Cara menggunakan Tor untuk melindungi privasi anda

Panduan komprehensif ini akan mengajar anda semua yang anda perlu tahu tentang menggunakan Tor, termasuk menubuhkan proksi, berkongsi fail, dan banyak lagi.

bagaimana untuk menggunakannya

Dengan panduan berguna ini, anda akan menggunakan Tor dalam masa yang singkat!

Lompat ke …

Sambungkan ke Web Gelap Dengan Pelayar Tor
Amalan Tabiat Pelayaran Selamat
Set Up Tor sebagai Proksi
Sambungkan ke Tor Via Bridges dan VPN Apabila Tor Disekat
Cara Kongsi Fail Terurus dengan Menggunakan Tor
Akan Datang: Mesej Peribadi Dengan Tor Messenger
Alat Selamat untuk Whistleblowers
Tor untuk Android
Tor untuk iOS
Tor untuk ekor
Walaupun Dengan Tor, Anda Masih Berisiko
Bagaimana Menyumbang kepada Tor
Alternatif kepada Pelayar Tor

Sambung ke Web Gelap dengan penyemak imbas Tor

Cara paling biasa untuk anda mengakses web yang gelap atau menggunakan rangkaian Tor adalah melalui Penyemak Imbas Tor. Pelayar kelihatan dan terasa seperti Firefox, tetapi datang untuk keselamatan dan privasi. Ia mempunyai pelanjutan NoScript dan HTTPS Di mana-mana yang dipasangkan untuk melindungi anda daripada eksploitasi Flash atau Javascript yang berniat jahat. Ia juga memastikan kuki dipadamkan pada permulaan dan laman web tidak mempunyai akses kepada sebarang maklumat yang boleh digunakan untuk mengenal pasti anda.

Pelayar Tor mudah dilalui. Malah, ia tidak memerlukan apa-apa pemasangan sama sekali dan anda hanya boleh menjalankan fail .exe atau .dmg langsung dari tong USB anda. Hal ini memungkinkan untuk membawa penyemak imbas menjadi persekitaran di mana anda tidak dapat memasang perisian, seperti sekolah atau kantor anda.

Selepas memulakan penyemak imbas, ia akan meminta anda tentang rangkaian anda. Sekiranya rangkaian anda jelas daripada penapisan, anda boleh mula melayari internet secepatnya. Jika tidak, anda akan diminta memberi lebih banyak maklumat, seperti perkhidmatan proksi tempatan anda, yang akan membantu penyemak imbas memintas penapisan.

Anda boleh menavigasi laman web dengan cara yang sama seperti biasa. Di samping itu, anda boleh menyelesaikan alamat di web gelap. Ini adalah alamat yang berakhir di .onion di mana pelayan tidak dapat dengan mudah dikenali, ditapis atau dirampas. ProPublica penerbitan dalam talian (http://propub3r6espa33w.onion/) dan Facebook (https://facebookcorewwwi.onion) kedua-duanya mengendalikan pelayan tersebut, contohnya.

Pelayar Tor menjadikannya mudah untuk dijaga dan bersifat peribadi, tetapi kami masih perlu memastikan tidak memberikan maklumat secara sukarela yang dapat menjejaskan kami.

Amalkan tabiat melayari selamat

Penyemak Imbas Tor tidak akan melakukan semua penyemak imbas biasa anda boleh lakukan, tetapi itulah sebabnya. Jangan tergoda untuk memasang pemalam atau add-on, kerana mereka mungkin menyambung kembali kepada pelayan di luar rangkaian Tor, mendedahkan alamat IP anda dan maklumat lain mengenai sejarah penyemakan imbas anda.

Dalam Pelayar Tor, anda perlu membuat lebih pasti daripada biasa bahawa anda menyambung ke laman web menggunakan HTTPS. Sama seperti Wi-Fi awam, tidak ada cara untuk mengetahui siapa yang menjalankan nod keluar, atau sama ada ia selamat. Terdapat juga cara untuk memberitahu apa yang dilakukan oleh nod itu. Ia boleh membaca, mencegat, atau mengubah maklumat anda. Node keluar mungkin cuba untuk mengalihkan Keselamatan Layer Pengangkutan (TLS) dari laman web sepenuhnya, jadi sentiasa periksa sama ada kunci dalam bar alamat dapat dilihat! Jika tidak, nod keluar berniat jahat mungkin mewujudkan sambungan yang disulitkan antara dirinya dan pelayan yang anda sambungkan, bermakna nod keluar boleh membaca lalu lintas antara anda dan pelayan anda.

Walaupun Penyemak Tor Tor memadamkan kuki dan sejarah anda pada setiap permulaan, melayari web boleh mencetuskan cookies yang dikompromikan untuk dimuatkan pada mesin anda. Sebagai contoh, log masuk ke Facebook dalam satu tab akan menetapkan kuki yang boleh mengenal pasti anda ke halaman lain sebagai pengguna Facebook tertentu.

Juga sedar apa-apa kandungan yang anda muat turun. Malah PDF dan dokumen Word mungkin mengandungi sedikit coretan kod yang boleh mendedahkan alamat protokol Internet (IP) peribadi anda. Perkara yang paling selamat untuk dilakukan ialah membuka dokumen tersebut pada mesin maya, atau apabila komputer anda di luar talian.

Rangkaian Tor melindungi metadata anda dengan menyembunyikannya di antara semua lalu lintas yang lain. Sekiranya beban anda di rangkaian Tor sangat tinggi (iaitu beroperasi di laman web gelap yang sangat popular), anda mungkin dapat dikenalpasti kerana trafik berat anda.

Sediakan Tor sebagai proksi

Pelayaran bukanlah satu-satunya perkara yang boleh anda lakukan dengan Tor. Ia juga boleh ditubuhkan sebagai perkhidmatan proksi, supaya mana-mana data yang anda maksudkan akan dialihkan melalui rangkaian.

Banyak aplikasi menyokong proksi SOCKS5 yang digunakan oleh Tor. Pidgin, Adium, Dropbox dan dompet Bitcoin seperti Core dan Electrum semua membolehkan anda mengarahkan lalu lintas anda melalui rangkaian Tor sehingga anda boleh kekal tanpa nama. Walau bagaimanapun, untuk penyelesaian yang benar-benar tanpa nama, anda perlu memastikan untuk mendaftar untuk semua akaun anda semasa bersambung dengan Tor, muat turun semua perisian melalui Tor, dan jangan sekali-kali menyambung ke perkhidmatan ini melalui internet biasa.

Anda juga boleh menggunakan Tor dengan cara lain (proksi terbalik), iaitu, membuat perkhidmatan pada pelayan web anda tersedia melalui alamat .onion, misalnya.Ini melindungi kedua-dua anda dan pengguna anda dari nod keluar yang buruk dan lokasi pelayan yang tidak diingini mendedahkan.

Ia tidak disyorkan untuk merentasi melalui rangkaian Tor. Pelanggan bittorrent moden menggunakan UDP sebagai protokol, yang tidak berfungsi dengan Tor. Akibatnya, data anda sama ada tidak akan dihantar sama sekali atau dihantar di luar Tor, mendedahkan alamat IP anda dalam proses.

Sambungkan ke Tor melalui jambatan dan VPN apabila Tor disekat

Banyak rangkaian mengharamkan apa-apa jenis trafik Tor melalui sistem mereka dengan menyenaraihitamkan semua nod entri yang diketahui. Untuk mengelakkan larangan ini, anda boleh menyambung ke jambatan. Fungsi jambatan sama dengan nod entri, kecuali bahawa anda perlu mendapatkan alamat IP secara manual. Menggunakan jambatan untuk menyambung ke rangkaian Tor tidak mempunyai kelemahan yang ketara, tetapi dalam banyak keadaan tidak akan dapat mengelakkan penghalang Tor. Untuk hasil yang lebih baik, sambungkan dahulu ke VPN anda, kemudian ke rangkaian Tor.

Apabila anda bersambung dengan VPN, tapak yang anda kunjungi atau nod masuk Tor akan mengetahui lokasi sebenar anda, walaupun syarikat VPN akan. Walau bagaimanapun, syarikat VPN tidak dapat melihat kandungan lalu lintas anda, walaupun mereka cuba, kerana lalu lintas disulitkan antara anda dan nod masuk Tor.

Secara teorinya, terdapat juga pilihan untuk menyambung pertama ke rangkaian Tor, kemudian mengalir VPN melaluinya. Ini menjadikan mustahil penyedia VPN anda tahu di mana anda berada, dan memastikan nod keluar tidak dapat membaca atau mengubah trafik anda. Malangnya kebanyakan penyedia VPN tidak menyokong fungsi ini.

Bergantung kepada sama ada anda menggunakan Tor, VPN, atau gabungan dua, laman web dan rangkaian boleh melihat maklumat yang berbeza mengenai anda. Semak jadual di bawah untuk mencari penyelesaian yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Hanya TorTor dahulu, kemudian VPNVPN pertama, kemudian TorVPN sahaja
Rangkaian tempatan atau ISP boleh membaca trafik andaTidakTidakTidakTidak
Rangkaian tempatan mengetahui lokasi andaYaYaYaYa
Rangkaian tempatan atau ISP melihat anda adalah pengguna TorYaYaTidakN / A
Nod entry Tor boleh melihat lokasi andaYaYaTidakN / A
Nodus keluar Tor boleh membaca trafik andaYaTidakYaN / A
VPN boleh membaca trafik andaN / AYaTidakYa *
VPN mengetahui lokasi andaN / ATidakYaYa *

* Nota: Penyedia perkhidmatan VPN yang boleh dipercayai tidak menyimpan sebarang maklumat tentang lalu lintas anda. Anda boleh mengetahui sama ada penyedia VPN anda log data anda dengan membaca syarat perjanjian perkhidmatan mereka.

Bagaimana untuk berkongsi fail dengan selamat menggunakan Tor

Walaupun anda tidak seharusnya (dan sering tidak boleh) menggunakan rangkaian Tor untuk menyembunyikan trafik torrent anda, rangkaian Tor menyediakan anda dengan salah satu cara yang paling mudah untuk berkongsi fail dengan orang lain. Ia dipanggil OnionShare dan dibangunkan oleh Micah Lee. Ia sangat selamat, dan jauh lebih mudah daripada menghantar lampiran e-mel dan atau menggunakan Dropbox.

Dengan Onionshare, anda hanya pilih fail pada komputer anda dan pautan ke ia dihasilkan. Anda kemudian boleh berkongsi pautan ini dengan penerima yang dimaksud, melalui sebarang aplikasi. Anda dan penerima perlu menyimpan penyemak imbas Tor terbuka sepanjang proses keseluruhan. Berkongsi fail menggunakan Tor memastikan bahawa penghantar dan penerima tidak pernah mengetahui lokasi masing-masing.

Onionshare adalah kaedah perkongsian fail yang benar-benar anonim. Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa sesiapa yang mempunyai pautan itu akan dapat memuat turun fail tersebut, jadi anda harus berkongsi pautan dalam fesyen yang disulitkan, contohnya dengan OTR (Off-The-Record).

Terdapat juga pilihan yang kemas yang membolehkan anda menutup pelayan setelah item dimuat turun. Dengan cara itu, anda boleh benar-benar yakin bahawa item itu hanya diakses sekali. Jika kenalan anda menerimanya, anda pasti tidak ada orang lain yang melakukannya.

Akan datang: Mesej peribadi dengan Tor Messenger

The Tor Messenger masih dalam versi beta dan belum lagi menjanjikan keselamatan penuh. Ia dibina di Instantbird Mozilla dan berfungsi semata-mata sebagai pelanggan untuk akaun sembang sedia ada anda, seperti Jabber, Twitter, IRC, dan Yahoo.

Tor Messenger termasuk protokol penyulitan OTR dan dengan pasti akan menyembunyikan kandungan mesej anda dari bahkan penggodam paling canggih. Ia telah ditetapkan untuk laluan semua lalu lintas anda melalui rangkaian Tor, menyembunyikan lokasi anda dari pelayan. Berhati-hati, walaupun, pelayan masih boleh mengumpul metadata, dan mungkin boleh digunakan untuk mencuba serangan orang-dalam-tengah.

Alat selamat untuk pemberi maklumat

SecureDrop (asalnya dipanggil DeadDrop) adalah perisian yang menjadikannya lebih mudah untuk membocorkan maklumat dengan selamat ke media melalui rangkaian Tor. Ia pada asalnya dibangunkan oleh Aaron Swartz dan kini dikendalikan oleh Yayasan Kebebasan Akhbar. Ia telah digunakan oleh ProPublica, The Intercept, dan The Guardian, antara lain.

SecureDrop berjalan pada pelayan yang dimiliki oleh seorang wartawan atau organisasi berita yang hanya boleh dicapai melalui Tor. Pemberi maklumat boleh memuat naik sebarang jenis dokumen ke pelayan ini, yang mana mereka menerima kod. Kod unik ini kemudiannya boleh digunakan untuk menghantar lebih banyak maklumat atau berkomunikasi dengan selamat dan tanpa nama dengan wartawan.

Tor untuk Android

Orbot, pelayar Tor untuk Android, boleh didapati di gedung Google Play dan repositori aplikasi Projek Penjaga Projek. Anda juga boleh menggunakan Orbot sebagai proksi untuk mengkonfigurasi aplikasi lain, seperti Chat Secure, untuk mengarahkan lalu lintas melalui rangkaian Tor. Gabungan ini memberikan anda perlindungan yang sama seperti menggunakan messenger Tor pada desktop.

Tor untuk iOS

Tor tidak tersedia secara rasmi pada peranti iOS, walaupun aplikasi Tor seluruh sistem kini mungkin menjadi mungkin dengan ciri-ciri baru yang diperkenalkan di iOS 9.

Tor untuk ekor

Sistem Inkognito Live Amnesik adalah sistem operasi berdasarkan Linux yang boleh anda jalankan dari DVD atau USB stick. Ia datang sebelum dipasang dengan perisian penyulitan yang paling penting, seperti Pretty Good Privacy (PGP) dan OTR. Ia akan mengarahkan semua lalu lintas anda melalui rangkaian Tor secara lalai. Ini menjadikan ia jauh lebih mudah untuk kekal tanpa nama, dan ia juga mengurangkan ancaman serangan atau serangan.

Anda dengan mudah boleh membawanya dengan anda dan ia tidak perlu dipasang pada komputer yang anda jalankan. Sistem Inkognito Live Amnesik membolehkan anda dengan selamat dan mudah mengekalkan identiti yang berasingan pada komputer anda sendiri atau peranti awam.

Walaupun dengan Tor, anda masih berisiko

Walaupun rangkaian Tor secara amnya dianggap selamat, ia tidak boleh dipandang remeh daripada apa yang dilakukannya. Aplikasi seperti Penyemak Imbas Tor dan Tor Messenger akan dikonfigurasikan semula untuk mengarahkan lalu lintas anda melalui rangkaian Tor dan meminimumkan risiko anda membocorkan maklumat peribadi, tetapi masih terdapat banyak cara di mana identiti anda mungkin dikompromikan oleh entiti pihak ketiga yang berniat jahat.

Pada masa lalu, serangan telah memikat pengguna ke laman web yang dikompromikan di mana eksploit javascript memintas rangkaian Tor dan mendedahkan alamat IP pengguna.

Sekiranya penyerang mampu mengawal sebahagian besar rangkaian, mereka boleh melakukan analisis rangkaian untuk menghubungkan lalu lintas pada nod masuk dengan lalu lintas pada nod keluar. Penyerang kemudiannya boleh mengerjakan siapa yang melihat apa kandungannya.

Ini amat berisiko untuk pengendali tapak besar dan popular di laman web gelap yang ingin menyimpan lokasi mereka tanpa nama. Semakin banyak lalu lintas yang mereka menarik, semakin mudah bagi musuh untuk mencari tahu di mana lalu lintas mereka berjalan.

Bagaimana untuk menyumbang kepada Tor

Walaupun rangkaian Tor masih dibiayai oleh kerajaan Amerika Syarikat, ia bergantung kepada usaha para aktivis dan sukarelawan untuk terus selamat. Sumber-sumber tambahan kepada projek itu akan menjadikannya lebih seimbang dan kurang bergantung kepada sokongan kerajaan dan tentera. Anda boleh membantu dengan melakukan mana-mana yang berikut.

 • Gunakan Tor. Anda akan mendapat privasi internet sendiri, dan juga membantu untuk mewujudkan rangkaian sebagai alat penting untuk pengguna setiap hari.
 • Menjadi pemaju Tor. Ia bernilai kredit jalan utama untuk membina di atas rangkaian anonim yang terkemuka! Anda boleh membantu dalam apa jua kemahiran yang anda miliki untuk meningkatkan keselamatan, dokumentasi, dan ciri Tor Project.
 • Menyumbang kepada projek Tor. Projek Tor menerima Paypal, Dwolla, dan Bitcoins. Masih banyak yang perlu dilakukan!
 • Dermakan kepada pembekal nod.
 • Jalankan geganti. Jika anda mempunyai jalur lebar tambahan yang tersedia, anda boleh menjalankan geganti dari rumah atau pelayan anda sendiri.

Alternatif kepada penyemak imbas Tor

Tor bukan satu-satunya projek yang cuba membuat internet menjadi ruang yang lebih selamat dan lebih tanpa nama, walaupun ia adalah yang paling diuji dan digunakan.

Berikut adalah projek lain yang komited untuk mengekalkan privasi, keselamatan dan kebebasan internet anda:

 • Ultrasurf adalah sistem proksi untuk Windows. Ia digunakan terutamanya untuk menghindari penapisan, walaupun ia juga menawarkan beberapa perlindungan privasi dengan penggunaan penyulitan. Seperti Tor, ia juga sebahagian besar dibiayai oleh kerajaan Amerika Syarikat. Tidak seperti Tor, kod sumbernya tidak terbuka.
 • Freegate adalah satu lagi sistem proksi untuk Windows, yang digunakan untuk mengelakkan penapisan. Rangkaian Freegate dipanggil Dynaweb dan juga dibiayai oleh kerajaan A.S..
 • Java Anon Proxy adalah rangkaian proksi sumber terbuka yang ditulis dalam Java. Ia dibangunkan oleh sekumpulan penyelidik di universiti Jerman. Pengguna perlu berhati-hati menggunakannya walaupun. Java Anon Proxy mengandungi ciri yang membolehkan penguatkuasaan undang-undang mengeluarkan pesanan pengawasan untuk pelayan tertentu. Ciri-ciri sedemikian membawa risiko penyalahgunaan serupa dengan yang mungkin pada rangkaian tidak terjamin, dan memanggil ciri-ciri anonim yang diiklankan.
 • GTunnel adalah produk oleh NGO Kanada, Rangkaian Taman. Ia bertujuan mengelakkan penapisan daripada melindungi privasi Internet anda. Malangnya, GTunnel tidak lagi aktif dibangunkan.

Bacaan lanjut

Ketahui lebih lanjut mengenai Tor dengan artikel-artikel ini:

 • Panduan Permulaan kepada Tor
 • Sejarah Tor yang Tidak Mungkin
 • Bagaimana Tor Sangat Benar
 • Mula Pantas kepada Tor

Imej yang diketengahkan: denisk999 / Kelab Photo Dollar

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me