, mereka tidak akan melihat pertukaran mesej masa lalu anda.

Telegram membolehkan anda mengaitkan akaun anda dengan nama pengguna sebagai tambahan kepada nombor telefon anda. Cuba hafal nama pengguna kenalan anda yang kerap supaya anda masih boleh menghubungi mereka jika anda kehilangan akses ke nombor telefon dan buku alamat anda. Telegram juga membolehkan anda menetapkan kata laluan, menjadikannya lebih sukar bagi seseorang yang mempunyai akses ke nombor telefon anda untuk mengambil alih akaun anda.

Berhati-hati dengan metadata telefon

Dalam kes telefon anda, nombor yang anda panggil mungkin muncul pada bil anda. Orang yang membayar bil telefon anda boleh mengakses lebih banyak maklumat terperinci, seperti apabila anda memanggil nombor mana, untuk berapa lama, dan, dalam beberapa kes, lokasi anda pada masa panggilan. Jika orang yang cuba mendapatkan maklumat panggilan anda adalah berdekatan dengan anda atau mempunyai hubungan keluarga dengan anda, mereka mungkin dapat memperoleh banyak metadata anda dari pembekal telefon bimbit anda. Mereka juga akan dapat memajukan semua panggilan masuk ke telefon anda ke nombor lain, yang bermakna mereka boleh menerima panggilan dan teks telefon anda, termasuk yang digunakan untuk pengesahan keselamatan untuk akaun dalam talian anda.

Untuk memastikan maklumat yang dikaitkan dengan aktiviti telefon anda dari tangan pelanggar anda, anda boleh meminta pembekal mudah alih anda untuk menambah bendera “berisiko tinggi” ke akaun anda dengan menghubungi sokongan pelanggan mereka. Lebih baik lagi, anda boleh mendapatkan kad SIM prabayar yang anda bayar dengan wang tunai dan menyimpannya di tempat yang selamat untuk komunikasi rahsia anda.

Lindungi akaun e-mel anda

Lindungi akaun e-mel anda seperti penyimpanan storan awan anda. Sekiranya anda mempunyai telefon, anda boleh mempercayai bahawa anda sendiri mempunyai akses kepada, mengamankannya dengan pengesahan dua faktor. Banyak pembekal e-mel, termasuk Gmail, membenarkan anda menyemak semula kapan dan di mana akaun e-mel anda baru diakses. Jika anda mempunyai sebab untuk mengesyaki bahawa seseorang sedang melihat e-mel anda, anda mungkin ingin menyemak log aktiviti ini. Oleh itu, alamat e-mel anda adalah alat penting untuk terus berhubung dengan rakan lama dan keluarga.

Pencetak boleh memberikan maklumat peribadi.

Seksyen 4: Bagaimana untuk mewujudkan kebebasan kewangan

Pengadu sering menggunakan pergantungan kewangan sebagai cara untuk mendapatkan kuasa dan kawalan. Memastikan anda mempunyai akses kepada dan mengawal kewangan anda sendiri adalah satu langkah penting dalam menuju ke arah kemerdekaan.

Mengjamin akaun bank anda

Jika anda mempunyai akaun bank dengan nama anda sendiri, anda sudah mempunyai alat kebebasan kewangan yang kuat-dan anda harus memastikannya. Lindungi akaun bank anda dengan memastikan ia kekal di dalam nama anda. Tanyakan bank anda tentang apa yang diperlukan oleh ahli keluarga untuk mengambil alih akaun anda, jadi anda mempunyai beberapa idea betapa mudahnya atau sukar bagi penderita untuk mendapatkan akses kepada kewangan. Biasanya, proses ini memerlukan seseorang untuk menghasilkan sijil kematian atau surat wakil, yang tidak mudah diperoleh atau dipalsukan. Anda juga boleh meminta bank anda untuk menambah bendera “berisiko tinggi” ke akaun anda, menaikkan penghalang kepada sesiapa yang cuba mendapatkan maklumat tentang akaun anda atau mengambil alih akaun anda.

Elakkan perbankan dalam talian dan telefon

Mengendalikan aktiviti perbankan anda melalui telefon atau internet meninggalkan anda terdedah kepada sesiapa yang cuba menyamar sebagai anda mengakses akaun anda. Jika anda tidak mempunyai akses kepada komputer atau telefon yang boleh anda percayai, anda boleh melawat bank anda secara peribadi dan meminta agar mereka melumpuhkan telefon dan perbankan internet secara kekal untuk anda.

Sembunyikan kad kredit anda

Kad kredit jauh lebih sukar untuk dikendalikan jika anda tidak dapat memastikannya selamat; semua orang perlu menyalahgunakan kad anda adalah nombor di bahagian depan dan belakang. Dengan hanya memberikan nama dan beberapa digit dari nombor kad anda, sesiapa sahaja boleh membatalkan kad anda. Untuk membuat keadaan lebih teruk, tidak ada cara untuk “uncancel” kad apabila ia dibatalkan.

Kad kredit juga sukar disembunyikan jika anda ingin menggunakannya secara teratur. Jika anda melihat caj palsu pada kad anda, anda boleh menghubungi bank anda dengan harapan ia akan membalikkan caj, tetapi ini hanya berfungsi beberapa kali dan tidak dapat dielakkan menyamarkan skor kredit anda. Dalam kes seperti ini, mungkin lebih baik untuk membatalkan kad itu dan mendapatkan kad kredit baru yang anda tetap tersembunyi-atau anda mungkin tidak menganggap kad baru sama sekali.

Jangan gunakan akaun bank bersama

Wang dalam akaun bersama bukan milik anda. Walaupun anda mungkin dapat mengeluarkan wang daripadanya, urus niaga anda mungkin terhad, tertakluk kepada semakan, dan yang paling pasti membolehkan penandatangan yang lain untuk melihat apa yang anda belanjakan wang anda dan ATM yang anda gunakan.

Jika anda ditekan untuk mempunyai pendapatan bulanan anda yang dihantar ke akaun bersama anda terhadap kehendak anda, anda mungkin ingin meneroka pengaturan dengan majikan anda yang perlahan-lahan memberi anda agensi, seperti mengatur untuk menaikkan atau bonus yang tidak diharapkan kepada anda dalam bentuk tunai atau semak.

Buka akaun bank anda sendiri

Bergantung pada lokasi anda, anda mungkin dapat membuka akaun bank dengan nama anda sendiri dan menyimpannya sebagai rahsia daripada penderita anda. Kerana banyak bank akan meminta “bukti alamat” untuk membuka akaun-seperti bil elektrik-anda perlu mempunyai rakan kongsi atau anggota keluarga yang dipercayai yang dapat memberi anda alamat. Setelah akaun bank anda dibuka, anda akan dapat menyimpan simpanan ke dalam akaun atau menggunakan kad debit yang berkaitan untuk transaksi peribadi.

Gunakan wang tunai dan aset pembawa yang lain

Tanpa akaun bank anda sendiri, masih terdapat beberapa cara anda boleh mencapai autonomi kewangan, menyimpan masa depan, dan membelanjakan wang tanpa membiarkan orang di sekitar anda tahu. Tunai segera teringat, walaupun ia sukar untuk disimpan. Meletakkan 10 USD setiap minggu mungkin tidak menimbulkan banyak kecurigaan, tetapi ia akan terkumpul kepada timbunan kecemasan yang terhormat selepas hanya setengah tahun.

Emas juga merupakan pilihan, terutamanya untuk penjimatan jangka panjang. Jumlah wang emas yang besar akan mengambil sedikit ruang, dan tidak seperti wang kertas, ia tidak merendahkan masa. Emas juga boleh datang dalam bentuk perhiasan atau dimasukkan ke dalam objek harian lain seperti jam tangan, yang sering menjadikannya lebih mudah untuk mengaitkan pemilikan, contohnya di mahkamah.

Kriptografi seperti Bitcoin membolehkan anda membelanjakan wang dalam talian secara relatif tanpa nama. Tidak seperti wang tunai atau emas, adalah mungkin untuk menyimpan talian Bitcoin di mana ia lebih sukar untuk mencuri dan lebih mudah disembunyikan daripada wang tunai atau emas.

Anda boleh membeli Bitcoin secara tunai atau menerima pembayaran di Bitcoin untuk perkhidmatan anda, sebagai contoh, jika anda seorang freelancer. Anda boleh menggunakan Bitcoin untuk membayar hotel, tiket pesawat, dan kad SIM tanpa sebarang urus niaga yang terdapat pada kad kredit atau penyata bank anda.

Bahagian 5: Cara menggunakan TAILS untuk menjamin aktiviti komputer anda

TAILS (The Amnesic Incognito Live System) adalah sistem operasi (seperti Windows) yang berjalan dari batang USB pada komputer mana pun. Anda boleh menggunakan TAILS untuk memastikan fail anda selamat, melayari web pada komputer yang tidak dipercayai, dan simpan Bitcoin anda.

Menggunakan TAILS bukan penyembuh-semua. Contohnya, jika anda kehilangan pemacu USB atau pemacu USB anda dicuri, anda juga kehilangan semua fail anda. Tetapi dengan sedikit pengetahuan teknikal, TAILS memberi anda akses kepada sistem operasi yang boleh anda percayai, walaupun anda tidak boleh mempercayai komputer yang anda muatkan ke.

Dapatkan kayu TAILS

A TAILS stick adalah tong USB dengan perisian khas dipasang di atasnya. Oleh kerana TAILS memerlukan penyimpanan yang sangat sedikit, kayu ini boleh menjadi sangat kecil dan agak mudah untuk diamalkan. Membuat tongkat TAILS dan mengkonfigurasinya dengan jumlah berterusan tidak sukar, tetapi ia memerlukan pengetahuan teknikal. Jika anda tidak selesa membuat TAILS melekat pada anda sendiri, maka perpustakaan tempatan anda, kelab komputer di sekolah kejiranan, kolej komuniti, atau kumpulan sokongan keganasan rumah tangga mungkin dapat membantu anda.

Mulakan komputer

TAILS berfungsi dengan hampir mana-mana komputer. Untuk memulakan TAILS, anda perlu memulakan semula komputer dan tekan butang khas sebaik sahaja komputer dihidupkan. Hampir semua komputer memberitahu anda apa butang untuk menekan melalui mesej yang serupa dengan ini: “Tekan F9 untuk memasuki BIOS”. Anda kemudian boleh memilih untuk “boot dari USB.”

Tetapkan kata laluan

Data stick TAILS anda akan dilindungi dengan kata laluan tunggal. Buat kata laluan yang kuat yang anda dan anda sendiri boleh ingat. Sesiapa yang menggunakan kata laluan ini akan dapat melihat data anda pada kayu TAILS, jadi buat kata laluan anda kuat dan simpan kata laluan anda kepada diri sendiri.

Klik di sini untuk panduan tentang cara membuat kata laluan yang kuat dan tidak dapat dilupakan dengan hanya dadu.

Gunakan kayu TAILS

TAILS dilengkapi dengan pemproses perkataan, perisian spreadsheet, pelayar, dompet Bitcoin, dan banyak aplikasi lain yang berguna. Anda boleh menggunakan TAILS untuk mengekalkan keseluruhan kehidupan digital anda sambil mengekalkan aktiviti anda rahsia daripada orang lain.

Perkara yang perlu diingat

Walaupun TAILS akan melindungi anda daripada perisian berniat jahat yang dipasang pada komputer yang anda gunakan, ia tidak akan melindungi anda daripada perkara seperti keyloggers fizikal. Stick TAILS anda juga berisiko kehilangan dan kecurian. Selagi anda telah menetapkan kata laluan yang baik pada tongkat anda, data anda selamat. Anda mungkin ingin menyimpan tongkat sandaran, terutamanya jika anda menyimpan barang berharga pada pemacu TAILS anda.

Ringkasan

Kami berharap panduan ini dapat membantu anda untuk menjadikan teknologi menjadi perisai yang kuat yang membolehkan anda merancang untuk keselamatan anda sendiri, untuk melindungi, dan akhirnya membebaskan diri anda.

Untuk rekap, anda kini tahu bagaimana untuk melakukan perkara-perkara berikut:

 • Selamat telefon anda
 • Tentukan jika anda boleh mempercayai komputer anda
 • Sandarkan data terpenting anda
 • Selamat menjalin hubungan dengan rakan-rakan dalam saudara-mara
 • Dapatkan beberapa kawalan kewangan anda

Sila hubungi seseorang yang boleh dipercayai jika anda merasa terancam atau dikawal.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me